venezuela protests reuters

To Σάββατο, 1η Φεβρουαρίου, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Βενεζουέλας, για μια ακόμα φορά, διαδήλωσαν ειρηνικά για το αυτονόητο: την παραίτηση του λαομίσητου Νικόλα Μαδούρο και την προκήρυξη ελεύθερων εκλογών υπό διεθνή επιτήρηση.

Ωστόσο, η χειρότερη κυβέρνηση της Λατινικής Αμερικής και, ίσως, μια από τις χειρότερες στην πρόσφατη ιστορία (μαζί με αυτή του Ρόμπερτ Μουγκάμπε που κατέστρεψε την άλλοτε σχετικά πλούσια Ζιμπάμπουε) αρνείται πεισματικά μια ομαλή μετάβαση και απειλεί με αιματοκύλισμα.

Αν και έχει χάσει τα περισσότερα από τα λαϊκά ερείσματά της, ακόμα και στις φτωχογειτονιές του Καράκας, τα οποία παλαιότερα αποτελούσαν προπύργια του τσαβισμού, συνεχίζει να ελέγχει τον στρατό και τα παραστρατιωτικά τάγματα εφόδου που συγκρότησε για να παραμένει αντιδημοκρατικά στην εξουσία.

Η Ρωσία και οι υπόλοιποι υποστηρικτές του εγκληματικού καθεστώτος, όπως τα στελέχη και οι ευρωβουλευτές του Σύριζα, ομιλούν υποκριτικά για την ανάγκη σεβασμού της αρχής της μη επέμβασης στο εσωτερικό μιας ανεξάρτητης τρίτης χώρας. Ξεχνούν ότι ο Μαδούρο έχει επιτρέψει τη μετατροπή του κράτους σε μια τεράστια εγκληματική οργάνωση λαθρεμπορίου και διακίνησης ναρκωτικών, σε μαζική κλίμακα, για να προσπορίζεται τα απαραίτητα κεφάλαια για την παραμονή του στην εξουσία.

Παριστάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στη Βενεζουέλα και ότι η κρίση εκεί έχει γίνει, εδώ και καιρό, διεθνής. Το 10% του πληθυσμού της Βενεζουέλας, δηλαδή τρία εκατομμύρια άνθρωποι, έχουν ήδη αναζητήσει καταφύγιο στις γειτονικές χώρες για να σωθούν. Με τον σημερινό ρυθμό διαφυγής, δύο επιπλέον εκατομμύρια θα προστεθούν στα τρία εκατομμύρια πρόσφυγες, από την άλλοτε πλουσιότερη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Το πρόβλημα της Βενεζουέλας δεν είναι πια μόνο της Βενεζουέλας αλλά κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει ολόκληρη την περιοχή.

Η καταστροφή του καθεστώτος Μαδούρο δεν χωράει σε λόγια και νούμερα. Η δραματική καταβύθιση της χώρας, σε περίοδο ειρήνης, δεν έχει προηγούμενο σε καμία άλλη χώρα του κόσμου. Αυτός είναι ο λόγος που ο Καναδάς, μια χώρα με μακρά παράδοση προσήλωσης στη νομιμότητα και υπό την ηγεσία του κεντροαριστερού Ζαστίν Τρυντώ, οι μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και οι γειτονικές Αργεντινή και Βραζιλία, έχουν αποκηρύξει το καθεστώς και αναγνωρίσει ως προσωρινό Πρόεδρο, τον Χουάν Γκουαϊδό, όπως προβλέπει το σύνταγμα της χώρας.

Θα ήταν, ωστόσο, μέγα λάθος μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, καθώς θα επέτρεπε στους λιγοστούς υποστηρικτές του Μαδούρο να μιλήσουν για ιμπεριαλιστική επίθεση. Αντίθετα, θα πρέπει να αφεθεί να λειτουργήσει η εναλλακτική, δηλαδή η πίεση στο καθεστώς με οικονομικά και διπλωματικά μέσα, η οποία, εν καιρώ, μπορεί να οδηγήσει τον Μαδούρο να πάρει το αεροπλάνο και να διαφύγει στην Αβάνα.

