Συνάντηση με τον Υφυπουργό με τον Υπουργό  Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη είχε ο Δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής, με τον οποίο συζήτησαν διεξοδικά τα μείζονα ζητήματα του Δήμου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Λουκάς Τζανής ζήτησε την συνδρομή του Υπουργείου και προσωπικά του Υπουργού, για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη δρομολόγηση και διευθέτηση των διαδικασιών, για την ένταξη στο ΕΣΠΑ μιας σειρά μεγάλων αναπτυξιακών έργων που προωθεί ο Δήμος.

Κορωνίδα των διεκδικήσεων της δημοτικής αρχής αποτελεί η επέκταση του ΜΕΤΡΟ (ελαφρύ) ή υπόγειο τράμ στο Κερατσίνι, το οποίο θα συνδέσει την ευρύτερη περιοχή του δυτικού Πειραιά, με το υπόλοιπο Λεκανοπέδιο με κάποιο μέσο σταθερής τροχιάς.

Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων επικοινώνησε ΑΜΕΣΑ με την διοίκηση της ΜΕΤΡΟ Α.Ε. και ΖΗΤΗΣΕ την επίσπευση και ολοκλήρωση των σχετικών μελετών, ώστε το έργο να είναι ΩΡΙΜΟ και να δημοπρατηθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2019!!!!

Παράλληλα ο κ.  Χρυσοχοΐδης δεσμεύτηκε για την κατασκευή ΠΑΡΚΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ, το οποίο αποτελεί απαραίτητο εφόδιο για την καλλιέργεια σωστής οδικής συμπεριφοράς και νοοτροπίας από την παιδική ηλικία. Πρόκειται για ένα όραμα της δημοτικής αρχής, το οποίο άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά από τους πρώτους μήνες του 2011.

Η έκταση στην οποία θα κατασκευαστεί το συγκεκριμένο «πρότυπο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής» βρίσκεται στο χώρο των πρώην εργοστασίου κατασκευής υάλου (γιαλάδικο) και περικλείεται από τις οδούς Ακτή Ιωνίας, Δωδεκανήσου και την Λεωφόρο Ανδρέα Παπανδρέου.

Η έκταση 3.300 τ.μ. παραχωρήθηκε από τον ΟΛΠ στο Δήμο το 2011, ύστερα από σκληρό αγώνα της δημοτική αρχής, η οποία κατάφερε να αποτρέψει τη διοίκηση του ΟΛΠ να τσιμεντοποιήσει περαιτέρω την θάλασσα της πόλης μας. Παράλληλα πέτυχε να παραχωρήσει ο ΟΛΠ στο δήμο σημαντικές εκτάσεις, οι οποίες παρά την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, η δημοτική αρχή προσπαθεί να εκμεταλλευτεί ΑΜΕΣΑ, προς όφελος των δημοτών.

Τέλος ο Υπουργός  Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υποσχέθηκε στο δήμαρχο  της πόλης ότι θα προωθήσει ΑΜΕΣΑ νομοθετική ρύθμιση, ώστε να επιστρέψουν στο δήμο οι  προσφυγικές πολυκατοικίες του «συνοικισμού Καππαδοκία»!!!

Ο Δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Λουκάς Τζανής δήλωσε μετά τη συνάντηση:

«Η συνάντηση με τον Υπουργό  Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ήταν εξαιρετικά ελπιδοφόρα και ιδιαίτερα εποικοδομητική. Ο Υπουργός ανταποκρίθηκε ΑΜΕΣΑ στα δίκαια αιτήματα 200.000 και πλέον κατοίκων που ζουν κι εργάζονται στην περιοχή μας και βέβαια βρίσκονται εντός πλαισίου των αρμοδιοτήτων του.

Ειδικότερα για το θέμα της επέκτασης του ΜΕΤΡΟ στην πόλη μας, η οποία – αν θέλετε – αποτελεί ένα μεγάλο προσωπικό μου στοίχημα και όραμα, γίνεται τεράστιος ΑΓΩΝΑΣ για να προλάβουμε τις προθεσμίες, να ολοκληρωθούν οι σχετικές μελέτες από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. και το έργο να δημοπρατηθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2019!!! Το ΜΕΤΡΟ σύμφωνα με τους προηγούμενους σχεδιασμούς,  θα έφτανε στο Κερατσίνι και τη Δραπετσώνα το 2050. Μετά τους ΑΜΕΣΟΥΣ και εύστοχους χειρισμούς μας αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Πρόκειται ασφαλώς για ένα κολοσσιαίο έργο, το οποία θ’ αλλάξει τα δεδομένα της κοινωνικής και της οικονομικής της πόλης μας, αφού θα πάψει να είναι απομονωμένη συγκοινωνιακά από την υπόλοιπη Αθήνα.

Πλέον θα μπορούμε να οραματιζόμαστε υπερτοπικά αναπτυξιακά σχέδια, αφού θα υπάρχει ΑΜΕΣΗ και εύκολη πρόσβαση στην περιοχή μας, η οποία σε συνδυασμό με το απαράμιλλο φυσικό κάλος, θα μπορέσει ν’ αποτελέσει ακόμα και πανευρωπαϊκό αναπτυξιακό πόλο, φιλικό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον κ. Χρυσοχοΐδη για το ενδιαφέρον του, για μια περιοχή, η οποία διαχρονικά ήταν ΑΠΟΥΣΑ την εποχή της ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ και των παχέων αγελάδων».

Πεδίο μεγάλων μεταβολών και ανατροπών, με βάθος τέτοιο που θα επηρεάσει και την κεντρική πολιτική σκηνή, διαμορφώνεται πλέον στις τοπικές κοινωνίες.

Οι προσεχείς εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τον Μάιο του 2014, αναδεικνύονται ως η πιο ενδιαφέρουσα αναμέτρηση των τελευταίων ετών, όχι μόνο εξαιτίας της εγγύτητάς τους με τις ευρωεκλογές.

Τα ευρήματα της μεγάλης πανελλαδικής έρευνας που διενήργησε η Κάπα Research που δημοσιεύει Το Βήμα της Κυριακής σε ένα κολοσσιαίο δείγμα 30.249 ατόμων πανελλαδικά, αποτυπώνουν μια καινούρια εικόνα για τις αντιλήψεις των πολιτών έπειτα από τέσσερα χρόνια εφαρμογής προγραμμάτων σωτηρίας, τα οποία διέλυσαν τους κοινωνικούς αρμούς.

Η έρευνα καταδεικνύει ότι αμφισβητείται εκ θεμελίων το σημερινό μοντέλο διοίκησης των δήμων και των περιφερειών, αλλά καταδικάζεται και ο τρόπος, με τον οποίο διαχειρίζονται τις εξουσίες και το δημοτικό ταμείο οι δήμαρχοι.

Οι πολίτες εξακολουθούν να αναζητούν νέα και άφθαρτα πρόσωπα, έχουν όμως πιο κατασταλαγμένα κριτήρια από κάθε άλλη φορά.

Επιθυμούν νέα πρόσωπα, σαραντάρηδες, ώστε να έχουν επαγγελματική καταξίωση, αλλά μεγαλύτερο προσόν για τους υποψηφίους θεωρείται η αποδέσμευσή τους από κομματικούς μηχανισμούς.

Με άλλα λόγια, πρώην βουλευτές, αποτυχημένοι πολιτευτές και γόνοι πολιτικών τζακιών, σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο, θα ξεκινήσουν με ασήκωτα βαρίδια την εκστρατεία τους.

Οι πέντε δημοφιλέστεροι περιφερειάρχες είναι οι: Σταύρος Αρναουτάκης (ΠΑΣΟΚ, Κρήτης), Κωνσταντίνος Αγοραστός (ΝΔ, Θεσσαλίας), Αλέξανδρος Καχριμάνης (ΝΔ, Ηπείρου), Γιάννης Σγουρός (ΠΑΣΟΚ, Αττικής) και Ιωάννης Μαχαιρίδης (Νοτίου Αιγαίου).

