Μέρκελ: Το πιο σημαντικό, η Ελλάδα θα αναλάβει τις ευθύνες της

Ελλάδα
Tools

Φωτογραφία αρχείου (Reuters)

Τη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά ότι η Ελλάδα θα καλύψει τις δεσμεύσεις της επισήμανε η γερμανίδα καγκελάριος, μετά τη διμερή συνάντηση στο Βερολίνο την Παρασκευή.

Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί το πρωτογενές πλεόνασμα και πρόσθεσε ότι αναμένονται τα επίσημα στοιχεία για να ληφθεί απόφαση από την τρόικα.

«Το πιο σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα θα αναλάβει τις ευθύνες της, όπως είπε και ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας σε κοινή συνέντευξη Τύπου. Συμπλήρωσε ότι έχουν γίνει πάρα πολλά, όμως μπορούν να γίνουν ακόμα περισσότερα.  

Η Άνγκελα Μέρκελ τόνισε ότι στηρίζει τις δύσκολες αποφάσεις που καλείται να λάβει η ελληνική κυβέρνηση, ενώ εξήρε τις προσπάθειες της Ελλάδας για την εφαρμογή του δημοσιονομικού προγράμματος. «Βλέπουμε τους πρώτους καρπούς της προσπάθειάς σας και η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος είναι ένα τέτοιο δείγμα» είπε χαρακτηριστικά. 
 
«Ο κ. Σαμαράς με ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ μεγάλη πρόοδο, σημαντική, και αυτό φαίνεται στο πρωτογενές πλεόνασμα. Οι μεταρρυθμίσεις όμως είναι πιο ευρείες και η Γερμανία υποστηρίζει, και στο πλαίσιο της ΕΕ αλλά και διμερώς, όπως με την task force στον τομέα της αυτοδιοίκησης. Επίσης ετοιμάζεται επενδυτική τράπεζα. Η Ελλάδα συζητά με την τρόικα, συζητήσαμε για το σημείο που βρίσκεται. Ο πρωθυπουργός μας διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα καλύψει τις δεσμεύσεις της» ανέφερε η γερμανίδα καγκελάριος.
 
«Αυτό το ταξίδι θα το ολοκληρώσουμε» και θα είναι επιτυχημένο τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ΕΕ, είπε ο κ.Σαμαράς.
 
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Άνγκελα Μέρκελ για την πρόοδο του οικονομικού προγράμματος στην Ελλάδα και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ έδωσε έμφαση στο πρωτογενές πλεόνασμα και επανέλαβε ότι μπορούν να ληφθούν μόνο διαρθρωτικά μέτρα. 
 
enet