frouta

Οι ελληνικές αρχές εντόπισαν ακατάλληλα τρόφιμα, όπως νωπά και αποξηραμένα φρούτα, στα οποία βρέθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων και άλλων επικίνδυνων ουσιών, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στις υπηρεσίες υγείας. Εκατοντάδες τόνοι τροφίμων από την Τουρκία κατασχέθηκαν στον Έβρο.

Τους τελευταίους μήνες εντοπίστηκαν στο Τελωνείο Κήπων, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος», από τους γεωπόνους ελεγκτές της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, 62 τόνοι λεμόνια, 48.5 τόνοι ρόδια, 30 τόνοι αποξηραμένα βερύκοκα, 12 τόνοι φουντούκια και 4 τόνοι φυστίκια.

Μάλιστα, τα τουρκικά φουντούκια είναι πρώτα στη λίστα με τα πιο επικίνδυνα και επιβλαβή εισαγόμενα στην Ευρώπη τρόφιμα, ενώ το 45% των πιπεριών που εισάγονται είναι τουρκικής προέλευσης και συχνά σημαντικές ποσότητες κατάσχονται ως ακατάλληλες. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πιπεριές εντοπίστηκε ένα ζιζανιοκτόνο το οποίο έχει καταργηθεί εδώ και 40 χρόνια.

Συνολικά μέσα σε λίγους μόνο μήνες κατασχέθηκαν πάνω από 400 τόνοι. Είναι ενδεικτικό ότι κατασχέθηκαν 110 τόνοι νωπά φρούτα, 260 τόνοι λαχανικά και 30 τόνοι αποξηραμένα φρούτα. Οι υπηρεσίες είναι σε συναγερμό στον Έβρο, καθώς η περιοχή αποτελεί και πύλη της Ευρώπης για τις εξαγωγές της Τουρκίας.

Έθνος

sympliroma diatrofis horny

Την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης του συμπληρώματος διατροφής Horny Goat Weed Extract (εταιρείας NOW), επειδή περιέχει το μη εγκεκριμένο νεοφανές τρόφιμο Epimedium grandiflorum. Το προϊόν διακινείται σαν συμπλήρωμα διατροφής είναι προέλευσης Ηνωμένων Πολιτειών και διατίθενται μέσω διαδικτύου.

Η παρούσα απόφαση αποτελεί προληπτικό μέτρο για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Οι επιχειρήσεις που διακινούν το εν λόγω προϊόν στην Ελλάδα οφείλουν να επικοινωνήσουν άμεσα με τους πελάτες τους, προκειμένου να τα αποσύρουν από την αγορά, ενημερώνοντας σχετικά τον ΕΟΦ. Κατά την ενημέρωση του ΕΟΦ οι εταιρείες να αποστείλουν παραστατικά αγοράς κλπ των παραπάνω προϊόντων.

Τα σχετικά παραστατικά πρέπει να τηρούνται για διάστημα τουλάχιστον πέντε (5) ετών και να τίθενται υπόψη του ΕΟΦ, εφόσον ζητηθούν.

solomos

Ληγμένο σολομό και ακατάλληλα όστρακα, συνολικού βάρους 71 κιλών, κατασχέθηκαν από ελεγκτές τροφίμων του τμήματος Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας της διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά.

Ειδικότερα, κατά τον υγειονομικό κτηνιατρικό έλεγχο σε επιχείρηση χονδρικού εμπορίου τροφίμων του Πειραιά, οι ελεγκτές κτηνίατροι εντόπισαν στον καταψύκτη της επιχείρησης και κατέσχεσαν 60 κιλά νωπό καπνιστό σολομό Σκωτίας σε συσκευασίες των 100 γραμμαρίων, λόγω υπέρβασης του ορίου συντήρησης και μη τήρηση της ψυκτικής αλυσίδας (νωπά σε κατάψυξη).

Επιπλέον, οι ελεγκτές κτηνίατροι κατέσχεσαν από πλανόδιο πωλητή 11 κιλά μύδια ακατάλληλα για κατανάλωση, λόγω απουσίας σήμανσης καταγραφής σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν είχαν καθαριστεί σε ειδικό κέντρο αποστολής.

