Απόφαση - σοκ στην Κύπρο με φορολόγηση/κούρεμα των.... καταθέσεων- Πανικός στον κόσμο!

Κύπρος
Tools

Απόφαση - σοκ στην Κύπρο με φορολόγηση των καταθέσεων

Το ποσό των 5,85 δισ. ευρώ θα μαζέψει η Κυπριακή Κυβέρνηση από την επιβολή ενός εφάπαξ φόρου στις καταθέσεις 6,75% από το πρώτο ευρώ και 9,75% πάνω από τις 100.000 ευρώ - μέτρο άμεσα εφαρμόσιμο - για να ρίξει το επίπεδο του δημοσίου χρέους κοντά στο 100% του ΑΕΠ ως το 2020.

Ταυτόχρονα θα επιβληθεί 20-25% μόνιμος φόρος στους τόκου των καταθέσεων και θα αυξηθούν τόσο ο φόρος εισοδήματος, όσο και ο εταιρικός φόρος στο 12,5%, παρεμβάσεις που στο σύνολό τους θα επιφέρουν εμπροσθοβαρή έσοδα για τις κυπριακές αρχές ύψους 4,5 μονάδων του κυπριακού ΑΕΠ.

Οι καταθέσεις σε κυπριακές τράπεζες έχουν ήδη μπλοκαριστεί και όπως εξήγησαν τα θεσμικά όργανα της ευρωζώνης «κανείς μπορεί να κάνει όποια ανάληψη θέλει μείον την εφάπαξ εισφορά αλληλεγγύης».

Η απόφαση αυτή θα οδηγήσει σε χρηματοδότηση ύψους 10 δισ. από την ΕΕ και το ΔΝΤ, το οποίο θα εξετάσει σχετική εισήγηση της Κρ.Λαγκάρντ στο διοικητικό του Συμβούλιο το συντομότερο. Ήδη όπως έγινε γνωστό, πολυμελής αποστολή του ΔΝΤ ετοιμάζεται να επιστρέψει στην Κύπρο για να σχηματοποιήσει το τελικό κείμενο του μνημονίου που θα υπογραφεί στο δεύτερο μισό του Απριλίου.

Σε αυτό το πλαίσιο και παρά τη δέσμευση Αναστασιάδη πως οι μισθοί και οι συντάξεις δε θα μειωθούν επιπλέον το ΔΝΤ θα ασκήσει αφόρητες πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Οι καταθέτες που θα υποστούν το «κούρεμα» θα λάβουν σε αντάλλαγμα μετοχές των τραπεζών όπου διατηρούν τους λογαριασμούς τους, ισόποσης αξίας με τα λεφτά που έχασαν. Τονίζεται ότι οι καταθέσεις που διατηρούνται στα υποκαταστήματα και τις θυγατρικές των Κυπριακών τραπεζών της Ελλάδας δεν πλήττονται ούτε κινδυνεύουν, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Νταϊσελμπλουμ.

Σύμφωνα με το eurogroup αναμένεται στο εγγύς μέλλον να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για να εξαγοραστούν αυτά τα υποκαταστήματα από «μεγάλη ελληνική τράπεζα» - χωρίς ωστόσο να εκτροχιαστεί και το πρόγραμμα της Ελλάδας.

Επιπλέον ο τραπεζικός τομέας της χώρας θα μειωθεί σε όγκο σταδιακά, με λουκέτα και συγχωνεύσεις ως το 2018, μέχρι να αγγίξει τον κοινοτικό μέσο όρο της αναλογίας τραπεζικού τομέα και ΑΕΠ.

Το μέγεθος τους δανείου των 10 δισ., το κούρεμα των καταθέσεων και τα δημοσιονομικά μέτρα θα φέρουν το κυπριακό δημόσιο χρέος σε μια βιώσιμη πορεία ως το 2020, οπότε και θα αγγίξει το 100% του ΑΕΠ.

