Βάζει «πλώρη» για τις ΗΠΑ ο Aλέξης Τσίπρας, πριν τον Αντ. Σαμαρά!

Ελλάδα
Tools

 tsipras cnn akrop

Μετά τη χθεσινή συναντησή του με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε λοιπόν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βάζει πλώρη για τις ΗΠΑ και θα μιλήσει στις 22 Ιανουαρίου στο αμερικανικό έγκριτο Ινστιτούτο Brookings Institute.

Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρα πραγματοποιεί την επισκεψη στην Ουάσιγκτον πριν τον πρωθυπουργό. Πληροφορίες που διαρρέουν από το Μαξίμου, λένε ότι η εν λόγω κίνηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλεί αν μη τι άλλο ανησυχία στους συγκυβερνώντες.

Υπό τις παρούσες συνθήκες η τακτική που έχει επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από μια άποψη ξεκάθαρη: έχει αποφασίσει να αντιταχθεί στην πολιτική που η γερμανική κυβέρνηση διά της ΕΕ επιβάλλει στην Ελλάδα και εκκινώντας από την παραδοχή ότι ο Πρωθυπουργός συμπορεύεται με την κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ, εκείνος, ως αξιωματική αντιπολίτευση θα συνταχθεί με την «αντι-γερμανική» λογική.

 

Τα "εγκώμια" του Αλέξη Τσίπρα στον Μπαράκ Ομπάμα

Λίγες μέρες μετά την επανεκλογή του Ομπάμα ως πρόεδρος των ΗΠΑ και ενώ ήδη οι Έλληνες βουλευτές είχανε ψηφίσει το τρίτο μνημόνιο, παρουσιάστηκε ένα χαρακτηριστικότατα παράδειγμα του αμερικανικού ενδιαφέροντος για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα:

Εχοντας ήδη τονίσει επανειλημμένως και από το βήμα της Βουλής ότι «ακόμη και οι πιστωτές μας καταλαβαίνουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει», ο Αλέξης Τσίπρας παραχώρησε συνέντευξη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, όπου μιλώντας ελληνικά με την παρέμβαση διερμηνέα παρουσίασε τη θέση του για τη μη βιωσιμότητα του χρέους.

Δεδομένου ότι η θέση αυτή πλέον ταυτίζεται με την αμερικανική άποψη και εξηγώντας την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδίασε πολλούς στο αμερικανικό και στο ελληνικό ακροατήριο λέγοντας: «Λέω κάτι παρόμοιο με αυτό που προσπαθεί να εφαρμόσει στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Ομπάμα».

Προχωρώντας μερικά βήματα παραπάνω ο κ. Τσίπρας ανέλυσε τη θέση του κόμματός του για το χρέος επικαλούμενος ακόμη και τη λογική των πιστωτών, ήτοι του ΔΝΤ και εμμέσως της αμερικανικής κυβέρνησης:

«Η αλήθεια είναι ότι μια λύση σαν αυτή που εμείς προτείνουμε θα είναι επωφελής τόσο γι' αυτούς που χρωστάνε όσο όμως και για τους πιστωτές. Γιατί έτσι θα υπάρξει δυνατότητα να πάρουν τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος των χρημάτων τους... Αν έχεις κάποιον χρεοκοπημένο, η λύση δεν είναι να του δώσεις περισσότερα δάνεια που δεν θα μπορέσει ποτέ να επιστρέψει. Η λύση είναι να τον βοηθήσεις να εργαστεί, να παράξει, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να αρχίσει να αποπληρώνει» υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Γεγονός είναι ότι ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρονται να χτίσουν γέφυρες με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι «Οι Αμερικανοί δεν πρόκειται να αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει και αυτό σχετίζεται και με το γεωπολιτικό παιχνίδι και με τα τόσα ανοιχτά μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή μας». Η γεωπολιτική παράμετρος, η στρατηγική θέση της Ελλάδας στη Μεσόγειο και η σκακιέρα με τους υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο αποτελεί μια σταθερή αναφορά στις ομιλίες του κ. Τσίπρα, με τελευταία εκείνη για τον προϋπολογισμό του 2013.

spspero