H γιγαντιαία .... Φυσαλίδα του σύμπαντος

Επιστήμη
Tools

fysalida diastimatos

Μοιάζει με μια γιγαντιαία, αστραφτερή, σαπουνοφούσκα να αιωρείται στον νυχτερινό ουρανό. Στην πραγματικότητα, είναι ένα νέφος αερίου και σκόνης μεγέθους 10 ετών φωτός και βρίσκεται 8.000 έτη φωτός μακριά από τον πλανήτη μας, αστερισμό της Κασσιόπης.

Γνωστό και ως Νεφέλωμα Φυσαλίδα, ο κοσμικός αυτός κύκλος έχει σχηματιστεί από τον ‘’άνεμο’’ ενός τεράστιου Αστέρα, του οποίου η μάζα είναι πάνω από δέκα φορές μεγαλύτερη του Ηλίου μας, ενώ η έντονη ακτινοβολία του κάνει τη «φούσκα» να λάμπει, όπως μεταδίδει η Guardian.

Το νεφέλωμα αποτελείται από διαστρικό υλικό, φυσικό αέριο και σκόνη από το κοντινό γιγαντιαίο μοριακό νέφος, που μπορεί να το δει κανείς να λάμπει, αριστερά και πάνω της φωτογραφίας. Ενώ η φυσαλίδα επεκτείνεται σήμερα με την εκπληκτική ταχύτητα των 100.000 χιλιομέτρων την ώρα, αυτό το γιγαντιαίο μοριακό νέφος θα βάλει φρένο στην ανάπτυξή της.

 «Το σύννεφο είναι πολύ πυκνό, εν αντιθέσει με τον όλο και πιο αδύναμο ηλιακό άνεμο, που θα έχει σαν αποτέλεσμα να σταματήσει εκεί η ανάπτυξη του», εξήγησε ο Mathias Jäger του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

1280

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να την δείτε σε πλήρη ανάλυση.

Η εικόνα αποτελείται από τέσσερις φωτογραφίες που έχουν ληφθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble νωρίτερα αυτό το έτος και έχει κυκλοφορήσει για να εορτασθεί η 26η επέτειο από την έναρξη λειτουργίας του τηλεσκοπίου στις 24 Απριλίου. Το Hubble έχει φωτογραφήσει και παλαιότερα το Νεφέλωμα, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που μια πλήρης εικόνα της Φυσαλίδας έχει δημιουργηθεί αποκλειστικά από τις εικόνες του.

«Αν συγκρίνετε [τη νέα εικόνα] με τις προηγούμενες δεν θα δείτε παρά μικρές αλλαγές,»δήλωσε ο Jäger. «Τίποτα θεαματικό για το απλό μάτι, αλλά για τους αστρονόμους είναι αρκετή για να δούμε πώς συμπεριφέρεται το αέριο στο εσωτερικό της φούσκας».

Ηλίας Σιατούνης