Μόνο στην Κύπρο το κούρεμα καταθέσεων

Σύμφωνα με τους ευρωπαίους αξιωματούχους η μέθοδος του κουρέματος καταθέσεων δεν πρόκειται να επιβληθεί σε άλλες διασώσεις, όπως και δεν έγινε στο παρελθόν. Νταϊσελμπλουμ: «στην περίπτωση της Κύπρου τα νούμερα ήταν πολύ μεγάλα σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρα. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας ήταν τεράστιος, ξεπερνώντας πέντε φορές σε μέγεθος το ΑΕΠ της χώρας ή και επτά φορές αν συνυπολογιστούν και οι ελληνικές θυγατρικές. Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει».

Ο δε επίτροπος Ρεν, επιρρίπτοντας ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, δικαιολόγησε την απόφαση λέγοντας ότι «μετά από εννέα μήνες διαπραγματεύσεων, η κατάσταση επιδεινώθηκε σημαντικά».

Σύμφωνα με τη διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, η απόφαση διασφαλίζει «δίκαιη κατανομή του βάρους της διάσωσης» και επιβεβαίωσε ότι θα εισηγηθεί στο ΔΣ του Ταμείου να συμμετάσχει με χρήματα στο Κυπριακό Πρόγραμμα.

Τέλος για την κεντρική τράπεζα ο κ. Γ.Άζμουσεν εξήγησε σε σχέση με το κούρεμα  «το κάνουμε για να πετύχουμε τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Και τη διευρύνουμε όχι μόνο στους Κυπρίους, αλλά και στους ξένους, οι οποίοι συμβάλλουν στο βάρος της διάσωσης”. Διευκρίνισε μάλιστα ότι “οι χρηματοδοτικές ανάγκες όλων των κρατών που βρίσκονται σε Πρόγραμμα είναι καλυμμένες και επομένως δεν θα παραστεί ανάγκη λήψης παρόμοιων μέτρων».

M.Σαρρής: Είναι δύσκολες, αλλά αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία

Σε δραματικούς τόνους σχολίασε την απόφαση ο υπουργός οικονομικών κ.Μ.Σαρρής: “είναι δύσκολες, αλλά αναγκαίες ώστε να αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία και η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, λόγω ενεργειών στις οποίες θα προέβαινε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα”, είπε σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε αμέσως μετά την απόφαση.

Ο κ. Σαρρής άφησε να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ απείλησε κατά τη διάρκεια του eurogroup ότι αν δεν συμφωνούσε η Λευκωσία, θα έκλεινε τη στρόφιγγα του δανεισμού προς τις κυπριακές τράπεζες, οι οποίες και θα απειλούνταν με λουκέτο.

Ανέφερε μάλιστα ότι “ήλθαμε εδώ υπό τις πιο δυσμενείς συνθήκες. Η διαφαινόμενη άτακτη χρεοκοπία ήταν ένα από τα σοβαρά ενδεχόμενα. Η σκληρή στάση ιδιαίτερα του ΔΝΤ καθώς και κάποιων άλλων εταίρων μας, δημιούργησε ένα βαρύ κλίμα. Σε τεχνοκρατικό επίπεδο, οι διαπραγματεύσεις οδηγούνταν σε αδιέξοδο”.

Σύμφωνα με τον υπουργό η αρχική θέση του ΔΝΤ ήταν η επιβολή κουρέματος της τάξης του 40% στις καταθέσεις: “Εύχομαι να μην ήμουν ο υπουργός που θα αναγκαζόταν να πάρει αυτήν την απόφαση”. Ο κ.Σαρρής θεωρεί όπως είπε ότι με το ύψος αυτό του δανείου δεν θα απαιτηθούν νέα μέτρα σε μισθούς και συντάξεις, αν και κανείς δε μπορεί να δεσμευθεί οριστικά για αυτό.

Αγανάκτηση και πανικός. Αυτές οι λέξεις περιγράφουν τις πρώτες αντιδράσεις στην Κύπρο μετά τη συμφωνία της Λευκωσίας με την Ευρωζώνη για το κυπριακό μνημόνιο. Η είδηση περί φορολόγησης -έστω εφάπαξ- των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες οδήγησε μαζικά Κύπριους πολίτες στα ATM και στα «Συνεργατικά Ταμιευτήρια» (που λειτουργούν το Σάββατο), προκειμένου να αποσύρουν καταθέσεις.

