Η Σύντηξη έρχεται – οι συνωμοσίες για το Πετρέλαιο τελειώνουν!

Επιστήμη
Tools

50

Μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για όλη την την ανθρωπότητα ανακοινώθηκε σήμερα από τις εγκαταστάσεις της NIF (National Ignition Facility) που εδρεύει στο Livermore της Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Είναι μια είδηση που φέρνει ελπίδα για ένα πραγματικά καλύτερο αύριο για όλους μας.

Ερευνητές της NIF ανακοίνωσαν ότι έκαναν ένα σημαντικό βήμα για να επιτευχθεί αυτοσυντηρούμενη πυρηνική σύντηξη. Η σύντηξη είναι η διαδικασία που τροφοδοτεί τον Ήλιο και παράγει τεράστιες ποσότητες ενέργειας. Αν πετύχουν οι επιστήμονες τον στόχο που κυνηγούν εδώ και περίπου 50 ολόκληρα χρόνια και που φαίνεται για πρώτη φορά ότι είναι κοντά, θα υπάρξει για όλους μας μια απεριόριστη και φθηνή πηγή ενέργειας. Επίσης θα τελειώσει η παντοκρατορία του πετρελαίου – και τα τεράστια πολιτικά προβλήματα που προκαλεί σε όλο τον κόσμο η εκμετάλλευσή του.

Οι τεχνικοί της NIF  έστρεψαν 192 δέσμες από το ισχυρότερο λέιζερ του κόσμου για να θερμάνουν και να συμπιέσουν ένα μικροσκοπικό σφαιρίδιο με καύσιμο υδρογόνου τόσο ώστε να ξεκινήσουν μέσα του οι πυρηνικές αντιδράσεις σύντηξης. Σύμφωνα με ό,τι ανακοινώνουν έγκυρα και επίσημα μέσα ενημέρωσης από όλο τον κόσμο όπως το BBC, κατά τη διάρκεια του πειράματος που έγινε στα τέλη Σεπτεμβρίου, το ποσό της ενέργειας που απελευθερώθηκε μέσω της σύντηξης ξεπέρασε για πρώτη φορά το ποσό της ενέργειας που απορρόφησε το καύσιμο από τα λέιζερ. Είναι η πρώτη φορά που αυτό συνέβη σε οποιαδήποτε εγκατάσταση σύντηξης στον κόσμο.

 

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΚΟΜΗ ΣΥΝΤΗΞΗ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ;

Έρευνες για τη σύντηξη γίνονται από το 1960, αλλά όσες φορές έγιναν ανακοινώσεις για επιτυχίες πάνω στην προσπάθεια, είτε πολεμήθηκαν από τα Media και το πολιτικό κατεστημένο, είτε οι ερευνητές που τις ανακοίνωσαν εμφανίστηκαν τελικά ως τρελοί ή απατεώνες. Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η πραγματικότητα, πολλοί πάντως συνωμοσιολόγοι επέμεναν ότι τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών δεν ήθελαν σε καμιά περίπτωση μια καινούργια τεχνολογία να αφαιρέσει από τα χέρια των ισχυρών την τεράστια δύναμη που επιφέρει μέχρι σήμερα η εκμετάλλευση του πετρελαίου.

Για να γίνει φανερό το ύψος των συμφερόντων γύρω από το πετρέλαιο, τα χρήματα που επενδύθηκαν στην έρευνα και μόνο για το πετρέλαιο τα τελευταία 3 χρόνια ξεπέρασαν τα 18 δισεκατομύρια δολάρια. Σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους πάντα, «πολλά στόματα κλείστηκαν» και πολλοί επιστήμονες και ερευνητές έχασαν την καριέρα ή και τη ζωή τους επειδή έκαναν σημαντικό έργο πάνω στη Σύντηξη.

Σε κάποιο βαθμό πρέπει να υπάρχει αλήθεια σ” αυτές τις απόψεις. Ίσως να μην έγιναν φόνοι, σίγουρα πάντως πολλές χρηματοδοτήσεις για την έρευνα της Σύντηξης δεν δόθηκαν γιατί από αυτήν θίγονται μεγάλα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα.

