Ανεμβολίαστοι: Απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα - Κλείνει προσωρινά η «πόρτα» στο Δημόσιο και ενεγοποιούνται τα Πειθαρχικά Συμβούλια

Εργασιακά
Tools

Μόνο οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα φαίνεται προς το παρόν ότι θα βρεθούν στο «μάτι του κυκλώνα» σε ότι αφορά το καθεστώς των απολύσεων για όσους αρνηθούν να εμβολιαστούν. 

Αντίθετα στο «απυρόβλητο» τουλάχιστον προσωρινά θα βρεθούν οι ανεμβολίαστοι δημόσιοι υπάλληλοι. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» θα υπάρξει νομοθετική διάταξη η οποία θα προβλέπει ρητά πως δεν θα μπορούν να οδηγηθούν σε απόλυση εργαζόμενοι στο Δημόσιο που αρνούνται τον εμβολιασμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ρύθμιση θα περιληφθεί στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για την υποχρεωτικότητα που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Την συγκεκριμένη διάταξη είχε προαναγγείλλει η κυβερνητική εκπρόσωπος Αρ. Πελώνη η οποία την Πέμπτη δήλωσε ότι «η υποχρεωτικότητα δεν συνδέεται με απολύσεις», και κάνοντας λόγο για ειδική νομοθετική ρύθμιση σημείωσε:

«Η υποχρεωτικότητα είναι ένα ειδικό πλαίσιο, θα έρθει νομοθετική ρύθμιση την επόμενη εβδομάδα που θα ρυθμίζει αυτά τα ζητήματα και δεν θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού με απολύσεις».

Ωστόσο σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών ενεργά και για την περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων που αρνηθούν να εμβολιαστούν θα είναι τα πειθαρχικά συμβούλια.

«Ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας προβλέπει την παραπομπή όσων δεν τηρούν τις νομικές τους υποχρεώσεις στα πειθαρχικά συμβούλια». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης ξεκαθαρίζοντας ουσιαστικά ότι θα στέλνονται στο πειθαρχικό όσοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν εμβολιάζονται. 

Την ίδια στιγμή στον ιδιωτικό τομέα φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει καμιά μέριμνα μη απόλυσης για τους εργαζόμενους που δεν θα εμβολιαστούν.

Εξάλλου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης με δηλώσεις του την Πέμπτη ήταν κατηγορηματικός ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα για απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα όσων υπαλλήλων και εργαζομένων δεν εμβολιαστούν. 

Συγκεκριμένα δήλωσε:

«Δεν υπάρχει όριο για την αναστολή εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ισχύει όσο κρατά η πανδημία και υπάρχει κίνδυνος. Η κείμενη εργατική νομοθεσία προβλέπει τι μπορεί να κάνει μια επιχείρηση σε αυτή την περίπτωση. Εάν η επιχείρηση μπορεί, για παράδειγμα, να βάλει έναν εργαζόμενο σε τηλεργασία, μπορεί να το κάνει.

Αν αποφασίσει να τον απολύσει και ο εργαζόμενος αμφισβητήσει το δικαίωμα αυτής της απόλυσης, πάνε στο δικαστήριο και αυτό κρίνει αν είναι νόμιμη η απόλυση. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τη νομοθεσία, ούτε θα θεσπίσει γενικό κανόνα απολύσεων.

Στην εργατική νομοθεσία, ως ισχύει σήμερα, υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο, το 121, που προβλέπει ότι η επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο για απόλυση».

Και αυτός ο «σπουδαίος λόγος» μπορεί να είναι και η άρνηση του εργάζομενου να εμβολιαστεί… Υπενθυμίζουμε τέλος ότι για απολύσεις είχε κάνει λόγο και η αρμόδια για τις κοινωνικές δομές υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου, για να «τα μαζέψει» λίγο αργότερα, μετά τις αντιδράσεις.

aftodioik