Οι δέκα δημοφιλέστεροι δήμαρχοι σε δήμους άνω των 50.000 κατοίκων είναι οι: Γεώργιος  Ιωακειμίδης (Νίκαιας και Ρέντη), Διονύσιος Χατζηδάκης (Π.Φαλήρου), Νικόλαος Ζενέτος (Ιλίου), Σίμος Δανιηλίδης (Νεάπολης-Συκεών), Νικόλαος Σαράντης (Αγ.Αναργύρων-Καματερού), Ανδρέας Παχατουρίδης (Περιστερίου), Σταύρος Κασιμάτης (Κορυδαλλού), Ευάγγελος Λαμπάκης (Αλεξανδρούπολης), Ιωάννης Μπουτάρης (Θεσσαλονίκης) και Ηρακλής Γκότσης (Νέας Ιωνίας).

Επίσης, η έρευνα αυτή καταγράφει, ότι το δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» έχει χάσει παντελώς την ισχύ του στις τοπικές κοινότητες.

Τέλος, το 48,8% των πολιτών έχει θετική ή μάλλον θετική άποψη για τον Καλλικράτη.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά αποφάσισε να ζητήσει το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) μετά τη χθεσινή αδιέξοδη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, ο οποίος προανήγγειλε νέες μειώσεις στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τόσο για τον τρέχοντα προϋπολογισμό όσο και για αυτόν του 2014.

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, όπως δήλωσε και ο πρόεδρος Κ. Ασκούνης, θεωρεί ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ήδη υποστεί μεγάλες περικοπές και ως εκ τούτου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποδεχθεί νέες μειώσεις των πόρων του 2013 – που είχαν ήδη συμφωνηθεί και με βάσει τους οποίους οι δήμοι εκτελούν τους προϋπολογισμούς τους – αλλά ούτε και άλλες που προγραμματίζει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για το 2014.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί περικοπές άνευ προηγουμένου. Οι πόροι είναι τόσο περιορισμένοι που ακόμη και αν περικοπούν 20 – 30 εκ. ευρώ, είναι πάρα πολύ σημαντικό το ποσό. Οι δήμοι θα βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο και δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν», τόνισε ο κ. Ασκούνης.
«Ζητάμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό για τα πολύ σοβαρά θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Και πρέπει να γίνει κατανοητό σε όλους ότι ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση σημαίνει να μπορούμε να προσφέρουμε υπηρεσίες στους πιο φτωχούς και αδύναμους συμπολίτες μας που έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις στο προσωπικό και οικογενειακό τους εισόδημα εξαιτίας της κρίσης που διέρχεται η χώρα μας», κατέληξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Σε ότι αφορά στη συζήτηση που έχει ανοίξει η κυβέρνηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου για την ανάδειξη των δημάρχων και δημοτικών συμβούλων το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ υιοθέτησε τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη. Ότι δηλαδή σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να συζητά μεμονωμένα και ξεκομμένα ένα ζήτημα. Θα πρέπει να ανοίξει συνολική συζήτηση για το νέο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την ουσιαστική αποκέντρωση και ενίσχυση του θεσμού στην περίοδο της κρίσης και για την αναβάθμιση του ρόλου της μέσα στο πολιτικό σύστημα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ έγινε εκτεταμένη συζήτηση για την αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρα «περί φθαρμένων βλαχοδημάρχων».

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ στην συντριπτική του πλειοψηφία καταδίκασε ως ύβρεις προς τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης τις αναφορές αυτές, ενώ ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ χαιρέτησε την τοποθέτηση –διευκρίνιση του μέλους του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και επικεφαλής του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Τζόκα ότι σε καμία περίπτωση οι αναφορές αυτές δεν αφορούσαν συλλήβδην το σύνολο των δημάρχων που στηρίχθηκαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Πλήρης δικαίωση των γονέων και της ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΠΟΛΗΣ για τα άνισα δίδακτρα του Δημοτικού Ωδείου που εφάρμοσε από την αρχή της θητείας του ο κ. Χρ. Κορτζίδης.

Πίσω αναγκάστηκε να πάρει την άδικη απόφασή του για δίδακτρα δύο ταχυτήτων ο Δήμαρχος Ελληνικού - Αργυρούπολης.

