anastasiadis tsipras2018

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

 Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σημασία επανεκκίνησης των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες που διαμορφώθηκε κατά τον τερματισμό των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, μην παραγνωρίζοντας παράλληλα και τα υπόλοιπα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

 Επιπλέον, συνομίλησαν για τις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα, τις ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και τις τριμερείς και τετραμερείς συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη περίοδο, οι οποίες συμβάλλουν καθοριστικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Υποδεχόμενος τον κ. Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι οι δυο τους έχουν τη δυνατότητα να κουβεντιάζουν και στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των Συνόδων Κορυφής, για να σημειώσει: «όλο αυτό το διάστημα είχαμε τη δυνατότητα από πολύ κοντά να σχεδιάζουμε για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και βεβαίως για την δημιουργία των προϋποθέσεων για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα. Νομίζω ότι αυτή η σταθερή μας στάση έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας ευρύτερης στήριξης του διεθνούς παράγοντα στις προσπάθειες μας και αναγνώρισης της στάσης αυτής», τόνισε.

 «Γνωρίζω βεβαίως», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, «ότι τώρα βρισκόμαστε σε μια νέα περίοδο όπου πρέπει να κουβεντιάσουμε για τις νέες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και για τον τρόπο μέσα από τον οποίο, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις».

 «Και είμαι βέβαιος, θέλω να σας διαβεβαιώσω», πρόσθεσε, «ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι Ελλαδίτες, όπως λέτε εσείς, έχουν πάντοτε εμπιστοσύνη και στην κυπριακή κυβέρνηση και στον κυπριακό λαό για τις επιλογές του».

 Ο κ. Αναστασιάδης με τη σειρά του ευχαρίστησε θερμά τον πρωθυπουργό και ανέφερε ότι «πραγματικά η στενότατη συνεργασία που αναπτύξαμε όλα τούτα τα χρόνια έχει συμβάλει θετικά στο να δημιουργήσουμε ευρύτερες περιφερειακές αλλά και ευρύτερες συνεργασίες, να επανατοποθετήσουμε στη σωστή βάση το Κυπριακό, σε πτυχές που έχουν σημασία για το μέλλον».

 «Και βεβαίως», πρόσθεσε, «μας δίνεται η ευκαιρία να βρεθούμε στο εξωτερικό, αλλά οι εκάστοτε συναντήσεις στην Αθήνα ή στην Κύπρο έχουν μια άλλη διάσταση και χαίρομαι γιατί σήμερα θα μας δοθεί η ευκαιρία, ενόψει και τη Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, να δούμε όλο το φάσμα -ο υπουργός Εξωτερικών είχε μια σειρά από επαφές, με τον κ. Τσαβούσογλου και την κ. Λουτ-, να αλληλοενημερωθούμε για τα όσα αφορούν στο Κυπριακό».

 Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι θα τους δοθεί και η ευκαιρία κατά τη σημερινή συνάντηση εργασίας τους να δουν και για τις τριμερείς και τις τετραμερείς, «όπως τις έχουν χτίσει οι ΥΠΕΞ μας και με τα όσα αφορούν την ενέργεια, την ασφάλεια, την περιφερειακή ειρήνη, όλα τούτα που οπωσδήποτε έχουν τη σημασία τους και για τη λύση του Κυπριακού».

«Ας ευχηθούμε ότι οι εξελίξεις στη Νέα Υόρκη θα είναι τέτοιες που να βοηθήσουν έτσι ώστε να επαναρχίσει ένας δημιουργικός διάλογος, εφόσον και ο Γενικός Γραμματέας κρίνει ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις», σημείωσε.

Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε, τέλος, ότι «η στενότατη συνεργασία που έχουμε είναι και το θεμέλιο στις προσπάθειες που καταβάλουμε για να αντιμετωπίσουμε είτε το Κυπριακό είτε άλλα προβλήματα που οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν».

topontiki

fregata galiki

Τις κυπριακές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ απειλεί η Τουρκία με προπαγανδιστικό υλικό από επιδείξεις των ειδικών δυνάμεων SAT-SAS του Ναυτικού που ανακυκλώνεται από τα τουρκικά ΜΜΕ.

