Συναγερμός και κώδωνας κινδύνου για τα νέα κρούσματα γρίπης. Δεκάδες θάνατοι

Υγεια
Tools

grippi

Δεκάδες οι νεκροί από τη γρίπη. Μόνο στην Καλαμάτα δύο νέοι άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στην Εντατική. Δωρεάν φάρμακα για αντιμετώπιση της γρίπης.

Τον κώδωνα κινδύνου κρούουν οι γιατροί για την πρόσληψη αλλά και άμεση αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εποχικής γρίπης, που έχει πάρει δραματικές διαστάσεις στη χώρα μας.

Μόνο τις προηγούμενες ημέρες καταγράφηκαν 12 σοβαρά νέα κρούσματα, ενώ άλλοι τέσσερις ασθενείς έχασαν τη ζωή τους ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τον αριθμό των θυμάτων φέτος. Παράλληλα, μία 37χρονη γυναίκα και ένας 40χρονος άνδρας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Πάνω από 70 άνθρωποι νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ενώ άλλοι 44 εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές της γρίπης και μάλιστα πολύ νωρίτερα από την περίοδο κορύφωσης του επιδημικού κύματος.

Σύμφωνα με λοιμωξιολόγους, φέτος η εποχική γρίπη θα κυμανθεί στα επίπεδα του 2010-2011, όταν είχαν καταγραφεί 370 περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Εντατική. Οι γιατροί συμβουλεύουν δε τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να εμβολιαστούν άμεσα και να βρίσκονται σε εγρήγορση σε περίπτωση που αντιληφθούν συμπτώματα γρίπης.

Φάρμακα - κουτιά

Δωρεάν φάρμακα για αντιμετώπιση της γρίπης

Εγκύκλιο για δωρεάν διάθεση αντιϊκών φαρμάκων απέστειλε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες (Υ.ΠΕ), τα Νοσοκομεία, τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ).

Πιο συγκεκριμένα, στην εγκύκλιο αναφέρεται η ανάγκη άμεσης διανομής του εθνικού αποθέματος αντιϊκών φαρμάκων (Tamiflu και Relenza) από τον ΙΦΕΤ στα δημόσια νοσοκομεία , στα κέντρα υγείας καθώς και στα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας από τα οποία οι ασθενείς με γρίπη θα μπορούν με την επίδειξη ιατρικής συνταγής να προμηθεύονται τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας, ευρεία σύσκεψη της πολιτικής ηγεσίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ΚΕΕΛΠΝΟ, ΕΟΠΥΥ, Κέντρα Αναφοράς Γρίπης, ΕΚΑΒ, ΕΚΕΠΥ, ΕΟΦ, ΙΦΕΤ) με αντικείμενο την αντιμετώπιση των αυξημένων κρουσμάτων κατά τη φετινή ενδημική περίοδο της γρίπης.

Γιατρός

Ποιοι είναι ασθενείς υψηλού κινδύνου

Με βάση πρόσφατη εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Γιάννη Μπασκόζου (παρατίθεται πιο κάτω), στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν οι εξής:

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα: Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας), μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες), σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπάθεια, νευρομυϊκά νοσήματα, έγκυες.

Ανήκουν, επίσης, οι έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας κύησης, οι λεχωίδες, θηλάζουσες, άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI) >40 kg/m2, παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (νόσος Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye έπειτα από γρίπη.

Υψηλού κινδύνου θεωρούνται και τα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη, οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων - λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων). Δικαιούχοι αντι–ιικών φαρμάκων είναι οι εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι).