mnimonio forget it avgi

Σημαίνον στέλεχος της κυβέρνησης έλεγε προ ημερών: «Ορισμένοι στόχοι που είχαν τεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ‘χίμαιρα ή ουτοπία’».

Από τη συμφωνία στη δραματική Σύνοδο Κορυφής και μετά βλέπουμε τον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά και κορυφαίους υπουργούς που πρωτοστάτησαν στον «αντιμνημονιακό αγώνα», να έχουν λειάνει τις γωνίες των λόγων τους και σε πολλές περιπτώσεις να έχουν διαβεί και τον Ρουβίκωνα.

Αλλωστε, το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν είπε πως θα «σκίσει τα μνημόνια», είναι ενδεικτικό της στροφής που έχει γίνει σε πιο ρεαλιστικούς δρόμους.

Είναι η επιβεβαίωση ότι μεγάλο μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, πλην των ακραίων, αντιλήφθηκαν την πραγματικότητα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική και οικονομία.

Μπορεί να μην αρέσει σε πολλούς η στρατηγική που ακολουθεί η Γερμανία, μπορεί να μην είναι ελκυστικό το «αντιλαϊκό» πρόσωπο της ευρωπαϊκής νομενκλατούρας, αλλά ποτέ και κανείς δεν υποσχέθηκε στην Ελλάδα κάτι διαφορετικό.

Είχε βεβαίως το δικαίωμα η νέα κυβέρνηση της Αριστεράς να διεκδικήσει κάτι καλύτερο και να διαπραγματευτεί πιο βατούς στόχους του προγράμματος, αλλά δεν είχε κανένα δικαίωμα να ζει σε απόλυτη ουτοπία.

Αν ξεχάσουμε τη στροφή στον ρεαλισμό των τελευταίων εβδομάδων, αυτό που θυμόμαστε τους προηγούμενους έξι μήνες είναι δημιουργική ασάφεια, αντιευρωπαϊκές κορόνες, επίθεση στους «μνημονιακούς», υποσχέσεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει Μνημόνια ή δεν θα αιφνιδιάσει με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Και, ταυτόχρονα, προσπάθεια να «στηθεί» ένα κομματικό κράτος που με τη σειρά του θα στήριζε μια πολιτική, η οποία εξ αρχής φαινόταν ότι θα αποτύχει.

Σε κανένα σημείο της διαπραγμάτευσης η Μέρκελ, ο Σόιμπλε ή ο Ολάντ δεν έδειξαν ότι θα υποχωρούσαν στις «κόκκινες» γραμμές που έθετε ο κ. Τσίπρας. Και βεβαίως, ποτέ οι διεθνείς αγορές και οι επενδυτές δεν έδειξαν να τρομάζουν στις απειλές της κυβέρνησης ότι θα κάνει «Κούγκι» την Ευρώπη.

Ολα αυτά ήταν μια «χίμαιρα» που κτίστηκε εδώ και δύο χρόνια στα γραφεία της Κουμουνδούρου και τελευταία στο Μέγαρο Μαξίμου. Κι όπως όλες οι ουτοπίες που στηρίζονται σε σαθρά επιχειρήματα, κατέρρευσε κάνοντας μεγάλο θόρυβο.

Δυστυχώς η κατάρρευση της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ θα κοστίσει πολύ ακριβά στην οικονομία και την κοινωνία. Οι επιπτώσεις από τις λανθασμένες επιλογές ακόμη δεν έχουν γίνει αντιληπτές από τους πολίτες, όσο κι αν η ταλαιπωρία από τα capital controls είναι μεγάλη. Το φθινόπωρο θα είναι πολύ «θερμό» και προοίμιο πολύ βαρέως «χειμώνα» για την Ελλάδα.

Η Νεφελοκοκκυγία που έκτισε ο ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε. Μόνο να μην είναι αργά και μαζί της καταρρεύσει και η χώρα.

imerisia

baltas aithoysa keni vima

Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, είχε τη φήμη του.... «γκουρού» της Αριστεράς.

Ομως, μέχρι στιγμής, αν εξαιρέσει κανείς κάποιες παράδοξες και αναχρονιστικές απόψεις.... περί αριστείας - λες κα αυτό είναι το θέμα που "καίει" τη δύμοιρη παιδεία μας - δεν φαίνεται να έχει ο ίδιος κάνει κάτι της προκοπής ώστε να διαπρέψει στον τομέα ευθύνης του.

Α, εκτός ίσως από το γεγονός ότι η επόμενη σχολική χρονιά βρίσκεται στον αέρα με πάνω από 20.000 ελλείψεις εκπαιδευτικών.

Το νέο του επίτευγμα, ότι καθυστέρησε όσο χρειαζόταν για να τρέξει το πρόγραμμα της προμήθειας διαδραστικών πινάκων στα σχολεία με αποτέλεσμα το κοινοτικό πρόγραμμα να ματαιωθεί και τα σχετικά κονδύλια να χαθούν.

Πίσω στις μολυβένιες πλάκες και το μαυροπίνακα...

"Εύγε" λοιπόν στον ..."γκουρού" της αριιστεράς μας....

gap tsipras

Είναι Νοέμβριος του 2011 και ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοινώνει την πρόθεσή του να πάει σε δημοψήφισμα με το ερώτημα αν δέχεται ο ελληνικός λαός μια επώδυνη συμφωνία με την τρόικα ή όχι. Τα αποτελέσματα τα γνωρίζουμε με την οργή των δανειστών και τελικά την παραίτηση του κ. Παπανδρέου από την κυβέρνηση.

Ιδιαίτερη σημασία έχει όμως η απάντηση που είχε δώσει τότε ο Αλέξης Τσίπρας. Τοποθετήθηκε επί της πρότασης για δημοψήφισμα που ουσιαστικά είχε το ίδιο ερώτημα και έχει ενδιαφέρον τι είχε πει:

Διαβάστε αναλυτικά τι είχε πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ:

Έχω την αίσθηση ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση και βγάζει από το μανίκι έναν υποτιθέμενο άσσο και το γνωρίζαμε καιρό και δεν ήταν κάτι καινούργιο για εμάς. Όλες οι δημοσιογραφικές πληροφορίες και οι έγκριτες πηγές γνώριζαν και εσείς το έχετε γράψει ότι υπήρχε αυτή η ύστατη σκέψη στο πίσω μέρος του μυαλού του για να αποφύγει την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. Θέλω λοιπόν να σας πω ότι πρόκειται για ένα τρικ το οποίο έχει σαν απώτερο στόχο να κερδίσει ο πρωθυπουργός λίγο ακόμα χρόνο στην εξουσία.

Πρόκειται για ένα τρικ το οποίο έχει σαν στόχο να αποφύγει ο κ. Παπανδρέου την άστατη πτώση. Να αποφύγει δηλαδή το να πάει άμεσα σε εκλογές και να βρεθεί μπροστά στην οργή του λαού και ιδίως του κόσμου τον ψήφισε πριν από δυο χρόνια και του έδωσε 44% και να πάρει ένα ιστορικά χαμηλό και εξευτελιστικό ποσοστό για τον ίδιο και για το κόμμα το οποίο ίδρυσε ο αείμνηστος Α.Παπανδρέου.

Αυτή η υπεκφυγή συνοδεύεται και από μια απόπειρα ανασυγκρότησης του μετώπου, του μπλόκ του μνημονίου. Δηλαδή, αντί να πάει σε εκλογές ως ΠΑΣΟΚ και να πάρει κάτω από 20%, όπως λένε όλες οι δημοσκοπήσεις. Θέλει ενδεχομένως να πάει σε μια αναμέτρηση, αν τα καταφέρει και φτάσει έως εκεί γιατί την τοποθετεί κάποια στιγμή το Γενάρη, όπου δεν θα υπάρχει πια ΠΑΣΟΚ, αλλά θα υπάρχει το νέο κόμμα που μας κυβερνά και είναι το κόμμα του μνημονίου. Θέλει δηλαδή να συσπειρώσει σε αυτό το μνημονιακό μπλοκ και άλλες δυνάμεις.

Το κρίσιμο ερώτημα που θέτω ρητορικά είναι το εξής. Ας υποθέσουμε ότι πηγαίνουμε τελικά σε δημοψήφισμα. Και ας υποθέσουμε ότι ακόμα και σε εκβιαστικά διλλήματα εκφράζει ο λαός μας την οργή του απέναντι σε αυτές τις επιλογές που τον έχουν οδηγήσει σε μια κόλαση. Διότι το Γενάρη θα έχουμε νέο μισθολόγιο, θα έχουμε πάνω από 30.000 στην εφεδρεία, θα έχουμε 25% ανεργία, 40% ανεργία στους νέους, χαράτσια δεξιά και αριστερά. Το πιο πιθανό λοιπόν που αν συμβεί αυτό εμείς θα το επιδιώξουμε είναι να υπάρξει μια συντριπτική υπεροχή του ΟΧΙ στην υποτέλεια και στη μιζέρια. Τι θα κάνει μετά; Θα συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός και να κυβερνά τη χώρα μια κυβέρνηση μειοψηφίας ή θα παραιτηθεί; Αυτό δεν μας το είπε. Εάν πρόκειται να συνεχίσει τότε πρόκειται για κάποιον ο οποίος είναι επικίνδυνα γαντζωμένος στην εξουσία. Αν πρόκειται όμως να παραιτηθεί τότε γιατί δεν οδηγεί από τώρα τη χώρα στον πιο δημοκρατικά οργανωμένο τρόπο έκφρασης της λαϊκής βούλησης και είναι οι εκλογές;