Δυστυχώς, το κόστος της πίεσης αυτής αλλά και της αργοπορίας το πληρώνουν οι αθώοι απλοί πολίτες της Βενεζουέλας που πεθαίνουν στα διαλυμένα νοσοκομεία αλλά και στους δρόμους, όπου βασιλεύει η αναρχία και η εγκληματικότητα. Όσοι καταγγέλλουν τον ιμπεριαλισμό ας το έχουν κι αυτό υπόψιν τους.

Αποτελεί μεγάλη ντροπή το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι ευρωβουλευτές του Σύριζα συνεχίζουν να στηρίζουν, όσο μπορούν, τον Μαδούρο αντί να πάρουν τις μεγαλύτερες δυνατές αποστάσεις από τον ίδιο και την καταστροφή που έχει προκαλέσει. Δεν έχει σημασία αν έχουμε να κάνουμε με ιδεοληψίες ή συναλλαγή. Το βέβαιο είναι ότι πρόκειται για τον εκφυλισμό της πολιτικής σε μια κυνική και απεχθή διαχείριση της εξουσίας δίχως αρχές, καθώς η ελευθερία, η δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αποτελούν αυτονόητες αξίες αλλά εργαλεία που χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν.

Του Δημήτρη Καιρίδη, onalert

kammenos

Νέες βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, διαμηνύοντας ότι το κόμμα του «δεν θέλει χάρη από κανέναν», αλλά «εφαρμογή της κοινοβουλευτικής νομιμότητας».

«Οι ΑΝΕΛ δεν θέλουμε χάρη από κανένα, θέλουμε εφαρμογή της κοινοβουλευτικής νομιμότητας» γράφει ο κ. Καμμένος σε ανάρτησή του στο twitter στην οποία κάνει επίσης λόγο για απειλές κατά της οικογένειάς του.

«Δεν δέχομαι δε ιδιαίτερα απειλές κατά της οικογένειας μου. Πάρε και τα προνόμια, κράτα και τους αστυνομικούς. Εκτός από τους Ρουβίκωνες υπάρχουν και Έλληνες Αλέξη» αναφέρει.

H κυβέρνηση φέρεται να επεξεργάζεται αλλαγές ή ερμηνευτικές προσεγγίσεις στον Κανονισμό της Βουλής, οι οποίες θα επιτρέψουν στον Πάνο Καμμένο να διατηρήσει τα προνόμια του επικεφαλής κοινοβουλευτικής ομάδας.

Χθες ο Π. Καμμένος προειδοποίησε πως «αν ο Τσίπρας λειτουργήσει «δίνω μια καρέκλα, δώσε μία ψήφο» θα αποδείξει όχι μόνο ότι είναι αχάριστος αλλά ότι ο ίδιος διέλυσε μια Κ.Ο. που τον στήριξε όλα αυτά τα χρόνια». «Τον έκανα πρωθυπουργό και με τη μέθοδο της αποστασίας διέλυσε την κοινοβουλευτική μου ομάδα» συνέχισε και απείλησε ότι αν δεν σωθεί η Κ.Ο. των ΑΝΕΛ κρατάει όπλα και θα τα χρησιμοποιήσει.

Σημειώνεται πως αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη η συνάντηση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση και του βουλευτή Θανάση Παπαχριστόπουλου.

Μιλώντας νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ ο κ. Παπαχριστόπουλος επανέλαβε ότι «κρατάει τον λόγο του» και ότι θα παραιτηθεί εντός της ημέρας.

presspublica

Δεν παραιτείται ο Παπαχριστόπουλος

Παράταση στο «θρίλερ» με την έδρα του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θανάση Παπαχριστόπουλου, δόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής, μετά τη συνάντηση του βουλευτή με τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκου Βούτση.

Όπως είπε ο ίδιος ο βουλευτής σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του Σώματος του ζήτησε να κρατήσει την έδρα για λίγες μέρες ακόμα και να διευκολύνει, μέχρι να έρθει προς ψήφιση το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Είχε προηγηθεί επεισοδιακή ημέρα με το βουλευτή να έχει πει πως θα παραιτηθεί το πρωί ωστόσο αργότερα, σύμφωνα με τον ίδιο το ΙΧ του έπαθε βλάβη με αποτέλεσμα να καθυστερήσει.