Πρόκειται για την απόφαση του δημάρχου Ελληνικού – Αργυρούπολης κ. Χρ. Κορτζίδη με την οποία οι μαθητές που στεγάστηκαν στο Ωδείο Αργυρούπολης μετά το κλείσιμο του Ωδείου Ελληνικού να πληρώνουν….. χαμηλότερα δίδακτρα από τους μαθητές της Αργυρούπολης!!

Σθεναρή υπήρξε, τότε, η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της παράταξης ΕΝΩΜΕΝΗ ΠΟΛΗ του κ. Γιάννη Κωνσταντάτου, απέναντι σ' αυτή την άδικη για τους μαθητές της Αργυρούπολης απόφαση της διοίκησης Κορτζίδη.

Οι δε γονείς, με την προτροπή και τη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσέφυγαν στην Περιφέρεια με το αίτημα της ακύρωσης αυτής της άδικης απόφασης και της εξομοίωσης των διδάκτρων για όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα του τόπου κατοικίας τους.

Η Περιφέρεια πράγματι ακύρωσε την απόφαση που διαχώριζε τους μαθητές του Ωδείου Αργυρούπολης σε μαθητές δύο ταχυτήτων, όμως ο Δήμαρχος επέμενε πεισματικά καταθέτοντας ένσταση ενάντια στην απόφαση της Περιφέρειας.
Η ένσταση όμως αυτή δεν είχε καμία τύχη, αφού απερρίφθη, αναγκάζοντας έτσι τον κ. Χρ. Κορτζίδη να εξομοιώσει τελικά με νέα απόφαση τα δίδακτρα και να αποκαταστήσει την κατάφωρη αδικία σε βάρος των μαθητών της Αργυρούπολης και των γονιών τους.

Η ανακοίνωση που είχε εκδώσει η παράταξη "ΕΝΩΜΕΝΗ ΠΟΛΗ" στις 19-2-2013 για το θέμα αυτό έχει ως εξής:

Μετά την έντονη αντίδρασή μας, ως αξιωματικής αντιπολίτευσης, και τις προσφυγές γονέων η Περιφέρεια ακύρωσε την  -  όπως η ίδια την χαρακτηρίζει – παράνομη και αντισυνταγματική απόφαση του δημάρχου κ. Χρ. Κορτζίδη, να πληρώνουν στο Ωδείο  της Αργυρούπολης άλλα δίδακτρα οι Αργυρουπολίτες και άλλα οι Ελληνκιώτες !  
 
Μετά από αυτήν την απόφαση   θα περίμενε κανείς η δημοτική αρχή να σοβαρευτεί και να εφαρμόσει το νόμο και το Σύνταγμα που επιτάσσει όλοι οι δημότες να είναι ίσοι.
 
Αντί  όμως γι αυτό, αντί -έστω και αργά - να αντιληφθεί ο δήμαρχος και οι επιτελείς του την κατάφορη αδικία και το λάθος τους, ο κ. Χρ. Κορτζίδης αποφάσισε να προσφύγει κατά της απόφασης της Περιφέρειας και να σταθεί ενάντιος στους Αργυρουπολίτες γονείς των μαθητών του Ωδείου που ζητούσαν και ζητούν την ίση μεταχείριση των παιδιών τους από τον Δήμο!
 
Δεν αξίζει να σχολιάσουμε την θλιβερή και ανερμάτιστη αναφορά του δημάρχου στο παρελθόν, με την οποία προσπαθεί ανεπιτυχώς να αντλήσει επιχειρήματα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου, αναφέροντας δήθεν δικές μας προθέσεις και παραβλέποντας σκόπιμα την διακήρυξή μας, ότι το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να πληρώνουν φθηνότερα  όλοι οι δημότες , χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις.  Να σημειώσουμε όμως ένα και μόνο. 
 
Το επιχείρημα της δημοτικής αρχής, ότι πριν την ένωση των δύο δήμων οι Αργυρουπολίτες  πλήρωναν ακριβότερα δίδακτρα στο Ωδείο και, επομένως, είμαστε λάθος εμείς και  οι γονείς που ζητάμε την άμεση εξίσωση τους προς τα κάτω, καταρρίπτεται από ένα παράδειγμα: Στο κολυμβητήριο πριν την ένωση οι Αργυρουπολίτες πλήρωναν κατά πολύ φθηνότερα  από τους Ελληνικιώτες. Μετά την ένωση, πολύ σωστά, ο δήμαρχος αποφάσισε να πληρώνουν και οι Ελληνικιώτες το ίδιο φθηνά με τους Αργυρουπολίτες, παρά το γεγονός, ότι το κόστος λειτουργίας του ήταν και είναι πολύ υψηλό. Στο Ωδείο λοιπόν που το κόστος αυτό είναι εξίσου υψηλό, δεν θέλει να κάνει το ίδιο για ευνόητους λόγους.
 
