east med

Σε συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού East Med κατέληξαν η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ελλάδα, η Ιταλία και το Ισραήλ σύμφωνα με την εφημερίδα "Times of Israel". Ο αγωγός θα συνδέει τα αποθέματα του φυσικού αερίου του εβραϊκού κράτους με τις τρεις χώρες σε ένα μεγάλο έργο που εκτιμάται ότι θα κοστίσει πάνω από 7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μέσω του αγωγού θα γίνεται η προμήθεια φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Ο τηλεοπτικός σταθμός Hadashot υπενθυμίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια σε μια μελέτη σκοπιμότητας για το έργο πριν επιτευχθεί η συμφωνία σχετικά με την τοποθέτηση του μακρύτερου και βαθύτερου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο.

Στη συμφωνία, τονίζεται, ότι το Ισραήλ και η Κύπρος θα προτιμηθούν έναντι άλλων χωρών κατά την εξαγωγή φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Ο αγωγός θα ξεκινήσει περίπου 170 χιλιόμετρα από τη νότια ακτή της Κύπρου και θα εκτείνεται για 2.200 χιλιόμετρα για να φτάσει στο Otranto της Ιταλίας μέσω της Κρήτης και της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο αγωγός θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μέχρι και 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Οι ανάγκες φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν ετησίως κατά 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ως το 2030.

Σύμφωνα με το Hadashot TV, οι εργασίες για τον East Med θα ξεκινήσουν εντός των επόμενων μηνών και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν μέσα σε πέντε χρόνια.

Αναφερόμενος στη συμφωνία ο Υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο αγωγός θα μπορούσε να μειώσει κατά κάποιον βαθμό την αραβική επιρροή στην Ευρώπη.

Τι αναφέρει ανώτατη κυβερνητική πηγή

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε στο ΡΙΚ ότι οι εμπλεκόμενες χώρες βρίσκονται πολύ κοντά στη συμφωνία για κατασκευή του East Med.

Εξήγησε δε ότι από την ημέρα της συμφωνίας θα απαιτηθούν πέντε εβδομάδες ώστε το περιεχόμενο της να εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

cyprustimes

anastasiadis cavusoglou

Κινητικότητα με σκοπό τη διαμόρφωση ενός χρονοδιαγράμματος λύσης του Κυπριακού έχει δρομολογήσει η Γραμματεία του ΟΗΕ, αν και τα ουσιαστικά βρίσκονται στις άτυπες επαφές ανάμεσα σε Αναστασιάδη και Τσαβούσογλου.

Η Λουτ, ειδική αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, έχει επανειλημμένως επισκεφθεί όχι μόνο τη Λευκωσία, αλλά και την Άγκυρα και την Αθήνα για συνομιλίες. Τελευταία, μάλιστα, στο πλούσιο και ευρηματικό διπλωματικό λεξιλόγιο έχουν προστεθεί και οι “όροι αναφοράς”.

Αν και κανείς δεν μπορεί να πει με ακρίβεια τι σημαίνει αυτό, υψηλά ιστάμενες κυπριακές πηγές υποστηρίζουν πως αυτό που γίνεται όλο το τελευταίο διάστημα είναι να συγκεντρώνονται σε ένα έγγραφο τα ζητήματα, στα οποία οι δύο κοινότητες έχουν συμφωνήσει ή συγκλίνει επαρκώς, οι διαφορετικές θέσεις για τα ζητήματα επί των οποίων υπάρχει διαφωνία και οι θέσεις για τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος. 

Αυτό θα ήταν χρήσιμο και θα διευκόλυνε τις συνομιλίες, αλλά στη Λευκωσία θεωρούν πως η Γραμματεία του ΟΗΕ, που καθοδηγείται από υπηρεσιακούς παράγοντες της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου, ετοιμάζει κάποιου είδους διπλωματικό εκβιασμό.