Εκεί, ωστόσο, τους περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη: οι σχετικές ρυθμίσεις είχαν ήδη τεθεί σε λειτουργία και σε κάθε ανάληψη είχε υπολογιστεί η σχετική ποσοστιαία κατακράτηση του λεγόμενου φόρου αλληλεγγύης. Άλλα δίκτυα ήταν απλώς παγωμένα. Περί τις 10.00 π.μ. τα ΑΤΜ στην Κύπρο δεν λειτουργούσαν, επιτείνοντας τον πανικό και την ανασφάλεια των καταθετών.

 

 

Έκκληση για ψυχραιμία

Ψυχραιμία συνιστά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Χρήστος Στυλιανίδης «Δεν πρέπει να υπάρχει πανικός. Κάνω έκκληση στον κόσμο να αντιληφθεί τις προσπάθειες που γίνονται. Αυτή η απόφαση είναι εφάπαξ μία φορά και μόνο»

Ο Ν. Αναστασιάδης ενημέρωσε τηλεφωνικά τους πολιτικούς αρχηγούς. Στις 21:00 θα επιστρέψει στην Κύπρο και έχει στην συνέχεια και συγκεκριμένα στις 23:00 θα συνεδριάσει το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Την Κυριακή η έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικούς Συμβουλίου. Δημοψήφισμα ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

 

«Να χαίρεσαι τον πρόεδρό σου»

Για κακή του τύχη, ένας υποψήφιος του Δημοκρατικού Συναγερμού βρέθηκε το πρωί της Κυριακής στους δρόμους της Λευκωσίας. Εισέπραξε στο ακέραιο την αγανάκτηση των πολιτών, που τον προσπερνούσαν και αντί για καλημέρα του έλεγαν: «Να χαίρεσαι τον πρόεδρο σου», εννοώντας τον Νίκο Αναστασιάδη. Λίγο αργότερα, μια φήμη άρχισε να αναπαράγεται, πως δηλαδή οι τράπεζες στην Κύπρο δεν θα ανοίξουν ούτε την Τρίτη, δηλαδή μετά το εορταστικό τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Αυτές οι φήμες, σε συνδυασμό με την αδυναμία αναλήψεων αλλά και την επιβολή από τα ξημερώματα του Σαββάτου έκτακτου τέλους στις καταθέσεις, ενισχύουν την οργή και την αγανάκτηση. Οι αντιδράσεις των πολιτών μεταφέρονται στους βουλευτές όλων των κομμάτων, οι οποίοι καλούνται εντός των επόμενων εικοσιτετραώρων να τοποθετηθούν και να ψηφίσουν για το κυπριακό μνημόνιο.

Το βλέμμα της Λευκωσίας είναι πλέον στραμμένο στη Μόσχα. Εκεί μεταβαίνει το οικονομικό επιτελείο της Μεγαλονήσου, προκειμένου να διασφαλίσει επιπλέον οικονομική ενίσχυση και να συμπληρωθεί το πλαφόν του ποσού που χρειάζεται για τη διάσωσή της. Το εν λόγω ποσό φτάνει τα 17 δισ. ευρώ - όσο δηλαδή ένα ετήσιο ΑΕΠ.

 

Δημοψήφισμα ζητάει ο Λιλλήκας

Ο πρώην Υπουργός Γιώργος Λιλλήκας έκανε λόγο για βατερλό της κυβέρνησης σχετικά με τη συμφωνία που επήλθε με την τρόικα.«Η συμφωνία στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση με την Τρόικα οδηγεί στην καταστροφή. Πρόκειται για βατερλό. Ο πρόεδρος κ. Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του αποδείχθηκαν τελικά ανίκανοι να υπερασπιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα. Ο κύριος Αναστασιάδης πρόδωσε μέσα σε δεκαπέντε μέρες την εντολή που πήρε από τους πολίτες».Παράλληλα ο κ.Λιλλήκας, κάλεσε τους πολίτες σε μαζικές κινητοποιήσεις ενώ ανέφερε πως η μόνη λύση είναι το δημοψήφισμα.

