Διεύρυνση συνεργασιών Κύπρου-Ισραήλ. Προσεχώς η τριμερής και με την Ελλάδα

Κύπρος
Tools

anastasiadis netaniaxou

Πρωτοβουλίες για να διαμορφωθεί μια περιφερειακή συνεργασία που θα αναπτύσσει δράσεις για διάφορα θέματα και τομείς αναλαμβάνουν Κυπριακή Δημοκρατία και Ισραήλ.

Αυτό συζήτησαν χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ. Στο επίκεντρο το θέμα της ενέργειας, το οποίο μετά την ανακάλυψη στο αιγυπτιακό Ζορ, ανοίγει νέες προοπτικές.

Ο κ. Νετανιάχου, που χθες το πρωί επέστρεψε από ταξίδι στις ΗΠΑ, ζήτησε και είδε για 15 λεπτά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών. Όπως προκύπτει από τις συζητήσεις, η συνάντηση επικεντρώθηκε σε μια σειρά ζητήματα, τα οποία χρήζουν άμεσης διαχείρισης.

Πρώτο, τα θέματα της συνεκμετάλλευσης δεν συζητήθηκε οτιδήποτε καθώς τούτο θα γίνει τις επόμενες ημέρες σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις στις 24-25 Νοεμβρίου στη Λευκωσία. Στο θέμα της ενέργειας εντάσσεται και το κεφάλαιο της ασφάλειας, το οποίο επίσης συζητήθηκε ενώ είναι προφανές πως συνιστά κοινή διαπίστωση ότι θα πρέπει να υπάρξει ευρύτερη συνεργασία για να επιτευχθούν οι στόχοι.

Δεύτερο, οριστικοποιήθηκε μετά από συνεννόηση και με την Αθήνα, η νέα τριμερής που θα φιλοξενηθεί από τη Λευκωσία. Θα πραγματοποιηθεί την τρίτη εβδομάδα Ιανουαρίου. Σημειώνεται πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Ισραήλ στις 25 Νοεμβρίου.

Τρίτο, έχει συμφωνηθεί να προωθηθεί ένα μοντέλο ad hoc περιφερειακής συνεργασίας σε συγκεκριμένους τομείς. Τούτο θα γίνεται με διάφορες χώρες της περιοχής και θα αφορά διάφορα ζητήματα όπως η ενέργεια, που παραμένει ψηλά στις προτεραιότητες των χωρών καθώς και θέματα αντιμετώπισης και διαχείρισης ανθρωπιστικών κρίσεων.

Τέταρτο, ο Πρόεδρος ενημέρωσε ενδελεχώς τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό. Ο κ. Νετανιάχου ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων και έθεσε κάποια ερωτήματα για διάφορες πτυχές. Είναι σαφές πως από τη στιγμή που αναπτύσσεται μια συνεργασία που επενδύει για το μέλλον, υπάρχει ενδιαφέρον και για το Κυπριακό σε σχέση με τα βήματα που γίνονται στο Κυπριακό αλλά και ως προς το περιεχόμενο μίας συμφωνίας.

Πέμπτο, συζητήθηκαν θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, επικεντρώνοντας τις συζητήσεις στα θέματα της οικονομίας και του τουρισμού. Στα πλαίσια αυτά ο Υπουργός Τουρισμού του Ισραήλ αναμένεται να επισκεφτεί την Κύπρο για να συζητήσει το θέμα της διευθέτησης κοινών πτήσεων από Κίνα και Αμερική.

Κομιστής μηνυμάτων – Από τον Αμπάς στον Νετανιάχου και τανάπαλιν

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ήταν κομιστής διαφόρων μηνυμάτων κατά την περιοδεία του στην περιοχή, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες σε χώρες της περιοχής μας.

Πρώτο, μετέφερε στον Ισραηλινό Πρωθυπουργό μήνυμα του Μαχμούντ Αμπάς, ενώ παρέλαβε ακολούθως μήνυμα του Νετανιάχου που θα μεταφέρει στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο, κατά τη συνάντησή τους χθες απόγευμα, στη Ραμάλα.

