Σάλος από τη δήλωση Ερντογάν: Αντιδράσεις ΥΠ.ΕΞ, ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.

Κύπρος
Tools

Έντονη ενόχληση για τη δήλωση - πρόκληση του Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος διατυπώθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, δια στόματος του εκπροσώπου του Κωνσταντίνου Κούτρα.

Η δήλωσή του έχει αποδέκτη τη διεθνή κοινότητα, την οποία καλεί να αφυπνιστεί «σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό».

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «η αμφισβήτηση, από πλευράς του τούρκου Πρωθυπουργού, της ίδιας της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας οφείλει να αφυπνίσει, επιτέλους, τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας για το Κυπριακό».

«Οιοσδήποτε περαιτέρω σχολιασμός επ' αυτού είναι περιττός», πρόσθεσε.

«Απαράδεκτες και εξόχως αντιπαραγωγικές» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του τούρκου πρωθυπουργού ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος, ο οποίος κατέθεσε μάλιστα και σχετική ερώτηση προς την Κομισιόν. Όπως δήλωσε ο κ. Κουμουτσάκος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «οφείλει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα και χωρίς περιστροφές τόσο έναντι των προκλητικών δηλώσεων Ερντογάν όσο και στο πώς προτίθεται να συμβάλλει στη νέα διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού».

«Δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος»

Η επίμαχη δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού έγινε μετά από συνέδριο στην Πολωνία και δημοσιεύθηκε από την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Κιπρίς».

Σύμφωνα με τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχει χώρα που ονομάζεται Κύπρος και η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως χαρακτήρισε τη Κυπριακή Δημοκρατία, είχε γίνει δεκτή στην Ε.Ε. για πολιτικούς λόγους και όχι επειδή ήταν εναρμονισμένη με τους ευρωπαϊκούς νόμους.

Αντίδραση και από ΣΥΡΙΖΑ

Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου, η οποία διερωτήθηκε αν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα αρθεί «στο ύψος των περιστάσεων, όπως επιβάλλουν τα αξιώματά του ή θα παραμείνει απορροφημένος από την αναζήτηση στοιχείων κατά του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας δευτερεύουσας σημασίας τη δήλωση Ερντογάν».

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Ύποπτη η στάση της κυβέρνησης

Για προκλητικές δηλώσεις εκ μέρους του τούρκου πρωθυπουργού έκανε λόγο και ο τομεάρχης Εξωτερικών των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Τέρενς Κουίκ, στηλιτεύοντας παράλληλα την «ενδοτική και ύποπτη» αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επισημαίνουμε ότι πρέπει πρωτίστως να αφυπνιστούν ο πρωθυπουργός της χώρας Αντώνης Σαμαράς και ο ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος, οι οποίοι σε μία μοιραία συγκυρία και για τα εθνικά μας θέματα, έχουν τους ρόλους του προέδρου και αντιπροέδρου της κυβέρνησης», σχολίασε για να προσθέσει:

«Είναι σαφές ότι το ύποπτο της μη αντίδρασης και της μετάθεσης των ευθυνών σε τρίτους, έγκειται στην ήδη συμπεφωνημένη πορεία παράδοσης της Κύπρου στα σχέδια Ανάν ΙΙ». 

naftemporiki