Στάινμαγιερ από Λευκωσία: Ιστορική ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού

Κύπρος
Tools

kakoulidis steinmayer

Για το Κυπριακό υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία για επίλυσή του, η οποία αν χαθεί, πιθανόν να μην επιστρέψει σύντομα, δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ μετά τις συνομιλίες στη Λευκωσία με τον κύπριο ομόλογο του, Ιωάννη Κασουλίδη.

Ο κ. Στάινμαγιερ ανέφερε ότι η παρουσία του στην Κύπρο αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο, φανερώνει την αλληλεγγύη της Γερμανίας και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού, και το μεγάλο της ενδιαφέρον για εξεύρεση λύσης.

Επιπρόσθετα, ανέφερε πως το Βερολίνο μπορεί να προσφέρει βοήθεια, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διμερές επίπεδο, στηρίζοντας όσους μπορούν να επηρεάσουν θετικά τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο γερμανός ΥΠΕΞ είπε ότι συζήτησαν για την ανάγκη μιας στενότερης συνεργασίας στον οικονομικό τομέα και έδωσε έμφαση στον τουρισμό και την ενέργεια και κυρίως τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι συζήτησαν με λεπτομέρεια για τις διμερείς τους σχέσεις και ότι εξέτασαν νέους τομείς πιθανών συνεργασιών, λέγοντας ότι υπάρχουν τομείς που είναι πολλά υποσχόμενοι.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ενημέρωσε τον ομόλογο του και για την ενεργειακή συνεργασία της Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Η Κύπρος, κατέληξε ο κ. Κασουλίδης, συμφωνεί με τη Γερμανία στα πλείστα ζητήματα που συζητούνται στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, όπως για το θέμα της Συρίας, της Λιβύης, της ειρηνευτικής προσπάθειας στη Μέση Ανατολή και της συμφωνίας με το Ιράν.