Την ίδια ώρα άλλα τουρκικά δημοσιεύματα σημειώνουν την "έντονη δυσφορία" της Άγκυρας για την δημιουργία της γαλλικής ναυτικής βάσης στη Λάρνακα, οι τελικές προετοιμασίες για την οποία ολοκληρώνονται τον Οκτώβριο.

Οι ασκήσεις των ειδικών δυνάμεων παρουσιάζονται με σειρά φωτογραφιών που δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Instagram το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας από άσκηση που πραγματοποίησαν κομάντος SAT στη Μεσόγειο, προκειμένου ‘να δώσει το δικό του μήνυμα’ στα πολεμικά πλοία που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή για να ‘καλύψουν’ τις εταιρείες που έχουν αναλάβει την εξόρυξη του φυσικού αερίου της ‘νότιας Κύπρου’.

Την ώρα που η ‘»διοίκηση της νότιας Κύπρου»’, όπως αναφέρεται η Κυπριακή Δημοκρατία από τους Τούρκους, με τη συνδρομή μεγάλων εταιρειών, όπως η EXXON Mobil, Total, Shell, Eni, Noble Energy, Kogas ετοιμάζεται να ξεκινήσει γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου προκειμένου να δημιουργήσει τετελεσμένα στη Μεσόγειο, μία αρμάδα πολεμικών πλοίων από τις χώρες προέλευσης όλων αυτών των εταιρειών έχει συνταχθεί παράλληλα στα ανοιχτά της Συρίας.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, οι ΗΠΑ έχουν στείλει δυο πολεμικά πλοία που φέρουν πυραύλους Tomahawk, ενώ η Αγγλία στέλνει στην ανατολική Μεσόγειο ένα υποβρύχιο με πυρηνικές κεφαλές και η Γαλλία δεν λέει να μετακινήσει τις φρεγάτες της από την περιοχή.

Ως απάντηση επομένως στην έντονη πολεμική κινητικότητα που παρατηρείται στην ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία έχει στείλει κι αυτή με τη σειρά της πολεμικά πλοία στην περιοχή, τα οποία περιπολούν αλλά και πραγματοποιούν ασκήσεις ετοιμότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, επίλεκτες ομάδες κομάντος SAT πραγματοποίησαν πρόσφατα άσκηση κάνοντας καταρρίχηση από ελικόπτερο SEAHAWK πάνω στο τουρκικό πλοίο μεταφοράς καυσίμων και πολεμοφοδίων TCG Akar, που βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο και φωτογραφίες της οποίας το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Τουρκίας δημοσίευσε στο Instragram με τίτλο:

«Χαιρετισμούς από τους βατραχανθρώπους».

«Το μήνυμα που ήθελε η άσκηση αυτή να περάσει ήταν σαφές», αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού δημοσίευσε και φωτογραφίες από φρεγάτες, κορβέτες και υποβρύχια του τουρκικού Ναυτικού που πλέουν στην Φότσα, απέναντι από τη Μυτιλήνη, για να θυμίσει –όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα τουρκικά ΜΜΕ- ότι ανά πάσα στιγμή, αν δοθεί εντολή, μπορούν να μετακινηθούν προς όποια άλλη περιοχή υπάρξει ανάγκη.

Η γαλλική ναυτική βάση

Την ίδια ώρα άλλα τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρονται με εκτενή άρθρα τους στην γαλλική ναυτική βάση στη Λάρνακα, με την Άγκυρα να μην κρύβει την έντονη δυσφορία της, λέγοντας πως πρόκειται για ένα προκλητικό μήνυμα από το Παρίσι.

