Η σκληρότητα των εκπροσώπων της τρόικας απέναντι στην κοινωνία και τα προβλήματα επιβίωσης των ανθρώπων της δεν είναι καινούργιο φαινόμενο.Στην Ελλάδα αυτό το ζούμε καθημερινά τα τελευταία τριάμισι χρόνια.

Δανειστές και κυβέρνηση, πιασμένοι χέρι χέρι, έχουν επιβάλει το μονόδρομο του Μνημονίου και τις πολιτικές άγριας λιτότητας εις βάρος της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών. Ωστόσο, τα αποτελέσματα των προγραμμάτων τους ουδόλως τους δικαιώνουν. Ούτε η κρίση υποχωρεί ούτε η έξοδος φαίνεται στον ορίζοντα.

Η πρακτική αυτή δεν απαντά σε κάποια ελληνική ιδιαιτερότητα. Αποτελεί πάγια θέση του νεοφιλελεύθερου δόγματος, που κυριαρχεί εδώ και χρόνια στην κεντρική ευρωπαϊκή (και όχι μόνο) πολιτική σκηνή. Ο κ. Τόμσεν και η παρέα του δεν αυτοσχεδιάζουν. Ακολουθούν πιστά τις αρχές μιας θεωρίας που βάζει τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους. Που θεοποιεί την αγορά και θάβει την κοινωνία.

Για το λόγο αυτό άλλωστε η συγκεκριμένη πολιτική δεν υπόκειται σε διορθωτικές παρεμβάσεις.

Το περίφημο «λάθος» του ΔΝΤ, στον υπολογισμό του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή, εκτίναξε την ύφεση της ελληνικής οικονομίας σε ανυπολόγιστα ύψη. Και βύθισε την ελληνική κοινωνία στα τάρταρα της εξαθλίωσης. Ομως ουδείς εκ των δανειστών διανοείται να αλλάξει πορεία.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου. Τι κι αν δεν αγοράζει σχεδόν κανείς πετρέλαιο! Τι κι αν δεν έχει αποδώσει καθόλου έσοδα στο Δημόσιο! Τι κι αν έχει φουντώσει η αιθαλομίχλη και απειλεί τη δημόσια υγεία.

Η τρόικα ούτε που διανοείται να τον μειώσει. Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακολουθούν με θρησκευτική ευλάβεια τον «μπούσουλα» που συνέταξαν στα ζεστά γραφεία τους και αδιαφορούν παγερά για τις κοινωνικές επιπτώσεις των μέτρων που εκείνοι αποφασίζουν.

Οι δανειστές δεν ενδιαφέρονται για το αν η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών της χώρας θα ξεπαγιάσει το χειμώνα, επειδή δεν μπορεί να προμηθευτεί πετρέλαιο στην ακριβή τιμή στην οποία έχει φτάσει τα τελευταία δύο χρόνια, μετά το διπλασιασμό του φόρου. Δεν κατανοούν επίσης ότι αυτό στρέφεται και κατά των κρατικών εσόδων. Επιμένουν μέχρι τέλους, με κυνικό μάλιστα τρόπο, στην ανάλγητη κοινωνικά πολιτική τους.

Το θέμα εδώ είναι τι κάνει επιτέλους η κυβέρνηση. Γιατί ένας από τους λόγους που νομιμοποιεί το ρόλο της είναι η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, της υγείας και της ζωής των πολιτών. Που σήμερα απειλούνται σοβαρά. Επομένως, αυτή είναι κυβέρνηση των πολιτών; Ή κυβέρνηση που εκπροσωπεί τους δημίους των πολιτών;

Ποιος θα απαντήσει; 

enet

Πολιτικός… «καρπαζοεισπράκτορας» έχει καταντήσει πλέον η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Όποιο στοιχείο κι αν δημοσιευτεί για την Ελλάδα, κάθε έκθεση διεθνούς οργανισμού αναφερόμενη στην οικονομική κατάσταση της χώρας μας σήμερα συνιστά πλήγμα κατά της πολιτικής που ασκούν Σαμαράς και Βενιζέλος, καθώς αποκαλύπτει πόσο ολέθρια αποτελέσματα έχει. Ακόμη χειρότερα, διαγράφουν ένα εξαιρετικά ζοφερό μέλλον για την Ελλάδα και τους Έλληνες, παρά τα κυβερνητικά φληναφήματα περί δήθεν «ανάπτυξης».