Δεύτερο, είχε μεταφέρει μήνυμα της Ιορδανίας στο έκτακτο συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε. για το προσφυγικό. Μήνυμα που βρήκε ανταπόκριση μετά από την παρουσίαση του από τον Κύπριο Πρόεδρο και η Ιορδανία όπως ο Λίβανος θα εξασφαλίσουν βοήθεια από την Ε.Ε. για το προσφυγικό.

Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο, ως προς το Μεσανατολικό, στη συνάντηση συζητήθηκε σε μεγάλη έκταση η πρωτοβουλία του Προέδρου Αναστασιάδη για ξεχωριστές προσκλήσεις των δύο πλευρών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προτάσσει την ασφάλεια και τη συνεργασία ανάμεσα σε όλα τα κράτη της περιοχής.

Στη συνέχεια, ο κ. Νετανιάχου αναφέρθηκε στο Μεσανατολικό και στις πτυχές του προβλήματος. Συζητήθηκε επίσης η απόφαση της ΕΕ για ειδική σήμανση σε προϊόντα που προέρχονται από εβραϊκούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, με τον κ. Νετανιάχου να λέει πως πρόκειται για λανθασμένη απόφαση, η οποία όμως δεν θα επηρεάσει οικονομικά τη χώρα του, ενώ εξέφρασε ενόχληση για το συμβολισμό. Από το μέτρο υπολογίζεται ότι επηρεάζεται το 1% των εξαγωγών προϊόντων που παράγονται στις κατεχόμενες περιοχές.

ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΜΑΣ 13 ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ

ΣΤΗΝ ατζέντα των συζητήσεων ήταν και το θέμα των ανθρωπιστικών κρίσεων, το οποίο συνδέεται και με την έρευνα και διάσωση. Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Βενιαμίν Νετανιάχου είπε κατά τη διάρκεια της συνάντησης ότι δεν ξεχνά τη βοήθεια που προσέφερε η Κύπρος στη χώρα του το 2010, όταν συνέδραμε στις προσπάθειες κατάσβεσης πυρκαγιάς έξω από τη Χάιφα.

Όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο από την ισραηλινή πρωτεύουσα, έθεσε ακολούθως στη διάθεση της Λευκωσίας 13 πυροσβεστικά αεροπλάνα τελευταίας τεχνολογίας που διαθέτει το Ισραήλ για την αντιμετώπιση παρόμοιων ζητημάτων. Όπως είπε, χαρακτηριστικά, αν ζητηθεί η συνδρομή του Ισραήλ, τα αεροπλάνα «σε μισή ώρα θα είναι στην Κύπρο» ενώ πρόσθεσε ότι «και τα 13 αεροπλάνα είναι στη διάθεσή σας».

ΘΕΡΜΗ ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ

KATA την υποδοχή του Προέδρου Αναστασιάδη, ο κ. Νετανιάχου είπε ότι «είναι χαρά μου που σας βλέπω ξανά. Έχουμε τόσο στενές σχέσεις, είμαστε πολύ κοντά γεωγραφικά, σε αξίες, σε συμφέροντα και στο πνεύμα. Σας καλωσορίζω και θα ήθελα να συζητήσουμε το όλο φάσμα των σχέσεών μας. Τα πάντα. Εμπόριο, ενέργεια, τουρισμό, επισκέψεις αρχηγών κρατών».

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος και το Ισραήλ «είναι αρκετά κοντά γεωγραφικά και οι εκατέρωθεν επισκέψεις μπορούν να γίνονται συχνά». «Είμαι ευτυχής που σας βλέπω ξανά σε πνεύμα πραγματικής φιλίας», κατέληξε ο κ. Νετανιάχου. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος είπε ότι «προσβλέπω στις συνομιλίες μας και στις διαβουλεύσεις που πάντοτε βοηθούν στην περαιτέρω προώθηση των σχέσεών μας και είμαι βέβαιος ότι θα είμαστε, όπως πάντοτε, στην ίδια γραμμή».

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε κατ´ ιδίαν συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και ακολούθως παρακάθισαν σε διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Κ. Βενιζέλος