Για την ακρίβεια, εκφράζουν τον φόβο πως μετά το ναυάγιο των δύο πενταμερών διασκέψεων στην Ελβετία το 2016 και το 2017, ο Γενικός Γραμματέας απευθείας, ή μέσω της Λουτ, θα θέσει στις δύο κοινότητες το εξής δίλημμα: μετά τη λήξη του χρονοδιαγράμματος ή θα κηρυχθεί άγονη η διαδικασία, ή οι δύο πλευρές θα αποδεχθούν επιδιαιτησία, δηλαδή η Γραμματεία του ΟΗΕ από μεσολαβητής να αναλάβει ουσιαστικά να διαμορφώσει σχέδιο λύσης.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτές οι διεργασίες λαμβάνουν χώρα, ενώ ατύπως έχει ανοίξει με πρωτοβουλία του προέδρου Αναστασιάδη μία συζήτηση για αλλαγή πλαισίου στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού. Πριν από λίγο καιρό, μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους Οζερσάι, είχε αναφερθεί σε παρασκηνιακές συζητήσεις «έξω από το κουτί».

Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πως ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει οδηγηθεί στο συμπέρασμα πως το πλαίσιο της λεγόμενης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας δεν οδηγεί σε βιώσιμη λύση. Δεν έχει και άδικο. Κάτω από αυτό τον τίτλο έχει συσσωρευθεί ένα διαπραγματευτικό κεκτημένο, από το οποίο το μόνο που μπορεί να προκύψει είναι μία παραλλαγή του σχεδίου Ανάν που είχαν απορρίψει με 76% οι Ελληνοκύπριοι στο δημοψήφισμα του 2004. 

Αναζητώντας διέξοδο

Αναζητώντας διέξοδο, ο Αναστασιάδης –σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες– έχει πει στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου, αλλά και έχει στείλει σχετικά μηνύματα στην Ουάσιγκτον, στην Κομισιόν, στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στο Βερολίνο, ότι προβληματίζεται για λύση συνομοσπονδίας ή και δύο κρατών εντός της ΕΕ. Επειδή, όμως, μία τέτοια συζήτηση είναι σχεδόν απαγορευμένη στο ελληνοκυπριακό πολιτικό σύστημα, άρχισε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη και το οποίο προκαλεί σύγχυση.

Στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, στη συνομιλία του πάλι με τον Τσαβούσογλου, ο Κύπριος πρόεδρος –κατά πληροφορίες– μίλησε για «χαλαρή ομοσπονδία». Διπλωματικές πηγές που έχουν εικόνα υποστηρίζουν ότι το περιεχόμενο του όρου «χαλαρή ομοσπονδία» είναι στην πραγματικότητα συνομοσπονδία. Όπως πάντα, σημασία έχουν οι αρμοδιότητες των κρατιδίων και όχι ο τίτλος που θα επιλεγεί.

Κατά τις ίδιες πηγές, η Άγκυρα ήδη συνομιλεί ατύπως με τη Λευκωσία για μία συνομοσπονδιακή λύση, έξω από τη διαδικασία που εξελίσσεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ερντογάν έχει αναθέσει στον Τσαβούσογλου τη σχετική ευθύνη, ο οποίος επικουρείται από τον Τουρκοκύπριο “υπουργό Εξωτερικών” Οζερσάι. Οι Τούρκοι, μάλιστα, προσθέτουν πάντα ότι εάν στην πράξη δεν λειτουργήσει η συνομοσπονδία, θα πρέπει τα πράγματα να οδηγηθούν στη λύση δύο ανεξάρτητων κρατών.

Ο Ερντογάν προωθεί ως πρώτη επιλογή τη συνομοσπονδία, επειδή θεωρεί πως έτσι το τουρκοκυπριακό κρατίδιο θα ενταχθεί στην ΕΕ και μέσω αυτού ο ίδιος θα μπορεί να έχει όχι απλώς λόγο, αλλά ενδεχομένως και δικαίωμα βέτο στα ευρωπαϊκά πράγματα. Επίσης, την προτιμά, επειδή μέσω αυτού θα μπορεί να βάλει χέρι στον ενεργειακό πλούτο. Θεωρείται δεδομένο(;) πως ότι ο ενεργειακός πλούτος θα είναι αρμοδιότητα της συνομοσπονδιακής δομής και όχι των δύο κρατιδίων.