Παρόλο που οι βουλευτικές εκλογές απέχουν δυόμισι ολόκληρα χρόνια, τα νεότερα ιδίως σε ηλικία στελέχη της ΝΔ που θέλουν να συνεχίσουν την πολιτική τους καριέρα αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν καμιά ελπίδα επανεκλογής όσο η κυβέρνηση εξακολουθεί να εφαρμόζει την ίδια μνημονιακή πολιτική που διαλύει τη χώρα. Αρχίζουν έτσι να αντιδρούν υποτονικά προκειμένου να έχουν ίσως κάποια ελπίδα προσωπικής πολιτικής διάσωσης, μη εμφανιζόμενοι απολύτως ταυτισμένοι με την πιο ανάλγητη και αντιλαϊκή πολιτική που έχει υλοποιήσει ποτέ κυβέρνηση σε αυτή τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δεξιοί βουλευτές αφενός σε μεγάλο ποσοστό ζητούν το κεφάλι του πασοκικής προέλευσης αδίστακτου υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, επιδιώκοντας την καθαίρεση του, και αφετέρου τόσο οι καραμανλικοί όσο και οι μητσοτακικοί διαφοροποιούνται εμφανώς από την ακροδεξιά γραμμή του Αντώνη Σαμαρά. Τρικυμία σε… ποτήρι

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Γιάννης Στουρνάρας χαράζει μόνος του την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, υλοποιώντας όλες τις εντολές των Γερμανών, ενημερώνοντας απλώς τον Αντώνη Σαμαρά για τις αποφάσεις του. Είναι επίσης πολύ πιο σημαντικός από τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Οι αντιδράσεις κατά του Στουρνάρα δεκάδων βουλευτών της ΝΔ και κάποιων από το ΠΑΣΟΚ λαμβάνουν υπόψη τους και το γεγονός ότι με μεγάλη χαρά τόσο ο Βενιζέλος όσο και πρωτίστως ο Σαμαράς θα ήθελαν να ξεφορτωθούν τον Στουρνάρα.

Ο άνθρωπος αυτός όμως δεν είναι μόνο των Γερμανών. Είναι και ο άνθρωπος των Ελλήνων τραπεζιτών, του μοναδικού, δηλαδή, τμήματος της οικονομικής ελίτ της χώρας που στηρίζει αμετακίνητα την κυβέρνηση Σαμαρά – για όσο τουλάχιστον χρονικό διάστημα διατηρεί τις βάσιμες ελπίδες του ότι κάτι θα μπορέσουν να διασώσουν προσωπικά και οι Έλληνες τραπεζίτες στη διαδικασία σταδιακής υπαγωγής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στο αντίστοιχο γερμανικό.

Υπό το πρίσμα αυτό, όσο κι αν επιθυμεί ο Σαμαράς να διώξει τον Στουρνάρα και όσο κι αν είναι βέβαιος ότι καθόλου δεν θα διαμαρτυρηθεί γι’αυτό ο Βενιζέλος, αποκλείεται να το κάνει υπό τις παρούσες συνθήκες, αν δεν θέλει να αυτοκτονήσει πολιτικά.

Γι’αυτό, άλλωστε, έσπευσε να τον καλύψει πλήρως την περασμένη εβδομάδα, όταν φούντωσαν οι σχετικές φήμες περί δήθεν πιέσεων των δεξιών βουλευτών να απομακρυνθεί ο Γ. Στουρνάρας. Τι θα γίνει αργότερα, βέβαια, όταν θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές και η κυβέρνηση Σαμαρά θα καταρρέει, είναι αδύνατον να προβλεφθεί από τώρα. Δεδομένου ότι ο Α. Σαμαράς θα καθαιρεθεί από αρχηγός μόλις η ΝΔ χάσει τις βουλευτικές εκλογές οι διακριτικές αντιδράσεις καραμανλικών και μητσοτακικών στη θεωρία «των δύο άκρων» πρέπει να ιδωθούν υπό το πρίσμα του πλασαρίσματος όσων καταγγέλλουν την ανοησία αυτή στη «μετασαμαρική» ΝΔ.

Προετοιμάζονται για τη φάση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ στην αντιπολίτευση, οπότε, φυσικά, θα ήταν ακόμη πιο γελοία μια ΝΔ που θα ισχυριζόταν ότι… η κυβέρνηση της χώρας «παραμένει εκτός συνταγματικού τόξου»! Παραμύθι η «ανάπτυξη» Χαστούκι για την κυβέρνηση από πολιτική σκοπιά ήταν η έκθεση του ΔΝΤ που αποκάλυψε ότι για το 2014 χρειάζονται μέτρα που να φέρουν στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 2,6 δις ευρώ, άρα η κυβέρνηση Σαμαρά έλεγε ψέματα όταν διαβεβαίωνε ότι δεν θα πάρει νέα μέτρα τον επόμενο χρόνο. Το ΔΝΤ διακήρυξε επίσης για μια ακόμη φορά ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς νέο «κούρεμα», χωρίς, δηλαδή, αυτή τη φορά να υποστούν ζημιές τα κράτη της Ευρωζώνης και η ΕΚΤ – πράγμα που, φυσικά, αρνούνται κατηγορηματικά οι Γερμανοί.

Οι πάντες ομολογούν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο. Οι αριθμοί είναι συγκλονιστικοί και αποδεικνύουν την αλήθεια αυτής της διαπίστωσης.

Για την τετραετία 2013-2016, π.χ., η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει για ομόλογα που έχει εκδώσει και τα οποία λήγουν σε αυτό το χρονικό διάστημα το κολοσσιαίο ποσό των 74,7 δκ ευρώ και, μάλιστα, στην ίδια τετραετία η χώρα μας πρέπει να πληρώσει επιπλέον 36,5 δις ευρώ για τόκους – συνολικά δηλαδή… 111,2 δις ευρώ από το 2013 ως το 2016!

