Τέλος το ασυμβίβαστο για τους δημάρχους

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Tools

kede stylianidis aftodioikisi

Στην κατάργηση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των δημάρχων προχωρά η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που κατέθεσε χθες στη Βουλή για την κύρωση των σχετικών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης ουσιαστικά είχε προαναγγείλει αυτή την εξέλιξη όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ είχε πει τα εξής:

«Καταργούμε το ασυμβίβαστο των Δημάρχων προκειμένου να μην αποθαρρύνονται στελέχη της κοινωνίας που διστάζουν να εγκαταλείψουν πλήρως την επαγγελματική τους δραστηριότητα και να ασχοληθούν με τα κοινά».

Η ρύθμιση κρίνεται αναγκαία προκειμένου να μην αποθαρρύνονται στελέχη της κοινωνίας που διστάζουν να εγκαταλείψουν πλήρως την επαγγελματική τους δραστηριότητα και να ασχοληθούν με τα κοινά

Το ίδιο σκεπτικό επαναλαμβάνεται και στην εισηγητική έκθεση του παρόντος νομοσχεδίου αναφορικά με το άρθρο 18 (φωτο), όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: "Η ρύθμιση κρίνεται αναγκαία προκειμένου να μην αποθαρρύνονται στελέχη της κοινωνίας που διστάζουν να εγκαταλείψουν πλήρως την επαγγελματική τους δραστηριότητα και να ασχοληθούν με τα κοινά». Δείτε ΕΔΩ ολόκληρο το νομοσχέδιο

"Καλλικράτης" ή "νόμος Ραγκούση"

Το ασυμβίβαστο επαγγελματικής δραστηριότητας Δημάρχων ψηφίστηκε με τον "Καλλικράτη ή αλλιώς πως "Νόμο Ραγκούση" (Άρθρο 16 Νόμος 3852/2010) και ήταν πρωτοφανής εξέλιξη αφού δεν ισχύει σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης. Ο νόμος Ραγκούση προβλέπει απόλυτο επαγγελματικό ασυμβίβαστο των δημάρχων σε δήμους με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων. Για τη δημοτική περίοδο 2011-2014 άνω των 25.000 κατοίκων, εκδόθηκε στις 4 Μαΐου 2011 η κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας που προβλέπει ότι το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών των δημάρχων που τελούν σε αναστολή της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, θα καταβάλλεται από τους Δήμους με επιβάρυνση του προϋπολογισμού τους.

Τον Αύγουστο του 2011, οι δήμαρχοι, Αμαρουσίου, Γαλατσίου, Πεύκης-Λυκόβρυσης, Ωρωπού και Περάματος (σ.σ. όλοι γιατροί στο επάγγελμα), προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των δημάρχων, που θέσπισε ο «Καλλικράτης», ζητώντας την ανάκληση του μέτρου, όπως ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Το απόλυτο επαγγελματικό ασυμβίβαστο, τουλάχιστον για τους ελεύθερους επαγγελματίες έχει ως συνέπεια την απώλεια της πελατείας τους και πιθανότατα την οριστική παύση άσκησης του επαγγέλματός τους, σε αντίθεση με τους δημάρχους - υπαλλήλους του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ», υποστήριξαν στην προσφυγή τους οι εν λόγω δήμαρχοι. Προσέθεταν δε ότι η υπουργική απόφαση, εκτός από το γεγονός ότι είναι αντισυνταγματική διότι παραβιάζει τις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας, αποτρέπει τους επιτυχημένους επαγγελματίες να ασχοληθούν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.Στην προσφυγή τους οι δήμαρχοι έχουν σημειώσει ότι ο νομοθέτης, πριν προχωρήσει στην επιβολή του επαχθούς μέτρου της απόλυτης απαγόρευσης της επαγγελματικής δραστηριότητας, όφειλε να εξετάσει τη θέσπιση άλλων λιγότερων επαχθών μέτρων, όπως την επιβολή περιορισμών.