Πέθανε το βράδυ της Κυριακής, έπειτα από μακροχρόνια μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 65 ετών, ο δημοσιογράφος που συνέδεσε το όνομα του με το Ελληνικό μπάσκετ, ο Φίλιππος Συρίγος.

H καριέρα του στη δημοσιογραφία ξεκίνησε τη χρονιά που το μπάσκετ γνώρισε την πρώτη του μεγάλη ευρωπαϊκή διάκριση, το 1968 όταν και η ΑΕΚ κατέκτησε το Κύπελο Κυπελλούχων.

Τη δεκαετία του ‘80 εργάστηκε στην ΕΡΤ, αρχικά με τις περιγραφές του στις σαββατιάτικες τηλεοπτικές μεταδόσεις αγώνων. Πανελλήνια αναγνωρισιμότητα απέκτησε το 1987 περιγράφοντας τους αγώνες της Εθνικής ομάδας στο Ευρωμπάσκετ. Αργότερα εντάχθηκε στη δημοσιογραφική ομάδα της Nova όπου παρέμεινε μέχρι τέλους.

Υπήρξε επί σειρά ετών αρθρογράφος της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ», διευθυντής του πρώτου αμιγώς μπασκετικού περιοδικού («Το τρίποντο»), ενώ εργάστηκε στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» από το 1988 έως και τη συνταξιοδότησή του.

 

 

Η Εθνική επικράτησε με 1-0 της Σλοβακίας στο «Γ.Καραϊσκάκης» με αυτογκολ του Σκρτελ (44') στην προτελευταία αναμέτρηση του 7ου ομίλου για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014.

Στον τελευταίο αγώνα της υποδέχεται το Λιχτενστάιν την Τρίτη, ενώ η Βοσνία που επιβλήθηκε με 4-1 του Λιχτενστάιν και διατήρησε την κορυφή, θα παίξει στην τελευταία «στροφή» στη Λιθουανία. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ήταν καλύτερο των Σλοβάκων στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης, πήρε μια δίκαιη και «επαγγελματική» νίκη.

Σαν «από μηχανής Θεός», ο Σκρτελ, με την... αμέριστη βοήθεια του τερματοφύλακα Μούχα, ο οποίος στο γύρισμα του στόπερ της Λίβερπουλ είδε την μπάλα να περνά κάτω από το σηκωμένο πόδι του και να καταλήγει στα δίχτυα του, στο 44ο λεπτό.

Στο διάστημα που προηγήθηκε, η απουσία του Μάρεκ Χάμσικ δεν ήταν απλώς εμφανής αλλά επέδρασε καταλυτικά στο παιχνίδι της αντίπαλης ομάδας. Απόντος του άσσου της Νάπολι και με εξουδετερωμένους τους Βάις και Στοχ, το παιχνίδι των Σλοβάκων ήταν μονοδιάστατο και προβλέψιμο. Για του λόγου το αληθές, το συγκρότημα του Κόζακ δεν έκανε υποψία ευκαιρίας στο πρώτο μισό, σε αντίθεση με την ελληνική ομάδα που απείλησε άμεσα σε τέσσερις περιπτώσεις.

Στο 6ο λεπτό και σε φάουλ του Τοροσίδη ο Μανωλάς έπιασε καρφωτή κεφαλιά, αλλά ο Μούχα με εξαιρετική επέμβαση στη δεξιά γωνία του αποσόβησε το γκολ. Στο 10΄ και ύστερα από γρήγορη εναλλαγή της μπάλας ο Τζιόλης έκανε δυνατό σουτ, ο Σκρτελ κόντραρε και η μπάλα πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Στο 28΄, ο Σαλπιγγίδης υποχρέωσε τον Μούχα σε νέα επέμβαση με μακρινό σουτ, με τον Μήτρογλου πάντως ξεμαρκάριστο να περιμένει για μια πάσα που δεν έγινε ποτέ, ενώ στο 43' η βολίδα του Τοροσίδη σε αναταραχή στην αντίπαλη περιοχή έφυγε πάνω από το δοκάρι.