Ήταν μια κίνηση που είχε προαναγγείλει εδώ και καιρό ο βουλευτής που διαφώνησε με την κομματική γραμμή στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, υπερψηφίζοντάς την.

Τη θέση του Θανάση Παπαχριστόπουλου θα πάρει ο επιλαχών Τέρενς Κουίκ, ο οποίος θα διατηρήσει κανονικά την έδρα του στο κοινοβούλιο.

tspr kamme aggalia skitso

Το Spiegel σε εκτενές άρθρο για την κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα σημειώνει: «Με μια πρώτη ματιά, το τέλος της κυβέρνησης φαίνεται σαν ένας επώδυνος χωρισμός.

Στην πραγματικότητα όμως ο Τσίπρας και ο Καμμένος παίζουν τα χαρτιά τους ακολουθώντας τους δικούς τους πολιτικούς στόχους».

«Μέχρι σήμερα η πολιτική τους συνεργασία βασιζόταν σε μια ατζέντα κατά των μνημονίων. Αυτό τους έδενε. Αλλά από τον Αύγουστο που ολοκληρώθηκε το τελευταίο ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας, δεν υφίσταται πλέον αυτό το θέμα για να τους ενώσει. Ο Τσίπρας και ο Καμμένος ελπίζουν τώρα ότι μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το καλά προετοιμασμένο διαζύγιο.

Ο Τσίπρας για να κρατηθεί στην εξουσία και ο Καμμένος για να διασφαλίσει την πολιτική του επιβίωση».

Στη συνέχεια το άρθρο εξηγεί πως ο Καμμένος με τη σκληρή στάση του στο μακεδονικό ελπίζει να κερδίσει ψήφους και από την άλλη πλευρά, και ο Τσίπρας από την άλλη πλευρά χάρη στο πολιτικό διαζύγιο, «δεν φέρει πλέον το στίγμα ότι μοιράζεται την εξουσία με δεξιούς λαϊκιστές... Και αυτό του δίνει τη δυνατότητα να ακολουθήσει και να σκηνοθετήσει καλύτερα την τακτική του πριν από τις νέες εκλογές: να πείσει δηλαδή τους Έλληνες ότι από ένας ακραίος λαϊκιστής μετατράπηκε σε μετριοπαθή, ρεαλιστή, αριστερό πολιτικό αρχηγό».

Και το άρθρο κλείνει αποτιμώντας τις συνέπειες από το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.

Για την οικονομία η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος δεν είναι καλή, διαπιστώνει το Spiegel και συνεχίζει: «Ακόμη κι αν ο πρωθυπουργός κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης ξεκινά για την Ελλάδα μια τοξική φάση πολιτικής πόλωσης, η χώρα βρίσκεται ενώπιον μιας ριψοκίνδυνης, παρατεταμένης προεκλογικής εκστρατείας. Για την οικονομία αυτή η περίοδος παραδοσιακά φέρνει κακές ειδήσεις. Ο ελληνικός λαός θα μπορούσε να καταναλώσει λιγότερο, άρα να ξοδέψει λιγότερα χρήματα, γεγονός που σημαίνει μείωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Παράλληλα θα μπορούσαν να καθυστερήσουν οι συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις με τους δανειστές, ενώ παράλληλα θα αυξανόταν ο πειρασμός να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα από όσα υπάρχουν.

Το παγκόσμιο οικονομικό κλίμα εμφανίζεται ζοφερό και η Ελλάδα θα δίσταζε να δανειστεί χρήματα από τις αγορές για να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της. Οι περισσότεροι αναλυτές είναι της άποψης λοιπόν ότι γι αυτόν το λόγο η προκήρυξη άμεσα νέων εκλογών είναι η καλύτερη λύση» καταλήγει το άρθρο.

