Ετος δημοτικών εκλογών το 2014: Το τοπίο και οι εξελίξεις σε 4 Νότιους Δήμους της Αθήνας

ΝΟΤΙΟΙ ΔΗΜΟΙ
Tools

dimarxeio

Σε πέντε περίπου μήνες θα διεξαχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές  για την ανάδειξη των αιρετών στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.

Η αρχή του νέου έτους 2014 βρίσκει τους νότιους δήμους της Αττικής να έχουν λίγο πολύ παγιοποιήσει το εκλογικό σκηνικό τους, όσον αφορά τις παρατάξεις και τους υποψηφίους δημάρχους που θα αναμετρηθούν στην εκλογική αρένα.

Η κρίση την οποία διέρχεται η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, πέρασε γρήγορα από το επίπεδο της οικονομίας, στους θεσμούς, την ηθική, την πολιτική ηγεσία και τους εκπροσώπους της τοπικής εξουσίας.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση παραμένει ο πιο ανθρωποκεντρικός θεσμός της χώρας και οι εκλογές του 2014 είναι ένα κρίσιμο στοίχημα για τη μετάβαση σε μια άλλη εκλογική αρχιτεκτονική, όπου το βάρος θα δοθεί στην ικανότητα και τον μήνυμα που κομίζει κάθε υποψήφιος, στη βάση του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης του δήμου, καθώς  και τις πραγματικές και άμεσες ανάγκες της κοινωνίας σε τοπικό επίπεδο και όχι μόνο. Οι πολίτες εκτιμούν τους πολιτικούς που δεν κρύβονται πίσω από μάσκες και προσωπεία.

Οι εκλογές του Μαΐου του 2014 δε γίνονται για να γίνουν εκδηλώσεις «διαδοχής της καρέκλας» του Περιφερειάρχη, ή του Δημάρχου. Ούτε γίνονται για να κριθεί εν είδει δημοψηφίσματος το αντιμνημονιακό, ή μνημονιακό φρόνημα των πολιτών.Γίνονται για να αποφασίσουν οι δημότες, σε ποιους θα εμπιστευτούν σε καιρό κρίσεως, την ελπίδα για προκοπή και το μέλλον του Δήμου ή της Περιφέρειάς τους.

 

Δήμος Παλαιού Φαλήρου: Κυρίαρχος ο δήμαρχος Διονύσης Χατζηδάκης 

Η ανάδειξη του Δ. Χατζηδάκη στους top10 δημάρχους της Ε.Ε. σηματοδοτεί την σχεδόν καθολική αναγνώριση του έργου του, όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το τελευταίο έργο της παρούσης θητείας του είναι η θεμελίωση του σύγχρονου Κλειστού Γυμναστηρίου στο παραλιακό του μέτωπο που θα παραδοθεί εντός του 2014, σημειώνοντας ρεκόρ χρόνου κατασκευής, με το δήμαρχο να έχει το γραφείο του …. εντός του εργοταξίου για να επιβλέπει προσωπικά την καλή εκτέλεση και πορεία του έργου. 

Ετσι, ο Δ. Χατζηδάκης, έχοντας πλέον στο ενεργητικό του μία σειρά έργων μεγάλων και μικρών και διαχειριζόμενος την καθημερινότητα της πόλης του με επιτυχία εξακολουθεί να παραμένει κυρίαρχος, μετά από 12 χρόνια παρουσίας, έχοντας κερδίσει την αποδοχή των δημοτών και το σεβασμό ακόμα και της αντιπολίτευσης, η οποία δεν φαίνεται να καταγράφει δυναμική τέτοια που να μπορεί να αντιπαρατεθεί με το σημερινό δήμαρχο. 

Δήμος Αλίμου: Απαξίωση της παράταξης του δημάρχου Θάνου Ορφανού

Το 2013 σίγουρα δεν ήταν η χρονιά του Δημάρχου Θάνου Ορφανού, αφού τον αφήνει λαβωμένο και μείον τρεις δημοτικούς συμβούλους που ανεξαρτητοποιήθηκαν καταλογίζοντας του αναποτελεσματικότητα, ατολμία, χαλάρωση, περιχαράκωση και ανύπαρκτο δημοτικό έργο .

Την πόρτα της εξόδου άνοιξε πρώτος ο Ανδρέας Κονδύλης, πρωτοκλασσάτο στέλεχος της παράταξης Ορφανού, για να ακολουθήσουν η Αναστασία Σιμητροπούλου και ο Δημήτρης Δημάκης.
Στην παράταξη που ίδρυσε ο Ανδρέας Κονδύλης λίγους μήνες μετά και φέρει το όνομα“Αγαπώ τον Άλιμο”, οι Δημάκης, Σιμιτροπούλου και άλλοι εκτός διοίκησης παράγοντες, αποτελούν τον ιδρυτικό πυρήνα που συσπειρώνει γύρω του νέα κατά κύριο λόγο πρόσωπα, που θα διεκδικήσουν με αξιώσεις τη Δημαρχία, εκφράζοντας το ελπιδοφόρο νέο έναντι του παλαιού .