 

Σκληρό «τιτίβισμα»

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter το εξής σχόλιο:

 

O πρόεδρος έχασε το αεροπλάνο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα έφτανε κανονικά στην Κύπρο στις 2:30 τα ξημερώματα αφού θα αναχωρούσε από Βρυξέλες το πρωί και θα ταξίδευε μέσω Αυστρίας. Εξαιτίας των ραγδαίων εξελίξεων έχασε την πτήση και πλέον δεν προβλέπετε να φτάσει στην Κύπρο πριν τις 17.00, ούτε αυτός ούτε οι υπόλοιποι κρατικοί αξιωματούχοι που τον συνοδεύουν.

 

«Πιαστήκαμε στον ύπνο»

Ειδικές ρυθμίσεις εφαρμόζονται από το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα έως την ερχόμενη Τρίτη, όταν και θα ανοίξουν οι τράπεζες για να υλοποιηθεί το μέτρο της αποκοπής του τέλους αλληλεγγύης από τις καταθέσεις.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιορκ Άσμουσεν, από τη στιγμή της συμφωνίας τέθηκαν σε ισχύ ειδικές ρυθμίσεις, ώστε να παγώσει στις καταθέσεις το ποσό του τέλους και να μην μπορεί να αποσυρθεί από τις αυτόματες ταμειακές μηχανές.

Εντός του τριημέρου -και οπωσδήποτε πριν από την Τρίτη- θα πρέπει να συγκληθεί εκτάκτως η Βουλή, για να εγκρίνει τα νομοσχέδια που θέτουν σε εφαρμογή όσες αποφάσεις λήφθηκαν στο Eurogroup. «Πιαστήκαμε στον ύπνο» δήλωναν Κύπριοι πολίτες το πρωί του Σαββάτου, όταν έσπευσαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους και αντιλήφθηκαν ότι οι σχετικές ρυθμίσεις είχαν ήδη τεθεί σε λειτουργία.

Ο κύριος Σαρρής σημείωσε ότι η Βουλή της Κύπρου έχει επιδείξει ωριμότητα και κατανόηση στα θέματα του μνημονίου και γνωρίζει ποιες επιλογές είχε η κυπριακή αντιπροσωπεία στη Σύνοδο του Eurogroup.

 

Διαπραγματεύσεις-θρίλερ

Στις διαπραγματεύσεις -που διήρκεσαν περισσότερο από δέκα ώρες- είχαν τεθεί πολύ σκληροί όροι. Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του ΡΙΚ στις Βρυξέλλες Πανίκος Χατζηπαναγής, επρόκειτο για βραδιά-θρίλερ, με συνεχείς εμπλοκές και ρήξεις στη διαπραγμάτευση.

 

Το κρίσιμο δίλημμα

«Στο δίλημμα μεταξύ οριζόντιου κουρέματος καταθέσεων ή άτακτο κλείσιμο δύο τραπεζών, με απώλεια όλων των καταθέσεων, βρέθηκε ψες η κυβέρνηση» υποστήριξε σήμερα ο υπουργός Συγκοινωνιών Τάσος Μητσόπουλος. Στις πρώτες επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις από τη Λευκωσία, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι «μας είχε λεχθεί ότι η έκτακτη ρευστότητα στις τράπεζες θα τερματιστεί και ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και θα έκλειναν».

Ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «θα έρθει πίσω σήμερα, θα συγκληθεί υπουργικό συμβούλιο και θα ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί».

«Πρέπει να πούμε ότι εκ πρώτης όψεως είναι μια δύσκολη απόφαση, αν και δεν θίγει άμεσα το βιοτικό επίπεδο των πολιτών» σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Αυτή η απώλεια είναι δυνατό να αναπληρωθεί από τα υψηλά σχετικά επιτόκια που διαθέτουμε -από 3,5-5%, που είναι διπλάσια ή τριπλάσια από αυτά που υπάρχουν στην Ευρώπη».

»Επομένως, είναι δυνατό να αναπληρωθεί αυτό το ποσοστό, και η απώλεια που καλούμαστε να καταβάλουμε είναι το όφελος που είχαμε τα τελευταία τρία χρόνια από τους τόκους».