Την ίδρυση της Νέας Ελλάδας προανήγγειλε ο Α. Σαμαράς

Ελλάδα
Tools

samaras

Την ανάγκη ενός νέου καταστατικού χάρτη, μιας νέας αρχιτεκτονικής για τη χώρα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

"Σήμερα κάνουμε ένα άλμα. Άλλάζουμε την πολιτική και πολιτειακή ταυτότητα της χώρας. Η Ελλάδα για πολλά χρόνια ακολούθησε ένα μοντέλο κρατισμού που την οδήγησε στο δανεισμό και την κατάρρευση. Τα τελευταία δύο χρόνια άλλαξαν πολλά. Αλλά πρέπει να βγούμε νικητές. Εμείς θα θέσουμε την ατζέντα και θα ακούσουμε και θα συζητήσουμε τα πάντα", είπε ο Αντώνης Σαμαράς και προανήγγειλε ότι στις 3 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει επισήμως η διαδικασία, ώστε η επόμενη βουλή να είναι αναθεωρητική.

Παρουσιάζοντας τις προτάσεις του για την αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Αντώνης Σαμαράς πρότεινε εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τους πολίτες και ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του, ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, αναθεώρηση των διατάξεων για τα δημοψηφίσματα, εγγυήσεις για εξάντληση της 4ετίας της κυβέρνησης με σταθερό εκλογικό σύστημα που θα αλλάζει με πλειοψηφία των 3/5 της Βουλής.

Ακόμα, πρότεινε τη θέσπιση ορίων για τη θητεία του πρωθυπουργού, αλλά και των περιφερειαρχών, δημάρχων και συνδικαλιστών θεσμοθέτηση μονίμων υφυπουργών Εξωτερικών, Αμύνης και Προυπολογισμού με 5ετή θητεία, μείωση του αριθμού των βουλευτών, αναθεώρηση των διατάξεων που αφορούν στις ποινικές ευθύνες των υπουργών, την ασυλία των βουλευτών και τα προνόμια των πολιτικών, καθιέρωση εγγυήσεων για τη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και την κατάργηση των πολλών γενικών γραμματέων ανά υπουργείο.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε, επίσης, αλλαγή των διατάξεων που αφορούν στην προστασία της εθνικής μας ταυτότητας και της γλώσσας, στη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών, στην ασφάλεια του πολίτη με κατοχύρωση του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης και ανεμπόδισης πρόσβασης καθώς και του περιορισμού των διαδηλώσεων και ακόμα εκσυγχρονισμό των διατάξεων για τα Μέσα Ενημέρωσης και αναθεώρηση των άρθρων που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος,

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε: "Για πρώτη φορά νοικοκυρεύουμε την χώρα και τελειώνουμε με τα ελλείμματα. Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει την κρίση του δανεισμού και να καλύψει το χαμένο έδαφος δεκαετιών. Ήδη κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι κερδίσαμε την δική μας αυτοπεποίθηση".

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια μεταρρυθμιστική κοσμογονία που συντελείται στη χώρα, ενώ φωτογράφησε τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: "Απέναντί μας έχουμε τις δυνάμεις της αδράνειας, εκείνους που θέλουν να διχάσουν και να μας κρατήσουν στο χθες, εκείνους που θέλουν να διατηρήσουν τις παθογένειες του ελληνικού κράτους γιατί χωρίς κρίση δεν θα έχουν τίποτε. Η παράταξή μας φέρνει σήμερα τη Νέα Ελλάδα με δύο τομές: αναπτυξιακή αναγέννηση και Συνταγματική αναθεώρηση. Γι΄ αυτή τη Νέα Ελλάδα δεν θα κάνω πίσω και δεν θα συμβιβαστώ. Σας καλώ να μου δώσετε την εντολή για να αλλάξουμε την Ελλάδα"