Η παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Νίκου Τσαμπαρλή ανάμεσα στους δύο (Ορφανό - Κονδύλη), φαίνεται να έχει κάνει τους υπολογισμούς της και να είναι έτοιμη για“παν ενδεχόμενο”

Χαλαρή - προς το παρόν - θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η υποψηφιότητα της Ελένης Μπελιά της παράταξης “Άνω Κάτω στο Καλαμάκι”.

Επίσης, άξιο αναφοράς είναι και το αποτέλεσμα των εκλογών στην Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας. H νίκη του πρ. Δημάρχου Αργύρη Αργυρίου, προσκείμενου στο Νίκο Τσαμπαρλή, φαίνεται να προβληματίζει κάποια άλλα, δικά του στελέχη. 

Δήμος Βύρωνας: Ηχηρή και απρόσμενη αποχώρηση του δημάρχου Νίκου Χαρδαλιά 

Πάταγο έκανε η αποχώρηση του δημάρχου Νίκου Χαρδαλιά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να ασχοληθεί με τον ιδιωτικό τομέα, παρ’ ότι τελευταία γκάλοπ τον έφερναν πρώτο με ποσοστό πάνω του 50%.

Στην παράταξή του εκλέχθηκε ως επικεφαλής και διάδοχός του ο γιατρός και συνεργάτης του από το 1999 Χρήστος Γώγος, χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί από τώρα αν θα τα καταφέρει να διεκδικήσει με αξιώσεις τον δημαρχιακό θώκο.\

 

Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης: Ανυπαρξία του δημάρχου Χρήστου Κορτζίδη

Η ανυπαρξία του δημάρχου Χρήστου Κορτζίδη στα σοβαρά θέματα στο χρόνο που πέρασε, ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.

Το άνοιγμα των τριών νέων σταθμών του Μετρό, η παντελής έλλειψη προετοιμασίας γι’ αυτό και οι αλλοπρόσαλλες δηλώσεις του περί αποκλεισμού των σταθμών πριν την έναρξη λειτουργίας τους, αν η κυβέρνηση δεν ικανοποιούσε αιτήματα της δημοτικής αρχής, έγιναν αφορμή να δεχθεί έντονη κριτική, αναγκάζοντάς τον να τα “μαζέψει” άρον - άρον. 

Κατηγορώντας τους πάντες ως συκοφάντες και ψεύτες, γέμισε την πόλη πανό και φέιγ βολάν, που διέψευδαν τον ίδιο ουσιαστικά, αφού το βίντεο με την πρότασή του για τον αποκλεισμό των σταθμών είναι αδιάψευστος μάρτυρας. 

Σφόδρα αντικαλλικρατικός «εν τη γεννέση του», ανέλαβε τον ενιαίο δήμο διαχωρίζοντας, αντί να ενώσει, τους  δημότες της Αργυρούπολης και του Ελληνικού, εφαρμόζοντας παράλογη πολιτική διαχωριστικών δημοτικών τελών και χρεώσεων,  διαμαρτυρόμενος κατ΄ επάγγελμα για το κάθε τι, μη εκτελώντας κανένα νέο έργο, αρεσκόμενος σε κομματικού περιεχομένου λόγους και εκδηλώσεις, οδήγησε τον ενιαίο δήμο σε τέλμα και οικονομική δυσπραγία.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι ο Χρ. Κορτζίδης, βλέποντας πλέον "το έδαφος να χάνεται κάτω από τα πόδια του" συνομιλεί τελευταία με τοπκούς παράγοντες, ζητώντας από αυτούς επίμονα τη στήριξή τους, αδιαφορόντας αν αυτοί προέρχονται απο κομματκούς χώρους που ο ίδιος δημόσια κατηγορεί ως μνημονιακούς, καταστροφικούς κλπ!  

Από την άλλη πλευρά , η ενιαία πλέον και ανεξάρτητη παράταξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Γιάννη Κωνσταντάτου, “ΕΝΩΜΕΝΗ ΠΟΛΗ”,  που συμπληρώνει ήδη ένα χρόνο από τη δημιουργία της με την επιτυχή συγχώνευση 3 πρώην παρατάξεων της αντιπολίτευσης, δείχνει να “τρέχει με χίλια”. Με στιβαρή οργάνωση και ουσιαστικές και έγκαιρες παρεμβάσεις της σε όλα τα σοβαρά θέματα του Δήμου, με δράσεις κοινωνικής προσφοράς, με καθαρές προτάσεις για τα προβλήματα του δήμου και με συνεχείς ενημερώσεις των πολιτών, έχει πλέον αναγκάσει τη δημοτική αρχή του Χρ. Κορτζίδη να την ακολουθεί δεύτερη και καταϊδρωμένη… αντιγράφοντας σε δεύτερο πάντα χρόνο ακόμη και τις δράσεις της!!

