Με αφορμή το περιεχόμενο ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ , με το οποίο επιχειρήθηκε να δοθεί απάντηση στα όσα υποστήριξε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης σχετικά με τη δήλωση του κου Τσίπρα , περί «βλαχοδημάρχων», θα θέλαμε να τονίσουμε ότι:

Πρώτον, έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια ότι η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου δεν έχει καμία σχέση με το φθαρμένο πολιτικό σύστημα, την υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών, τη διαπλοκή και τις μνημονιακές πολιτικές που καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γι αυτό ενοχλούμαστε όταν ο Πρόεδρος του «βάζει στο ίδιο τσουβάλι» όλους τους Δημάρχους , με μοναδικό κριτήριο το κόμμα που υποστηρίζουν ή τους υποστηρίζει. Η ισοπέδωση των πάντων προς τα κάτω αποτελεί πολιτικό ατόπημα και υπονομεύει την ίδια τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της. Αυτό επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ, την ισοπέδωση όλων;

Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ Αμαρουσίου είναι προφανές ότι δεν έχει παρακολουθήσει με προσοχή τις δραστηριότητες του Δημάρχου Αμαρουσίου και τον αγώνα που έχει δώσει για να υπερασπιστεί το κύρος του θεσμού της Αυτοδιοίκησης. Σε αντίθεση με τον κ. Πατούλη, ο κ. Τσίπρας είναι αυτός που με την πρόσφατη ομιλία του και τις αναφορές του περί «βλαχοδημάρχων» ή «διεφθαρμένων δημάρχων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ» έριξε «νερό στο μύλο» αυτών που όλα αυτά τα χρόνια συκοφαντούν συστηματικά το θεσμό και τα πρόσωπα της Αυτοδιοίκησης. Ας ψάξει στην αυλή του ο ΣΥΡΙΖΑ για διεφθαρμένα πολιτικά στελέχη και καιροσκόπους της πολιτικής, κι ας αφήσει ήσυχη την Αυτοδιοίκηση.

Τρίτον, επισημαίνουμε στους πολίτες του Αμαρουσίου ότι η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ που δραστηριοποιείται στην πόλη μας και τον εκπροσωπεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι αυτή που υποταγμένη στις μικροκομματικές σκοπιμότητες της, συστηματικά συκοφαντεί κάθε έργο που γίνεται στο Μαρούσι από τη Δημοτική Αρχή. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Για το λόγο αυτό, μαθήματα πολιτικής συνέπειας από το ΣΥΡΙΖΑ στο Μαρούσι δεν δεχόμαστε.

Τέλος, υπενθυμίζουμε στον ΣΥΡΙΖΑ Αμαρουσίου ότι ο Γ. Πατούλης επανεξελέγη το 2010 Δήμαρχος Αμαρουσίου από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 56,4%, έχοντας τη στήριξη όχι μόνον της Νέας Δημοκρατίας, αλλά της συντριπτικής πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας. Χαρίζουν στη Νέα Δημοκρατία το 56,4%; Αυτό που δεν καταλαβαίνουν , είναι ότι οι πολίτες του Αμαρουσίου με την ψήφο τους επιβεβαίωσαν ότι ο Γ. Πατούλης ήταν αφενός μια υποψηφιότητα υπερκομματικής αποδοχής, αφετέρου ένας πετυχημένος Δήμαρχος, που έβαζε πάνω από όλα , το συμφέρον της πόλης και των πολιτών.

Θα συνιστούσαμε λοιπόν στο ΣΥΡΙΖΑ ψυχραιμία και νηφαλιότητα.

Υ.Γ. Πράγματι, η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Μαρούσι είναι ίδια για όλους, φαίνεται όμως ότι κάποιους «τους χαλάει περισσότερο» , επηρεάζοντας δυστυχώς τον τρόπο σκέψης και έκφρασης τους.