Το προβάδισμα στο σκορ, έστω με τον τρόπο που ήρθε, τόνωσε την ψυχολογία των διεθνών, που ξεκίνησαν στο δεύτερο ημίχρονο με σαφή πρόθεση να «τελειώσουν» το παιχνίδι. Στο 48' ο Χολέμπας πλαγιοκόπησε την άμυνα και γύρισε την μπάλα στον Χριστοδουλόπουλο, που πρόλαβε να κάνει το σουτ αλλά τον κόντραρε ο Ντούριτσα, ενώ στο 56' ο Μήτρογλου «τσίμπησε» την μπάλα, την πέρασε πάνω από τον Μούχα αλλά ο Πέκαρικ έδιωξε μισό μέτρο πριν αυτή περάσει τη γραμμή.

Οι παίκτες του Σάντος δεν βρήκαν το 2-0 στο χρόνο που ήθελαν, ως εκ τούτου λοιπόν φρόντισαν να διαχειριστούν με σύνεση το υπέρ του αποτέλεσμα στον εναπομείναντα χρόνο, φροντίζοντας πάντως να «καρδιοχτυπήσουν» τον Μούχα με δύο αξιόλογα σουτ των Χολέμπας (67') και Σαλπιγγίδη (71'), που έφυγαν ελάχιστα άουτ. Αυτός ήταν και ο επίλογος της αναμέτρησης, συν την κίτρινη κάρτα που πήρε ο Μανιάτης στις καθυστερήσεις και τον έθεσε εκτός από την αναμέτρηση με το Λιχτενστάιν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι με τη λήξη του αγώνα, ο... σκόρερ του αγώνα, Μάρτιν Σκρτελ δημιούργησε φραστικό επεισόδιο με Έλληνες παίκτες και κυρίως τους Παπσταθόπουλο και Μανωλά, η κατάσταση παραλίγο να ξεφύγει, ωστόσο οι διεθνείς μας συγκράτησαν τα νεύρα τους και δευτερόλεπτα αργότερα, ο Σλοβάκος είδε την κόκκινη κάρτα του Γερμανού δαιτητή.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Ντενίζ Αϊτεκίν (Γερμανία)

ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Χολέβας, Μανιάτης – Πέκαρικ, Βάις, Στοχ, Γιάκουμπκο, Χούμποτσαν

ΚΟΚΚΙΝΗ: Σκρτελ (μετά τη λήξη του αγώνα)

ΕΛΛΑΔΑ (Φερνάντο Σάντος): Καρνέζης, Τοροσίδης, Χολέμπας, Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Τζιόλης, Μανιάτης, Σαλπιγγίδης (76΄ Καραγκούνης), Χριστοδουλόπουλος (57΄ Νίνης), Σαμαράς, Μήτρογλου (89΄ Φετφατζίδης).

ΣΛΟΒΑΚΙΑ (Γιαν Κότζακ): Μούχα, Πέκαρικ, Σκρτελ, Ντούριτσα, Χούμποτσαν, Πέτσοφσκι (63΄ Γκεντέ), Κούτσκα, Σέστακ (63΄ Γιάκουμπκο), Βάις, Στοχ, Νέμετς (76΄ Ντούρις).

Η βαθμολογία του Ομίλου:

Βοσνία      9 7-1-1 29-6 22

Ελλάδα     9 7-1-1 10-4 22

Σλοβακία   9 3-3-3 9-8 12

Λιθουανία  9 3-2-4 9-10 11

Λετονία     9 2-1-6 8-18 7

Λιχτενστάιν 9 0-2-7 4-23 2

 

Ο πρωταθλητής Ευρώπης Oλυμπιακός διπλασίασε τις νίκες του επί των πρωταθλητών Λατινικής Αμερικής και κατέκτησε με τον τρόπο αυτό το Διηπειρωτικό Κύπελλο που έλειπε από τη συλλογή του.