nonewsnews

krisi politis toixogr

H Ελλάδα προσπαθεί και πάλι να βρει τρόπο να σώσει τις τράπεζές της, επισημαίνει σε ανάλυσή του το Bloomberg, σημειώνοντας πως υπάρχουν ανησυχίες ότι η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει μία ακόμη κρίση καθώς τα χρηματοπιστωτικά της ιδρύματα είναι επιβεβαρυμμένα με κόκκινα δάνεια κάτι που συνιστά μεγάλο εμπόδιο και στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, η κυβέρνηση μελετά ένα σχέδιο για να βοηθήσει τις τράπεζες να ξεφορτωθούν τα κόκκινα δάνειά τους πιθανώς και με κρατικές εγγυήσεις, ενώ υπάρχουν ακόμη και ιδέες περιλαμβανομένης και της δημιουργίας μίας εταιρίας ειδικού σκοπού όπου θα μπορούν να μεταφέρονται τα δάνεια αυτά με κρατικές εγγυήσεις.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για την υποστήριξη των τραπεζών τα κεφάλαια από το ταμειακό απόθεμα των 24 δισ. ευρώ αλλά μία τέτοια επιλογή θα πυροδοτούσε ανησυχίες στους επενδυτές κατά πόσον οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας είναι καλυμμένες για τον επόμενο χρόνο ενώ κάτι τέτοιο πιθανώς θα παραβίαζε και τους κανόνες της ΕΕ που απαγορεύει τις κρατικές επιχορηγήσεις στις τράπεζες.

Υπάρχουν άλλες λύσεις;

«Το σχέδιο της ΤτΕ είναι κάπως πιο περίπλοκο», σημειώνει το Bloomberg, καθώς προβλέπει τη μεταφορά μέρους των κεφαλαίων που έχουν προέλθει από τον αναβαλλόμενο φόρο, κάτι που θα μειώσει τα κεφάλαια των δανειστών, αλλά θα μπορούσε να τις βοηθήσει να ξεφορτωθούν περίπου τα μισά κόκκινα δάνειά τους ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι το καθοδικό σπιράλ για τις ελληνικές τράπεζες ξεκίνησε πριν από μία δεκαετία όταν η χώρα εισήλθε στη πιο βαθιά και οξεία κρίση της ιστορίας της.

Οι δανειστές άρχισαν να αδυνατούν μαζικά να αποπληρώνουν τα δάνειά τους από το 2008. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου επίσης οι τράπεζες άρχισαν υφίστανται απώλειες λόγω των ελληνικών ομολόγων. Και όλα αυτά προτού γίνει πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρα το 2015 με την υπόσχεση να μπει τέλος στη λιτότητα.

Η διάρκειας έξι μηνών σύγκρουσή του με τους Ευρωπαίους δανειστές προκάλεσε φυγή καταθέσεων και ώθησε την Ελλάδα ένα βήμα πριν από την έξοδό της από το ευρώ. Επιβλήθηκαν τότε capital control και η οικονομία βυθίστηκε σε ύφεση.!

communenews

katrougk symfonia presp

Τον κυρωτικό νόμο της Συμφωνίας των Πρεσπών υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο ίδιος ανάρτησε σχετική φωτογραφία στο Twitter.

Στην ανάρτησή του, ο κ. Κατρούγκαλος χαρακτήρισε τη Συμφωνία ιστορική και την Ελλάδα «πρωταγωνίστρια της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη».

Παράλληλα, έκανε λόγο για «νέα εποχή για τις σχέσεις μας με τους γείτονες μας».

George Katrougalos@gkatr
 
Μόλις υπέγραψα τον κυρωτικό νόμο της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών. Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ευρώπη. Νέα εποχή για τις σχέσεις μας με τους γείτονες μας.
 Δήλωση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα. Μπαίνει τέλος σε μια μεγάλη εκκρεμότητα που βάραινε την εξωτερική πολίτικη θωρακίζουμε ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορικής μας κληρονομιάς. Την κληρονομιά της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας.

Ταυτόχρονα όμως, είναι και μια ιστορική μέρα για τα Βαλκάνια. Τα Βαλκάνια με τη μακρά ιστορία των πολέμων, των συγκρούσεων των διενέξεων, του εθνικιστικού μίσους, γυρίζουμε σελίδα και δίνουμε χώρο στην ειρήνη, στη συνεργασία, στη φιλία, στην αλληλεγγύη, στην αλληλοκατανόηση.

Θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου, να ευχαριστήσω τους 153 βουλευτές του Κοινοβουλίου μας, που παρά τις μεγάλες πιέσεις, τους εκβιασμούς, τις προσωπικές επιθέσεις, άντεξαν και στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, στο ύψος της συνείδησής τους, προτάσσοντας το πατριωτικό καθήκον, αυτό που οι ίδιοι πίστευαν και πιστεύουν ότι είναι το εθνικό όφελος για τη χώρα μας.

Είμαι βέβαιος ότι οι επόμενες γενιές και οι δύο λαοί θα τους ευγνωμονούν, γιατί σήμερα βάζουν τα θεμέλια για ένα μέλλον ειρηνικής συνύπαρξης, αλληλεγγύης και συνεργασίας.

Θέλω όμως, να απευθυνθώ και σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες. Το αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας δεν έχει νικητές και ηττημένους. Ειδικότερα, θέλω να απευθυνθώ σε όσους ακόμα και σήμερα έχουν τις ενστάσεις τους, τις σεβόμαστε έχουν την κριτική τους, τη σεβόμαστε, να είναι βέβαιοι όμως ότι πολύ σύντομα θα δουν τα μεγάλα οφέλη για τη χώρα από αυτό το ιστορικό βήμα προς τα μπρος.

Σήμερα, γεννήθηκε μία νέα χώρα στα βόρεια σύνορά μας, η Βόρεια Μακεδονία, την καλωσορίζουμε. Θα είναι μία φίλη χώρα της Ελλάδας, θα είναι μία σύμμαχος της Ελλάδας, στην προσπάθειά της να εδραιώσει την ειρήνη, τη συνεργασία τη συνανάπτηξη στην περιοχή μας. Μια Ελλάδα, που σήμερα νομίζω κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος εδραιώνοντας έναν ηγετικό λόγο στην περιοχή των Βαλκανίων και συνολικότερα της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Πιστεύω λοιπόν, ότι είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα μπρος και θέλω να ευχαριστήσω όλους τους βουλευτές, όχι μόνο αυτούς που έδωσαν αυτή την ιστορική συμφωνία, αλλά και όσους - παρά τις διαφωνίες τους - συνέβαλλαν στο να υπάρξει ένα κλίμα πολιτικού πολιτισμού αυτές τις τέσσερις μέρες στη βουλή, που συζητήσαμε διεξοδικά και σε βάθος». 

Τα επόμενα βήματα

Σε δέκα ημέρες από σήμερα θα έρθει στην Ελλάδα το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ. Με την ψήφισή του, η χώρα μας θα έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών και οι δύο χώρες από κοινού θα δώσουν το «πράσινο φως» στον Μάθιου Νίμιτς να ενημερώσει τον ΟΗΕ πως η διένεξη μεταξύ τους έχει λήξει.

Αφού ολοκληρωθεί και αυτό το βήμα, η συμφωνία θα τεθεί οριστικά σε εφαρμογή.

vouli adeia

Όσο πιο σύντομα, τόσο το καλύτερο. Αυτή είναι η προσέγγιση του επιχειρηματικού κόσμου και των επενδυτών για τις επερχόμενες εθνικές εκλογές, υπογραμμίζοντας ότι πάντα οι μεγάλης διάρκειας προεκλογικές περίοδοι έβλαψαν την οικονομία επιδρώντας παραλυτικά στον κρατικό μηχανισμό.

Μια μεγάλης διάρκειας προεκλογική περίοδος, και μάλιστα σε συνθήκες έντονης πόλωσης και αντιπαλότητας, όπως αυτές που επικρατούν, θα «παγώσει» την αγορά καθώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα αναστείλουν επενδυτικά και καταναλωτικά σχέδια. Πολύ περισσότερο σε μια συγκυρία που η κυβέρνηση έχει «στεγνώσει» την αγορά, έχοντας προχωρήσει σε άτυπη στάση πληρωμών στο πλαίσιο του υπερπλεονάσματος.