Υπάρχει, άραγε, Έλληνας -εκτός αν είναι πολιτικός απατεώνας- που να νομίζει ότι η Ελλάδα έχει να πληρώσει 110 δις την επόμενη τετραετία; Πού να τα βρει, αν δεν γίνει κούρεμα» ή μετάθεση για αργότερα αυτών των υποχρεώσεων; Πρωτογενές… αίσχος! Λογιστικές απάτες δεν αρκούν για να πληρωθούν τα χρέη σε ξένους δανειστές. Αυτές είναι κατάλληλες μόνο για να εξαπατούν τον κοσμάκη, όπως αποδείχτηκε για πολλοστή φορά και με τον προϋπολογισμό (το προσχέδιο προϋπολογισμού ουσιαστικά, αφού είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει επί τα χείρω πριν ψηφιστεί) του 2014.

Διατυμπανίζει η κυβέρνηση ότι θα πετύχει το 2014 πρωτογενές πλεόνασμα 2,7 δις ευρώ. Μάλιστα. Μόνο που, όπως είδαμε στο προσχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2014, περικόπτει δαπάνες για συντάξεις, μισθούς, κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη ύψους… 2,7 δις!

Τρώει, δηλαδή, η κυβέρνηση τις συντάξεις των γέρων και περιορίζει τα φάρμακα και τους γιατρούς για την υγεία του ελληνικού λαού κι αυτό το ονομάζει… «πρωτογενές πλεόνασμα»!

Τόσο αποκρουστικό είναι, λοιπόν, το αληθινό πρόσωπο του κυβερνητικού πρωτογενούς πλεονάσματος. Πρωτογενές… αίσχος έπρεπε να το λένε!

Χειρότερη η ΕΕ

Η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου είναι σίγουρα η πιο αντιλαϊκή κυβέρνηση που πέρασε ποτέ από την εξουσία στη χώρα μας. Ακόμη χειρότεροι όμως και από την κυβέρνηση αυτή είναι οι τεχνοκράτες της ΕΕ στις Βρυξέλλες, αυτά τα παχυλά αμειβόμενα παράσιτα, που αλίμονο στο κράτος που θα πέσει στα νύχια τους. Σε έκθεση τους προς την Κομισιόν, λοιπόν, αυτοί οι χρυσοκάνθαροι πρότειναν να καταργηθούν όλοι οι χαμηλότεροι συντελεστές του ΦΠΑ. Στην Ελλάδα της κρίσης, δηλαδή, αυτοί προτείνουν ο συντελεστής 6,5% του ΦΠΑ για τα φάρμακα, τον τουρισμό, τις εφημερίδες και τα βιβλία να αυξηθεί κατά… 16,5 εκατοστιαίες μονάδες και να γίνει 23%!

Να ακριβύνουν, δηλαδή, πάνω από 15% τα φάρμακα – προφανώς για να πεθαίνουν γρηγορότερα οι γέροι δίχως φάρμακα και να λύσουν έτσι και το συνταξιοδοτικό και να σακατεύεται η υγεία περισσότερων Ελλήνων! Να ακριβύνουν 15% οι εφημερίδες και τα βιβλία για να μην διαβάζουμε κι άλλο τόσο οι τουριστικές υπηρεσίες ώστε να περιοριστούν οι τουρίστες που έρχονται! Επίσης, να αυξηθεί από 13% σε 23% ο ΦΠΑ για τα τρόφιμα ώστε να τρώμε λιγότερο. Το ίδιο και το ηλεκτρικό ρεύμα (συν τοις άλλοις για να πλενόμαστε λιγότερο και να βρωμάμε απλυσιά ώστε δικαίως να μας αποκαλούν «γύφτους των Βαλκανίων»), τα εισιτήρια των μέσων μαζικής μεταφοράς (για να μην ξεπορτίζουμε από τα σπίτια μας), τα εισιτήρια των θεαμάτων (ώστε να είναι σίγουρη η αποβλάκωση μας) κ.λπ.

Είδατε η Ευρώπη, η πολιτισμένη ΕΕ, οι εταίροι και αφέντες του Σαμαρά και του Βενιζέλου; Δεν ανέχεται τα «δουλικά» της να βελτιώνουν το βιοτικό τους επίπεδο και φροντίζουν να τα βάζουν στη θέση τους! Απειλή ανωμαλίας Κάτω από αυτές τις συνθήκες, αν οι εκλογές γίνουν σε συνθήκες ομαλότητας, όπως τα σαράντα μεταπολιτευτικά χρόνια, είναι μηδαμινές οι πιθανότητες να τις κερδίσει η ΝΔ. Μόνο αν επικρατήσουν συνθήκες κρατικής δεξιάς τρομοκρατίας -τηρουμένων, φυσικά, των αναλογιών, γιατί βρισκόμαστε μισόν αιώνα αργότερα-, σαν τις εκλογές «βίας και νοθείας» του 1961, μπορεί η ΝΔ να έχει ελπίδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε λόγο να φοβάται προβοκάτσιες εκ μέρους της σημερινής κυβέρνησης, αφού η πολιτική διάσωση της μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε κλίμα πολιτικής ανωμαλίας βάσει των σημερινών δεδομένων.