Ο Ολυμπιακός δεν δυσκολεύτηκε ιδιαίτερα να φτάσει στην δεύτερη νίκη του καθώς διατηρούσε από την αρχή τα ηνία της αναμέτρησης και βρισκόταν συνεχώς μπροστά στο σκορ, χωρίς ωστόσο να ξεφύγει από την πρώτη περίοδο. Οι Πειραιώτες έδειξαν πολύ καλό πρόσωπο και βρίσκοντας λύσεις στο καλάθι με τον Ντάνστον κατάφεραν να φτάσουν στο ημίχρονο με προβάδισμα 7 πόντων (33-40).

Στην τρίτη περίοδο οι "ερυθρόλευκοι" συνέχισαν την καλή εμφάνιση και με ηγέτη τον Γιώργο Πρίντεζη, ο οποίος σημείωσε συνολικά 17 πόντους στην αναμέτρηση ολοκλήρωσαν το τρίτο μέρος στο +14 (50-64).

Το τελευταίο δεκάλεπτο ήταν περισσότερο διαδικαστικού χαρακτήρα καθώς ο Ολυμπιακός έφτασε να προηγείται με 23 πόντους και παρά το σερί 10 πόντων που σημείωσαν οι Βραζιλιάνοι, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έφτασε τελικά στη νίκη και κατέκτησε το Διηπειρωτικό Κύπελλο που αναβίωσε μετά από 17 χρόνια, διαδεχόμενη τον Παναθηναϊκό που είχε κατακτήσει τελευταίος το τρόπαιο.

 

Tα δεκάλεπτα: 22-21, 40-33, 64-50, 86-69

Πινιέιρος: Ντος Σάντος, Μπορατσίνι 8, Σόουζα 8(1), Στόλγουορθ 27(2), Ταβερνάρι 5(1), Σμιθ 12, Σίλβα, Καμπόκλο, Μορτάρι, Τουλόι 6, Περέιρα 3(1)

Ολυμπιακός: Ντάνστον 8(6ρ), Σπανούλης 6(1τρ, 7ασ.), Αγραβάνης 5(1), Κατσίβελης 4, Λοτζέσκι 4, Πέτγουεϊ 9(1), Περπέρογλου 4, Σλούκας 4, Σίμονς 8, Μπέγκιτς 8, Πρίντεζης 16(2), Μάντζαρης 10(2τρ, 6ρ)

 

Ζητά την αποκλειστική χρηματοδότηση της "Αγιά-Σοφιάς" από το κράτος

Η πρώτη αντίδραση για την ανέγερση του νέου «σπιτιού» της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια ήρθε από τη δημοτική παράταξη του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Κουμμουνιστικό Κόμμα του Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας τονίζει πως επιθυμεί την επιστροφή της «Ένωσης» αλλά με την προϋπόθεση πως το κράτος θα είναι ο αποκλειστικός χρηματοδότης του νέου γηπέδου, που θα εξυπηρετεί όλα τα αθλήματα και τα ερασιτεχνικά σωματεία του Δήμου.

Τέλος, καταγγέλλει τον τρόπο παρουσίασης των πρώτων σχεδίων στο Δημοτικό Συμβούλιο καθώς απουσίαζαν τα εκλεγμένα στελέχη του ΚΚΕ.

 

Αναλυτικά:

«Η Λαϊκή Συσπείρωση Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας καταγγέλλει τη μεθόδευση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει σε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 2/10/2013, απουσία των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ αποχώρησαν αρνούμενοι να συμμετάσχουν σε μια φιέστα που καμία σχέση δεν είχε με συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου. Η δημοτική αρχή επιδίωξε να εμφανίσει ομόφωνη την απόφαση για παράδοση στα επιχειρηματικά συμφέροντα του χώρου που είχε παραχωρηθεί απ' το δήμο στην ερασιτεχνική ΑΕΚ.

Είμαστε αντίθετοι με αυτή τη μεθόδευση, που δεν εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες για άθληση της νεολαίας και του λαού της Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας.

