Νέο παράθυρο ευκαιρίας για ρύθμιση του χρέους ανοίγει το ΔΝΤ. Τι ζητά επιπλέον

Κόσμος
Tools

dnt ellada

Νέο παράθυρο ευκαιρίας ανοίγει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να επιτύχει άμεσα, εντός του Αυγούστου, συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, πριν την υπογραφή συμφωνίας με τον ESM.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις καθιστά σαφές ότι για να οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα μέσω ESM θα πρέπει πρώρα να έχει συμφωνηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Αντίστοιχες προδιαγραφές τίθενται και από τον ESM καθώς για την έγκριση του τελικού αιτήματος απαιτείται μελέτη βιωσιμότητας τους χρέους, η οποία υπό τις παρούσες συνθήκες είναι αρνητική.

Σε αυτό το πλαίσιο και με βάση τη θέση του ΔΝΤ, όπως αυτή διατυπώνεται σήμερα από τον Τζέρι Ράις η ελληνική κυβέρνηση έχει πρόσφορο έδαφος ώστε να θέσει το θέμα τόσο σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων όσο και στο Eurogroup.

Το τοπίο που διαμορφώνεται με οδηγό το ΔΝΤ φαίνεται ιδιαίτερα ελπιδοφόρο για την ελληνική κυβέρνηση καθώς αν επιτύχει συμφωνία για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους εντός του Αυγούστου και παράλληλα με την ένταξη στον ESM, το επόμενο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή θα μπορέσει να επανασυσπειρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει νέα δυναμική στις πολιτικές διεργασίες των επομένων μηνών.

Το ΔΝΤ θεωρεί πάντως ότι το Μνημόνιο που έχει υπογράψει με την Ελλάδα παραμένει ενεργό μέχρι τον Μάριο του 2016, από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλλει αίτημα για νέο. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο τρόπος και το επίπεδο συμμετοχής του ΔΝΤ μένει να αποφασιστεί στο Eurogroup που θα εγκρίνει το ελληνικό αίτημα ένταξης στον ESM στα τέλη Αυγούστου.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι υπάρχει χρόνος και διάθεση ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για αναδιάρθρωση του χρέους, ζήτημα που έχει ανοίξει και η Άνγκελα Μέρκελ με δηλώσεις στη κρατική τηλεόραση της Γερμανίας την Κυριακή.

Σε σημερινές του δηλώσεις  ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις είπε πως τίποτα δεν είναι σίγουρο από πλευράς του ΔΝΤ όσον αφορά το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας.

Η τρόικα αναμένεται αύριο στην Αθήνα, με την κυρία Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ να κάνει την επίσημη «πρώτη» της ως νέα εκπρόσωπος, το Ταμείο δεν επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του στο νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, με τον κ. Ράις να δηλώνει ότι αυτό «θα εξαρτηθεί από την ισορροπημένη προσέγγιση», που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και ελάφρυνση του χρέους.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δεν επιβεβαιώνει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και με το ΔΝΤ την Παρασκευή.

«Η συμμετοχή μας θα εξαρτηθεί από την ισορροπημένη προσέγγιση: από τη μια πλευρά οι μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή [τους], και από την άλλη πλευρά χρηματοδότηση [της Ελλάδας] και ελάφρυνση χρέους» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, «κλείνοντας το μάτι» στους Ευρωπαίους, προκειμένου να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ανακούφιση του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο είπε πως η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει τρίτο πρόγραμμα στήριξης από το ΔΝΤ, τη στιγμή που το τρέχον πρόγραμμα του Ταμείου λήγει το Μάρτιο του 2016 και το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα διαρκέσει έως το 2018.

Υπογράμμισε, δε, ότι για το θέμα του χρέους «θα πρέπει να υπάρχει μια ξεκάθαρη δέσμευση (concrete commitment)» από την πλευρά των Ευρωπαίων, συμπληρώνοντας πως το ζήτημα της ελάφρυνσης αποτυπώθηκε και στο συμπέρασμα της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πακέτο διάσωσης της χώρας μας θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη, με δεδομένο ότι ο μηχανισμός ESM θα διαθέσει περίπου 50 δισ. ευρώ, αφήνοντας «τρύπα» έως και 36 δισ. ευρώ, σε σχέση με τα 82-86 δισ. που χρειάζεται η χώρα μας.

Ερωτηθείς εάν κατά τη Σύνοδο της 12ης Ιουλίου το Ταμείο υποστήριξε την πρόταση Σόιμπλε για προσωρινό Grexit, ο κ. Ράις κατέστησε σαφές πως το ΔΝΤ δεν τάχθηκε υπέρ αυτής της πρότασης.

«Η βασική μας υπόθεση ήταν πάντα ότι η Ελλάδα θα παραμείνει μέρος της Ευρωζώνης, αυτό βγήκε ξεκάθαρα στο κοινό ανακοινωθέν» σχολίασε.

Ο Τζέρι Ράις είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν ζήτησε την αντικατάσταση του Ρίτσι Γκογιάλ. Όσον αφορά στην επιλογή να μετέχει στην αποστολή η Ντέλια Βελκουλέσκου, είπε ότι είναι μια συνηθισμένη αλλαγή θέσης.

 

Οι νέες απαιτήσεις

Το Ταμείο ζητεί από την κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι υπάρχει λίστα με περαιτέρω προαπαιτούμενες ενέργειες (prior actions) παραπέμποντας στο πολυσέλιδο κείμενο της ελληνικής πρότασης με τον αντίστοιχο τίτλο που ψηφίστηκε ως βάση διαπραγμάτευσης από την ελληνική Βουλή (με 251 ψήφους στις 11 Ιουλίου), πριν το κλείσιμο της συμφωνίας του Euro Summit.

Επίσης, ζητεί από την Ελλάδα να δεχθεί την πραγματοποίηση συναντήσεων στα Υπουργεία για τον έλεγχο των στοιχείων της ελληνικής οικονομίας από στελέχη του και παράλληλα απαιτεί την παρουσία Υπουργών της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις.

 

Τι ζητά

Πρώτα απ' όλα η κατάργηση του χαμηλού φόρου στα αγροτικά καύσιμα, η ανάκληση της φοροαπαλλαγής των αγροτικών επιδοτήσεων, αλλά και αλλαγές στο ζήτμα των 100 δόσεων για την αποπληρωμή της εφορίας αλλά και των χρωστούμενων στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν την Πέμπτη ότι δεν τίθεται ζήτημα λήψης νέων προαπαιτούμενων μέτρων, πέραν αυτών που ήδη ψηφίστηκαν στις δύο συνεδριάσεις της Βουλής (15 και 22 Ιουλίου), παρά το γεγονός ότι "υπάρχουν πιέσεις περί του αντιθέτου από ορισμένους από τους δανειστές".

Σημειώνεται πως επιδίωξη της κυβέρνησης παραμένει η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το τριετές Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση πριν από τις 20