Σε παύση από τα καθήκοντα του δημάρχου Ιθάκης Ιωάννη Κασσιανού προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης αποδεχόμενος τη γνωμοδότηση του αρμόδιου Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, οι πράξεις για τις οποίες παραπέμφθηκε ο δήμαρχος κρίθηκε ότι επέφεραν βλάβη στα συμφέροντα του Δήμου και δικαιολογούν την παύση από τα καθήκοντά του για σοβαρούς λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών στην ανακοίνωσή τους ο κ. Κασσιανός παραπέμφθηκε στο Πειθαρχικό Συμβούλιο μετά από αιτιολογημένη έκθεση του ΓΓ της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης προκειμένου να απολογηθεί:

- Για αδικαιολόγητες απουσίες από το Δήμο Ιθάκης κατά το έτος 2011 (5 μήνες) και το 2012 (δύο μήνες),

- Για υποβολή ανακριβούς υπεύθυνης δήλωσης ως υποψήφιος δήμαρχος στις δημοτικές εκλογές του 2010,

- Για εμπλοκή του Δήμου Ιθάκης σε δικαστικούς αγώνες με το Ελληνικό Δημόσιο για ατομικά χρέη αυτού προς το Δημόσιο με δηλώσεις αυτού και του Δήμου για λογαριασμό του, σε αναγκαστικές κατασχέσεις εις χείρας τρίτου της αντιμισθίας του, των ΔΟΥ Αγ. Δημητρίου και ΙΒ Αθηνών.

- Για αυθαίρετη δίωξη της Προϊσταμένης του Τμήματος Οικονομικών του Δήμου Ιθάκης, η οποία προέβη σε θετική δήλωση της αναγκαστικής κατάσχεσης της ΔΟΥ ΙΒ Αθηνών και τον υποβιβασμό της στη θέση τηλεφωνήτριας στο Πρωτόκολλο Πολεοδομίας,

- Για την κατ’ αυτόν άσκηση ποινικής δίωξης για υπεξαγωγή εγγράφων και παράβαση καθήκοντος από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κεφαλληνίας,

- Για παράλειψη υποβολής δήλωσης πόθεν έσχες από την ανάληψη των καθηκόντων του και για τα έτη 2011 και 2012.

- Ειδικότερα σε βάρος του Δημάρχου Ιθάκης βεβαιώθηκε ένα σημαντικό ποσό χρεών προς το Ελληνικό Δημόσιο από την επαγγελματική του ενασχόληση το οποίο κατέστη ληξιπρόθεσμο.

Η αρμόδια Δ.Ο.Υ. Αγίου Δημητρίου Αττικής προέβη σε αναγκαστική εκτέλεση για την είσπραξη του ποσού αυτού. Στο πλαίσιο αυτής επέβαλε την κατάσχεση του ¼ της αποζημίωσης (κατάσχεση εις χείρας τρίτου) που λαμβάνει από τον Δήμο Ιθάκης ως Δήμαρχος.

Ωστόσο, όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών, ο δήμαρχος εκπροσωπώντας το δήμο και χωρίς να ενημερώσει το δημοτικό συμβούλιο και την προϊσταμένη των οικονομικών υπηρεσιών προέβη σε αρνητική δήλωση διαπράττοντας σοβαρή παράβαση των καθηκόντων του. Με τη δήλωση αυτή απάντησε ισχυριζόμενος ότι (α) η αναγκαστική απαίτηση του Δημοσίου είναι παραγεγραμμένη και εξ’αγνοίας του γιγαντώθηκε λόγω προστίμων και προσαυξήσεων και (β) η αντιμισθία του Δημάρχου ως αποζημίωση είναι μη κατασχέσιμη.

Μετά την αρνητική δήλωση η Δ.Ο.Υ εκπροσωπώντας το Ελληνικό Δημόσιο προσέφυγε στην δικαιοσύνη εναντίον του Δήμου Ιθάκης και άσκησε ανακοπή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κεφαλληνίας. Στη συνέχεια άλλη Δ.Ο.Υ. και συγκεκριμένα η ΙΒ Αθηνών επέβαλε νέα κατάσχεση επί της αποζημίωσης που λαμβάνει ο Δήμαρχος Ιθάκης από τον Δήμο Ιθάκης για νέες οφειλές του έναντι του Δημοσίου. Το έγγραφο απευθυνόταν στην προϊσταμένη των οικονομικών υπηρεσιών.

Η προϊσταμένη οικονομικών υπηρεσιών του Δήμου προέβη καθώς όφειλε σε θετική δήλωση προς την αρμόδια Δ.Ο.Υ. δηλαδή αποδέχτηκε να διενεργηθεί παρακράτηση μέρος της αντιμισθίας του Δημάρχου και έδωσε προς την υπηρεσία τη σχετική εντολή. Όμως, ο Δήμαρχος είχε ήδη προβεί δύο ημέρες πριν σε αρνητική δήλωση για το ίδιο θέμα.