Τα τουρκικά ΜΜΕ επικαλούνται άρθρο με τίτλο «Ναυτική βάση της Γαλλίας στη Λάρνακα» της κυπριακής εφημερίδας «Πολίτης» σύμφωνα με το οποίο Γαλλία και Κύπρος θέλουν να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους ιδιαίτερα στον τομέα της Άμυνας και όλα αυτά πριν την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην Κύπρο τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Jean-yves Le Drian ο οποίος επισκέφτηκε τη Λευκωσία την προηγούμενη εβδομάδα όπου αποφασίστηκε η επίσπευση των εργασιών για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών, για τη γαλλική ναυτική δύναμη, η οποία όπως σημειώνεται, θα σταθμεύει μόνιμα στην Κύπρο.

pronews

thalasios agogos

Πλήρης συμφωνία επήλθε ανάμεσα σε Κάϊρο και Λευκωσία, για τη δημιουργία αγωγού από το οικόπεδο 12 τής κυπριακής ΑΟΖ προς την Αίγυπτο, σύμφωνα με είδηση που μετέδωσε απόψε η κρατική τηλεόραση του ΡΙΚ.

Διπλωματικές πηγές, σύμφωνα με το ΡΙΚ, δήλωσαν ότι η συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, η οποία έχει ήδη εξασφαλίσει και την απαραίτητη έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τυγχάνει τώρα τελικής επεξεργασίας σε επί μέρους σημεία και αναμένεται να υπογραφεί σε επίσημη τελετή εντός τού Φθινοπώρου.

Η συμφωνία αυτή δρομολογεί πλέον εξελίξεις πού θα διευκολύνουν σημαντικά την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στο πεδίο Αφροδίτη του τεμαχίου 12 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, στο υπουργείο Ενέργειας , πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη του Γ. Διευθυντή του υπουργείου Στέλιου Χειμώνα με εκπροσώπους και εμπειρογνώμονες κομμάτων. Η σύσκεψη, πού δεν ανακοινώθηκε επίσημα, ήταν συνέχεια τής πρόσφατης σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων στο προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. 

Αντικείμενο της συζήτησης ήταν το αίτημα της εταιρείας Νoble, η οποία διαχειρίζεται το κοίτασμα Αφροδίτη, για αλλαγή στην αναλογία ποσοστών στα έσοδα ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την εταιρεία.

Συγκεκριμένα, ενώ τα ποσοστά εσόδων με βάση το υπάρχον συμβόλαιο είναι 60% για την Κ. Δημοκρατία και 40% για την εταιρεία, η Νoble εισηγείται αντιστροφή των ποσοστών.

Το ΡΙΚ, επικαλούμενο διασταυρωμένες πληροφορίες του, μετέδωσε ότι η τάση πού υπάρχει στη Λευκωσία είναι να ξεκινήσει διαπραγμάτευση με την Noble και μάλιστα εντός Σεπτεμβρίου με στόχο να λήξει μέχρι το τέλος τού έτους. 

Πρόθεση της Λευκωσίας δεν είναι να ικανοποιήσει το αίτημα της εταιρείας όπως αυτό κατατέθηκε, όμως αν υπάρξει κάποια διαφοροποίηση στα ποσοστά, τότε αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται στη νέα συμφωνία και από άλλες πρόνοιες, έτσι που να διασφαλίζεται η έναρξη της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος εντός τακτού χρονικού διαστήματος.

Τα κόμματα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΡΙΚ, διατύπωσαν απόψεις, αλλά γενικά μπορεί να λεχθεί πως υπάρχει η απαραίτητη κατανόηση την έναρξης της διαδικασίας διαπραγμάτευσης με την εταιρεία.

