Μία νέα Ευρώπη ζήτησαν από την Πνύκα Τσίπρας και Μακρόν

Ελλάδα
Tools

makron tsipras pnyka

«Η ελληνική κρίση είναι μια αποτυχία της Ευρώπης. Ο ελληνικός λαός πλήρωσε τα ψέματα ότι μπορεί να ζήσει όπως στο Βερολίνο» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος

Να προωθηθεί ο διάλογος για «ένα νέο συμβόλαιο Δημοκρατίας στην Ευρώπη», ώστε να επανέλθουν η αλληλεγγύη και η ισονομία μεταξύ κρατών και πολιτών, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον χαιρετισμό του στην Πνύκα προλογίζοντας τον Εμανουέλ Μακρόν.

«Η Ευρώπη πρέπει να μεταβληθεί σε θεσμό οικονομικής και πολιτικής αλληλεγγύης» ,είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι είναι αναγκαίος ο εκδημοκρατισμός της ευρωζώνης και ο περιορισμός των κινδύνων μεταξύ της ευρωζώνης.

«Μπορούμε να πετύχουμε τη δημοσιονομική ενοποίηση εφόσον πετύχουμε την πολιτική και οικονομική ενοποίηση», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επίσης, τάχθηκε υπέρ της θέσης Μακρόν υπό προϋποθέσεις για κοινό υπουργό Οικονομικών με δημόσια λογοδοσία αλλά πρόσθεσε πως χρειαζόμαστε και υπουργό κοινωνικής Δικαιοσύνης και κοινοβούλιο της Ευρωζώνης.

Στη συνέχεια, ο Γάλλος πρόεδρος πήρε το λόγο και ξεκίνησε την ομιλία του - «την πιο βαρυσήμαντη ομιλία του σε ξένο έδαφος αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάιο» σύμφωνα με τον Guardian – μιλώντας στα Ελληνικά λέγοντας: «Πριν από 2.500 χρόνια εδώ στον λόφο της Πνύκας, οι Αθηναίοι επινόησαν την Δημοκρατία. Είναι μεγάλο προνόμιο που παίρνω το λόγο εδώ σ' αυτό το σημείο».

Ο Εμανουέλ Μακρόν επικαλούμενος τον Περικλή διερωτήθηκε «Έχουμε εμπιστοσύνη οι μεν στους δε στην Ευρώπη;» και πρόσθεσε: «Η ελληνική κρίση δεν αφορούσε μόνο την Ελλάδα. Είναι μια αποτυχία της Ευρώπης».

«Ο ελληνικός λαός πλήρωσε τα ψέματα ότι μπορεί να ζήσει όπως στο Βερολίνο και στη διάρκεια της κρίσης επωμίστηκε το βάρος», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος

Μίλησε για κοινωνικό ρήγμα και έκανε λόγο για ένα είδος εμφυλίου πολέμου με αλληλοκατηγορίες και επικρίσεις που δεν αρμόζουν στην Ευρώπη.

«Τι υποσχεθήκαμε στους νέους της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια; Λιτότητα και ανεργία. Τους είχαμε προβάλει όμορφο μέλλον στο Παρίσι και στο Βερολίνο. Αλλά αρχικά είχαμε υποσχεθεί ότι μπορούν να ζήσουν όμορφα και στην Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε «αυτό πρέπει να γίνει και αυτό είναι η ευρωπαϊκή κυριαρχία».

«Ο κόσμος χρειάζεται την Ευρώπη, πρέπει να βρούμε τη δύναμη να επανεκκινήσουμε την Ευρώπη» τόνισε ο κ. Μακρόν. «Αν συνεχίσουμε να εθελοτυφλούμε θα είμαστε η γενιά που αναλαμβάνει την ευθύνη του θανάτου της Ευρώπης και πρέπει να ξεκινήσουμε με ισχυρή αυτοκριτική», διαμήνυσε.

news