Πολύ θα ήθελαν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος να χώσουν στη φυλακή με οποιαδήποτε κατηγορία, ψεύτικη ή αληθινή, κάποιους αριστερούς για να διευκολύνουν την επίθεση τους εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με μοναδικό στόχο την παραμονή τους στην εξουσία. Δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να κινηθούν στα όρια της εκτροπής για να το πετύχουν. Το θέμα είναι πόσο ισχυρά θα αντιδράσει ο λαός μας για να ακυρώσει τα υπό εξέλιξη ή κατά φαντασία σχέδια τους.

Γ. Δελαστικ, επικαιρα

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για τη συγκρότηση ενός ενιαίου κεντροαριστερού πόλου μετά και από το κείμενο των «58» για την ελληνική «Ελιά». Στη Χαριλάου Τρικούπη χαιρέτισαν την πρόταση, ωστόσο στη ΔΗΜΑΡ επισημαίνουν πως δεν  υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. «Είναι μια σωστή κίνηση που μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σχολιάζοντας την πρόταση των «58».

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ απάντησε αρνητικά στο κείμενο των «58» και ενέκρινε την εισήγηση του προέδρου Φώτη Κουβέλη στην οποία αναφέρει ότι «μια τέτοια πρωτοβουλία δεν μπορεί να παραβλέπει και να προσπερνάει κρίσιμα ζητήματα για τη συγκρότηση ενός νέου προοδευτικού πόλου, όπως η κατάσταση της κοινωνίας, η ουσιαστική κριτική στην ασκούμενη πολιτική από τη Νέα Δημοκρατία, που αναπαράγει την κρίση. Η αναγκαία πολιτική σταθερότητα ουδόλως ισοδυναμεί με τη διατήρηση της ίδιας πολιτικής».

«Κάθε πρωτοβουλία διαλόγου έχει τη χρησιμότητά της, ωστόσο ο χαρακτήρας μιας κίνησης δεν κρίνεται από την αξία και την καλή προαίρεση των ανθρώπων που συμμετέχουν σε αυτήν και την οποία δεν αμφισβητούμε», ανέφερε και πρόσθεσε: «Η εθνική ανασυγκρότηση αποτελεί πράγματι την πρόκληση της επόμενης περιόδου, όμως, επηρεάζεται και καθορίζεται σημαντικά από την ασκούμενη πολιτική, η οποία και διαμορφώνει αρνητικούς συσχετισμούς και σχέσεις της μεταμνημονιακής Ελλάδας».

Το αναγκαίο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που προτείνει η ΔΗΜΑΡ, επισήμανε ο Φώτης Κουβέλης, είναι διακριτό, έχει προοδευτικό χαρακτήρα, περιλαμβάνει μια πραγματική επαναδιαπραγμάτευση για την αποδέσμευση από τους επαχθείς όρους του μνημονίου και έχει ως απαράβατο όρο την αντιμετώπιση όλων των πρακτικών που οδήγησαν στην κρίση.

«Ο προοδευτικός τρίτος πόλος θα συγκροτηθεί με τη συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων. Όμως δεν υπάρχει αντικειμενικά ένα πολιτικό πλαίσιο που να επιτρέπει τη συζήτηση για εκλογική συνεργασία, όταν αυτό ταυτίζεται με σημερινές συντηρητικές κυβερνητικές επιλογές, επιλογές με τη σύμπραξη του ΠΑΣΟΚ», υποστήριξε στην εισήγησή του. Όσον αφορά στην πρόταση της ΔΗΜΑΡ, για το εν λόγω εγχείρημα, υπογράμμισε ότι «είναι ανοικτή στον δημιουργικό διάλογο για την εκπόνηση ενός εναλλακτικού σχεδίου. Αυτό το εναλλακτικό σχέδιο έχει σαφές μέτωπο όχι μόνο με τον αριστερό λαϊκισμό, αλλά και με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές, και στόχος μας είναι να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συσπείρωση όχι μόνο από τον πολιτικό χώρο, αλλά και από την κοινωνία».

