Τσίπρας: Eυθύνη μας ένα μεγάλο «όχι» αν δεν έχουμε έντιμο συμβιβασμό

Ελλάδα
Tools

faiman tsipras maximoy

Η ελληνική κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη να πάρει τις κρίσιμες αποφάσεις και θα αξιολογήσει την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με γνώμονα την οικονομική βιωσιμότητα και την κοινωνική αποδοχή, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας μετά την συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο Φάιμαν, ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει εκ νέου προσφυγή στις κάλπες. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιδιώκει μια έντιμη συμφωνία και αν αυτή δεν επιτευχθεί, αναλαμβάνει την ευθύνη να πει όχι στην συνέχιση μιας καταστροφικής πολιτικής. 

«Αν πετύχουμε έναν έντιμο συμβιβασμό εγώ και η κυβέρνηση θα αναλάβουμε το μεγάλο βάρος του πολιτικού κόστους να φέρουμε εις πέρας τη συμφωνία. Αν όμως δεν πετύχουμε έντιμο συμβιβασμό, εγώ και η κυβέρνηση θα αναλάβουμε την ευθύνη να πούμε το μεγάλο 'όχι' στη συνέχιση μιας καταστροφικής πολιτικής για τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας μετά την συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, χαρακτηρίζοντας «ακατανόητη» την επιμονή των δανειστών οι πόροι να προέλθουν από περικοπές στις συντάξεις.

Η Ελλάδα και η Αυστρία παραδοσιακά έχουν στενές σχέσεις και είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε αυτούς τους δεσμούς, πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο Β. Φάιμαν, πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να φανταστεί το μέλλον της Ευρώπης χωρίς την Ελλάδα και διαβεβαίωσε ότι θα προσφέρει την στήριξή του σε ο,τιδήποτε μπορεί να οδηγήσει σε έναν συμβιβασμό που θα σέβεται και τις δυο πλευρές.

O  αυστριακός καγκελάριος δήλωσε ότι «δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από την κρίση όσο υπάρχει ανεργία», τονίζοντας ότι δεν μπορεί να φανταστεί το μέλλον της Ευρώπης χωρίς την Ελλάδα.

«Πρέπει να φτάσουμε σε κάποια συμφωνία με την Ελλάδα μέχρι τέλος Ιουνίου. Πρέπει να υπάρξει συζήτηση μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής» ανέφερε ο κ. Φάιμαν.

«Δεν δημιουργήσαμε την οικονομική κρίση εγώ και ο Τσίπρας... Η κρίση δεν προκλήθηκε από συνταξιούχους, εργαζόμενους... Όλοι περιμένουν από εμάς να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες πολιτικής μέσα στην Ευρώπη» τόνισε και συνέχισε: «Η ευρωπαϊκή πολιτική δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στη λιτότητα. Έχει νόημα να μην περικοπούν οι πολύ χαμηλές συντάξεις, βλέπω ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται προτάσεις».

Ακολούθως, πρόσθεσε: «Χρειαζόμαστε τις διαπραγματεύσεις, πρέπει να γίνουν από τους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση, για να μην έχουμε αυτή την αέναη συζήτηση κάθε μέρα τι θα γίνει με την Ελλάδα. Δεν βλέπω τη λύση μπροστά μου τώρα αλλά έχουμε δυνατότητες».

«Τις επόμενες μέρες θα υποστηρίξω οτιδήποτε θα οδηγήσει σε συμβιβασμό» ερωτηθείς για την στάση που θα κρατήσει τις επόμενες κρίσιμες ημέρες.

 

Ανάγκη για άμεσο αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις

Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα αποτέλεσμα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών, υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Φάιμαν μετά από τη συνάντηση.

Ο κ. Φάιμαν τόνισε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός, αλληλεγγύη και υποστήριξη, καθώς τις επόμενες ημέρες «πρεπει να γίνουν πάρα πολλά» σε ένα πολύ ρεαλιστικό και λειτουργικό επίπεδο.

Επίσης, εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλει να υπάρξει αποτέλεσμα (στις συνομιλίες) και γνωστοποίησε την πρόθεσή του να στηρίξει και τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Κομισιόν τις επόμενες ημέρες προκειμένου να βρεθεί ένας συμβιβασμός.

Όπως είπε, οι διαπραγματεύσεις είναι απαραίτητες, πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση μέχρι την επόμενη Σύνοδο Κορυφής γινα βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση.

Εξάλλου, ο καγκελάριος της Αυστρίας έθεσε το ερώτημα αν θα μπορέσουμε με σεβασμό και αλληλοσεβασμό μέχρι το τέλος του Ιουνίου να φτάσουμε σε συμφωνία που θα επιτρέψει να επιμηκυνθεί το πρόγραμμα της Ελλάδας, να δοθεί ανάσα στη χώρα για τα επόμενα τρία, τέσσερα ή και πέντε χρόνια.

 

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας 

faiman paylopoylos proedriko

Ο Βέρνερ Φάιμαν επισκέφτηκε στο Προεδρικό Μέγαρο τον Προκόπη Παυλόπουλο, με το κλίμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης να είναι πολύ καλό.

Νωρίτερα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο δίκτυο ORF, ο ισχυρός άνδρας της Αυστρίας έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό, καλώντας ωστόσο την κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της βάσει του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης.

«Τα νεύρα είναι τεντωμένα, αλλά η αποστολή μας είναι να αποφευχθεί μια καταστροφή. Ξέρω ότι υπήρξε σειρά προτάσεων, και από τους θεσμούς (των πιστωτών), τις οποίες και εγώ επίσης δεν θεωρώ λυσιτελείς. Υψηλή ανεργία, 30-40% χωρίς ασφάλεια υγείας και επιπλέον αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα. Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση δεν μπορούν να το κατανοήσουν αυτό» ανέφερε ο κ.Φάιμαν.

«Στέκομαι στο πλευρό του ελληνικού λαού, στον οποίο ενώ βρίσκεται σε αυτήν τη δύσκολη θέση, προτείνονται κι άλλα πράγματα που είναι επιζήμια για την κοινωνία» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν η ελληνική ηγεσία μπορεί να πειστεί, απάντησε: «Θεωρώ ότι κάποιος που έχει εκλεγεί πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του».