Μετά από αυτή την εξέλιξη ο δήμαρχος, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Εσωτερικών κατά παράβαση της εργατικής νομοθεσίας υποβίβασε την εν λόγω υπάλληλο του Δήμου αποσπώντας τη σε θέση τηλεφωνήτριας της Πολεοδομίας. Μάλιστα δεν ανακάλεσε την πράξη του παρά μόνο όταν η ως άνω υπάλληλος επανήλθε στη θέση της αφού προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και εκδόθηκε προσωρινή διαταγή του Προέδρου του Δικαστηρίου.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ιθάκης ανακάλεσε τη θετική δήλωση προς τη Δ.Ο.Υ. και τη σχετική εντολή προς τα ταμεία ώστε να μην διενεργηθεί παρακράτηση της αντιμισθίας του. Ακολούθως αφαίρεσε από τον ταμεία του Δήμου το μπλοκ επιταγών του Δήμου και συμπλήρωσε ο ίδιος φύλλο επιταγής για να εισπράξει την αντιμισθία του μηνός Σεπτεμβρίου 2012.

tovima

Μετά την εισήγηση του κ. Τσίπρα που κομματικοποίησε με απόλυτο τρόπο τις εκλογές και έδωσε μήνυμα αντιμνημονιακής στρατηγικής οι διαφορες διαρροές δείχνουν, χωρίς όμως να είναι απολύτως βέβαιο, ότι ο κύβος ερρίφθη για αλλαγή του εκλογικού νόμου με τον οποίον θα διεξαχθούν οι επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αφ'  ετέρου, σύμφωνα με πληροφορίες που υπήρχαν, η αλλαγή του εκλογικού νόμου μπαίνει επιτακτικά από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλο που τον βλέπει ως την μόνη λύση διαφυγής για να διασώσει τον αυτοδιοικητικό μηχανισμό του στις επόμενες εκλογές.

 

Τα βασικά όμως προβλήματα είναι δύο:

Από την μία η κάθετα αντίθετη θέση της ΚΕΔΕ η οποία επισημαίνει ότι εννέα μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές δεν θα δεχτεί καμία συζήτηση αλλαγής του εκλογικού νόμου.

Από την άλλη τα προβλήματα είναι τεχνικά καθώς η αλλαγή του εκλογικού νόμου θα πρέπει να συνοδευτεί και από αλλαγές αρμοδιοτήτων και εξουσίες μεταξύ δημοτικού συμβουλίου και δημάρχου.

Οπως προβλέπεται ο δήμαρχος πολύ δύσκολα θα έχει την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου και ακόμη δυσκολότερα θα μπορεί να την διατηρήσει μέχρι το τέλος της θητείας του.

Ετσι μπαίνει μεγάλο ζήτημα λειτουργίας των δήμων.

 

Επιβεβαίωσε ραδιοφωνικά ο Μιχελάκης

Επιβεβαίωσε δημόσια και επισήμως την αλλαγή εκλογικού νόμου και τα βασικά σημεία του, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης σε συνέντευξη που έδωσε πριν από λίγο στον ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο» και τον δημοσιογράφο Κ. Αρβανίτη

Είναι σκέψεις του Πρωθυπουργού τις οποίες επεξεργαζόμαστε προκειμένου στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες να μπορούν να επιλέξουν τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους που επιθυμούν εκτός κομματικών πλαισίων με απλή αναλογική είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μιχελάκης.

Και συμπλήρωσε: «Ειδικά για τους δημοτικούς συμβούλους οι δημότες θα μπορούν να ψηφίσουν υποψηφίους που τους θεωρούν άξιους και ικανούς από διαφορετικούς συνδυασμούς. Δηλαδή για πρώτη φορά δεν θα είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν πρόσωπα από μία μόνο παράταξη».

 

Tι θα προβλέπει ο νέος εκλογικός νόμος, εάν και εφόσον ψηφισθεί

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου στις προσεχείς δημοτικές εκλογές θα προβλέπει την κατάρτιση δύο ξεχωριστών ψηφοδελτίων, ενός με όλους τους υποψήφιους δημάρχους κι ενός με όλους τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους, με αλφαβητική σειρά.

Δήμαρχοι θα εκλέγονται όσοι συγκεντρώνουν το 42% των ψήφων στον πρώτο γύρο των εκλογών, ενώ σε διαφορετική περίπτωση η εκλογική διαδικασία θα επαναλαμβάνεται τη δεύτερη Κυριακή, μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή με απλή αναλογική.

Προϋπόθεση, ώστε ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος να μετέχει στο νέο δημοτικό συμβούλιο θα είναι στον πρώτο γύρο των εκλογών να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 5%.