Την ίδια στιγμή στη Χαριλάου Τρικούπη εμφανίζονται θετικοί στην πρωτοβουλία των «58». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημειώνει πως από τον Ιούλιο του 2012 έχει μιλήσει για την ανάγκη συγκρότησης της ελληνικής «Ελιάς». «Μιλώ για την Κεντροαριστερά της ευθύνης και όχι του μικροκομματικού ή προσωπικού οπορτουνισμού που προτάσσει την αξία του «μαγαζιού» σε σχέση με τη δυναμική της συστράτευσης», ανέφερε σε συνέντευξή του στο Έθνος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως η πρόταση συνεργασίας προς τη ΔΗΜΑΡ παραμένει ενεργή ωστόσο «η ηγεσία της ήταν πάντα απαξιωτική για το ΠΑΣΟΚ και πριν και μετά την αποχώρησή της από την κυβέρνηση». «Ο καθένας επιλέγει συνομιλητές και διαδρομές. Το δίλημμα δεν αφορά εμάς», τόνισε. «Σωστή κίνηση, που μπορεί να μας βοηθήσει να βγούμε από το αδιέξοδο» χαρακτήρισε το κείμενο των «58» και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. «Το κείμενο των "58" το βρίσκω πολύ σωστό, χαιρετίζω την πρωτοβουλία», ανέφερε σε δήλωσή του στο περιθώριο εκδήλωσης για την παρουσίαση της αυτοβιογραφίας του

Γιώργος Βασιλείου, tvxs 

Στο ίδιο έργο θεατές. Όπως κάθε φορά πριν από κάθε διαπραγμάτευση, για το ξεκλείδωμα της περίφημης δόσης από τους δανειστές, έτσι και τώρα επανέρχεται στο προσκήνιο η «θρυλική», πλέον, κόντρα Ευρωπαϊκής Ένωσης-Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ελληνικό χρέος και τα συνηθισμένα μέτρα που χρειάζεται να παρθούν.

Το παρασκήνιο είναι έντονο, ενώ όπως δείχνει το διεθνές κλίμα, παίζεται «χοντρό παιχνίδι» στις πλάτες των ελλήνων φορολογουμένων με τον υπουργό Οικονομικών, που έχει αναλάβει την διαπραγμάτευση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, να μην δείχνει να μπορεί να παρέμβει.

H Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στη Σύνοδο του ΔΝΤ, χθες, έστειλε μήνυμα προς τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο δηλώνοντας ότι δεν έχει αμφιβολία «πως οι Ευρωπαίοι θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει για τη βοήθεια στην Ελλάδα, ώστε να οδηγήσουν το χρέος σε βιώσιμο επίπεδο», εννοώντας ουσιαστικά «κούρεμα» χρέους.

Την επόμενη μέρα, δηλαδή την Παρασκευή, «οργίασαν» τα διεθνή δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «διαζύγιο» Ε.Ε.-ΔΝΤ.

H αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal έγραψε ότι οι δύο πλευρές οδεύουν προς τη ρήξη σημειώνοντας ότι «οι συγκρούσεις των δύο πλευρών αυξήθηκαν στα τελευταία τρία χρόνια, και κορυφώνονται, καθώς εκπρόσωποί τους συναντώνται στην Ουάσιγκτον στο τέλος της εβδομάδας για να συζητήσουν τις ανάγκες της Ελλάδας και την ελάφρυνση του βάρους του χρέους της».

Η εφημερίδα παραπέμπει σε δηλώσεις που είχε κάνει ο πρώην Διευθυντής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες τον Ιούνιο, λίγο πριν πεθάνει. «Το διαζύγιο μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ είναι πραγματικό. Το Ταμείο επιστρέφει στον συνήθη τρόπο λειτουργίας του. Είναι ένα ίδρυμα που έχει συνηθίσει να αποφασίζει μόνο του», είχε δηλώσει. Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το Ταμείο δεν θέλει να παρακολουθεί την αξιοπιστία του να συνεχίζει να διαβρώνεται, ανέφεραν από την πλευρά τους αξιωματούχοι του Ταμείου.

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt, πάντως, έχει διαφορετική άποψη για τους συσχετισμούς, υπογραμμίζοντας σε αναφορά της ότι όχι μόνο δεν προκαλεί προβληματισμό σε Βρυξέλλες και Βερολίνο η έκθεση του Ταμείου, σύμφωνα με την οποία γίνεται λόγος για ανάγκης λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 2,9 δισ. το 2014 από την Ελλάδα, αλλά πιθανότατα είναι η τέλεια αφορμή για να έχουν νέες απαιτήσεις από τη χώρα μας. «Ίσως, στα κρυφά, οι Ευρωπαίοι να μην είναι τόσο δυσαρεστημένοι από την πρόσφατη μελέτη του ΔΝΤ» έγραψε η εφημερίδα, εκτιμώντας ότι έτσι έχουν την αφορμή για να ασκήσουν ακόμη περισσότερες πιέσεις στην κυβέρνηση Σαμαρά προκειμένου εκείνη να βελτιώσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Όπως είναι εμφανές, μέσω διαρροών και δημοσιευμάτων, Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον παίζουν παιχνίδι εντυπώσεων, με τους Έλληνες να εξακολουθούν να ατενίζουν με αβεβαιότητα το μέλλον.

Κάπου εκεί, αναγκαία θα ήταν η ηχηρή παρέμβαση της ελληνικής πλευράς, μέσω του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ώστε να ξεκαθαρίσει η κατάσταση σε αυτές τις «περίεργες» συνθήκες με τις συνεχείς απαιτήσεις των δανειστών την ώρα που η χώρα μας είναι στα όριά της. Κι όμως, ο ΥΠΟΙΚ συνεχίζει να εξωραΐζει τα δεδομένα, με τις διαψεύσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό να είναι συνεχείς.