Ο κρατικός μηχανισμός έχει ήδη κατεβάσει μολύβια, αναμένοντας την επόμενη ημέρα, ενώ η προσμονή εκλογών δεν βοηθά και τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν με την απαιτούμενη ταχύτητα το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επιπλέον ουδείς επενδυτής θα ασχοληθεί σοβαρά με την Ελλάδα έως ότου ξεκαθαρίσει η επόμενη ημέρα για την πολιτική κατάσταση της χώρας.
Οι άνθρωποι της αγοράς φοβούνται ότι η αδράνεια θα κυριαρχήσει τους επόμενους μήνες, και όλα θα πάνε πίσω με σοβαρό κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού σε περίπτωση προεκλογικών παροχών.

Τα τρία σενάρια για το χρόνο των εκλογών

I.Εκλογές στο πρώτο τρίμηνο – το καλό σενάριο: Οι άνθρωποι της αγοράς πιστεύουν ότι όσο γρηγορότερα γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερα θα είναι την οικονομία καθώς δεν θα χαθεί πολύς χρόνος και κατά συνέπεια η ζημιά θα είναι περιορισμένη. Η επίσπευση των εκλογών θα μπορούσε να προκληθεί από τις εξελίξεις στο Σκοπιανό ωστόσο θεωρούν σημαντικό να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τα Σκόπια ώστε να λυθεί το χρόνιο αυτό πρόβλημα και να μην μετατεθεί ως εκκρεμότητα στην επόμενη κυβέρνηση.

Η διενέργεια εκλογών στο ξεκίνημα του 2019 μέχρι πρότινος θεωρούταν το σενάριο με τις μικρότερες πιθανότητες, ωστόσο, αυτό έχει αλλάξει καθώς οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι ο πολιτικός χρόνος της παρούσας κυβέρνησης τελειώνει. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν πιθανό η κυβέρνηση να αιφνιδιάσει προχωρώντας σε εκλογές πριν ολοκληρωθεί η συμφωνία για τα Σκόπια, μεταφέροντας την «καυτή πατάτα» στη νέα κυβέρνηση.

II.Εκλογές τον Μάιο – το βασικό σενάριο: Η μεγάλη πλειοψηφία προβλέπει ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Μάιο πριν τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές. Δεν είναι το καλύτερο σενάριο, καθώς το πρώτο εξάμηνο του έτους θα χαθεί, ωστόσο εκτιμάται ότι ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης θα δώσει ώθηση στην ψυχολογία και την αγορά, στο δεύτερο εξάμηνο πολύ περισσότερο αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης πιο κοντά στο παραγωγικό κομμάτι της κοινωνίας με μεγαλύτερη κατανόηση για τις ανάγκες και προτεραιότητες της οικονομίας.

Ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης είναι πιθανό να αναθερμάνει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα, στοιχείο απολύτως απαραίτητο προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών.

ΙΙΙ. Εκλογές τον Οκτώβριο – το άσχημο σενάριο: Το χειρότερο σενάριο για την οικονομία είναι να φυτοζωούμε μέχρι το τέλος της θητείας της παρούσας κυβέρνησης. Δεν θεωρείται πλέον ως ιδιαίτερα πιθανό σενάριο, ωστόσο υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα στο γιατί η κυβέρνηση θα επέλεγε να παραμείνει μέχρι την τελευταία ημέρα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το 2019 το πιθανότερο είναι να περάσει ως άλλη μια χαμένη χρονιά, με αναιμικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και το χειρότερο τις τράπεζες να μην πιάνουν τους στόχους για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχρεώνοντας την επόμενη κυβέρνηση στην παροχή νέου πακέτου στήριξης. Έμπειροι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν πολύ δύσκολη την επιβίωση της σημερινής κυβέρνησης για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εκλογές και χρηματιστήριο

Το 2018, έτος εξόδου της χώρας από τα μνημόνια ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 23,5% με τις τράπεζες να καταγράφουν ακόμα μεγαλύτερη πτώση. Μάλιστα οι πιέσεις στο Χρηματιστήριο εντάθηκαν μετά το περασμένο καλοκαίρι και την θεωρητικά επιτυχή, «καθαρή» έξοδο. Σύμφωνα με έμπειρους χρηματιστές με το που υπάρξει υποψία εκλογών η αγορά θα αντιδράσει έντονα ανοδικά ενώ με την προκήρυξη των εκλογών τα κέρδη του Γενικού Δείκτη θα ανέλθουν σε διψήφιο αριθμό. Και αν τα αποτελέσματα επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες για τον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης που θα δώσει μεγάλο βάρος στην ανόρθωση της οικονομίας τότε η άνοδος των τιμών θα συνεχιστεί.