Το άνοιγμα της ατζέντας

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανοίγει την ατζέντα, επειδή θέλει να διερευνήσει τις προθέσεις της Άγκυρας όσον αφορά τις υφιστάμενες εναλλακτικές λύσεις. Στόχος του είναι να εξασφαλίσει μεγαλύτερη επιστροφή εδάφους (έναντι της αναγνώρισης του τουρκοκυπριακού κρατιδίου), να εξασφαλίσει ότι η νέα κρατική δομή θα λειτουργεί και να διασφαλίσει ότι ο ενεργειακός πλούτος νοτίως της Κύπρου θα παραμείνει σε ελληνοκυπριακά χέρια. Είναι ενδεικτικό των προθέσεών του το γεγονός ότι έχει ήδη ανακοινώσει πως θα γίνουν συγκριτικές μελέτες για όλα τα σενάρια λύσης.

Ο σχετικός προβληματισμός δεν είναι νέος. Στις 5 Νοεμβρίου 2017, είχε δηλώσει: «θα πρέπει με τις πολιτικές δυνάμεις να υπάρξει μια ειλικρινής διαβούλευση για να δούμε τι είναι το σχέδιο Β που θα δημιουργεί συνθήκες ειρήνης, θα προστατεύει τον Ελληνισμό και θα διαφυλάσσει τη λειτουργικότητα του κράτους. Αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης». Είχε προσθέσει, μάλιστα, ότι «μετά από την εμπειρία της τελευταίας πενταετίας, του διαλόγου και με τον κ. Έρογλου και με τον κ. Ακιντζί, οφείλω να πω ότι έχω αποκρυσταλλώσει το πόσο εφικτό ή το πόσο ανέφικτο ή ποιοι είναι οι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε μια πραγματική ειρήνη».

Όλο αυτό το διάστημα ο πρόεδρος Αναστασιάδης διοχετεύει στην πολιτική αγορά όλα τα παραπάνω σενάρια, προφανώς για να σταθμίσει τις πολιτικές αντιδράσεις, πριν προβεί στην όποια επίσημη κίνηση. Για να προλειάνει, μάλιστα, το έδαφος ομολογεί δημοσίως πλέον πως η πολιτική που ακολουθείται δεκαετίες στο Κυπριακό έχει περιέλθει σε αδιέξοδο, παρότι ο ίδιος ήταν φανατικός υποστηρικτής της. Δεν είναι τυχαίο, βεβαίως, ότι χρησιμοποιεί τους όρους «χαλαρή ομοσπονδία» και «αποκεντρωμένη ομοσπονδία». Και δεν έχει διαψεύσει πως έχει συζητήσει με τον Τσαβούσογλου στο Κραν Μοντάνα λύση δύο κρατών.

Το κλίμα σύγχυσης που έχει δημιουργηθεί από όλο αυτό το “κρυφτούλι” του Κύπριου προέδρου είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί πρόβλημα εκεί που δεν το περίμενε: στο ίδιο του το κόμμα. Ο μετά τον Αναστασιάδη πρόεδρος του ΔΗΣΥ (Δημοκρατικός Συναγερμός) Αβέρωφ Νεοφύτου έχει αρχίσει να κάνει κινήσεις διαφοροποίησης από το Προεδρικό. Διοργάνωσε, μάλιστα, ημερίδα για τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, προφανώς για να στείλει μήνυμα ότι το κόμμα είναι αντίθετο στην αλλαγή του πλαισίου των διαπραγματεύσεων.