Μόνο απλή αναλογική δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ

“Το εκλογικό σύστημα το οποίο προτείνει ο κ. Μιχελάκης όχι μόνο δεν είναι αναλογικό, όπως ισχυρίζεται, αλλά είναι ακραία πλειοψηφικό, αφού η μεγαλύτερη παράταξη θα μπορεί να εκλέγει το σύνολο των υποψηφίων συμβούλων» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το τμήμα Αυτοδιοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Αναζητούν σωσίβιο με εκλογομαγειρέματα»

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «Με έκπληξη ακούσαμε τον Υπουργό Εσωτερικών να διαφημίζει ως αξιοκρατική και αναλογική (!) την εκλογή όλων των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων και δημάρχων από ενιαίο ψηφοδέλτιο. Μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επέμεναν σε ακραία πλειοψηφικά εκλογικά συστήματα που απέδιδαν τα 3/5 των εδρών στον πρώτο συνδυασμό, όποιο κι αν ήταν το ποσοστό του, με αποτέλεσμα να δημιουργήσουν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ένα κακέκτυπο του κεντρικού δικομματικού συστήματος, ο κ. Μιχελάκης θυμήθηκε την αξιοκρατία και την αναλογική εκπροσώπηση.

Όχι τυχαία, αφού γνωρίζει ότι στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές οι πολίτες θα σαρώσουν το παλιό και φθαρμένο σύστημα των δημάρχων και λοιπών τοπικών «παραγόντων» της συγκυβέρνησης. Και μάλιστα, προτείνει ένα σύστημα το οποίο όχι μόνο δεν είναι αναλογικό, όπως ισχυρίζεται ο κ. Υπουργός, αλλά είναι ακραία πλειοψηφικό, αφού η μεγαλύτερη παράταξη θα μπορεί να εκλέγει το σύνολο των υποψηφίων συμβούλων.

Τα κίνητρα του κ. Μιχελάκη, αλλά και του Πρωθυπουργού, είναι προφανή ακόμα και για τους πλέον καλόπιστους. Μόνος στόχος τους, να αποπολιτικοποιήσουν τις εκλογές, προκειμένου να διασώσουν τους υποψήφιούς τους από τη λαϊκή οργή που θα τους καταδικάσει και στις αυτοδιοικητικές κάλπες, μέσα από μία πλαστή επιχειρηματολογία περί ανάδειξης κάποιων δήθεν "άξιων" και "ικανών"», αναφέρει η ανακοίνωση.

Μόνο που, όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι πολίτες, δεν μπορεί να είναι ούτε άξιος ούτε ικανός ένας δήμαρχος που θα συναινέσει στις απολύσεις, στην κατεδάφιση των κοινωνικών υπηρεσιών, στο ξεπούλημα των δημόσιων αγαθών και στην περαιτέρω εξαθλίωση των πολιτών. Άξιοι και ικανοί θα είναι εκείνοι οι δήμαρχοι που θα ορθώσουν το ανάστημά τους, μαζί με όλο το λαό, για να εναντιωθούν στην καταστροφή της Αυτοδιοίκησης που επιφέρει ο "Καλλικράτης" και τα μνημόνια, για να υπερασπιστούν τη δημόσια περιουσία, το κοινωνικό κράτος και τη Δημοκρατία.

 Η μόνη αλλαγή εκλογικού νόμου την οποία συζητάμε είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής», καταλήγει η ανακοίνωση.
 

Ο Πέτρος Φιλίππου,  εκλέγεται δήμαρχος επί σειρά ετών και θεωρείται ένα από τα .... "πουλέν" του ΣΥΡΙΖΑ.

Στις προηγούμενες εκλογές, παρά την υποψηφιότητα της συζύγου του Θεόδωρου Πάγκαλου, Χριστίνας Χριστοφάκη, ως επικεφαλής της αντίπαλης παράταξης, κατόρθωσε να κερδίσει το Δήμο από την πρώτη Κυριακή.

Τώρα ήρθε η ώρα για να διεκδικήσει μια έδρα στο κοινοβούλιο, ως υποψήφιος στην περιφέρεια Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το δήλωσε ο ίδιος προ ημερών και κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξής του να μείνουν ενωμένοι για να είναι και νικητές.

Παρά όμως τις προτροπές του απερχόμενου πλέον δημάρχου Σαρωνικού για ενότητα, δύο προβάλλουν ως εν δυνάμει αρχηγοί και δηλώνουν ότι δεν θα υποχωρήσουν, ο ένας έναντι του άλλου.