Υποστηρίζουμε την κατασκευή αθλητικού κέντρου στα όρια του παλιού γηπέδου με χρηματοδότηση εξ ολοκλήρου απ' το κράτος, που θα καλύψει τις υποδομές για όλα τα αθλήματα και τα ερασιτεχνικά σωματεία που δραστηριοποιούνται στο δήμο, μεταξύ αυτών και η ΑΕΚ».

Sport-fm
 

Στο δεύτερο σκαλοπάτι του βάθρου κατέληξε η εθνική ανδρών, χάνοντας στον τελικό της Αυστρίας με 1-3 από την πανίσχυρη Γερμανία

Για όλα αποδείχθηκαν ικανοί οι Ελληνες πρωταθλητές του πινγκ πονγκ, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Αυστρίας, όχι όμως και να γκρεμίσουν από το θρόνο της την πανίσχυρη Γερμανία, που κατέκτησε τον 6ο συνεχόμενο τίτλο της, κερδίζοντας με 3-1 τον μεγάλο τελικό της Δευτέρας (7/10).

Περήφανοι στάθηκαν στο δεύτερο σκαλοπάτι του βάθρου οι Καλλίνικος Κρεάνγκα, Παναγιώτης Γκιώνης και Κώστας Παπαγεωργίου, που χάρισαν φέτος στη χώρα μας το πρώτο μετάλλιο στα χρονικά της διοργάνωσης.

Και θα μπορούσαν οι διεθνείς μας να παλέψουν ακόμα περισσότερο τον τελικό, αν ο Γκιώνης δεν έχανε στο τσακ τόσο το δεύτερο, όσο και το τρίτο σετ του δεύτερου αγώνα του, κόντρα στον Οβτσάροφ. Νωρίτερα, ο 33χρονος πρωταθλητής είχε ανατρέψει το αρχικό προβάδισμα του Μπάουμ, ισοφαρίζοντας τον αγώνα σε 1-1 (προηγήθηκε καθαρή ήττα του 41χρονου Κρεάνγκα από τον Οβτσάροφ), ενώ στον τρίτο αγώνα ο 34χρονος, Κώστας Παπαγεωργίου, δε μπόρεσε να τα βγάλει πέρα με τον Φραντζίσκα.

Αναλυτικά η εξέλιξη του τελικού:

Οβτσάροφ - Κρεάνγκα 3-0 (11-3, 13-11, 11-6)
Μπάουμ - Γκιώνης 2-3 (11-9, 12-10, 7-11, 3-11, 3-11)
Φραντζίσκα - Παπαγεωργίου 3-1 (11-7, 8-11, 11-7, 11-3)
Οβτσάροφ - Γκιώνης 3-1 (8-11, 12-10, 12-10, 11-6)

ενετ

 

Δύο νίκες του Παναγιώτη Γκιώνη, κι άλλη μία του Κώστα Παπαγεωργίου, οδήγησαν την εθνική ομάδα του πινγκ πονγκ στη μεγαλύτερη επιτυχία της ιστορίας της, καθώς η πρόκριση στα ημιτελικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που διεξάγεται στην πόλη Σβέσατ της Αυστρίας, συνεπάγεται κατάκτηση μεταλλίου (δεν υπάρχει μικρός τελικός, επομένως χάλκινο παίρνουν αμφότερες οι ομάδες που θα μείνουν εκτός τελικού).

Επόμενος αντίπαλος, την Κυριακή (6/10), η ομάδα της Λευκορωσίας.

Μόνο ο Καλλίνικος Κρεάνκα απέτυχε να κερδίσει το δικό του αντίπαλο (Φρέϊτας), στα τέσσερα παιχνίδια της εθνικής μας με την Πορτογαλία, που ήταν εκ των φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου. "Είναι τεράστια χαρά αυτό το μετάλλιο", δήλωσε ο αρχηγός της εθνικής, Κώστας Παπαγεωργίου, "είναι επίσης η δικαίωση των κόπων μας εδώ και πολλά χρόνια.

