Στίγκλιτς: Eκαψαν την Ελλάδα με τα Μνημόνια για να σωθούν οι Γερμανικές και Γαλλικές Τράπεζες. Ρέντζι: ΟΧΙ στον Σόιμπλε

Κόσμος
Tools

stiglits

Ευθέως προχθές ο διακριμένοςοικονομολόγος Στίγκλιτς είπε ότι τα Μνημόνια που άρχισε να υπογράφει η κυβέρνηση Παπανδρέου ήταν για να σώσουν τις γαλλικές και τις γερμανικές τράπεζες και όχι την Ελλάδα.

Και αυτό γιατί, καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση,κανένας πρωθυπουργός καικανέςνας υπουργός Οικονομικών όπως απέδειξαν και τα στρές τέστ των τραπεζών δεν δέχθηκε να γίνει έρμαιο του κ.Σόϊμπλε.

Ο πρωθυπουργός της ιταλίας κ.Ρέντσι γνωρίζοντας την κατάσταση των ιταλικών τραπεζών από τονπροηγούμενο μήνα είχε προειδοποιήσει την κ. Μέρκελ ότι η Ιταλία θα στηρίξει με κρατικές εγγυήσεις τις τράπεζές της. Και πράγματι αυτό έκανε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την τράπεζα της Σιένα όπου πήρε κακή βαθμολογία στα στρες τεστ.

Το ίδιο όμως πράττει και η Ιρλανδία για τις τράπεζές της που τις στηρίζει και καλπάζει αναπτυξιακά. Αντίθετα, στην Ελλάδα, από το 2010 η κυβέρνηση Παπανδρέου με υπουργό Οικονομικών τον κ. Παπακωνσταντίνου όχι μόνο είχε αποδεχθεί ότι η χώρα ήταν διαφθαρμένη αλλά και μας ανακοίνωσε από το Καστελόριζο ως μεγάλη επιτυχία το πρώτο Μνημόνιο βάζοντας στο γύψο την Εθνική οικονομία αλλά και το σύνολο των Ελλήνων που βλέπουν καθημερινά να μειώνεται το εισόδημά τους λόγω της φορολογικής λαίλαπας και των μειώσεων προκειμένου να αποπληρωθούν η υποτιθέμενη βοήεια των Γερερμανών.

Το «Όχι» Ρέντσι στον Σόϊμπλε

Στο μεταξύ, την διαβεβαίωση ότι δεν θα ληφθούν, φέτος, νέα οικονομικά μέτρα και δεν πρόκειται να αυξηθεί ο ΦΠΑ, έδωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα,. Παράλληλα, τόνισε ότι «οι φόροι θα συνεχίσουν την πτωτική τους πορεία, με μείωση, αυτή την φορά, του φόρου που επιβάλλεται στις εισπράξεις των ιδιωτικών επιχειρήσεων».

Σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών επιθέσεων ο Ρέντσι υπογραμμίζει ότι «οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες εργάζονται με εξαιρετικό τρόπο», ενώ, ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, απαντά ότι «οι στρατιωτικές πρωτοβουλίες αυτού του είδους πρέπει να διαθέτουν μια στρατηγική για το αύριο και όχι μόνον μια τακτική για το παρόν».

Για το μεταναστευτικό, ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης ξεκαθαρίζει ότι η άμεση προτεραιότητα παραμένει η διάσωση ανθρώπινων ζωών «αλλά η Ευρώπη πρέπει να συνδέσει στρατηγικές διεθνούς συνεργασίας με την διαδικασία επαναπατρισμών, διαφορετικά το όλο σύστημα δεν αντέχει».

Σχετικά, δε, με το νέο σχέδιο αναδιάρθρωσης της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena, o Renzi τονίζει ότι «έδρασε από κοινού με τον υπουργό οικονομικών, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, ενθαρρύνοντας την επίτευξη λύσης μέσα από την αγορά», διότι «δεν είναι σωστό, για τα λάθη των πολιτικών και τραπεζιτών του παρελθόντος, να πληρώνουν οι πολίτες».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός εκτιμά, τέλος, ότι το να πουλήσουν, οι τράπεζες, τα κόκκινα δάνειά τους, αποτελεί το ισχυρότερο μέτρο ανάπτυξης, διότι, με τον τρόπο αυτό, «μπορούν να δοθούν πιστώσεις σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες, σε βιοτέχνες και στα νοικοκυριά».