Η ανάπτυξη θα έρθει το 2014 και η οικονομία θα εμφανίσει μικρό αλλά βιώσιμο πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 340 εκατ. ευρώ εφέτος, αναφέρει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού ο υπουργός Οικονομικών ενώ σε πρόσφατη συνέντευξη του αναφερόμενος για το χρέος της χώρας χαρακτήρισε ως ιδανικό σενάριο την επιμήκυνσή του στα 30-50 χρόνια χωρίς τη ανάγκη περαιτέρω απομείωσής του.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής αλλά και η έκθεση του ΔΝΤ «άδειασαν» τις αισιόδοξες προβλέψεις του υπουργού μιλώντας για νέα μέτρα, μηδενικό πρωτογενές πλεόνασσμα και ανάγκη «κουρέματος»!

Είναι αναγκαίο πλέον οι έλληνες φορολογούμενοι να μάθουν την αλήθεια. Και το αξίζουν διότι έχουν πληρώσει και εξακολουθούν να πληρώνουν το «μάρμαρο» της κρίσης, χωρίς να είναι οι κύριοι υπεύθυνοι. Οι δανειστές μπορεί να χρηματοδοτούν τη χώρα όμως δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εμπαίζουν εκατομμύρια πολίτες.

Μάλλον όμως δεν μπορούν να υπάρξουν και πολλές απαιτήσεις από έναν μη εκλεγμένο έλληνα αξιωματούχο που βρίσκεται σε μία θέση-κλειδί στις ιστορικές αυτές στιγμές. 

Βαγ. Βιτζηλαίος,npost

Οι δημοσκόποι μπορεί να προβάλλουν ό,τι θέλουν και οι δημοσιολογούντες να ερμηνεύουν κατά το δοκούν τα αποτελέσματα των πολιτικών ερευνών.

Υπάρχουν όμως ορισμένα δεδομένα τα οποία δεν μπορεί να ξεπεράσει κανένας και στα οποία πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας αν θέλουμε να ξέρουμε τις πραγματικές τάσεις του εκλογικού σώματος.

Το πρώτο δεδομένο είναι ότι η Ν.Δ. προηγείται στις αγροτικές περιοχές και ο ΣΥΡΙΖΑ στις αστικές. Αριθμητικά οι δύο κατηγορίες είναι περίπου ισοδύναμες. Τον «αέρα» στις εκλογικές μάχες τον δίνουν οι αστικές περιοχές και την πόλωση την αιμοδοτούν οι αγροτικές. Το ποιoς τελικά θα κερδίσει είναι συνάρτηση της διαφοράς που θα εξασφαλίσει στην προνομιακή του περιοχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το μειονέκτημα ότι στις αστικές περιοχές ευδοκιμούν περισσότερο τα λεγόμενα μικρά κόμματα, άρα μπορεί να στερηθεί ψήφους. Το πρόβλημα της Ν.Δ. είναι ότι το «κέντρο», μέσω των ετεροδημοτών, επηρεάζει την εκλογική συμπεριφορά της «περιφέρειας».

Το δεύτερο είναι ότι η Ν.Δ. υπερέχει στις μεγάλες ηλικίες και ο ΣΥΡΙΖΑ «γαζώνει» στις μικρότερες. Αριθμητικά οι ηλικίες μέχρι τα 55 μπορεί να συγκεντρώνουν μεγαλύτερο ποσοστό όμως οι μεγαλύτερες ηλικίες είναι συνεπέστερες στην προσέλευσή τους στις κάλπες. Η αποχή λοιπόν θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη του νικητή. Όσο περισσότεροι, και ιδίως νέοι, πάνε να ψηφίσουν τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τρίτο είναι ότι οι συσπειρώσεις και των δύο κομμάτων, παρότι δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Η Ν.Δ. ξεπερνά το 70% και ο ΣΥΡΙΖΑ φτάνει το 75%. Οι υψηλές συσπειρώσεις -οι οποίες στην προεκλογική περίοδο ενδέχεται να αγγίξουν ή και να ξεπεράσουν, και για τους δύο, το 90%- συνηγορούν υπέρ της πόλωσης.

Τα πάντα θα κριθούν, αφενός από την απίσχναση της Χρυσής Αυγής και αφετέρου από τη συμπεριφορά των περίπου 800.000 ψηφοφόρων, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από τον χώρο ΠΑΣΟΚ και στις προηγούμενες εκλογές, για λόγους, κυρίως, δυσφορίας (μνημόνιο, αλλαγή ηγεσίας, συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. υπό τον Παπαδήμο κ.α.), δεν προσήλθαν στις κάλπες.

Εάν ένα σημαντικός αριθμός από αυτούς τους ψηφοφόρους (κατά βάσιν αριστερόστροφοι και «Παπανδρεϊκοί») επιστρέψει στις κάλπες, οι πιθανότητες του ΣΥΡΙΖΑ αυξάνονται, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει, εν τω μεταξύ, κάποια άλλη Ριζοσπαστική Κίνηση από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, η οποία θα είναι ελκυστική και στους λεγόμενους «σκληρούς Παπανδρεϊκούς».