Στ. Λυγερός

xristodoulidis pompeo
 
Το Αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει την υπογραφή της δήλωσης προθέσεων που επισημοποιεί και καθορίζει για πρώτη φορά το πλαίσιο συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, η ενίσχυση και η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων ασφάλειας θα προωθήσει τα κοινά συμφέροντα που έχουν οι δύο χώρες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Χθες, ο υπουργός Μάικ Πομπέο συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ο υπουργός Μάικ Πομπέο και ο Υπουργός Εξωτερικών Χριστοδουλίδης συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να ενισχυθεί η σχέση ΗΠΑ-Κυπριακής Δημοκρατίας και χαιρέτισαν την υπογραφή από τον υπουργό Εξωτερικών Χριστοδουλίδη και τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Γουές Μίτσελ δήλωσης προθέσεων για την ενίσχυση και την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων ασφάλειας. Η δήλωση προθέσεων θα προωθήσει τα κοινά συμφέροντα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, στην ενίσχυση της ασφάλειας στη θάλασσα και στα σύνορα και στην προώθηση της περιφερειακής ασφάλειας».

Επιπλέον, στην ανακοίνωση επαναλαμβάνεται η πάγια αμερικανική θέση για τη στήριξη του κυριαρχικού δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς πόρους που βρίσκονται εντός της ΑΟΖ της και εκφράζεται η συνεχιζόμενη στήριξη στις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επανένωση του νησιού.

«Ο υπουργός επιβεβαίωσε τη μακρόχρονη αμερικανική πολιτική για τους πόρους στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις κυπριακής ιδιοκτησίας προσπάθειες που διεξάγονται με τη διευκόλυνση του ΟΗΕ για την επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους».

 Δείτε ανάρτηση στο Twitter:

Secretary of State Michael R. Pompeo meets with Cypriot Foreign Minister Nikos Christodoulides, at the Department of State, November 6, 2018.
Heather Nauert
 
@statedeptspox
 
 

In @SecPompeo’s meeting with FM @Christodulides, the leaders welcomed the recent Statement of Intent to advance shared bilateral security interests in combating terrorism, enhancing maritime and border security, and promoting regional stability. https://go.usa.gov/xPdVN 

ΑΠΕ - ΜΠΕ

BARBAROS2018

Το Barbaros στην Κύπρο, οι περιπολίες των ελληνικών φρεγατών και η "μοιρασιά" που προτείνουν οι ΗΠΑ

Η φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ έχει αναλάβει την παρακολούθηση των κινήσεων του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros δυτικά της Κύπρου κι όπως όλα δείχνουν το ΠΝ θα έχει διαρκή παρουσία στην περιοχή που οι Τούρκοι δέσμευσαν μέχρι τη 1η Φεβρουαρίου 2019 υποτίθεται για έρευνες. Μένει να διαπιστωθεί αν στην περιοχή θα εμφανιστούν και τουρκικά πολεμικά πλοία. Κάτι που είναι αναμενόμενο.

Η απόφαση για την αποστολή φρεγάτας στην περιοχή που βρίσκεται το Barbaros, ελήφθη την ώρα που ο Α/ΓΕΕΘΑ βρισκόταν στις ΗΠΑ και είχε συναντήσεις με τον Αμερικανό Αρχηγό Στρατηγό Τζ. Ντάντφορντ. Η παραβατικότητα των Τούρκων θα ήταν σίγουρα ένα από τα θέματα που ο Ναύαρχος Αποστολάκης θα έθεσε στον Αμερικανό Αρχηγό.

Οι ΗΠΑ μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ,μπορεί να αναγνώρισαν μεν το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται τους ενεργειακούς πόρους της ΑΟΖ της αλλά επεσήμαναν και κάτι ακόμη. Να θυμηθούμε τι έλεγε η δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ:

«Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης. Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».

Από τη δήλωση προκύπτει ότι η Ουάσινγκτον δεν μιλά για την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά αναφέρεται σε δύο «κοινότητες» που πρέπει να μοιραστούν τον πλούτος της Κύπρου «ισομερώς» μεταξύ τους. Αυτό είναι και το βασικό “αίτημα” της Άγκυρας.

Όλα δείχνουν πως οι συνομιλίες για το Κυπριακό που αναμένεται να επαναληφθούν στο τέλος του μήνα θα έχουν ενδιαφέρον. Ελπίζουμε ότι δεν θα ΄χουν και δυσάρεστες εκπλήξεις.