Κίνδυνοι και αβεβαιότητες

Οι εκλογές του 2019 πραγματοποιούνται με πολύ μικρότερο πολιτικό κίνδυνο καθώς δεν υπάρχει καμία ανησυχία για δραστικές ανατροπές, όπως έγινε το 2015 όταν ο Σύριζα προχώρησε σε μια τυφλή σύγκρουση με την ΕΕ οδηγώντας τη χώρα στα βράχια. Πλέον δεν υπάρχει κανένα αντιμνημονιακό μέτωπο, ούτε κάποιο ισχυρό κόμμα που να υπόσχεται επαναδιαπραγματεύσεις και μαγικές λύσεις.

Η μεγάλη εστία ανησυχίας για τους επενδυτές είναι να μην προκύψει ισχυρή κυβέρνηση που να μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και να μην αλλάξει ο εκλογικός νόμος. Υπενθυμίζεται ότι οι μεθεπόμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με αναλογικό εκλογικό σύστημα και πολλοί φοβούνται ότι αν δεν αλλάξει η χώρα θα εισέλθει σε μια μακρά περίοδο ακυβερνησίας.

economistas

ee

Ενα πραγματικά συγκλονιστικός Ματέο Σαλβίνι "ισοπεδώνει" Τουρκία, Ερντογάν και... Έλληνες πολιτικούς μέσα σε τέσσερα περίπου λεπτά σε ομιλία του στην Ευρωβουλή.

Ας δούμε μερικά σημεία από την ομιλία του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών και ηγέτη της Λέγκα του Βορρά:

"Μιλώ σε όσους βρίσκονται έξω από αυτό το Μέγαρο, από αυτή την αίθουσα και σε εκείνους που μας παρακολουθούν από το σπίτι, όχι σε εκείνους που κυβερνούν αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή είναι συνεργοί, υποκριτές, ψεύτες, ανίκανοι ή αφελείς.

Ξεκινάω με τις απειλές του Τούρκου ηγέτη Ερντογάν που αυτή τη στιγμή τον χρηματοδοτούμε με 10,5 δισ ευρώ.

Εάν έχετε έστω και λίγη υπερηφάνεια ή αξιοπρέπεια σταματήστε την χρηματοδότηση αυτών των δισεκατομμυρίων ευρώ στο τουρκικό καθεστώς.

Δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτούμε ανθρώπους που έρχονται να μας δώσουν μαθήματα δημοκρατίας στην Ευρώπη, που λέει ότι υπάρχουν ολόκληρες χώρες στα χέρια φασιστών και ρατσιστών.

Το θεωρώ φυσιολογικό για όσους πίνουν καφεδάκια ή ποτάκια (σ.σ.: για τον Γιούνκερ η σπόντα)... Μπορείτε όμως να σταματήσετε αυτό το "ποτάμι" δημοσίου χρήματος από τους φόρους των Ιταλών και των Ευρωπαίων για την χρηματοδότηση του τουρκικού καθεστώτος, ναι ή όχι;

Μπορείτε αν θέλετε να διακόψετε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας οι οποίες δεν θα έπρεπε να είχαν ξεκινήσει καθόλου διότι η Τουρκία δεν είναι, δεν θα είναι και δεν θα γίνει ποτέ Ευρώπη, εκτός και αν κάποιος συμφωνεί και θέλει να κάνει "δουλειές" σε αυτά τα μέρη.

Για την μετανάστευση δεν έχετε καταφέρει τίποτα, ρεκόρ σε νεκρούς, ρεκόρ σε λαθρομετανάστες.

Το ευρώ είναι ένα νόμισμα καταστροφικό που μέσα σε 15 χρόνια φτωχοποίησε 4 εκατ Ιταλούς με ρεκόρ ανεργίας και με ένα δημόσιο χρέος που αυξήθηκε σε 800 δισ ευρώ.