Όλα τα παραπάνω προϊόντα αποσύρθηκαν άμεσα από την κατανάλωση και καταστράφηκαν σύμφωνα με τις διατάξεις της κτηνιατρικής νομοθεσίας.

tiganites efet

Την ανάκληση μείγματος για τηγανίτες από την αγορά ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΕΦΕΤ, στo πλαίσιο υλοποίησης των προγραμμάτων παρακολούθησης παραγόντων ασφάλειας τροφίμων και ύστερα από εργαστηριακή δοκιμή στο Γενικό Χημείο του Κράτους, διαπίστωσε την ύπαρξη του μη επιτρεπόμενου προσθέτου Ε541 σε μείγμα για τηγανίτες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για το προϊόν με την εμπορική ονομασία «μείγμα για τηγανίτες χωρίς γλουτένη- Betty Crocker Bisquick pancake & baking mix gluten free», καναδικής προέλευσης, το οποίο περιέχει το μη επιτρεπόμενο πρόσθετο Ε541 και διακινείται από την επιχείρηση «Δ. Θανόπουλος ΑΕ».

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση-απόσυρση του συνόλου της εν λόγω παρτίδας, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν να μην το χρησιμοποιήσουν.

Elaiolado EFET

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., συνεχίζοντας τους ελέγχους για την προστασία των καταναλωτών και της αυθεντικότητας του Ελληνικού Ελαιολάδου, εντόπισε δίκτυο μη σύννομης διακίνησης νοθευμένου - μη ασφαλούς ελαιολάδου. Ειδικότερα, η Περιφερειακή Διεύθυνση του Ε.Φ.Ε.Τ. Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας που διεξήγαγε την χημική ανάλυση, διαπίστωσε την εμπορία προϊόντος το οποίο, ενώ επισημαίνεται ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, είναι στην πραγματικότητα σπορέλαιο τεχνητά χρωματισμένο, άγνωστης προέλευσης.

Συγκεκριμένα πρόκειται για προϊόν το οποίο επί της συσκευασίας του φέρει τις ενδείξεις:

«Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο» και «Produced and packed by Spiliopoulos George Chania Creta – 2012015/ AB – EL 40663 – Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από 31-12-2019».

Σημειώνεται ότι όλες οι ανωτέρω ενδείξεις είναι ψευδείς και αποσκοπούν στην παραπλάνηση των καταναλωτών.

Καλούνται όσοι έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (φωτογραφία κάτωθι), να μην το καταναλώσουν.                

Επισημαίνεται για άλλη μια φορά στους καταναλωτές:

  • να προσέχουν την ετικέτα του ελαιολάδου που πρόκειται να αγοράσουν όπου, εκτός της ονομασίας πώλησης του προϊόντος και των πληροφοριών για την κατηγορία του ελαιολάδου, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται και ο αλφαριθμητικός αριθμός έγκρισης της μορφής EL-40-_ _ _ o οποίος είναι χαρακτηριστικός της μονάδας τυποποίησης,
  • να αποφεύγουν την αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους και ανώνυμους πωλητές
  • στην περίπτωση υποψίας λόγω ανεπαρκούς επισήμανσης, δελεαστικής τιμής ή οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του ελαιολάδου να επικοινωνούν με τον ΕΦΕΤ στο 11717.
  • φωτογραφίες νοθευμένων ελαιολάδων είναι καταχωρημένες στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ, στο πεδίο ΑΡΧΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ – ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΝΟΘΕΙΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ.

Οι δε επαγγελματίες του χονδρικού ή λιανικού εμπορίου ελαιολάδου θα πρέπει να επιλέγουν με προσοχή τους προμηθευτές τους, διασφαλίζοντας τα πραγματικά τους στοιχεία τα οποία επιβεβαιώνουν την αξιοπιστία τους (διεύθυνση επιχείρησης, εγκαταστάσεις παραγωγής, εγκυρότητα τιμολογίων και άλλων παραστατικών) και τη νομιμότητα της διαδικασίας αγοραπωλησίας.

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση μη συμμορφώσεων φέρουν, σύμφωνα με το νόμο, ευθύνη για την οποία μπορεί να τους επιβληθούν ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

sarakostiana

Κατά την περίοδο της μεγάλης Σαρακοστής και ειδικότερα την ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, σύμφωνα με τις διατροφικές μας συνήθειες, προβαίνουμε στην κατανάλωση συγκεκριμένων νηστίσιμων τροφίμων, πολλά εκ των οποίων θεωρούνται ευαλλοίωτα.

Η ορθή επιλογή, η μεταφορά των τροφίμων που χρειάζονται ψύξη στο σπίτι όσο το δυνατόν γρηγορότερα, οι προσεκτικοί χειρισμοί των τροφίμων στο σπίτι (π.χ. καθαριότητα, συντήρηση σε κατάλληλη θερμοκρασία, καλό μαγείρεμα κλπ) αποτελούν πρωταρχικής σημασίας πρακτικές για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.

