Προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων με την ΑΕΠΙ

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Tools

aepi

Την επίλυση ενός σημαντικού προβλήματος το οποίο έχει οδηγήσει αρκετούς δήμους μέχρι και στα δικαστήρια, επιχειρεί το Δ.Σ της ΚΕΔΕ.

Οι δήμαρχοι μέσω του ανώτατου συνδικαλιστικού τους οργάνου επιδιώκουν να γίνει συζήτηση με την ΑΕΠΙ (Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας) προκειμένου να καταλήξουν στην υπογραφή μιας συλλογικής διαπραγμάτευσης.

Σε πολλές περιπτώσεις η ΑΕΠΙ απαιτεί από την αυτοδιοίκηση να καταβάλει υπέρογκα ποσά για συναυλίες ή μουσικές παραστάσεις. Αυτό έχει προκαλέσει την αντίδραση αρκετών δημάρχων οι οποίοι θεωρούν ότι είναι δυσβάστακτα τα ποσά που απαιτούνται από την εταιρεία. Μάλιστα το θέμα έχει φτάσει και στη Βουλή, καθώς η διένεξη μεταξύ της εταιρίας και των δημάρχων έχει προχωρήσει και σε επίπεδο δικαιοσύνης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις οι δήμοι έχουν αναγκαστεί να προχωρήσουν στην υπογραφή σύμβασης συνεργασίας προκειμένου να μην έχουν προβλήματα. Οι δήμαρχοι μέσω της ΚΕΔΕ αποφάσισαν να αξιοποιήσουν το θεσμικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στη σύναψη μια συλλογικής συμφωνίας μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ΑΕΠΙ. Μέσα από τη σχετική διαδικασία εκτιμάται ότι θα μπει τέλος στις διενέξεις που υπάρχουν καθώς θα επιτευχθεί μια συμφωνία συμφέρουσα και για τις δύο πλευρές.

Με επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνη ενημερώνονται οι δήμοι ότι έχει συσταθεί επιτροπή η οποία θα αναλάβει να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης. Με την επιστολή ζητείται μέχρι την 1η Μαρτίου να κατατεθούν στη ΚΕΔΕ οι προτάσεις και τα σχετικά προβλήματα των δήμων.

Localit