Η διαπραγμάτευση με την Νοble θα συμπέσει χρονικά και με την πρώτη ερευνητική γεώτρηση της Εxxon Mobil, στο οικόπεδο 10 το τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Τα σενάρια είναι η εκμετάλλευση από την Noble στο οικόπεδο 12 εντός του 2022 και στο 10 από την ExxonMobil, σε περίπτωση βεβαίως που θα βρεθεί αξιόλογο κοίτασμα, το 2026.

kypros aoz polemika

Για πρώτη φορά η Αίγυπτος χρησιμοποίησε απειλή χρήσης στρατιωτικής ισχύος προς την Τουρκία, εάν η τελευταία προχωρήσει σε προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αυτό δήλωσε η πρέσβειρα της Αιγύπτου ατη Λευκωσία Μάι Τάχα Χαλίλ κατά τη διάρκεια συνεδρίου Κύπριων που ζουν στο εξωτερικό.

H Χαλίλ δήλωσε πως Κύπρος και Αίγυπτος βρίσκονται κοντά σε διακρατική συμφωνία που θα ανοίξει τον δρόμο για μεταφορά φυσικού αερίου από την Κύπρο στην Αίγυπτο.

Η Χαλίλ παράλληλα κατήγγειλε τις ενέργειες της Τουρκίας στην Μεσόγειο, αναφέροντας πως στηρίζει τις έρευνες των Ελληνοκυπρίων στην κυπριακή ΑΟΖ για να προσθέσει προειδοποιώντας την Άγκυρα στην περίπτωση που επιχειρήσει να παρεμβληθεί στην κυπριακή ΑΟΖ:

«Ελπίζουμε πως δεν θα φτάσουμε στο σημείο να χρησιμοποιήσουμε την στρατιωτική μας ισχύ. Σε αυτή την περίπτωση θα παράσχουμε κάθε είδους βοήθεια στην Κύπρο»,

Ο Ισραηλινός πρέσβης Σαμμί Ρεβέλ στη Λευκωσία ανέφερε πως υποστηρίζει τους Ελληνοκύπριους: «Η Κύπρος έχει δικαίωμα στην έρευνα και χρήση των φυσικών της πόρων. Αυτό είναι απόλυτο» για να προσθέσει όμως με νόημα:

«Ελπίζουμε να λύσουμε τα θέματα χωρίς στρατιωτικές επεμβάσεις».

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα Κάθλιν Ντόχερτι δήλωσε:

«Η γεωγραφική θέση της Κύπρου είναι και πλεονέκτημα και πρόβλημα» για να διευκρινίσει πως στο τέλος του έτους η αμερικανική εταιρία Exxon Mobil θα αρχίσει γεωτρήσεις στην Μεσόγειο.

Παράλληλα η Αμερικανίδα πρέσβης ανέφερε πως η συμπεριφορά της Τουρκίας σε αυτό το θέμα είναι απαράδεκτη.

Ο Ηλίας Φωτόπουλος-πρέσβης της Ελλάδας ανέφερε πως: «Οι Ελληνοκύπριοι έχουν κάθε δικαίωμα στην Μεσόγειο», ενώ ο Αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής Ίαν Γουίτινγκ, εξέφρασε την ανησυχία του για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η Άγκυρα, με παράνομη NAVTEX, στέλνει το ερευνητικό σκάφος Barbaros για έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αμφισβητώντας την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Αντι-NAVTEX εξέδωσε η Λευκωσία, επιλέγοντας, παράλληλα, να κρατήσει χαμηλούς τόνους με στραμμένη την προσοχή στις κινήσεις Γκουτέρες. Άμεση ήταν η απάντηση, ωστόσο, στις τουρκικές προκλήσεις.

Στην κυπριακή ΑΟΖ ανατολικά της Αγίας Νάπας και κοντά στο Οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ στέλνει για έρευνες το σεισμογραφικό σκάφος Barbaros η Τουρκία προκαλώντας προβληματισμό στην Λευκωσία, καθώς παράλληλα μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την προαναγγελθείσα έναρξη τουρκικών γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία αιφνιδιαστικά την Παρασκευή εξέδωσε την Navtex 782/18 αναγγέλλοντας την διεξαγωγή σεισμικών ερευνών ανατολικά της Αμμόχωστου από το R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, που θα συνοδεύεται από τα βοηθητικά σκάφη M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON για το διάστημα 27-30 Ιουλίου.