Κάποιος θα τρέξει να καταργήσει τις δικλείδες ασφαλείας που έχουν τα ιταλικά και ευρωπαϊκά προϊόντα, ευνοώντας τον κινεζικό αθέμιτο ανταγωνισμό, ή είστε πληρωμένοι από άλλους ή είστε τρελοί.

Ανανεώσατε τις οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η μοναδική χώρα που είχε το κουράγιο να πάει και να βοηθήσει την Συρία πολεμώντας την ισλαμική τρομοκρατία.
Αν θα έπρεπε να περιμένουμε από τι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή από την ευρωπαϊκή επιτροπή να πολεμήσει το ISIS, θα τους είχαμε σήμερα εδώ να κάθονται με μπούρκες και σαρίκια και να μας δίνουν μαθήματα Δημοκρατίας αλλά προφανώς δεν σας νοιάζει.

Για ότι αφορά τον αγροτικό τομέα δεν είπατε ούτε λέξη.

Κατακλύζετε την αγορά, τα ευρωπαϊκά τραπέζια και τα στομάχια των παιδιών μας με λάδι από την Τυνησία, πορτοκάλια από το Μαρόκο και ντομάτες που κανείς δεν ξέρει από που, όσπρια που έρχονται από την Κίνα χωρίς κανένα έλεγχο, ρύζι από την Καμπότζη, σκόνη γάλακτος από την Ουκρανία..."

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις των εταιρειών Coldiretti και Ixè, το 60% των Ιταλών θεωρεί ότι, οι πολιτικές της ΕΕ είναι επιζήμιες για τον γεωργικό τομέα της Ιταλίας ενώ μόλις το 10% τις θεωρεί ωφέλιμες.

Εξάλλου το 43% των Ιταλών εκτιμά, πως οι οικονομικές πολιτικές της ΕΕ σχεδιάστηκαν από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ένωσης, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες και των πιο αδύναμων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μ.Σαλβίνι υπερασπίζεται την Κύπρο και καταφέρεται κατά του Ρ.Τ.Ερντογάν. Οπως έχει ήδη γράψει το pronews.gr, ο Μ.Σαλβίνι ένα μήνα πριν είχε δηλώσει:

«Η Κύπρος υπό τουρκική κατοχή κι εμείς προσπαθούμε να βάλουμε τη Τουρκία στην ΕΕ - Ασύλληπτο. Επιβάλλουμε κυρώσεις στην Ρωσία για ενδεχόμενες παραβιάσεις σε βάρος της Ουκρανίας και χρηματοδοτούμε, τρέχουμε από πίσω και προσπαθούμε να πείσουμε να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια ξένη χώρα (σ.σ.: η Τουρκία) η οποία έχει θέσει υπό στρατιωτική κατοχή μία από τις 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. (σ.σ.: Κύπρος). Πρόκειται για κάτι το ασύλληπτο».

Και όμως, η Κύπρος μπλοκάρει την διακοπή διαπραγματεύσεων Αγκυρας και ΕΕ - Θέλει τη Τουρκία στην ΕΕ!
Στην αντίπερα όχθη, η Κύπρος μπλοκάρει την διακοπή διαπραγματεύσεων Αγκυρας και ΕΕ ρίχνοντας "σωσίβιο" στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας όπως είχε αναφέρει το pronews.gr.

Κυπριακές πηγές αναφέρουν πως διαφωνούν με την εισήγηση της Κάτι Πέρι για επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία!

Ο επικεφαλής της kυπριακής διπλωματίας θα καταθέσει τις εθνικές θέσεις στο εξέχουσας πολιτικής σημασίας τετ α τετ που θα έχει τη Δευτέρα, με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας των Βρυξελλών, Φρεντερίκα Μογκερίνι.

Μπορεί η εισηγήτρια του Ευρωκοινοβουλίου να τάσσεται πλέον υπέρ της ειδικής σχέσης και όχι ένταξης, ωστόσο οι απόψεις της θα περάσουν από το φίλτρο των πολιτικών ομάδων

Να σημειωθεί ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβούλιο.

communenews-news

Περισσότερα Άρθρα...