Το πόρισμα των Σοφών για το Ασφαλιστικό. Σαρωτικές οι προτεινόμενες αλλαγές και περικοπές

Ασφαλιστικά
Tools

syntaxiouxos katv klama

Σαρωτικές αλλαγές και περικοπές προβλέπουν οι τελικές εισηγήσεις της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό την ώρα που τα οικονομικά των Ταμείων παραπαίουν. Το πόρισμα θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για τις οριστικές αποφάσεις-μέτρα της κυβέρνησης στο θέμα.

Οι εισηγήσεις των "Σοφών" που αποκαλύπτει σήμερα το «Έθνος» ενσωματώνουν προτάσεις για ενιαίο τρόπο υπολογισμού σύνταξης παλαιών και νέων ασφαλισμένων, ανακαθορισμό των συντάξεων που έχουν ήδη εκδοθεί και συγχώνευση Ταμείων σε έναν ή το πολύ τρεις φορείς.

Πρόκειται για προτάσεις στη βάση του νόμου Σιούφα του 1992, επανυπολογισμό από την αρχή των συντάξεων που έχουν ήδη εκδοθεί με αναφορές σε αυτόν τον ενιαίο τρόπο, συγχώνευση όλων των Ταμείων σε έναν ή το πολύ τρεις φορείς και εντελώς νέο σύστημα με «ατομικές μερίδες» και υπολογισμό σύνταξης με βάση το προσδόκιμο ζωής για τις νέες γενιές.

Εκτός από το κυρίαρχο σενάριο, στο τελικό σχέδιο αναμένεται να καταγράφονται και οι διαφορετικές απόψεις, τις οποίες έχουν διατυπώσει μέλη της 12μελούς Επιτροπής Σοφών.

Από τον επανακαθορισμό των συντάξεων που ήδη καταβάλλονται με αναφορά στο νέο ενιαίο τρόπο υπολογισμού κύριας και επικουρικής χαμένοι θα είναι οι ασφαλισμένοι πριν από το 1993.

Στο ΙΚΑ δεν αναμένονται αλλαγές, ενώ οι ασφαλισμένοι των άλλων ταμείων, όπως ελεύθεροι επαγγελματίες, ΔΕΚΟ, τράπεζες και δημόσιο, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μειώσεις 10 - 12%.

Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, το νέο ασφαλιστικό που θα εισηγηθεί η επιτροπή θα μετατρέπει το αναδιανεμητικό σύστημα σε κεφαλαιοποιητικό με βάση τις ατομικές μερίδες και κανόνες νοητής κεφαλαιοποίησης για όσους μπαίνουν στο σύστημα από δω και πέρα, δηλαδή για όσους πρωτοασφαλιστούν από την 1/1/2016.

Η δομή της νέας σύνταξης θα βασίζεται στις εισφορές του ασφαλισμένου + τη βασική σύνταξη που θα χορηγείται στα 67, πιθανόν με εισοδηματικά κριτήρια ενώ θα δίνεται η δυνατότητα συμπληρωματικών παροχών από επαγγελματικά ταμεία και την ιδιωτική ασφάλιση.

Η επικουρική σύνταξη θα ενσωματωθεί στην κύρια ενώ το ενιαίο επικουρικό ταμείο δε φαίνεται να μπορεί να αποφύγει άμεσα μεσοσταθμικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις 5%.

Το νέο ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης δε θα υπερβαίνει το 55% ( κύρια και επικουρική) από 70% που είναι σήμερα.

Εκτός από την εθνική σύνταξη ο ασφαλισμένος θα δικαιούται και την ανταποδοτική η οποία θα καθορίζεται από τις εισφορές στο σύνολο του ασφαλιστικού του βίου. Ωστόσο το ποσό που θα παίρνει για την σύνταξη αυτή θα υπολογίζεται με βάση το προσδόκιμο όριο ζωής.

Το νέο ασφαλιστικό δεν θα αφήνει παράθυρα για συνταξιοδότηση πριν τα γενικά όρια ηλικίας ενώ θα θεσπιστούν ενιαίοι και πλήρως ανταποδοτικοί κανόνες εισφορών και παροχών για όλα τα ταμεία που θα εξισώνουν προς τα κάτω τις παροχές στα πρότυπα του ΙΚΑ.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι ασφαλισμένοι, κυρίως των ειδικών ταμείων, διατηρούσαν κάποια προνόμια θα τα χάσουν καθώς θα εφαρμοστεί ένας ενιαίος η δύο το πολύ τρόποι υπολογισμού των συντάξεων.

Κατρούγκαλος: Συμβουλευτικό το πόρισμα

Η αποφυγή οριζόντιων μειώσεων και η εξασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων, με ειδική μέριμνα για τους χαμηλοσυνταξιούχους, είναι βασικές πολιτικές αρχές για την κυβέρνηση και βάσει αυτών θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, ξεκαθαρίζει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενόψει της αυριανής παρουσίασης του πορίσματος της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό.

Τονίζει, επίσης, ότι το πόρισμα της Επιτροπής έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα το οποίο και θα ληφθεί υπόψη, αλλά η κυβέρνηση είναι αυτή που λάβει τις τελικές αποφάσεις για το ασφαλιστικό έπειτα και από τον δημόσιο διάλογο που θα ακολουθήσει.

Μαύρη τρύπα στα ταμεία

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό έρχονται την ώρα που τα οικονομικά των Ταμείων βρίσκονται σε άθλια κατάσταση. Στα 600 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στο οκτάμηνο το έλλειμμα, ενώ τον Αύγουστο το άνοιγμα έγινε μεγαλύτερο.

Τον Ιούλιο, πρώτο μήνα εφαρμογής των capital controls, είχε περιοριστεί στα 481 εκατ. ευρώ (από 1,028 δισ. ευρώ τον Ιούνιο) κυρίως διότι χιλιάδες ασφαλισμένοι έσπευσαν να πληρώσουν εισφορές φοβούμενοι το κούρεμα των καταθέσεων.

Μόνο μέσα στον Αύγουστο δημιουργήθηκε «τρύπα» της τάξης των 120 εκατ. ευρώ, κάτι που αν συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους θα φέρει το έλλειμμα στα επίπεδα του 1-1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι το 8μηνο υπήρχε πλεόνασμα 197 εκατ. ευρώ το οποίο μετατράπηκε σε έλλειμμα 600 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας αρνητική διαφορά 898 εκατ. ευρώ ανάμεσα στις δύο συγκρίσιμες περιόδους.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού μιλάει ρητά για εξοικονόμηση δαπανών μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, με τον «λογαριασμό» των απροσδιόριστων μέτρων να διαμορφώνεται στα 258 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του Δημοσίου και στα 464 εκατομμύρια ευρώ για τις συντάξεις των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κ.λπ).

Έτσι, τα επερχόμενα μέτρα του ασφαλιστικού εμφανίζονται πλέον να έχουν προϋπολογισμό 722 εκατ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται στο ποσό αυτό τα ισοδύναμα για τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

Προς το παρόν η κυβέρνηση, μέσω επίσημων δηλώσεων των υπουργών (αρχικά του Γ. Κατρούγκαλου και χθες του Παναγιώτη Κουρουμπλή), έχει δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει περικοπή σε άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων κάτω των 1.000 ευρώ.

nooz