Η δυναμική της ‘ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΠΟΛΗΣ» δείχνει να αυξάνεται συνεχώς, αφού συσπειρώνει στις τάξεις της και άλλες τοπικές δυνάμεις και προσωπικικότητες, σχηματίζοντας έτσι μία ενιαία πανδημοτική στρατιά για την αλλαγή του «συστήματος Κορτζίδη» που διοικεί (;) τον ενιαίο δήμο και διοικούσε για πολλές ... δεκαετίες τον πρ. δήμο Ελληνικού !.    

Η «νεαρή» δημοτική παράταξη “Ξανά η πόλη μπροστά” που δημιουργήθηκε πρόσφατα μετά από ατέρμονες ζυμώσεις και συζητήσεις πολλών μηνών μεταξύ μερικών τοπικών στελεχών που ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ και έχει επικεφαλή της τον π. δημοτικό σύμβουλο του Δ. Ευσταθιάδη, Ευάγγελο Βαζαίο - λέγεται μάλιστα ότι στηρίζεται παρασκηνιακά από τον πρ. δήμαρχο Δ. Ευσταθιάδη και τους περί αυτόν ποντίους της Αργυρούπολης  - δεν φαίνεται να έχει τη δυναμική για να επιτύχει κάποια σημαντικά ποσοστά. Πολλοί παντως θεωρούν, ότι θα παίξει και αυτή το ρόλο της, στηρίζοντας στον δεύτερο γύρο των εκλογών - αν υπάρξει - τον δήμαρχο Χρ. Κορτζίδη! 

Γλυφάδα:  Φυλλορροεί η παράταξη του δημάρχου Κόκκορη

Η αγορά των οικοπέδων Παπαδημητρίου με τίμημα έξω από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς, οι εργολαβίες του Παλαιού Δημαρχείου και άλλα θέματα όπως π.χ. οι παρενέργειες της προσπάθειας δημιουργίας του παράνομου κοιμητηρίου, οδήγησαν το δημοτικό συμβούλιο με ομαδικές κλητεύσεις στα ανακριτικά γραφεία και έστειλαν τον Δήμαρχο για το αδίκημα της απάτης στο εδώλιο του κατηγορουμένου (για το κτίριο της ΕΥΔΑΠ).

Κατέχοντας το ρεκόρ των ανεξαρτητοποιήσεων, τουλάχιστον για τα νότια προάστια, ο Κόκκορης, είδε την παράταξή του νωρίς - νωρίς να φυλλορροεί, αφού έξι τον αριθμό δημοτικοί του σύμβουλοι του “κούνησαν το μαντήλι” εκτοξεύοντας παράλληλα δριμύτατο κατηγορητήριο. 

Από την άλλη πλευρά εκείνος βαφτίζει το “ψάρι - κρέας” εγκαινιάζοντας πλατείες σχεδιασμένες και κατασκευασμένες με δωρεές εφοπλιστών, υπερηφανευόμενος για το... έργο του!

Δυναμικά έως και επιθετικά θα μπορούσαμε να πούμε, ρίχνεται στην προεκλογική μάχη η Αθηνά Λυγνού, η οποία μετά την αποσύνθεση της παράταξης Κόκκορη ενδέχεται να είναι και η πρώτη γυναίκα δήμαρχος στη Γλυφάδα.

Ένα νέο πρόσωπο εμφανίστηκε πριν λίγο καιρό στο προσκήνιο για να αντικαταστήσει τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ως επικεφαλής της παράταξης της αξιωματικής αντιπολίτευσης “ΜΑΖΙ για τη ΓΛΥΦΑΔΑ”.

Ο ευρωβουλευτής - μέχρι σήμερα - της Ν.Δ. Γιώργος Παπανικολάου θα διεκδικήσει με αξιώσεις τη Δημαρχία, παρ’ όλο που οι αντίπαλοί του προσπαθούν να τον “κάψουν” νωρίς - νωρίς, επικαλούμενοι το κομματικό του παρελθόν (λες κι αυτοί δεν είχαν όταν εξελέγησαν). 

Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ Γλυφάδας ανήγγειλε τη δημιουργία παράταξης, ακολουθώντας την πεπατημένη, όντας προ των πυλών της κυβέρνησης κι αυτός. 

 

Συμπερασματικά, το 2014 φαίνεται ότι θα είναι η χρονιά που πολλά θ’ αλλάξουν στα δημοτικά μας.

Στους πολίτες, που είναι πλέον αηδιασμένοι από το πολιτικό σύστημα, τα κομματικά κατεστημένα και τους κάθε λογής εκπροσώπους τους, δίνεται μία μοναδική ευκαιρία να εκλέξουν τους πραγματικά άξιους ¨και ικανούς αιρετούς, αποφεύγοντας τους παλαιάς κοπής λαϊκιστές, τους  κομματικούς, τους δημαγωγούς και τους καιροσκόπους όπως ο «διάολος το λιβάνι». 

με πληροφοριες και απο vimaonline