Το τέταρτο είναι ότι, με τις προβολές που γίνονται, τα δύο κόμματα θα κινηθούν σε υψηλά ποσοστά. Πιθανότατα και τα δύο θα κινηθούν στην περιοχή του 30-35%. Ο νέος δικομματισμός ενδέχεται να αγγίξει ή και να ξεπεράσει το 65% του εκλογικού σώματος, έναντι του 55% που έλαβε στις εκλογές του Ιουνίου 2013. Αυτό το γνωρίζουν τα επιτελεία και των δύο κομμάτων από τις συνεχείς, κυλιόμενες και ποιοτικές έρευνες που πραγματοποιούν. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι ο Αλέξης Τσίπρας, στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου, παραδέχτηκε ότι -εκτός από τον ΣΥΡΙΖΑ, που κατά τον ίδιο θα είναι πρώτο κόμμα- υψηλό ποσοστό θα συγκεντρώσει και η Νέα Δημοκρατία.

Το πέμπτο, δείχνει ότι τα άλλα πέντε κοινοβουλευτικά κόμματα δύσκολα θα μπορέσουν να αθροίσουν όλα μαζί 30%. Η σειρά κατάταξής τους θα εξαρτηθεί από τις αστυνομικές και δικαστικές εξελίξεις στην Χρυσή Αυγή, αλλά και από τη δυναμική που θα αναπτύξουν οι δύο «ελιές» στο χώρο της Κεντροαριστεράς. Η μία, περί το ΠΑΣΟΚ, που έχει εξαγγελθεί και η δεύτερη, περί την ΔΗΜΑΡ, που προετοιμάζεται.

Προσώρας και οι δύο «ελιές» εμφανίζονται να έχουν προβλήματα «καρποφορίας». Αντίθετα, η Χρυσή Αυγή, παρά την πτώση των δημοσκοπικών ποσοστών της, μπορεί να ελπίζει στην ευάριθμη και ευμετάβλητη κατηγορία των αναποφάσιστων ψηφοφόρων -που είναι και το έκτο δεδομένο των δημοσκοπήσεων- για να κατακτήσει την τρίτη θέση.

Το έκτο είναι, ότι όσο καθυστερούν οι εκλογές, τα δημοσκοπικά ευρήματα θα τροποποιούνται ανάλογα με την επικαιρότητα. Δύσκολα όμως, εκτός βέβαια δραματικού απροόπτου, θα αλλάξουν οι βασικές τάσεις του εκλογικού σώματος. Το πλήγμα στη Χρυσή Αυγή σίγουρα ενίσχυσε τον Σαμαρά και τη Ν.Δ. όχι όμως και τον Βενιζέλο και το ΠΑΣΟΚ. Ο «πάγος» που έβαλε το Eurogroup στον Στουρνάρα και οι αμφίσημες έως αρνητικές δηλώσεις των Άσμουσεν, Ντάισελμπλουμ, Ρεν και Προβόπουλου επιβάρυναν όμως το κλίμα για την κυβέρνηση και εξ αντιδιαστολής ενίσχυσαν τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι και θα συνεχίσουμε. Με εξάρσεις και υφέσεις. Μέχρι να στηθούν οι βουλευτικές κάλπες…

φελνικος

 

Έγκυρες πηγές λένε ότι το σήριαλ αυτό θα ξεπεράσει σε διάρκεια και επιτυχία ακόμη και τη θρυλική "Λάμψη" του Νίκου Φώσκολου, κι αυτό γιατί:

1) Παρουσιάζει με αριστοτεχνικό τρόπο τη δήθεν έκπληξη του πανελλήνιου για το γεγονός ότι οι ναζιστές ήταν... τόσο πολύ ναζιστές (φωτογραφίες του Χίτλερ, ναζιστικές σημαίες, όπλα, και κράνη, κλπ.).

2) Αποσπά την προσοχή των πολιτών από τα βασικά προβλήματα, τον κάνει να ξεχνά τις παρανομίες των δύο κομμάτων εξουσίας, τον κάνει να μην προσέχει τα νομοσχέδια που ψηφίζονται αυτή την περίοδο (π.χ. σε περίπτωση μη αποπληρωμής δανείου κατάσχεση και πλειστηριασμός του ακινήτου δίχως απόδοση της διαφοράς του τιμήματός του στον ιδιοκτήτη).

3) Περνάει το μήνυμα ότι "η Δημοκρατία δεν μασάει", ενώ δεν εξηγεί γιατί αυτή η ακαριαία διαδικασία προσαγωγής απέναντι στον Νόμο δεν ακολουθήθηκε και για προηγούμενες παρανομίες πολιτικών, όπως και το πώς συνελήφθησαν οι Χρυσαυγίτες βουλευτές χωρίς να ακολουθηθεί η χρονοβόρα διαδικασία άρσης ασυλίας. 

4) Τα εθνοκτόνα τουρκικά σήριαλ βρήκαν επιτέλους έναν άξιο ντόπιο ανταγωνιστή.