Πρόκειται για τους νυν αντιδημάρχους, Μανώλη Τσαλικίδη, πρώην κοινοτάρχη Φώκαιας, και τον Γιώργο Σοφρώνη.

Κάθετα αντίθετος είναι σχεδόν σύσσωμος ο κόσμος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετά από ώριμη σκέψη και επεξεργασία των προτάσεων που έκανε εχθές ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Η πρόταση του υπουργού φαίνεται να έχει διοικητικά, πολιτικά αλλά και πολλά άλλα τεχνικά προβλήματα.

Απόλυτα συμφωνούν όλες οι παρατάξεις της ΚΕΔΕ ότι με ένα τέτοιο σύστημα ενιαίου ψηφοδελτίου δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει δήμος αφού στις περισσότερες περιπτώσεις όπου ο δήμαρχος δεν θα διαθέτει την πλειοψηφία δεν θα μπορεί να παρθεί καμία απόφαση, ούτε καν να ψηφιστεί προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα.

Σε πηγαδάκι δημάρχων σήμερα ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κώστας Ασκούνης διευκρίνιζε ότι για να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει να αλλάξουν όχι μόνο ο Καλλικράτης αλλά και μια σειρά άλλων νόμων που προβλέπουν αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Σ’ αυτήν την περίπτωση ο δήμαρχος θα γίνει ο απόλυτος άρχων, δεν θα λογοδοτεί σε κανέναν και το δημοτικό συμβούλιο θα μετατραπεί σε γνωμοδοτική επιτροπή.

Το ζήτημα όμως που βάζουν αρκετοί αιρετοί είναι και το πολιτικό. Μιλάμε λένε για την απόλυτη αποπολιτικοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και την στέρηση του δικαιώματος πολιτικής έκφρασης αφού η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου δεν θα έχει ούτε πρόγραμμα, ούτε πολιτικό στίγμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ομάδα νεοδημοκρατών δημάρχων που συναντήθηκε εχθές με τον κ. Μιχελάκη του έθεσε και το θέμα των εκβιασμών από τους δημοτικούς συμβούλους.

Εδώ του είπανε που ανήκουμε στην ίδια παράταξη και δεσμευόμαστε και από συγκεκριμένο πρόγραμμα και πέφτουμε θύματα προσωπικών πιέσεων από διάφορους δημοτικούς συμβούλους, φανταστείτε τι θα γίνει σε επίπεδο διαπραγμάτευσης για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια πλειοψηφία και να κάνουμε ένα έργο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο κ. Μιχελάκης αναγνώρισε την δυσκολία του εγχειρήματος και παρουσιάστηκε πολύ προβληματισμένος αλλάζοντας το κλίμα και λέγοντας ότι πρέπει να ξεκινήσει μια συζήτηση για την αποκομματικοποίηση της αυτοδιοίκησης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα παρθούν άμεσα κάποιες αποφάσεις.

Στην συζήτηση πάντως με τους δημάρχους ο κ. Μιχελάκης δεν είχε απαντήσεις στις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν.

Εντωμεταξύ μείζον τεχνικό θέμα μπαίνει και στην δημιουργία του ενιαίου ψηφοδελτίου που σε ορισμένες περιπτώσεις θα πρέπει να ξεπεράσει τα 1.500 ονόματα και σε διαστάσεις τα οκτώ μέτρα. Ούτε για αυτό υπήρξε απάντηση.

Η επίσημη θέση της ΚΕΔΕ πάντως είναι ότι δεν συζητάνε εκλογικό νόμο εννέα μήνες πριν τις εκλογές καθώς η προεκλογική περίοδος έχει ήδη ξεκινήσει.

Συνεχίζεται η κόντρα ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη, μετά την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα περί «φθαρμένων βλαχοδημάρχων της συμμαχίας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ».

«Ο κ. Τσίπρας είναι αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν είναι απλώς ο αρχηγός ενός κόμματος. Ως εκ τούτου έχει αυξημένο πολιτικό και θεσμικό ρόλο.