 

ΑΛΛΑΓΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ: ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ «ΔΥΣΚΟΛΟ»

Τον τελευταίο καιρό πολλά πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Πρώτα από όλα η ισχύς των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, όπου παράγεται το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πετρελαίου, έχει αρχίσει να μειώνεται σημαντικά. Η άνοδος του Ιράν, η εμφάνιση ισχυρών οργανώσεων όπως οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» που αποκτούν βάση σε όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, τρομοκρατικές ομάδες όπως η «Αλ Κάιντα», και η τεράστια δύναμη που αποκτούν οι «σύμμαχοι» των ΗΠΑ σαουδάραβες πρίγκηπες που όμως παραμένουν φανατικοί μουσουλμάνοι και φίλοι των προηγούμενων, όλα αυτά ασκούν τεράστιες πιέσεις στις ΗΠΑ που φαίνονται να έχουν αρχίσει να χάνουν το θάρρος τους, καθώς οι τελευταίες προσπάθειες, όπως η εισβολή στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, φαίνεται να έχουν ελάχιστα αποτελέσματα.

Ίσως είναι πλέον ξεκάθαρο για τις ΗΠΑ ότι δεν θα μπορούν για πολύ καιρό ακόμη να ελέγχουν την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου και για αυτό πρέπει να σταματήσουν να στηρίζουν την παγκόσμια εξουσία τους σ” αυτό. Χρειάζονται επειγόντως καινούργιες τεχνολογίες -που εκτός των άλλων θα επιτρέπουν και την κατασκευή νέων, ακόμη πιο πανίσχυρων όπλων- για να διατηρήσουν την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία τους.

Η πρόσφατη επιτυχία λοιπόν της NIF σχετίζεται προφανέστατα με τη σημερινή στάση των ΗΠΑ να αποτραβηχτούν από τη Μέση Ανατολή και «οι ΗΠΑ να σταματήσουν να είναι ο παγκόσμιος Αστυνόμος», όπως δήλωσε μάλιστα ο πρόεδρος Ομπάμα σε πρόσφατη ανακοίνωσή του.

Ολοφάνερα σχετική με τις εξελίξεις είναι και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να σταματήσει εδώ και ένα χρόνο να χρηματοδοτεί εταιρείες που κάνουν έρευνα πάνω στα λεγόμενα «ορυκτά καύσιμα».

 

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗ «ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ»

Για πρώτη φορά λοιπόν από τότε που ξεκίνησαν, σήμερα φαίνεται ότι έχουν απελευθερωθεί οι έρευνες για τις πραγματικά «εναλλακτικές» μορφές ενέργειας.

Το 2009, οι αξιωματούχοι του NIF είχαν ανακοινώσει ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2012 θα είχαν καταφέρει να παράγουν πυρηνική σύντηξη και καθαρή ενέργεια. Αλλά απροσδόκητα τεχνικά προβλήματα τους έκαναν να χάσουν την προθεσμία, και η παραγωγή της ενέργειας μέσω της Σύντηξης ήταν μικρότερη από ό, τι είχε αρχικά προβλεφθεί από τα μαθηματικά μοντέλα. Δυστυχώς, αυτό είχε ως αποτέλεσμα μέρος των 3,5 δις δολαρίων της χρηματοδότησης της NIF να μετακινηθούν από την έρευνα για την σύντηξη στη έρευνα για οπλικά συστήματα.

Η πρόσφατη όμως εξέλιξη είναι σίγουρο ότι θα δώσει μεγάλη ώθηση στην έρευνα για τη σύντηξη καθώς και θα ενθαρρύνει τους ερευνητές της σύντηξης.

50

H NIF είναι ένα από τα πολλά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο που έχουν ως στόχο την εκμετάλλευση της Σύντηξης . Ένα άλλο είναι οι εγκαταστάσεις ITER, που έχουν δεχθεί χρηματοδότηση πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ και είναι ακόμη υπό κατασκευή στο Cadarache της Γαλλίας. Το ITER ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση από τη NIF και χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία για να συγκρατήσει και να συμπιέσει το καύσιμο, μια τεχνική που είναι γνωστή ως «μαγνητική συγκράτηση».

Στη NIF η Σύντηξη προκαλείται με 192 πανίσχυρες ακτίνες λέιζερ που εστιάζονται μέσω οπών σε ένα δοχείο-στόχο που ονομάζεται hohlraum. Μέσα στο hohlraum βρίσκεται ένα μικροσκοπικό σφαιρίδιο που περιέχει ένα εξαιρετικά κρύο και στερεό μείγμα των ισοτόπων του υδρογόνου. Όταν η τεράστια ενέργεια των λέιζερ εστιαστεί πάνω στο σφαιρίδιο, ξεκινά η διαδικασία της Σύντηξης.

Λουκάς Καβακόπουλος