Καλούμε την δημοτική αρχή να μην προσφύγει κατά της απόφασης της Περιφέρειας που δικαιώνει τους γονείς των μαθητών του Ωδείου και  να  εφαρμόσει επιτέλους την αρχή της ισοπολιτείας για όλους τους δημότες του ενιαίου δήμου με εξίσου φθηνά δίδακτρα  και τέλη για όλους. 

Στις  απειλές της ότι θα κλείσει το δημοτικό Ωδείο «Γ. Μιχαλακέας» για να τρομοκρατήσει τους γονείς που δεν δέχονται να συμμορφωθούν με τις κατάφορα άδικες και παράνομες αποφάσεις της, δηλώνουμε ότι θα μας βρει  μαζικά και δυναμικά αντίθετους.

Δήμαρχε ήσουν και είσαι αντίθετος στην ένωση της Αργυρούπολης με το Ελληνικό και οι πράξεις σου το αποδεικνύουν. Δεν συμπεριφέρεσαι, όπως πρέπει και επιβάλλεται,  ως αμερόληπτος  δήμαρχος όλων των δημοτών.  Εχεις άδικο  για  τα διαφορετικά τέλη, τα διαφορετικά  δίδακτρα κ.α. Τρία χρόνια τώρα χωρίζεις τους δημότες, αντί να τους ενώνεις. Στον ενιαίο και αδιαίρετο δήμο η επιβαλλόμενη ισοπολιτεία για όλους τους δημότες δεν εφαρμόζεται με ανακριβείς αναφορές στο παρελθόν, αλλά με σωστές αποφάσεις που ορίζουν  το παρόν και χαράσσουν το μέλλον του ενιαίου δήμου.  

Αν δεν σε εκφράζει για τους δικούς σου λόγους το  «ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ», αλλά το «ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ», αυτό δεν θα το επιτρέψουμε.          

Με πληροφορίες και από vimaonlie
 

 

Δεκατέσσερις δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κτίρια και υποδομές των ΟΤΑ μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ ΙΙ», ξεκινούν άμεσα με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, ενώ παράλληλα προώθησε την ένταξη του δήμου Αμαρουσίου στο πρόγραμμα «Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Ανοικτών Χώρων».

Ειδικότερα, ο υπουργός υπέγραψε σειρά αποφάσεων για την ένταξη 14 έργων φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ ΙΙ», τα οποία χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ), με συνολική δημόσια δαπάνη 6.345.528 εκατ. ευρώ.

Τα έργα θα πραγματοποιηθούν στους δήμους Ιωαννιτών, Καλλιθέας, Καλαμπάκας, Αριστοτέλη, Παύλου Μελά, Σερρών, Σιντικής, Πεντέλης, Σύρου Ερμούπολης, Εμμανουήλ, Δεσκάτης Νεάπολης Συκέων, Θηβαίων και Ωραιοκάστρου. Σημειώνεται ότι τα έργα αφορούν σε ενεργειακή αναβάθμιση γυμνασίου, νηπιαγωγείου, γυμναστηρίου, πολιτιστικού κέντρου και άλλων δημοτικών κτιρίων.

Επίσης, ο υπουργός προώθησε την ένταξη του δήμου Αμαρουσίου στο πρόγραμμα «Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Ανοικτών Χώρων». Με προϋπολογισμό περίπου 5.500.000 ευρώ, θα υλοποιήσει μέχρι το τέλος του 2015 το έργο «Βιοκλιματική αναβάθμιση γειτονιών του δήμου Αμαρουσίου μέσω δημιουργίας διαδρομής πεζών- ποδηλάτων», σε μια έκταση 50 στρεμμάτων, στις πολεοδομικές ενότητες του Αγίου Θωμά, Παραδείσου και Πολυδρόσου.

