Αύριο ρήξη στο "Eurogroup", μετά συμφωνία σε επίπεδο ηγετών

Ελλάδα
Tools

EUROGROUP1

Τη ρήξη στο αυριανό Eurogroup προανήγγειλε με δηλώσεις του ο Γιάνης Βαρουφάκης από το Παρίσι όπου βρέθηκε για συνάντηση με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ.

Αντιθέτως όλα δείχουν πως η συμφωνία –έστω και για παράταση του υπάρχοντος προγράμματος- θα έρθει εντός των επομένων 48 ωρών σε επίπεδο ηγετών, σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, μετά από σκυταλοδρομία πρωτοβουλιών. Ο τρόπος αυτός επελέγη ώστε να παρακαμφθούν οι ακραίες φωνές που εντοπίζονται στα όργανα όπως το EuroWorking Group και το Eurogroup.

Μετά από σειρά διπλωματικών λαθών που οδήγησαν στον εκτροχιασμό των συζητήσεων σε τεχνικό επίπεδο, τη στιγμή που αυτές φαινόταν ότι μπορούσαν να παράξουν ουσιαστικό αποτέλεσμα, την πρωτοβουλία των κινήσεων αναλαμβάνουν οι εταίροι. 

Το μήνυμα μάλιστα είναι σαφές τόσο από τις διαρκείς επαφές σε υψηλό πολιτικό επίπεδο. Αρχικά ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ παρέθεσε γεύμα εργασίας στον Μάριο Ντράγκι και τον Γέρουν Ντάισελμπλουμ στις Βρυξέλλες. Εν συνεχεία ο διευθυντής της καγκελαρίας ενημέρωσε τους βουλευτές της Επιτροπής Οικονομικών υποθέσεων της Bundestag, παρακάμπτοντας το υπουργείο Οικονομικών και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ τέλος ο Τζακ Λιού πίεσε προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα για την ανάληψη πρωτοβουλιών για λύση.

Ήδη των εξελίξεων προηγήθηκε η απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τον ELA κατά 1,1 δισ., ποσό που θεωρείται φειδωλό μετά τις εκροές καταθέσεων, ωστόσο το διοικητικό συμβούλιο με παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι δεν επαναξιολόγησε το haircut στα ελληνικά ομόλογα, παραπέμποντας πρώτα στις πολιτικές αποφάσεις.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η στάση αυτή του κεντρικού τραπεζίτη είχε προαποφασιστεί κατά το γεύμα εργασίας με τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αντιστοίχως στίγμα για την αδυναμία του Eurogroup να καταλήξει σε αποτέλεσμα για την Ελλάδα έχει δώσει και ο επικεφαλής του με σχετικές δηλώσεις του, κάτι που επιβεβαίωσε και απόψε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ετσι από τη διαπραγμάτευση εξαιρούνται οι κκ Βαρουφάκης, Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ, Ντράγκι και Λαγκάρντ, παραπέμποντας το ζήτημα στο υψηλότερο πολτικό επίπεδο.

Σε αυτό το επίπεδο πρωτοβουλίες αναλαμβάνουν οι κκ Γιούνκερ και Μοσκοβισί από την πλευρά της Κομισιόν, ο Αυστριακός Καγκελάριος Φάιμαν σε επίπεδο εταίρων και ο Τζακ Λιου από την πλευρά του αμερικανικού παράγοντα.

Ετσι επιτυγχάνεται η «ουδετερότητα» της Άνγκελα Μέρκελ και του Αλέξη Τσίπρα διασφαλίζοντας αφενός την Γερμανίδα καγκελάριο στο εσωτερικό μέτωπο και την αξιοπιστία των κινήσεων καθώς αυτές καταλήγουν αλλά δεν προέρχονται από την ελληνική κυβέρνηση.

Ετσι με την Μέρκελ και τον Τσίπρα να θυσιάζουν τους αξιωματικούς τους προχωρά η διαπραγμάτευση στο επόμενο στάδιο.

Οι ηγέτες θα καταλήξουν σε ένα πακέτο λύσης στη βάση της πρότασης της Κομισιόν που θα περιλαμβάνει πρόσθετη χρηματοδότηση, ενώ παράλληλα δεν αποκλείεται και η υιοθέτηση capital controls αν αυτό κριθεί αναγκαίο από την κατάσταση που θα έχει διαμορφωθεί στις τράπεζες.

Η συμφωνία που αναμένεται να επιτευχθεί το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα θα αναπεμφθεί στο Eurogroup για την υπογραφή των σχετικών κειμένων, με τους υπουργούς Οικονομικών να μην έχουν όμως περιθώριο παρεμβάσεων.

Αντίστοιχο σκηνικό είχε οικοδομηθεί και στις 26 Μαΐου, αλλά τότε δυναμιτίστηκε από παρεμβάσεις των υπουργών Οικονομικών και από την έλλειψη προετοιμασίας σε επίπεδο ηγετών, καθώς η συμφωνία δεν γινόταν αποδεκτή λόγω των πρωτοβουλιών του Αλέξη Τσίπρα, απέναντι στον οποίο δεν ήθελαν να φανούν ενδοτικοί άλλοι αρχηγοί κρατών.

Το sofokleousin.gr είχε σκιαγραφήσει και τότε την κατάσταση αποκαλύπτοντας την πρόεθση τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και της Άνγκελα Μέρκελ να θέσουν εκτός κάδρου τους κκ Βαρουφάκη και Σόιμπλε για να επιτευχθεί ο έντιμος συμβιβασμός.

Χρήστος Φράγκου