Στις πρωταθλήτριες χώρες της Ε.Ε. στους εμβολιασμούς η Ελλάδα: Ολοταχώς για τα 1,7 εκατ. εμβόλια μέχρι τέλος Μαρτίου

Υγεια
Tools

Με την Ελλάδα να… σπάει πλέον το φράγμα του ενός εκατομμυρίου εμβολίων στην κοινότητα και να βρίσκεται ανάμεσα στις… πρωταθλήτριες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στον ημερήσιο ρυθμό "τρυπημάτων", η επιχείρηση "Ελευθερία" ανεβάζει ημέρα με την ημέρα ρυθμό, με στόχο την επίτευξη της πολυπόθητης ανοσίας στην κοινότητα.

Μία ανοσία, η οποία, μαζί με την εφαρμογή των μέτρων για την αναχαίτιση του τρίτου κύματος της πανδημίας και τις…ανάσες στο σύστημα Υγείας, αποτελεί το δομικό συστατικό για την επιστροφή στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα. "Η διαδικασία προχωρά οργανωμένα και ταχύτερα σε σύγκριση με πολλά ευρωπαϊκά κράτη.

Από την έναρξη της εκστρατείας έχουν χορηγηθεί 1.024.711 δόσεις, ενώ μόνο χθες εμβολιάστηκαν περισσότεροι από 33.300 πολίτες. Παράλληλα, αυτό που πρέπει να επισημάνουμε είναι πως τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, καθώς έως σήμερα έχουν εντοπιστεί μόνο έξι περιπτώσεις αλλεργικής αντίδρασης, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν άμεσα επιτυχώς", είναι το μήνυμα που εκπέμπουν κυβερνητικά στελέχη, τη στιγμή που η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς για το 1,7 εκατομμύρια εμβολιασμούς μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Ο πρωθυπουργός, που επισκέφθηκε το Κέντρο Υγείας Πατησίων, το οποίο λειτουργεί ως εμβολιαστικό Κέντρο, εξέπεμψε σήμα αισιοδοξίας. "Ξεπερνάμε τον συμβολικό αριθμό του ενός εκατομμυρίου δόσεων.

Που σημαίνει ότι κάθε εβδομάδα που περνά, χτίζουμε το τείχος ανοσίας που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, με την κυβέρνηση να σημειώνει πως το επιχειρησιακό σχέδιο στηρίζεται σε τρεις πυλώνες:

- Ο πρώτος πυλώνας είναι η ασφάλεια, από την παραλαβή, την αποθήκευση και την διανομή, μέχρι και την διενέργεια των εμβολιασμών.

- Ο δεύτερος είναι ο πυλώνας της διαφάνειας και της τήρησης της προτεραιοποίησης, όπως την έχει ορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

- Ο τρίτος πυλώνας είναι η αποφυγή κάθε ταλαιπωρίας για τους πολίτες. "Μέχρι στιγμής οι εμβολιασθέντες, στην πλειονότητά τους άνω των 75 ετών, δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για τον τρόπο που λειτουργεί ο μηχανισμός", ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

Οι παραδόσεις των εταιρειών για τα εμβόλια συνεχίζονται με βάση τα χρονοδιαγράμματα. Την περασμένη Δευτέρα η Ελλάδα παρέλαβε επιπλέον 112.000 δόσεις από την εταιρεία Pfizer και την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 24.000 δόσεις από την Moderna και 90.000 δόσεις από την AstraZeneca. Παράλληλα, μέχρι το τέλος Μαρτίου:

-Το σύνολο των δόσεων από την Pfizer θα ανέρχεται σε 1.415.000.

-Η συμφωνία με τη Moderna περιλαμβάνει 240.000 δόσεις.

-Η AstraZeneca έχει προγραμματίσει να παραδώσει 540.000 δόσεις.

-Για το δεύτερο τρίμηνο αναμένονται από την εταιρεία Johnson and Johnson 1,2 εκατομμύριο δόσεις.

Άκρως θετικό χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι και τον Απρίλιο αναμένονται αυξημένες παραδόσεις εμβολίων, καθώς η εταιρεία Pfizer επιβεβαίωσε ότι οι παραδόσεις για τον επόμενο μήνα θα ξεπεράσουν το 1.000.000 δόσεις.

capital