Ο ΕΦΕΤ, με γνώμονα τη διασφάλιση της διάθεσης ασφαλών τροφίμων και την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές, σε συνεργασία και συνεννόηση με τις τοπικές αρμόδιες αρχές, ενισχύει τους ελέγχους στην αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο της Σαρακοστής.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των καταναλωτών, παραθέτονται ορισμένες χρήσιμες συμβουλές για την επιλογή τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο της Σαρακοστής:

Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές)

Στην αγορά απαντώνται είτε ως νωπά, είτε ως κατεψυγμένα, είτε ως αποψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει να προσέχουμε:

  • Την οσμή που πρέπει να είναι οσμή θάλασσας και όχι δυσάρεστη οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.
  • Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.
  • Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποσπώνται εύκολα.
  • Τη σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.
  • Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Για τα κατεψυγμένα (συσκευασμένα ή χύμα) πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτά δεν πρέπει να πωλούνται με αλλοιώσεις της χροιάς τους, ενώ συνήθως φέρουν ένα στρώμα πάγου (επίπαγος). Μετά την απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή του νωπού προϊόντος. Στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Για τα αποψυγμένα αλιεύματα πρέπει να γνωρίζουμε ότι παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, διότι απαγορεύεται η απόψυξη των κατεψυγμένων στο λιανεμπόριο. Κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανή την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους, τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους.

Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)

Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά, αυτό φαίνεται από:

  • Τα κελύφη που πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.
  • Το περιεχόμενο που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.
  • Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).

Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.

Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει το σήμα αναγνώρισης της εγκατάστασης.

Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια)

Τα βρίσκουμε στην αγορά είτε ως νωπά ή είτε ως κατεψυγμένα είτε ως αποψυγμένα.

Για τα νωπά πρέπει:

  • Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).
  • Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.
  • Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.
  • Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.
  • Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.

Γενικά, να γνωρίζουμε ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.

Αχινοί

Οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους.

Όταν επιλέγουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου.

Επίσης, είναι προς όφελος των καταναλωτών να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία.

Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα

Ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση.

Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.

Για περισσότερες πληροφορίες, δείτε επίσης την ιστοσελίδα του Φορέα :
http://www.efet.gr/portal/page/portal/efetnew/library consumers_info?cat=CONSUMERS

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων, διοίκηση και προσωπικό, με αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος, εντείνει κατά το μέγιστο δυνατό τη δράση του κατά την περίοδο της Σαρακοστής για την προστασία της υγείας και των συμφερόντων των καταναλωτών.

Οι έλεγχοι του Ε.Φ.Ε.Τ. διεξάγονται απρόσκοπτα, συστηματικά και αδιάλειπτα. Στις περιπτώσεις των επιχειρήσεων που δεν συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας λαμβάνονται άμεσα τα προβλεπόμενα διοικητικά μέτρα και οι κυρώσεις.

chips belgika eof

Aνακαλεί ο ΕΦΕΤ πατατάκια τα οποία απευθύνονται σε vegan και διαφήμιζαν ότι είναι χωρίς γλουτένη. Μετά από έλεγχο που έγινε, διαπιστώθηκε ότι το προϊόν περιέχει γλουτένη, παρά τα όσα αναγράφονται στην συσκευασία.

Τα πατατάκια είναι Βελγικής προέλευσης και ονομάζονται «Amaizin Natural Corn Chips» και ο ΕΦΕΤ ειδοποιήθηκε γι αυτό από τις Ολλανδικές αρχές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ

«Ο Ε.Φ.Ε.Τ., ύστερα από ενεργοποίηση του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF) από τις Ολλανδικές αρχές, ενημερώθηκε για τη διακίνηση προϊόντος «τσιπς καλαμποκιού βιολογικό χωρίς γλουτένη», Βελγικής προέλευσης, που βρέθηκε να περιέχει γλουτένη. Η γλουτένη είναι συστατικό που μπορεί να προκαλέσει δυσανεξία και να επηρεάσει άτομα με ευαισθησία σε αυτή.

Πρόκειται για τσιπς καλαμποκιού με εμπορική ονομασία «Amaizin Natural Corn Chips», σε συσκευασία των 150 g ανά τεμάχιο, με αριθμό παρτίδας 37331 και ημερομηνία λήξης 27/07/2018. Το εν λόγω προϊόν παρασκευάστηκε από την Βελγική εταιρεία «Snack Food Poco Loco nv».

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ζήτησε την ανάκληση / απόσυρση της συγκεκριμένης παρτίδας του ανωτέρω προϊόντος, ενώ ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, οι οποίοι έχουν προμηθευτεί την εν λόγω παρτίδα του αναφερόμενου προϊόντος (φωτογραφία του οποίου φαίνεται κάτωθι), εφόσον έχουν ευαισθησία στη γλουτένη, να μην το καταναλώσουν».

Περισσότερα Άρθρα...