Η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει την πρώτη της γεώτρηση στις 29 Οκτωβρίου. Την ίδια ημέρα ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος θα βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα ,η οποία δεν έχει κανένα λόγο να βλέπει θετικά το ενδεχόμενο η Τουρκία να αποκτήσει πρόσβαση σε αποθέματα φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Της πουλάει το δικό της φυσικό αέριο...

militaire

aeroplanoforo

Η απόφαση της ηγεσίας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αποστείλει τον αρμόδιο για τα θέματα ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτή την κρίσιμη περίοδο, έχει πραγματικά ιδιαίτερη σημασία.

Είναι και μία υλοποίηση της υπόσχεσής της Ουάσιγκτον προς την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της και την ανησυχία της απέναντι στις απειλές της τουρκικής κατοχικής δύναμης. Το μήνυμα ότι δεν επιτρέπεται καμία κίνηση εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων.

Άλλωστε έχει τονιστεί στην ‘Αγκυρα ότι όσοι θα ασχοληθούν με την αναζήτηση φυσικού αερίου στο τεμάχιο 10, είναι Αμερικανοί υπήκοοι.

Όπως ανακοινώθηκε χθες το βράδυ, ο Αμερικανός Βοηθός υπουργός Ενέργειας, Φράνσις Φάννον, θα επισκεφθεί την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο και θα βρίσκεται στη Λευκωσία όταν φτάνει στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ το γεωτρύπανο Stena IceMax της αμερικανικής εταιρείας Exxon Mobil. Το γεωτρύπανο βρίσκεται 48 ώρες μακρυά από το λιμάνι της Λεμεσού και προς το παρόν η πορεία του δεν είναι ορατή.

Δεν είναι μόνο μία συμβολική κίνηση. Είναι μήνυμα της Αμερικής, ενόψει της άφιξης στην Κύπρο του υπό βρετανική σημαία, γεωτρύπανου, που ανέλαβε το δύσκολο έργο της γεώτρησης. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη στιγμή για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν η γεώτρηση φέρει καλά αποτελέσματα θα αλλάξει η τύχη όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και της περιοχής. Αν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά η απογοήτευση θα είναι ισοπεδωτική.

Ο κ. Φάννον θα πάει στο Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ, στη Λευκωσία και στο Κάιρο από τις 11 έως τις 20 Νοεμβρίου. Θα είναι λοιπόν στην περιοχή την κρίσιμη αυτή περίοδο, όταν θα υλοποιηθούν υποτίθεται οι απειλές της Τουρκίας. Όλοι οι παρατηρητές πιστεύουν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα τολμήσει να δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα στην αμερικανική εταιρεία.

Αλλά, απαιτείται κανείς να είναι προσεκτικός όταν έχει να κάνει με τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας. Μετά την κατάρρευση της οικονομίας, το καλοκαίρι, έχει «συνέλθει» και επέστρεψε ...δριμύτερος! Απειλεί, εισβάλει, σκοτώνει.

Και εδώ τίθεται το ερώτημα: Γιατί να μην δημιουργήσει κρίση και στη Μεσόγειο. Πάντως, κυριαρχεί τις τελευταίες ημέρες η σκέψη, ότι θα εισβάλει στην κυπριακή ΑΟΖ, σε σημείο που δεν θα επηρεάζεται η γεώτρηση της Exxon Mobil. Θα είναι μία κίνηση που θα δείξει και τις αποφάσεις των Αμερικανών στα γειτονικά οικόπεδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Είναι σημαντικό επίσης ότι στην επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ γίνεται αναφορά στην ενεργειακή ασφάλεια. Που σημαίνει ότι όλο αυτό το σχέδιο των ερευνών και των γεωτρήσεων, τυγχάνει προστασίας.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, αναφέρει η ανακοίνωση, ο βοηθός υπουργός Φάννον θα συναντηθεί με κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Ισραήλ, την Κύπρο και την Αίγυπτο και με εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα στις τρεις χώρες. Σκοπός του είναι να συζητήσει την ενεργειακή ασφάλεια και την περιφερειακή συνεργασία σε θέματα ενέργειας.

