Μεγάλο deal στην ‘Αφροδίτη’ της Κύπρου αλλάζει το τοπίο στην Αν. Μεσόγειο

Κύπρος
Tools

platforma

Νέο τοπίο στον ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου δρομολογεί η ανακοίνωση χθες της απόκτησης από τον βρετανικό πετρελαϊκό κολοσσό BG του 35% του Οικοπέδου 12 της κυπριακής ΑΟΖ, που περιλαμβάνει και το κοίτασμα Αφροδίτη με 4 δισ. κυβικά πόδια, από την αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία Noble Εnergy, η οποία διατηρεί πλέον ένα ποσοστό 35%.

Οι δύο εταιρείες με ταυτόχρονες ανακοινώσεις στα Χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης γνωστοποιούσαν τη δυναμική είσοδο της Βρετανικής Εταιρείας στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ την ίδια ώρα ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου Γ. Λακκοτρύπης ενημέρωνε για το κλείσιμο της συμφωνίας τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Η Συμφωνία τελεί υπό την έγκριση της κυπριακής κυβέρνησης που αναμένεται να δοθεί και τυπικά στις 4 Δεκεμβρίου.

Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να βάλει φωτιά στην κούρσα που έχει ξεκινήσει για την εκμετάλλευση των ήδη διαπιστωμένων κοιτασμάτων, αλλά και για έναρξη νέων ερευνών τόσο στην κυπριακή όσο και στην ισραηλινή ΑΟΖ.

Συγχρόνως όμως ενισχύεται πολιτικά και διαπραγματευτικά η Λευκωσία καθώς πλέον μετά τις αμερικανικές, τις γαλλικές και τις ιταλικές εταιρείες, και οι βρετανικές αποκτούν τώρα συμφέροντα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η εξαγορά που πραγματοποιεί η BG είναι κρίσιμης σημασίας καθώς η βρετανική εταιρεία διαθέτει και τη δική της μονάδα υγροποίησης LNG στο Ιντκου της Αιγύπτου και έτσι με αυτή την κίνηση ματ επιχειρεί να εξασφαλίσει επάρκεια για τη λειτουργία της μονάδας αυτής, η οποία είναι κατά κάποιον τρόπο ανταγωνιστική με την άλλη μονάδα υγροποίησης της Αιγύπτου στην Νταμιέτα, η όποια ανήκει στην ιταλική ΕΝΙ, που πριν από δύο μήνες ανακοίνωσε την ανακάλυψη του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, το κοίτασμα Ζορ εντός της αιγυπτιακής ΑΟΖ.

Με τα 165 εκατομμύρια δολάρια που διέθεσε για την εξαγορά η BG, η αμερικανική Noble εξασφαλίζει την αναγκαία ρευστότητα για τη συνέχιση της διαδικασίας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Αφροδίτη, ενώ φαίνεται πλέον ότι διαμορφώνεται οριστικά η οδός εξαγωγής του κυπριακού φυσικού αερίου, μέσω της Αιγύπτου.

Ο ίδιος ο κ. Λακκοτρύπης επανέλαβε τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει θέμα μεταφοράς του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας καθώς πλέον η Λευκωσία προκρίνει τη μεταφορά του φυσικού αερίου από το Αφροδίτη στην Αίγυπτο, την υγροποίησή του εκεί και κατόπιν τη μεταφορά του στην Ευρώπη.

Κινητικότητα

Μετά τις εξελίξεις αυτές, όλες οι πετρελαϊκές εταιρείες που έχουν εμπλακεί στην περιοχή επισπεύδουν τις διαδικασίες για ολοκλήρωση των ερευνών που διεξάγουν, αλλά και για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων που έχουν ήδη εντοπίσει.

Είναι ενδεικτικό ότι μετά τις επαφές που είχε με τον επικεφαλής της ΕΝΙ ο κ. Αναστασιάδης, σήμερα καταφθάνει στη Λευκωσία ο πρόεδρος της γαλλικής TOTAL, ενώ θα μεταβεί στη Λευκωσία και ισραηλινή αντιπροσωπεία σε μια προσπάθεια να ξεπερασθούν τα εμπόδια που έχουν ανακύψει για την ολοκλήρωση της συμφωνίας για συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων που εκτείνονται και στις δύο πλευρές της γραμμής οριοθέτησης μεταξύ των ΑΟΖ Κύπρου και Ισραήλ.

Ειδικά για το κοίτασμα Αφροδίτη η κυπριακή πλευρά υποστηρίζει ότι μόλις το 1% του κοιτάσματος εκτείνεται στην ισραηλινή ΑΟΖ, με το Τελ Αβίβ να υποστηρίζει ότι το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο.

Ο επικεφαλής της Noble για την Ανατολική Μεσόγειο Κιθ Ελιοτ χαιρετίζοντας τη συμφωνία δήλωσε ότι η BG φέρνει «την αναγκαία τεχνική, οικονομική και εμπορική δυνατότητα στην Κοινοπραξία», προσθέτοντας ότι η εταιρεία του συνεχίζει τις εργασίες με την κυπριακή κυβέρνηση για την οριστικοποίηση του Σχεδίου Ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη.

Η Noble Energy ανακοίνωσε επίσης τη μεταβίβαση του 47% των δύο αδειών, Alon Α και Alon C, στην ισραηλινή ΑΟΖ, στον ισραηλινό όμιλο DELEK έναντι 73 εκατομμυρίων ευρώ

ethnos