Σε «αναμμένα κάρβουνα» η Ευρώπη ψάχνει φόρμουλα συμφωνίας

Ελλάδα
Tools

comision flags

 

 

Σε «αναμμένα κάρβουνα» πλέον η Ευρώπη, ψάχνει νέα φόρμουλα για την επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας-Θεσμών, για να αποφευχθούν τα χειρότερα.  

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως φαίνεται από τις τελευταίες κινήσεις της Κομισιόν, δεν θέλει να είναι ο πρόεδρος που άφησε την Ευρώπη να «σπάσει», δεν είναι διατεθειμένος να σηκώσει ένα τέτοιο πολιτικό και ιστορικό στίγμα και  παρά τις προηγούμενες δηλώσεις του, ετοιμάζει νέα διαμεσολάβηση που σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Με τους Θεσμούς, να επιμένουν στην σκληρή πρόταση που έχει ήδη παρουσιαστεί και απορριφτεί από την ελληνική κυβέρνηση, η ο κύριος Γιούνκερ προσπαθεί να βρει τη «χρυσή τομή»,  ένα συνδυασμό συμβιβασμών στον οποίο να μπορούν να συμφωνήσουν και οι δύο πλευρές. 
Πληροφορίες αναφέρουν πως αν η ΕΕ βρει λύση, τότε και το ΔΝΤ θα αναγκαστεί να συμφωνήσει ή θα απομονωθεί. Σε κάθε περίπτωση, λίγο πριν από το Eurogroup του Λουξεμβούργου, η Ευρώπη φαίνεται πως θα κάνει την ύστατη προσπάθεια για να προφυλάξει την ακεραιότητά και την συνοχή της.   

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και την Γερμανίδα Καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ την Τρίτη, έχει ετοιμάσει μία σειρά συμβιβαστικών αντιπροτάσεων για να γεφυρωθεί το «χάσμα» ανάμεσα σε Κυβέρνηση και πιστωτές. Σύμφωνα με  πληροφορίες, η ευρωπαϊκή πλευρά προτείνει:

Η  ελληνική Κυβέρνηση να αυξήσει την περικοπή των εξοπλιστικών δαπανών από τα 200 στα 450 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, να δεχθεί μείωση στις υψηλές επικουρικές συντάξεις, να πάρει γενναίες αποφάσεις για το σπάσιμο των μονοπωλιακών καρτέλ στην αγορά και να αναβάλει το θέμα των συλλογικών συμβάσεων στα εργασιακά.

Σε αυτή την περίπτωση, οι διαφωνίες για το ΦΠΑ και το ασφαλιστικό μπορεί να παρακαμφθούν, αφού από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμφωνεί ότι οι όποιες αλλαγές στο ασφαλιστικό θα πρέπει να γίνουν μετά από σχετικές μελέτες. Με εξαίρεση το θέμα των πρόωρων συντάξεων που όσο τρέχει αυξάνει τα ελλείμματα των Ταμείων, τότε τα υπόλοιπα θέματα του Ασφαλιστικού  μπορούν να περιμένουν μέχρι το Φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αρκετές είναι οι χώρες που τάσσονται κατά μιας έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα, καθώς όπως υποστηρίζουν πρέπει πρώτα να επιλυθούν οι διαφορές σε τεχνικό επίπεδο.  

Κάποιοι κύκλοι στις τάξεις των δανειστών, υποστηρίζουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, συμβουλεύει τον πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θα πάρει καλύτερη συμφωνία εάν περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή. Δηλαδή ότι  εμπνευστής της στρατηγική της Ελλάδας στην διαπραγμάτευση, είναι ο φαινομενικά παραγκωνισμένος υπουργός Οικονομικών.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το επιχείρημα είναι ότι η ΕΕ, φοβούμενη την αναταραχή στα ομόλογα της περιφέρειας, θα υποχωρήσει και πως η απόφαση για την μη πληρωμή του ΔΝΤ πάρθηκε από τον Απρίλιο, την ίδια περίοδο με τη σύνοδο του Ταμείου. (Αν και στο EuroWorking Group της περασμένης εβδομάδας εξετάστηκαν και τα «κακά» σενάρια για την Ελλάδα, πτώχευση ακόμα και το «Grexit», κύκλοι κοντά στη διαπραγμάτευση, υποστηρίζουν πως δεν έχουν βάση στη πραγματικότητα.)