Το ταξίδι του Αμερικανού βοηθού υπουργού, θα αναδείξει τις οικονομικές ευκαιρίες στον ενεργειακό τομέα για την ανάπτυξη φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχετικές εξαγωγές και θα ενθαρρύνει τις συζητήσεις για τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες για αυξημένη περιφερειακή σταθερότητα και οικονομική ανάπτυξη.

Άρα η Αμερική θα είναι παρούσα στη Μεσόγειο. Είναι κάτι βέβαια που αναμέναμε, μετά την επιτυχημένη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος συναντήθηκε με τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Το μήνυμα που έλαβε ο Κύπριος υπουργός είναι ότι οι σχέσεις του νησιού με την υπερδύναμη, δεν περνάνε πια μόνο από το Κυπριακό, αλλά μέσα από την ενέργεια και την ασφάλεια και τα γεωστρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής.

Μετά τον κ. Φάννον, θα ακολουθήσει ο βοηθός υπουργός Γουές Μίτσελ, ο αρχιτέκτονας της νέας πολιτικής στη Μεσόγειο, ο οποίος θα πάει στην Κύπρο, στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο. Είναι οι τρεις χώρες που σύμφωνα με τις έρευνες έχουν φυσικό αέριο, και οι οποίες -και οι τρεις- αποτελούν πιστούς συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

hellasjournal

apatchi kypros

Η Αθήνα προχώρησε σε μια πρώτη δυναμική προειδοποίηση προς την Άγκυρα καθώς εκτελέστηκε αποστολή μάχης με πυρά από ελληνικά AH-64D Apache στην Κύπρο.

Στην Λακατάμια βρισκονται τώρα τα ελικόπτερα της ελληνικής πολεμικής Αεροπορίας Στρατού. Τα ελιπτόρεα πραγματοποίησαν προηγουμένως άσκηση με πραγματικά πυρά στο πεδίο βολής Καλού Χωρίου Λάρνακας.

Τα ελικόπτερα αυτά προφανώς πέταξαν πρι λίγες μέρες πάντω από την Πάφο και προσγειώθηκαν στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου, Ακολούθως αναμένεται να συνεχίζουν το ταξίδι τους για το Ισραήλ όπως αναφέρει το κυπριακό Sigamlive .

Eπειδή θα είναι αδύνατον σε ώρα κρίσης να αναπτυχθούν AH-64D Apache στην Κύπρο για τον λόγο αυτό υπάρχει η σκέψη για μόνιμη εγκατάσταση 4 ελικοπτέρων του τύπου στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρεόυ» της Πάφου από όπου θα συνεπιχειρούν με Mil Mi-35 και τα Gazelle της Εθνοφρουράς.

Ανακοίνωση Εθνικής Φρουράς

Στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας πραγματοποιήθηκε άσκηση συνεργασίας επίγειων και εναέριων μέσων, στις 26 Οκτωβρίου 2018 στο ΠΒ Καλού Χωριού.

Η συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της υλοποίησης επί του πρακτέου και στο έδαφος των τακτικών που διδάσκονται τα στελέχη της ΕΦ στα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και σχολές των Ελληνικών Δυνάμεων καθώς και στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών της τακτικής συνεργασίας καθώς και την αναβάθμιση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης μεταξύ του στρατιωτικού προσωπικού των δύο χωρών.

Απώτερος σκοπός της άσκησης ήταν η διατήρηση και επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων με την ανάλογη εκπαίδευση του προσωπικού επί ρεαλιστικής βάσης, σε θέματα που αφορούν τις διαδικασίες Κλαδικών (Combined) και Διακλαδικών (Joint) λειτουργιών.

Στην άσκηση συμμετείχαν από πλευράς ΕΔ της Ελλάδας αριθμός ελικοπτέρων AH-64A (APACHE) και CH-47D (CHINOOK) και από μέρους της ΕΦ αντίστοιχα αριθμός ελικοπτέρων καθώς επίσης τεθωρακισμένοι και μηχανοκίνητοι τακτικοί σχηματισμοί και τμήματα ειδικών επιχειρήσεων.