Ήταν μεγάλο το ατόπημα στο οποίο προέβη ο κ. Τσίπρας. Πρέπει να το αναγνωρίσει και να ζητήσει συγγνώμη από τους αιρετούς» υποστήριξε σήμερα ο κ. Ασκούνης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Τόνισε ακόμη ότι «η ύβρις δεν μπορεί να αποτελεί στοιχείο του πολιτικού πολιτισμού και της αντιπαράθεσης» και πρόσθεσε: «Θα περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα σε μια περίοδο που η τοπική αυτοδιοίκηση περνάει πολύ δύσκολα λόγω των μνημονίων και των περικοπών, όταν δίνουμε μάχη να κρατήσουμε όρθιες τις κοινωνίες, να φτιάξουμε καινούριες κοινωνικές δομές για να υποστηρίξουμε τους ανέργους και τους φτωχούς, θα περιμέναμε τέτοιες προτάσεις.

Αντί αυτού είδαμε ύβρεις και αδιανόητους χαρακτηρισμούς».

matrix


 

Την έντονη αντίδραση του προέδρου της ΚΕΔΕ Κώστα Ασκούνη προκάλεσε αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σε «φθαρμένους βλαχοδήμαρχους της συμμαχίας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ» κατά την ομιλία του στην Κ.Ε. του κόμματος το Σάββατο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, ο κ. Τσίπρας με την ομιλία του επιλέγει την πλήρη υποταγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των Δημάρχων στο κόμμα και στο κομματικό συμφέρον του ΣΥΡΙΖΑ αγνοώντας προκλητικά κάθε έννοια αυτονομίας και αυτοτέλειας του θεσμού.

«Άραγε δεν κατανοεί ο κ. Τσίπρας ότι δεν προσβάλλει μόνον όσους αποκαλεί βλαχοδήμαρχους αλλά το σύνολο των πολιτών που με απόλυτη πλειοψηφία έχουν εκλέξει αυτούς τους αιρετούς;», διερωτάται ο κ. Ασκούνης και συνεχίζει: «Εκτός και αν εννοεί ότι η ελίτ των ελλήνων ψηφοφόρων, οι εκλεκτοί, είναι μόνο οι δυνητικοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ».

«Η αναφορά του κ. Τσίπρα, έκρυβε δυσάρεστες εκπλήξεις δείχνει την αντίληψη και τη νοοτροπία που έχει για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το θεσμικό της ρόλο και τους ανθρώπους της» αναφέρει.

«Ιδιαίτερα, σε μία περίοδο που όλοι οι Δήμοι δίνουν αγώνα επιβίωσης, που προσπαθούν σε συνθήκες παρατεταμένης οικονομικής κρίσης να αναπληρώσουν την υποχώρηση του κοινωνικού κράτους και να στηρίξουν τους οικονομικά αδύναμους πολίτες, ο κ. Τσίπρας ξαναδιαιρεί τους Δημάρχους ανάλογα με ποια κόμματα τους είχαν υποστηρίξει στις εκλογές, χρησιμοποιώντας όρους και αντιλήψεις που παραπέμπουν στο διχασμό των δεκαετιών του ΄50 και του ΄60» τονίζει ο κ. Ασκούνης.


Απόλυτα κομματικές οι δημοτικές εκλογές για το ΣΥΡΙΖΑ

Απόλυτα κομματική μάχη ετοιμάζεται να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες δημοτικές εκλογές όπως την προσδιόρισε με πολύ σκληρό τρόπο ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή.

Ο κ. Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά “να φύγει αυτή η κυβέρνηση της καταστροφής, σε κάθε πόλη σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χώρο δουλιάς, σε μια ευρύτατη λαϊκή συμμαχία για την ανατροπή”.

Ετσι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε όρους που έχουμε να τους ακούσουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση από την δεκαετία του 1970 ξεχνώντας τα πάντα περί αυτοδιοίκητου, τοπικών αυτονομιών κλπ.

Στις εκλογές αυτές είπε, πρέπει, θα είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τον ίδιο το λαό, να νικήσει ο λαός. Να νικήσουν οι δυνάμεις που αντιστέκονται στο σημερινό μονόδρομο της καταστροφής.

Ο κ. Τσίπρας υποβάθμισε και το ρόλο των προσώπων στις τοπικές εκλογές λέγοντας “να αναδείξουμε νέους ανθρώπους, που ζουν και δρουν και αγωνίζονται μέσα στις τοπικές κοινωνίες, χωρίς να φοβηθούμε ότι δεν είναι αρκετά γνωστοί, ή αρκετά έμπειροι, ή αρκετά δικτυωμένοι.

Έχουμε τη δυνατότητα σήμερα να τους κάνουμε γνωστούς, έχουμε τεράστια συλλογική πείρα να τους μεταβιβάσουμε, έχουμε τα κομματικά και κινηματικά δίκτυα να τους στηρίξουμε.

Περισσότερα Άρθρα...