Οι συντεταγμένες που έδωσε η Τουρκία καλύπτουν την περιοχή όμως και εντός της κυπριακής ΑΟΖ η οποία είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς φθάνει μέχρι και ανατολικά της Αγίας Νάπας.

Το σημείο αυτό είναι πολύ κοντά στο Οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ στο οποίο με πειρατικό τρόπο η Τουρκία είχε εμποδίσει την πρόσβαση στο ιταλικό γεωτρύπανο το οποίο επρόκειτο να κάνει την πρώτη γεώτρηση για λογαριασμό της ιταλικής ΕΝΙ.

Στην περιοχή αυτή έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένες σεισμικές έρευνες το Barbaros και εκτιμάται ότι είναι μια από τις περιοχές που θα επιλέξει η Τουρκία να πραγματοποιήσει παράνομες γεωτρήσεις εάν θελήσει τελικά να κλιμακώσει τις προκλήσεις προκειμένου να «βραχυκυκλώσει» τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επισημαίνεται ότι αυτή η ενέργεια συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Διεθνούς Δικαίου και των κανόνων ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και συγχρόνως συνιστά ποινικό αδίκημα σύμφωνα με την νομοθεσία της Κύπρου.

Οι κυπριακές Αρχές με NAVTEX που εξέδωσαν (256/18) δηλώνουν ότι η τουρκική NAVTEX 782/18 εκδόθηκε από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό και αφορά παράνομες επιχειρήσεις στην ΑΟΖ και στην υφαλοκρηπίδα της Δημοκρατίας της Κύπρου.

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Έχουμε ήδη μεταφέρει στη διεθνή κοινότητα, ότι η στάση μας στο θέμα των γεωτρήσεων και των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες θα είναι διαφορετική»

Λίγα μόλις 24ωρα μετά τις προειδοποιήσεις Τσαβούσογλου και έπειτα από την ανανέωση της θητείας της UNFICYP που εκνεύρισε την τουρκική πλευρά, η Τουρκία περνά από τα λόγια στις πράξεις και συνεχίζει αδιάκοπα την πολιτική της έντασης στην κυπριακή ΑΟΖ.

Έχοντας από το απόγευμα της Παρασκευής εκδώσει νέα, τριήμερη, παράτυπη NAVTEX μέχρι και τις 30 Ιουλίου, δεσμεύοντας τεράστια θαλάσσια περιοχή από τα ανοικτά του Κάβο Γκρέκο μέχρι και το ακρωτήριο του Αποστόλου Ανδρέα για διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών, η Άγκυρα έδωσε «σήμα» στο «Μπαρμπαρός» να βγει και πάλι στο σεργιάνι.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος και τα δύο συνοδευτικά του, Apollon Moon και Tanux 1, έπειτα από ολιγοήμερη παραμονή τους ανοικτά της τουρκικής πόλης Σαμάνταγκ, άρχισαν από νωρίς χθες βράδυ τον πλου τους προς Αμμόχωστο.

Άμεση υπήρξε η αντίδραση της Λευκωσίας, με το Κέντρο Συντονισμού, Έρευνας και Διάσωσης να προχωρά στην έκδοση anti NAVTEX.

Πρόδρομος Προδρόμου – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: «Παρακολουθούμε με προσοχή όλες τις κινήσεις και βεβαίως εκεί που χρειάζεται λαμβάνονται τα μέτρα εκείνα τα οποία δεν χρειάζεται να δημοσιοποιούμε».

«Έχουμε στραμμένη την προσοχή στην πρωτοβουλία του ΓΓ για επανέναρξη της διαπραγμάτευσης της και με προσοχή και με σύνεση θα αποφύγουμε τους οποιουσδήποτε αντιπερισπασμούς».

