Φούντωσε η σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για τις τηλεοπτικές άδειες. Αναλυτικά

Ελλάδα
Tools

vouli aposi mesa

«Φούντωσε» η κόντρα κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, μετά την ολοκλήρωση της μαραθώνιας δημοπρασίας για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν «πυρά» κατά της κυβέρνησης, εστιάζοντας την κριτική τους στη φύση του διαγωνισμού, την απουσία του ΕΣΡ και τον αριθμό των αδειών.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση εμφανίζεται πλήρως ικανοποιημένη τόσο για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας, όσο και και τα 240 εκατ. ευρώ, που θα μπουν στα δημόσια ταμεία, ποσό πολύ πιο υψηλό από τον αρχικό στόχο.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, το ποσό που συγκεντρώθηκε θα διατεθεί για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων και υπογράμμισε:

Μετά από 27 χρόνια ανομίας και ασυδοσίας στον τηλεοπτικό χώρο, μπαίνουν κανόνες, ίσοι για όλους. Οι κυβερνήσεις δεν θα παίζουν πια παιχνίδια για να δίνουν έργα σε ημετέρους και φίλους. Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλος το δημόσιο συμφέρον.

«Δεν περιμέναμε το τίμημα να πάει τόσο ψηλά, ήμασταν πολύ πιο μαζεμένοι και συντηρητικοί στις εκτιμήσεις μας», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου –και μετά από μια τριακονταετία αυθαιρεσίας– μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων», δήλωσε από την πλευρά της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

ΝΔ: Προβληματικός ο διαγωνισμός

Ως βαριά προβληματικό τόσο θεσμικά όσο και δημοκρατικά χαρακτηρίζει η Νέα Δημοκρατία τον διαγωνισμό.
Η ΝΔ επισημαίνει πως ο διαγωνισμός είναι νομικά έωλος γιατί το ΣτΕ και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια εκκρεμούν, ενώ όπως σημειώνουν πηγές του κόμματος, ακρωτηριάζει την πολυφωνία και είναι ηθικά διάτρητος.

ΠΑΣΟΚ: Ολιγοπώλιο με αρνητικές συνέπειες

Για ολιγοπώλιο που θα έχει αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα και την πολυφωνία κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι ο κίνδυνος απόλυσης χιλιάδων εργαζόμενων αποδεικνύει την αναλγησία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

«Στην εποχή της "ντεμέκ-Αριστεράς", αυτό που χωρίζει ένα πράγματι άναρχο τηλεοπτικό τοπίο με την διαφάνεια, την δημοκρατία και τον πλουραλισμό, είναι τα "γερά πορτοφόλια"», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ.

Ποτάμι: Στην Ευρώπη δεν είναι ανάγκη να πας μέσω Βενεζουέλας

Τους επτά λόγους για τους οποίους δεν πρέπει να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών αναλύει το Ποτάμι.

«Αν η κυβέρνηση είχε «μελετήσει» την πρόταση του Κινήματός μας για τουλάχιστον διπλάσιο αριθμό αδειών υπό την εποπτεία του ΕΣΡ», τονίζει και προσθέτει:

Η συνταγματική τάξη δεν θα είχε παραβιαστεί
Το δημόσιο θα είχε εισπράξει συνολικά περισσότερα λεφτά
Ο ανταγωνισμός θα ήταν μεγαλύτερος
Ο πλουραλισμός θα ήταν μεγαλύτερος
Οι εργαζόμενοι θα ήταν περισσότεροι
Η δυνατότητα ελέγχου της ενημέρωσης από την εκάστοτε κυβέρνηση θα ήταν μικρότερη
Θα είχαν αποκλειστεί από τη διαδικασία επιχειρήσεις που εξαρτώνται άμεσα από κρατικό χρήμα (εργολάβοι και προμηθευτές του δημοσίου)

«Απαντώντας στους ισχυρισμούς των κυβερνητικών ότι "μετά από 27 χρόνια ανομίας επιβάλαμε κάποιους ευρωπαϊκούς κανόνες» τους απαντάμε: «στην Ευρώπη πας και με απευθείας πτήση, δεν είναι ανάγκη να πας μέσω Βενεζουέλας"», επισημαίνει το Ποτάμι.

Λεβέντης: Συμφωνούμε στη διαφάνεια, διαφωνούμε στον σχεδιασμό

«Συμφωνούμε στην διαφάνεια του τηλεοπτικού τοπίου, διαφωνούμε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λεβέντης είπε χαρακτηριστικά:

Συμφωνούμε στην διαφάνεια του τηλεοπτικού τοπίου, διαφωνούμε στον σχεδιασμό της κυβέρνησης. Στα επιχειρηματικά σχήματα να μπορούν να συμμετέχουν, εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικοί οργανισμοί και η εκκλησία.
Υπογράμμισε, δε, πως η ΕΡΤ, οφείλει να αποτελέσει ισχυρό πόλο ανάμεσα στην ιδιωτική και Δημόσια τηλεόραση.

ΚΚΕ: Να μην χαθεί καμία θέση εργασίας

«Η κυβέρνηση επεδίωξε να διαμορφώσει ένα φιλικό γι'αυτήν τηλεοπτικό περιβάλλον», αναφέρει το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να χαθεί καμία θέση εργασίας.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παίζοντας τον ρόλο του "τροχονόμου" παλιών και νέων επιχειρηματικών συμφερόντων επεδίωξε να ξαναμοιράσει την πίτα των καναλιών και να διαμορφώσει ένα φιλικό γι' αυτήν τηλεοπτικό περιβάλλον, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Ο επικοινωνιακός αντιπερισπασμός που έστησε, δε μπορεί να κρύψει τη λαϊκή αγανάκτηση από την εκτόξευση των φόρων, το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, που δεν πρόκειται να καταργηθούν επειδή στα κρατικά ταμεία θα μπει το τίμημα των τηλεοπτικών αδειών» σημειώνει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

«Τα περί "κατοχύρωσης του δημόσιου συμφέροντος, αντικειμενικότητας και πλουραλισμού στην ενημέρωση" και άλλα αποτελούν γελοιότητες στις συνθήκες που το καπιταλιστικό κέρδος βασιλεύει και τα τηλεοπτικά κανάλια παραμένουν στην ιδιοκτησία του κεφαλαίου, το οποίο θα το αξιοποιεί για το δικό του συμφέρον», προσθέτει.

ΔΗΜΑΡ: Η κυβέρνηση δημιούργησε περισσότερα προβλήματα

Τη δυσαρέσκειά της για τη δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών εξέφρασε η ΔΗΜΑΡ σε ανακοινωσή της, τονίζοντας ότι δημιούργησε πολλά περισσότερα προβλήματα στην τηλεοπτική αγορά.

Σύμφωνα με τη ΔΗΜΑΡ, «στην ψηφιακή εποχή δεν είναι δυνατόν το κράτος να καθορίζει συγκεκριμένο αριθμό αδειών και μάλιστα τεσσάρων. Το συνολικό ποσό που θα μπει στα ταμεία του κράτους δεν είναι δυνατόν να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο επιτυχίας».

«Είναι αδιανόητο ότι δεν έχει εξασφαλισθεί η αναγκαία θεσμική θωράκιση μέσω ανεξάρτητης ρυθμιστικής αρχής του ΕΣΡ για κανόνες διαφάνειας και αντικειμενικότητας. Στόχος πρέπει να είναι το άνοιγμα του ανταγωνισμού με περισσότερες άδειες και όχι να παγιωθούν οι ολιγοπωλιακές συνθήκες που δημιούργησε ο διαγωνισμός», αναφέρει ακόμα.

newpost