Μέρκελ σε Τσίπρα: Οι αποφάσεις λαμβάνονται στο Eurogroup. Oι δηλώσεις τους

Ελλάδα
Tools

merkel se tsipra synenteyxi

"Εδώ δεν είναι ο χώρος που λαμβάνονται αποφάσεις, αυτός είναι το Eurogroup", είπε η γερμανίδα καγκελάριος.

Στο Eurogroup παρέπεμψε τον έλληνα πρωθυπουργό όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη β' αξιολόγηση, η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, υποδεχόμενη τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο.

Όπως είπε στις κοινές τους δηλώσεις πριν ξεκινήσει το γεύμα των δύο ηγετών, οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους θεσμούς και στο Eurogroup και το Βερολίνο δεν είναι τόπος λήψης αποφάσεων. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θα συζητήσει με τον Πρωθυπουργό για το ελληνικό πρόγραμμα.

Η κ. Μέρκελ παραδέχθηκε ότι οι συζητήσεις Ελλάδας – Γερμανίας δεν ήταν πάντα εύκολες, ωστόσο υπήρξαν πάντοτε ειλικρινείς και ανοικτές, ενώ συμπλήρωσε ότι και οι δύο πλευρές θέλουν να υπάρξουν αποτελέσματα.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός λαμβάνοντας το λόγο αμέσως μετά απάντησε ότι «πράγματι οι συζητήσεις δεν ήταν πάντα εύκολες. Αλλά στις δύσκολες στιγμές διαμορφώνονται σταθερές σχέσεις. Ευχαριστώ την καγκελάριο που είμαστε σήμερα εδώ. Οι σχέσεις μας διακρίνονται για την ευθύτητα και σταθερότητά τους».

Όπως ανέφεραν και οι δύο, στην ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνονται εκτός από τα θέματα της οικονομίας, το προσφυγικό, το Κυπριακό και οι σχέσεις με την Τουρκία. 

Οι δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ: 

«Χαίρομαι για τη δυνατότητα να μιλήσουμε με τον έλληνα πρωθυπουργό. Σήμερα θα μιλήσουμε για τα διάφορα γεγονότα που μας συνδέουν. Η Γερμανία και η Ελλάδα έχουν στενές σχέσεις. Το προσφυγικό δημιουργεί προβλήματα στην Ελλάδα. Δεν υπήρχε παλαιότερα η σύμβαση με την Τουρκία.

Έχουμε κοινούς στόχους στο προσφυγικό. Ελπίζουμε βήμα βήμα να προχωρήσουμε καλά. Η δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο είναι μια καλή διαδικασία για την καταπολέμηση των δουλεμπόρων. Θα ασχοληθούμε με το θέμα της Κύπρου. Χθες μιλήσαμε με τον κ. Αναστασιάδη».

Οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα

«Πράγματι οι συζητήσεις δεν ήταν πάντα εύκολες. Αλλά στις δύσκολες στιγμές διαμορφώνονται σταθερές σχέσεις. Ευχαριστώ την καγκελάριο που είμαστε σήμερα εδώ. Οι σχέσεις μας διακρίνονται για την ευθύτητα και σταθερότητά τους», απάντησε αμέσως μετά ο πρωθυπουργός. 

Όπως είπε, «διανύουμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο που δοκιμάζει τις δυνατότητές μας να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις: οικονομία, ασφάλεια, μετανάστευση. Η περίοδος απαιτεί καλή πίστη, συνεργασία και αλληλοεκτίμηση μεταξύ των εταίρων. Κοινός μας στόχος ο απεγκλωβισμός από τις πολλαπλές κρίσεις και το να σφυρηλατήσουμε το νέο όραμα για την Ευρώπη».

Κοινή απειλή είναι η άνοδος των ακροδεξιών στην Ευρώπη και πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις δημοκρατικές δυνάμεις. Θα συζητήσουμε και για τις δυσκολίες με την Τουρκία μετά το αποτρόπαιο πραξικόπημα του Ιουλίου. Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, προσέθεσε.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, επεσήμανε ότι «η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, σταθερά υπερ της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Όπως επιβεβαιώσαμε και χθες στο συμβούλιο, το Κυπριακό κεντρικό ζήτημα για το μέλλον της Ευρώπης. Ζήτημα για το οποίο η ΕΕ θα έχει ενεργό ρόλο και θα δοκιμαστούν τόσο το βάθος των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας όσο και η βούληση της Τουρκίας να υπάρξει μια λύση. Στηρίζουμε βιώσιμη λύση Στο Κυπριακό χωρίς εγγυήσεις, χωρίς κατοχικό στρατό. Θα μιλήσουμε με την κ. Μέρκελ και για προσφυγικό».

Τέλος σε ότι αφορά την πορεία του ελληνικού προγράμματος, είπε ο Αλέξης Τσίπρας, θα ενημερώσω για τη θετική πορεία της οικονομίας, τη θεαματική υπεραπόδοση των εσόδων και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Όραμά μας είναι η ανάπτυξη να μην αφορά μόνο στατιστικές και αριθμούς, αλλά να επουλώσει πληγές όλων που έκαναν θυσίες. Όραμα δίκαιης ανάπτυξης προϋποθέτει γενναίες αποφάσεις από όλους τους εταίρους ώστε η Ελλάδα να μην επιστρέψει στην αβεβαιότητα και ότι η κρίση θα είναι οριστικά παρελθόν».

toc