Αναζητώντας πολιτικό χρόνο

Ελλάδα
Tools

tsipras vima voulis

Η στρατηγική την οποία υιοθετεί το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για… αποπροσανατολισμούς.

Είναι προφανές, και εν πολλοίς εύλογο, ότι ο Πρωθυπουργός επιδιώκει να κερδίσει πολιτικό χρόνο, ορίζοντας ο ίδιος την ατζέντα της καθημερινότητας, και αναδεικνύοντας ζητήματα παράλληλου ενδιαφέροντος, ώστε να περάσει τον δύσκολο χειμώνα χωρίς κοινωνική αποδοκιμασία.

Από την πρόταση για Αναθεώρηση του Συντάγματος και τον νέο εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής, μέχρι τη δημοπράτηση νέων τηλεοπτικών αδειών, τη μάχη κατά της διαπλοκής και την επιχείρηση συγκρότησης ευρωπαϊκού μετώπου κατά της λιτότητας, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να διαμορφώσει ένα σύνθετο μωσαϊκό καθημερινότητας.

Να βάλει στην ατζέντα και άλλα δεδομένα, εκτός από τους άγριους φόρους, να διατηρήσει με… τεχνική αναπνοή το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς έναντι των πολιτικών αντιπάλων της, σε επίπεδο “σκανδάλων”, και να κουράσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία, που ζητούν εκλογές εδώ και μισό χρόνο.

Το βασικό αξίωμα στο οποίο στηρίζονται οι στρατηγικές κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, είναι ότι, σε σχέση με την κυβέρνηση, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δεν έχει υποστεί τόση μεγάλη φθορά, και διατηρεί εφεδρείες εμπιστοσύνης σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Η εμπειρία του παρελθόντος άλλωστε, μας έχει διδάξει ότι κάθε πρωθυπουργός “γκρεμίζεται” τελευταίος, σε σχέση με την κυβέρνησή του..
 
ysterografa