Η άσκηση περιελάμβανε συνδυασμό τακτικών κινήσεων και ενεργειών στα επίπεδα ξηράς και αέρα του επιχειρησιακού περιβάλλοντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω άσκηση μικρής κλίμακας έλαβε χώρα για πρώτη φορά και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία με σημαντικά συμπεράσματα να εξάγονται κατά τη διεξαγωγή της, παρέχοντας χρήσιμες εμπειρίες στους συμμετέχοντες αναφορικά με το σύγχρονο πεδίο Επιχειρήσεων και τις ιδιαιτερότητες που αυτό παρουσιάζει.

pronews

KYPRIAKH AOZ XARTES

«Πολύ σύντομα θα γίνουν ενέργειες και αναμένονται αποφάσεις του υπουργικού Συμβουλίου» αναφορικά με το τεμάχιο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ως γνωστόν, ο Τούρκος πρόεδρος, Τ. Ερντογάν, έχει δηλώσει ότι η Τουρκία προσανατολίζεται να διενεργήσει έρευνες στα τεμάχια 3 και 6 της κυπριακής ΑΟΖ, με σκοπό να βάλει «χέρι» στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να επιβάλει τετελεσμένα.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι νέοι γύροι αδειοδότησης υπάρχουν κατά νου. Την ίδια ώρα τονίζει πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εντείνει τις ενέργειες, που καταγγέλλουν την προκλητικότητα της Τουρκίας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Alpha» Κύπρου, o υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε, τόσο στα αδειοδοτημένα οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ, όσο κι αυτά που «αναζητούν» εταιρείες ενέργειας. Μεγάλο ενδιαφέρον σύμφωνα με τον υπουργό, εκφράζεται από την Total.

Σχετικά με την προκλητικότητα της Τουρκίας που εμπόδισε την ΕΝΙ το προηγούμενο διάστημα να πραγματοποιήσει έρευνες, ο υπουργός Ενέργειας τόνισε πως έχουν γίνει ενέργειες, και αναφέρθηκε στη συνέχεια στο ενδιαφέρον της Exxon: «Το ενδιαφέρον της Exxon είναι μεγάλο και η Κύπρος είναι στο επίκεντρο».

Σχετικά με το Οικόπεδο 12, ανέφερε ότι «η τελική συμφωνία για πώληση του φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο έχει ολοκληρωθεί». Ωστόσο, από πλευράς Αιγύπτου υπάρχει η επιθυμία να αναθεωρηθούν κάποια σημεία. «Θα ήθελα να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο υπουργός.

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η αντίδραση των Τούρκων τους επόμενους μήνες. Ειδικά από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις από τις μεγάλες πολυεθνικές. Ένα «θερμό» επεισόδιο δεν θα αποκλειόταν ως μέσο εκφοβισμού, άλλωστε κάπως έτσι η Αγκυρα απομάκρυνε ερευνητική πλοίο της ιταλικής ΕΝΙ.

Και σ’ αυτά πρέπει να προστεθούν και μικρά αλλά ουσιώδη επεισόδια που προκαλέι η Αγκυρα, όπως αυτό στις Οινούσσες με έλληνες ψαροντουφεκάδες.

Παρίσι και Ουάσινγκτον κάνουν πλέον τα πάντα για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Ο Αμερικανικός κολοσσός έστειλε μήνυμα προς την Αγκυρα πως δεν θα δεχθεί τετελεσμένα στην περιοχή, παρά τις απειλές του Ρ. Τ. Ερντογάν. Το ζήτημα βέβαια τώρα είναι πως η Τουρκία δεν έχει πολλά περιθώρια.

Η Κύπρος αναβαθμίζεται γεωπολιτικά και ενεργειακά, μία εξέλιξη που δεν ευχαριστεί την Άγκυρα. H Λευκωσία βρίσκεται πλέον υπο Γαλλική και Αμερικανική ασπίδα και το ερώτημα είναι εάν η Άγκυρα θα προβεί στο μεγάλο λάθος.

Περισσότερα Άρθρα...