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σχέδιο για το χρέος και είναι εις γνώση του Αλ. Τσίπρα που επιλέγει να σηκώνει το θέμα. Συγκεκριμένα, το σχέδιο αυτό προβλέπει την επιμήκυνση των χρόνων αποπληρωμής των δανείων και «κούρεμα» των επιτοκίων.

Αυτή τη στιγμή κανένα Ευρωπαϊκό κράτος δεν είναι διατεθειμένο να δεχθεί ότι μία χώρα που έχει λάβει τόσο μεγάλα ποσά βοήθειας,  θα επιλέξει τη ρήξη, για τόσο μικρές όπως χαρακτηρίζονται διαφορές, που μπορούν να ξεπεραστούν με ένα συνδυασμό συμβιβασμών, αμοιβαίων υποχωρήσεων και καλής θέλησης. Για αυτό και ακόμα περιμένουν πως η κυβέρνηση θα υποχωρήσει στο τέλος. Από την άλλη, υπάρχει και μία μερίδα ευρωπαίων που υποπτεύεται πως από την αρχή η κρυφή επιδίωξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η έξοδος της χώρας από το ευρώ.

 

Ντάισελμπλουμ:  Υπάρχουν ακόμη και τώρα περιθώρια για συμφωνία

«Ο χρόνος εξαντλείται, αλλά είναι ακόμη πιθανή μια συμφωνία», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.  Σύμφωνα με τον Ολλανδό, «εξαρτάται από τους Έλληνες να παρουσιάσουν σειρά εναλλακτικών προτάσεων».  Στην  συνέχεια, ο κ. Ντάισελμπλουμ πρότεινε οι εκλογές για την ανάδειξη του διαδόχου του στο Eurogroup να μετατεθούν τον Ιούλιο ώστε όλη η προσοχή να επικεντρωθεί στην Ελλάδα. Σχετικά με τα δυσμενέστερα σενάρια, ανέφερε πως,  «μια χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα σήμαινε ότι η Ελλάδα δεν θα είχε πλέον χρέη, ενώ ενδεχόμενη συμφωνία θα πρέπει να αντικατοπτρίζει την ευρωπαϊκή πολιτική πραγματικότητα, όπως και την ελληνική».

 

Μοσκοβισί: Δεν είναι τρελές οι απαιτήσεις των Θεσμών

Οι απαιτήσεις των Θεσμών δεν είναι «τρελές», δήλωσε ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, στον βελγικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

Ο κ. Μοσκοβισί, δήλωσε πως στο Eurogroup,  θα συζητηθούν τα επίμαχα ζητήματα των συντελεστών ΦΠΑ, των συντάξεων και του ελλείμματος του προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως, «Περιμένουμε συγκεκριμένα μέτρα στα τρία αυτά σημεία. Δεν ζητάμε τρελά πράγματα (…) υπάρχει ανάγκη για ένα ανθρωπιστικό πρόγραμμα, αλλά θα πρέπει να υπάρχει και ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, επειδή ζούμε σε μία παγκόσμια οικονομία της αγοράς και η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να παραμένει στο περιθώριο».

 

Κοέλιο: Η Πορτογαλία είναι έτοιμη ακόμα και για «Grexit»

Η Πορτογαλία είναι απολύτως προετοιμασμένη ακόμα και για ενδεχόμενο Grexit και μπορεί να διαχειριστεί μια ενδεχόμενη αθέτηση πληρωμής του χρέους από την πλευρά της Ελλάδας, καθώς έχει επαρκή αποθέματα,  δήλωσε ο πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

Όπως δήλωσε συγκεκριμένα,  «Δεν θα πιαστούμε στον ύπνο. Εάν συμβεί κάτι, έχουμε τα αποθέματα για να αντιμετωπίσουμε τους όποιους σοβαρούς χρηματοοικονομικούς περιορισμούς που ίσως υπάρξουν στις διεθνείς αγορές (…) Αλλά είμαστε έτοιμοι (…) Και αυτός είναι ο λόγος που, αν συμβεί κάτι πιο σοβαρό στην Ελλάδα, η Πορτογαλία δεν θα καταρρεύσει στη συνέχεια».

 

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Γιούνκερ

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν πριν από λίγα λεπτά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες συζήτησαν για το αυριανό Eurogroup, ενώ κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για «εποικοδομητική συνομιλία».

Ακόμα, πληροφορίες αναφέρουν πως η Κομισιόν αναμένεται να καταθέσει νέα πρόταση με στόχο της επίτευξη συμφωνίας.