Η ανεργία σπρώχνει στην αυτοκτονία τους ώριμους άνδρες

Γενικά
Tools

apelpisia

Οι άνδρες αυτοκτονούν συχνότερα σε σχέση με τις γυναίκες, ωστόσο εκείνες πραγματοποιούν περισσότερες απόπειρες. Αυτό προκύπτει από στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία, προβαίνοντας, επιπλέον, στη «μαύρη» επιβεβαίωση ότι στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης οι αυτοκτονίες παρουσιάζουν αύξηση κατά 30%.

Ακόμη ένα ανατριχιαστικό εύρημα της πολυετούς έρευνας είναι η νέα παράμετρος αυτοκτονικής συμπεριφοράς, που αφορά περιπτώσεις «ύποπτων» τροχαίων δυστυχημάτων, όπου ο άνδρας είναι μόνος του, οδηγεί με μεγάλη ταχύτητα και είναι υπό την επήρεια αλκοόλ! 

Σημειώνεται ότι το 2013 καταγράφηκαν 532 αυτοκτονίες και 565 το 2014, ωστόσο οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα νούμερα μπορεί να είναι ακόμη και διπλάσια.

Τα παραπάνω τόνισε ο καθηγητής Ψυχιατρικής Βασίλης Κονταξάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, με αφορμή την επιστημονική ημερίδα «Η πρόληψη των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών σε περίοδο κοινωνικο-οικονομικής κρίσης», που διοργανώνει η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρία, το Σάββατο, στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. 

Μελέτη που συνέκρινε τα ποσοστά αυτοκτονιών πριν από την οικονομική κρίση (2001-2007) και κατά τα πρώτα χρόνια της έναρξής της (2008-2011) φανερώνει αύξηση (κατά την κρίση) κατά 27,2%, ενώ μόνο για τους άνδρες το ποσοστό είναι μεγαλύτερο κατά 26,9%.

Σημαντική αύξηση των ποσοστών αυτοκτονίας παρατηρήθηκε στους άνδρες ηλικίας 30-34, 45-49, 50-54 και 60-64 ετών, ενώ στις γυναίκες δεν προέκυψε σημαντική διαφορά στα ποσοστά αυτοκτονιών. Αλλη μελέτη για τα αίτια των αυτοκτονιών στα χρόνια της κρίσης στη χώρα μας έδειξε ότι υπάρχει σημαντική σχέση μεταξύ της ανεργίας στους άνδρες και των αυτοκτονιών στην ευρεία ηλικιακή ομάδα από 15 έως και 64 ετών.

nonews-news