Η κυβέρνηση επιλέγει πάντως να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους, ενόψει των κινήσεων Γκουτέρες.

pronews

aeropano basi kypros

Πρόνοια για τις σχέσεις ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και το εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στην Κύπρο, περιλαμβάνει ο νόμος που υπέγραψε αυτή την εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ: Σημειώνεται πως πρόκειται για τον ίδιο νόμο που «παγώνει» την παράδοση των μαχητικών F-35 στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, βάσει του νόμου, επιβάλλεται στον υπουργό Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να υποβάλουν μέσα σε 180 μέρες προς τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας έκθεση για τη σχέση ασφαλείας ΗΠΑ – Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τη συμπερίληψη της τροπολογίας στο νόμο για τον προϋπολογισμό Εθνικής Άμυνας χαιρετίζει, με δήλωσή του, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) Έντι Ζεμενίδης, σημειώνοντας το ρόλο που διαδραμάτισαν, τόσο η συνεργασία του HALC και της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής, όσο και του βουλευτή Ντέιβιντ Σιτσιλίνε και του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, οι οποίοι κατέθεσαν τις σχετικές τροπολογίες στη Βουλή και τη Γερουσία αντίστοιχα.

«Η πρόνοια αυτή μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην άρση του αντιπαραγωγικού εμπάργκο όπλων κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επίτευξη της στρατηγικής αναβάθμισης της Κύπρου, η οποία διακηρύχθηκε ως στόχος της κυβέρνησης Τραμπ από τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του HALC Έντι Ζεμενίδης.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος καθιερώθηκε ως κράτος πρώτης γραμμής για τα δυτικά συμφέροντα ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο: «Για πάρα πολύ καιρό οι ΗΠΑ είχαν παραχωρήσει στην Τουρκία (τη δυνατότητα να ασκεί) ντε φάκτο βέτο σε μια στενότερη στρατηγική σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο νόμος του προϋπολογισμού Εθνικής Άμυνας μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε μία καλύτερη πολιτική», πρόσθεσε ο κ. Ζεμενίδης.

Βάσει του νόμου, η έκθεση των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών προς τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και της Γερουσίας θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τα εξής:

Πρώτον, περιγραφή της συνεχιζόμενης στρατιωτικής συνεργασίας και συνεργασίας ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δεύτερον, συζήτηση πιθανών βημάτων ενδυνάμωσης της διμερούς συνεργασίας ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων και βημάτων ενδυνάμωσης των στρατιωτικών δυνατοτήτων και δυνατοτήτων ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τρίτον, μία ανάλυση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής του εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ να αρνείται την εφαρμογή αδειών και άλλων εγκρίσεων για την εξαγωγή αμυντικού υλικού και αμυντικών υπηρεσιών στις ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και το αποτέλεσμα παρόμοιας αμερικανικής πολιτικής στη διμερή σχέση ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας. Την ικανότητα των ΗΠΑ και των εταίρων τους να επιτύχουν κοινούς στόχους ασφαλείας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Τέταρτον, ανάλυση για το κατά πόσο παρόμοια αμερικανική πολιτική συνάδει με τους συνολικούς στόχους της πολιτικής και ασφάλειας των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Πέμπτον, μία εκτίμηση του πιθανού αποτελέσματος της άρσης παρόμοιας αμερικανικής πολιτικής στα συμφέροντα των ΗΠΑ που σχετίζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία και την περιοχή της Ανατολική Μεσογείου.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

kypros katexomena

Δύο δίκες έχουν στηθεί σε δικαστήριο της ‘Αγκυρας εναντίον της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Αφρίκα» και των δημοσιογράφων της, Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν.