Δημήτρης Χορόσκελης 

 

Δύο νέες δημοσκοπήσεις (της GPO για το MEGA και της MRB για το STAR) δείχνουν ότι η ΝΔ διατηρεί οριακό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η Χ.Α. σημειώνει πτώση στα ποσοστά της αλλά παραμένει τρίτη πολιτική δύναμη.

Η πλειοψηφία εμφανίζεται απαισιόδοξη για το μέλλον και σε μεγάλη δυσκολία να ανταπεξέλθει στις οικονομικές της υποχρεώσεις.

Το συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση κέρδισε πολιτικό χρόνο λόγω των ραγδαίων εξελίξεων που ακολούθησαν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και έφεραν βουλευτές και μέλη της Χ.Α. απέναντι στη Δικαιοσύνη, αλλά δεν έχει δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής συναίνεσης στην ακολουθούμενη οικονομική πολιτική.

Η οικονομική πραγματικότητα διατηρεί τη δική της αρνητική δυναμική όπως αποτυπώνεται στον αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό του 2014, με βάση το προσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και το οποίο πρόκειται να αναθεωρηθεί μετά τον έλεγχό του από την Τρόικα. Η κυβέρνηση διαφημίζει την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος ως διαβατήριο για τη μετάβαση στη μεταμνημονιακή εποχή, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία εγγύηση για χαλάρωση της λιτότητας.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου χθες βράδυ στο STAR, αλλά δεν διακινδύνευσε πρόβλεψη σχετικά με την ελληνική έξοδο στις αγορές για δανεισμό, όταν δηλαδή - όπως ο ίδιος είπε - θα απαλλαγεί η χώρα από την Τρόικα. «Πόσα νέα μέτρα επιτέλους;» διερωτήθηκε υποστηρίζοντας ότι ακόμη και αν χρειαστεί νέο δάνειο δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο.

Ίσως το πιο ενδιαφέρον σημείο της συνέντευξής του ήταν ότι παραδέχθηκε πως υπάρχει καθυστέρηση στην παραγωγή αποτελεσμάτων από τους ελέγχους στους καταθέτες που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ.

Επικαλέστηκε διάφορα διαδικαστικά προσκόμματα για να διαβεβαιώσει ότι ο έλεγχος θα ολοκληρωθεί κάποια στιγμή και όσοι εντοπιστούν ως φοροδιαφεύγοντες θα πληρώσουν, όμως οι συνεπείς φορολογούμενοι πληρώνουν τώρα ποσά τα οποία υπερβαίνουν τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Ο πρωθυπουργός επιστρέφοντας από το Ισραήλ όπου βρίσκεται θα προεδρεύσει σύσκεψης με το οικονομικό επιτελείο ενόψει του Γιούρογκρουπ της 14ης Οκτωβρίου, όπου δεν αναμένεται να δοθεί πράσινο φως για τη δόση του 1 δισ. ευρώ, αφού υπάρχουν εκκρεμότητες σε σχέση με την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων:

Δεν έχει βρεθεί λύση για την αναδιάρθρωση σε ΕΑΣ-ΕΛΒΟ-ΛΑΡΚΟ, δεν έχουν συμπληρωθεί στη λίστα της διαθεσιμότητας τα ονόματα 1349 διοικητικών υπαλλήλων οκτώ ΑΕΙ, δεν έχει φτιαχτεί ο κατάλογος των 4.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του έτους. Και, βέβαια, δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την Τρόικα σε σχέση με το δημοσιονομικό κενό του 2014.

Η πίεση που ασκούν οι εκπρόσωποι των πιστωτών στρέφεται κυρίως στο άνοιγμα του ασφαλιστικού, ενώ η ελληνική πλευρά αισιοδοξεί ότι με ηπιότερες παρεμβάσεις θα καλυφθούν τα ελλείμματα των ταμείων. Πάντως, οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ είναι ήδη δρομολογημένες, αλλά κατά την αντίληψη της κυβέρνησης αυτές οι περικοπές δεν εμπίπτουν στον ορισμό της έννοιας «νέα μέτρα».

Στο μέτωπο της Χρυσής Aυγής οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές, αφού όλα δείχνουν ότι θα γίνουν και άλλες συλλήψεις βουλευτών, ενώ θα αναληφθούν πρωτοβουλίες σε πολιτικό επίπεδο για πάγωμα της κρατικής χρηματοδότησης και των βουλευτικών αποζημιώσεων.

Η επικαιρότητα των τελευταίων ημερών είναι σχεδόν μονοθεματική, με τις αποκαλύψεις για τη δράση της Χρυσής Αυγής να συγκλονίζουν.

Αλλά στο βάθος της εικόνας υπάρχει πάντα η θηλιά της ύφεσης και της ανεργίας και μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει κάποιο αντίδοτο να προτείνει προκειμένου να ανακουφιστεί η κοινωνική πλειοψηφία από την πίεση που δέχεται.

tvxs

Περισσότερα Άρθρα...