Το έργο αυτό, μέσω του οποίου θα κατασκευαστεί δίκτυο διαδρομής πεζών και ποδηλάτων μήκους πάνω από 3,5 χιλιόμετρα, θα συμβάλει στη συνεκτικότητα των πολεοδομικών ενοτήτων του Αμαρουσίου και θα δημιουργήσει ελκυστικές περιοχές για χρήση από τους μόνιμους κατοίκους και τους επισκέπτες. Στην κατασκευή του θα απασχοληθούν πάνω από 100 εργαζόμενοι για έναν χρόνο.

aftodioikisi, ακεπ

Την υποψηφιότητα του για το Δήμο της Αθήνας για πρώτη φορά ανακοίνωσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης στην εκπομπή ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ και στους δημοσιογράφους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιάννη Μούτσο.

Σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα είναι υποψήφιος Δήμαρχός Αθηναίων απάντησε: «Ναι. Θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων».

Την υποψηφιότητα είχε προαναγγείλει ο Νίκος Μιχαλολιάκος στον αέρα της διαδικτυακής εκπομπής του κ. Κασιδιάρη, «Το έχω πει, κατά πάσα πιθανότητα, θα είσαι ο υποψήφιος (της Χρυσής Αυγής) για την Αθήνα. Με πήρε κάποιος τηλέφωνο και μου είπε ότι μια εφημερίδα έγραψε ότι σε έκοψα. Δεν υπάρχει τίποτα από αυτά τα πράγματα...».

Ο κ Κασιδιάρης, διέψευσε κατηγορηματικά οποιοδήποτε περιθώριο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ κατηγόρησε όσα στελέχη «φλερτάρουν» όπως είπε με τη Χρυσή Αυγή υποστηρίζοντας ότι «αλιεύουν ψήφους σε σκοτεινά ύδατα».

Επιπρόσθετα, αμφισβήτησε ευθέως τις δημοσκοπήσεις, υπογραμμίζοντας ότι η Χρυσή Αυγή συγκεντρώνει ποσοστό πάνω από 20% γεγονός που αποκρύπτεται από τους δημοσκόπους. Πρόσθεσε επίσης ότι « η Χ.Α. έχει τσακίσει το πολιτικό σύστημα και τη Ν.Δ».

npost
 

Eίναι πια σίγουρο. Πάμε σε αλλαγή του εκλογικού νόμου, όπως προέκυψε από την χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Αντ. Σαμαρά με ομάδα δημάρχων της Νέας Δημοκρατίας στην Αττική, παρουσία του γενικού γραμματέα αποκεντρωμένης διοίκησης κ. Δημήτρη Καλογερόπουλου.

Οι δήμαρχοι συνέφαγαν με τον προωθυπουργό με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για τα οικονομικά των δήμων, αλλά και για την αλλαγή του εκλογικού νόμου για την ανάδειξη των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ολοι οι δήμαρχοι εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους και τις αμφιβολίες τους με επίκεντρο το σύστημα που θα μπορεί να εξασφλίσει μια σταθερή και αποφαστική διοίκηση στους δήμους.

Ο πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς άκουσε με προσοχή τις παρατηρήσεις των δημάρχων και πρόσθεσε και κάποιοες σκέψεις του όσον αφορά το bonus του πρώτου σε ψήφους υποψήφιου, όμως τους έδωσε το σαφές μύνημα ότι ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει και το ενιαίο ψηφοδέλτιο θα ισχύσει.

Εν τω μεταξύ στο Υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζονται πυρετωδώς για την διαμόρφωση του νέου νόμου με στόχο τον Νοέμβριο να βγει στην δημόσια διαβούλευση.

 

Γ. Μιχελάκης: «Διαβούλευση για τις αλλαγές στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές»

Γ. Μιχελάκης: Διαβούλευση για τις αλλαγές στις Αυτοδιοικητικές Εκλογές

Με επίσημη ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εσωτερικών, μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο, μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών με την ΚΕΔΕ, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες  για μία από κοινού διαβούλευση με την ΚΕΔΕ, του νέου Εκλογικού Νόμου, για τις επερχόμενες Περιφερειακές & Δημοτικές Εκλογές 2014. 

ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Γιάννης Μιχελάκης, Υπουργός Εσωτερικών

«Ήταν μία από τις τακτικές συναντήσεις με το προεδρείο της ΚΕΔΕ. Μεταξύ άλλων συζητήσαμε για τα οικονομικά των δήμων, αλλά και τις προτάσεις που επεξεργαζόμαστε για τις αλλαγές στο σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών. 

Προτείνουμε τη δημιουργία ομάδων εργασίας, προκειμένου να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες του νέου εκλογικού συστήματος, που έχει στόχο να “σπάσουν” οι  στείρες κομματικές γραμμές στις τοπικές κοινωνίες. Δηλαδή, να μπορεί ο δημότης να εκλέξει εκείνον που κρίνει ικανό και άξιο να διαχειριστεί τα κοινά. 

Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στις τοπικές κοινωνίες, ότι έχουν και την κρίση και την ικανότητα να διαλέξουν εκείνους που θα μπορέσουν να τους λύσουν τα προβλήματα στις περιοχές τους.

Για τις αλλαγές στο σύστημα των αυτοδιοικητικών εκλογών θα υπάρξει διαβούλευση με όλα τα κόμματα και τους αρμόδιους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης. Όμως κάποια κόμματα έσπευσαν να εκφράσουν την άποψη τους, χωρίς καν να το δουν και να το εξετάσουν. Διότι προφανώς, αυτό που τόσα χρόνια λέγαμε ακηδεμόνευτο και είτε αφορούσε την τοπική αυτοδιοίκηση, είτε άλλους κλάδους και χώρους, τώρα το φοβούνται. Δεν θέλουν κάτι καινούριο, κάτι το οποίο να προκαλέσει ρήξη στην σημερινή κοινωνία. Δεν επιθυμούν ένα σύστημα που θα επιτρέπει στον πολίτη να σπάσει τις σκληρές κομματικές γραμμές και να επιλέξει υποψηφίους από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους που είναι ικανοί και άξιοι να διαχειριστούν τα κοινά». 

Για τους Δημοτικούς Ραδιοφωνικούς Σταθμούς, ο κ. Μιχελάκης είπε:  

«Η αξιολόγηση των δήμων προχωράει κανονικά και εκεί θα διαπιστώσουμε που υπάρχει υπερστελέχωση και που υποστελέχωση. 

Όσον αφορά τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, θέλω να επαναλάβω πως οι δήμοι είναι εκείνοι που θα κρίνουν, στα πλαίσια της αξιολόγησης, όλες τις δομές και το προσωπικό τους. Ειδικά για τους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ανήκουν σε δημοτικές επιχειρήσεις ειδικού σκοπού και οι δήμοι θα κρίνουν ποιες υπηρεσίες χρειάζονται και σε ποιό βαθμό».

Κώστας Ασκούνης Πρόεδρος ΚΕΔΕ

«Συζητήσαμε για τον νέο ρόλο που θα πρέπει να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση στην περίοδο της κρίσης. 

Η τοπική αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά προβλήματα. Εμείς ζητάμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα δώσει την δυνατότητα σε εμάς να ανταποκριθούμε καλύτερα και να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τους φτωχούς και τους ανέργους, μέσα από τα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας, την περαιτέρω υποστήριξη των κοινωνικών δομών, την ανάπτυξη αλλά και την δημοκρατία που η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί βασικό της πυλώνα. 

Σε ότι αφορά το θέμα του εκλογικού νόμου ακούσαμε τις προτάσεις του Υπουργού. Πρέπει να τονίσουμε ότι για μας δεν μπορεί να είναι ένα μεμονωμένο θέμα αλλά θα πρέπει να αποτελέσει την ατζέντα ενός συνολικού θέματος που θα αφορά τον ρόλο και την σημασία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν μπορεί να συζητήσουμε μόνο για το εκλογικό σύστημα χωρίς να ανοίξουμε μια ουσιαστική συζήτηση για την αναβάθμιση του ρόλου και του θεσμού της αυτοδιοίκησης μέσα στο πολιτικό σύστημα».

Περισσότερα Άρθρα...