Η πρώτη δίκη αφορά το πρωτοσέλιδο της «Αφρίκα», που έκανε λόγο για «δεύτερη τουρκική εισβολή», με αφορμή τις εξελίξεις στο ‘Αφριν. Η δεύτερη δίκη αφορά ένα άρθρο γνώμης του Σενέρ, το οποίο κυκλοφόρησε και στα ελληνικά με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Zorba The Cypriot».

Ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος, Σενέρ Λεβέντ, μιλώντας στην εφημερίδα «Καθημερινή» Κύπρου, κάνει λόγο για μία δυσάρεστη τροπή στα χρονικά της Κύπρου και καλεί τόσο την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη όσο και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, να παρέμβουν. Σημειώνει μάλιστα πως οι δίκες, αποτελούν μοχλό πίεσης της ‘Αγκυρας προς τους Τουρκοκυπρίους.

Στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας συνεχίζεται και μια άλλη «δίκη», η οποία αναβλήθηκε για τις 20 Σεπτεμβρίου με απόφαση του «δικαστή» Τατζάν Ρεϊνάρ, ο οποίος παραιτήθηκε από το επάγγελμα του εξαιτίας των πιέσεων, που δέχθηκε το προηγούμενο διάστημα από κύκλους της ‘Αγκυρας.

Οι δύο Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι έχουν αρνηθεί να καταθέσουν στο τουρκικό δικαστήριο, προβάλλοντας την άποψη ότι δεν έχουν διαπράξει κανένα αδίκημα και ότι δεν αναγνωρίζουν τις δυο δίκες.

Ο Σενέρ Λεβέντ δήλωσε στον ανταποκριτή της «Καθημερινής» Κύπρου, στην Κωνσταντινούπολη, ότι αυτήν τη στιγμή στα κατεχόμενα συζητείται το ενδεχόμενο της μεταφοράς του ίδιου και του συναδέλφου του στην Τουρκία, «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μια εξέλιξη που έχει θορυβήσει τον δημοσιογραφικό κόσμο της τουρκοκυπριακής κοινότητας».

militaire

kamen apodok kypros

Γιούχαραν τον ΥΠΕΘΑ Π. Καμμένο στην Κύπρο για την συμφωνία με τα Σκόπια στις Πρέσπες

Δυο φορές έπεσε στόχος αποδοκιμασιών απο έλληνες πολίτες που ζούν στην Κύπρο, λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών, ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος. Συνολικά 12 άτομα προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα.

Στον αστυνομικό σταθμό του Αγίου Δομετίου Κύπρου μετέβη το πρωί ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας Πάνος Καμμένος για να καταγγείλει ότι δέχθηκε ύβρεις από τρία πρόσωπα στην διάρκεια της χθεσινοβραδινής τελετής στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

Ο Πάνος Καμμένος μετείχε στην τελετή, για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου της Μάνας των Αγνοουμένων, με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Σύμφωνα με πληροφορίες η παρουσία του Έλληνα ΥΠΕΘΑ στην εκδήλωση εξόργισε κάποιους από τους παρευρισκόμενους οι οποίοι ύβρισαν τον Πάνο Καμμένο για την συμφωνία των Πρεσπών.

Τα συγκεκριμένα πρόσωπα συνελήφθησαν για πρόσκληση ανησυχίας και για δημόσια εξύβριση Κατηγορήθηκαν γραπτώς για τα δύο αδικήματα και αφέθηκαν ελεύθεροι. Η υπόθεση όμως είχε και συνέχεια.

Βρισιές και στη Φανερωμένης

Στο μεταξύ το περιστατικό στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας φαίνεται ότι επαναλήφθηκε και στην επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί στην εκκλησία της Φανερωμένης. H παρουσία του Πάνου Καμμένου συνοδεύτηκε από παρατεταμένο γιουχάισμα και ύβρεις. Για τον λόγο αυτό οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα εννέα πρόσωπα (8 άντρες και μία γυναίκα) οι οποίοι φέρονται να εξύβρισαν τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας.

politis.com

Περισσότερα Άρθρα...