Δεν λέγαμε μεταξύ μας "πάμε να πάρουμε μετάλλιο", παρά μόνο σκεφτόμασταν ότι πρέπει να κρατήσουμε τη συγκέντρωσή μας, να το βλέπουμε πόντο-πόντο, παιχνίδι με παιχνίδι, και ό,τι καλύτερο να έρθει. Νομίζω ότι αυτό μας βοήθησε πολύ να διαχειριστούμε την κατάσταση, αντίθετα οι Πορτογάλοι ίσως αγχώθηκαν γιατί ήταν φαβορί και σίγουρα κρυφοκοιτούσαν ακόμα και την πρωτιά.

Το δικό μου παιχνίδι ήταν από τα πολύ κρίσιμα, όπως πιστεύω ότι θα είναι κλειδί και στον ημιτελικό με τη Λευκορωσία (σ.σ. απέκλεισε την Κροατία, επίσης με 3-1). Αφιερώνω τη μεγάλη νίκη στη γυναίκα μου και το παιδί μου".

Τα αποτελέσματα στους τέσσερις αγώνες με τους Πορτογάλους ήταν:

Μάρκος Φρέιτας-Καλλίνικος Κρεάνκα 3-1 (12-10, 5-11, 11-6, 11-6)
Ζοάο Μοντέιρο-Παναγιώτης Γκιώνης 0-3 (11-13, 9-11, 0-11)
Τιάγκο Απολόνια-Κώστας Παπαγεωργίου 2-3 (6-11, 12-10, 9-11, 11-7, 9-11)
Μάρκος Φρέιτας-Παναγιώτης Γκιώνης 1-3 (11-8, 10-12, 9-11, 5-11)

ενετ

Το χτύπημα του «πιστολέρο» τριπλό, ο Threeλος πήρε «διπλό»

Ο Ολυμπιακός ήθελε μόνο τη νίκη και την πήρε. Οι Ερυθρόλευκοι με χατ τρικ του εκπληκτικού Κώστα Μήτρογλου πήραν σημαντική νίκη στο Βέλγιο επί της Άντερλεχτ με 3-0 και πλέον κοιτάζουν με άλλο μάτι την υπόθεση πρόκριση στον 3ο όμιλο του Champions League.

Οι Πειραιώτες άνοιξαν το σκορ στο 17' μετά από ασίστ του Σαβιόλα, ο επίσης εκπληκτικός Ρομπέρτο απέκρουσε πέναλτι στο 25' διατηρώντας το 0-1 και ο... Μητρογκόλ συνέχισε το προσωπικό του σόου στο 56' και στο 72', οδηγώντας τον Ολυμπιακό στην πέμπτη εκτός έδρας νίκη του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Η Αντερλεχτ ήταν καταιγιστική στο πρώτο ημίχρονο χάνοντας αρκετές καλές ευκαιρίες αρχικά με τον Πρατ στο 11΄ που πλάσαρε άουτ και στην συνέχεια στο 15΄ όταν η μπάλα κατέληξε στον Νάουτινγκ μετά από έξοδο του Ρομπέρτο, αλλά ο παίκτης της βελγικής ομάδας έστειλε την μπάλα άουτ.
 



Με γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο ΠΑΟΚ απέσπασε ισοπαλία 1-1 από την Αλκμααρ, στη 2η αγωνιστική του 12ου ομίλου του Europa League.

Οι γηπεδούχοι είχαν πάρει το προβάδισμα από το 82ο λεπτό με σκόρερ τον Γκουβελέουβ. Ο «Δικέφαλος» έπαιξε με τη φωτιά, αλλά δεν κάηκε. Είχε δύο δοκάρια στο παιχνίδι, ήταν καλύτερος στο πρώτο 45λεπτο, αλλά μετά το 60 έδειξε να συμβιβάζεται με το 0-0.

Αυτό έδωσε το δικαίωμα στους Ολλανδούς να πιέσουν και να καταφέρουν να προηγηθούν σε ένα κομβικό σημείο του αγώνα, όμως, ο Σαλπιγγίδης που πέρασε στο παιχνίδι στο 84', έσωσε την «παρτίδα» για τους Θεσσαλονικείς.

Περισσότερα Άρθρα...