Γνωρίζετε καλύτερα από εμένα ότι αν επιχειρήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός να θέσει τέτοια διλλήματα, η πραγματική και όχι η υποθετική πτώχευση θα επισυμβεί πολύ πριν φτάσουμε στην κάλπη. Μόνο και μόνο με την πιθανότητα να τεθεί αυτό το δίλλημα και να πάρει απάντηση αρνητική. Άρα, αν είναι έτσι όπως τα λέτε, τότε πρόκειται για μια πολύ επικίνδυνη ζαριά όχι για τον πρωθυπουργό, αλλά για τη χώρα. Αν πρόκειται για μια απόπειρα οχυρωματικών έργων και ανασυγκρότησης του μπλοκ του μνημονίου, τότε ούτως ή άλλως έχει κοντά ποδάρια. Αν πρόκειται για μια προσπάθεια φυγής χωρίς την άστατη πρόσκρουση στην εκλογική διαδικασία του ίδιου του πρωθυπουργού, τότε δεν αφορά τη χώρα. Αφορά τον ίδιο και καλύτερο θα ήταν για όλους μας να το προγραμματίσει αυτό με τον πιο οργανωμένο τρόπο. Να παραιτηθεί και να οδηγηθεί η χώρα στη λαϊκή ετυμηγορία. Υπάρχουν συνταγματικές διαδικασίες που το προβλέπουν τις οποίες και ζήτησα σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αν εμείς τους πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην πολιτική της λιτότητας και διεκδικήσουμε μια παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και διεκδικήσουμε πολιτική ενίσχυσης των δημόσιων επενδύσεων για να βγούμε στην ανάπτυξη, τότε η επιλογή τους είναι ή να μας αφήσουν στον καιάδα και να κινδυνεύσουν και να πέσουν και αυτοί και να καταστραφούν ή να υποστούν ότι έχουν μια χώρα και ένα λαό που δεν προχωρά εθελόδουλα στην καταστροφή, διότι κανείς λαός δεν θέλει να αυτοκτονήσει. Και ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να το κάνουμε αυτό δεν είναι τα δημοψηφισματικά τρικ, αλλά αν εκεί καταλήξουμε, εμείς θα σηκώσουμε το γάντι.

Έχω την αίσθηση όμως ότι δεν είναι στόχος να καταλήξει εκεί ο πρωθυπουργός και είναι άλλος ο στόχος του. Αν όμως θέλουμε να μιλήσουμε για την πραγματική λύση δημοκρατίας και διασφάλισης του Συντάγματος και της εθνικής μας κυριαρχίας και λαϊκής ανεξαρτησίας είναι η οργανωμένη προσφυγή στις κάλπες και μάλιστα με απλή αναλογική, ώστε να προκύψουν μετά κυβερνήσεις στη βάση προγραμμάτων και λέμε ότι η διέξοδος για τη χώρα είναι ένας νέος συνασπισμός εξουσίας με πυρήνα τις δυνάμεις της αριστεράς.

 

 
 

metanastes peiraias

Το μεταναστευτικό αποτελεί εδώ και μήνες το Νο1 πρόβλημα για τα νησιά του Αιγαίου, καθώς η ροή μεταναστών και προσφύγων έχει ξεφύγει από κάθε όριο και οι τοπικές αρχές έχουν παραδώσει τα όπλα μην ξέροντας πώς να αντιμετωπίσουν το ζήτημα.

Ανταπόκριση στις εκκλήσεις των δημάρχων δεν υπάρχει απο τα κυβερνητικά στελέχη και το πρόβλημα συνεχίζει να διογκώνεται αντί να μεθοδεύεται η αντιμετώπισή και η σταδιακή λύση του.

Σήμερα το πρωί αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Πειραιά ακόμη 700 μετανάστες, προερχόμενοι από τη Μυτιλήνη κυρίως, αλλά και από τη Χίο και την Κω, τα νησιά δηλαδή που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Αυτό όμως που αποτελούσε μέχρι πρότινος πονοκέφαλο για τους νησιώτες τείνει να δημιουργήσει -αν δεν είναι ήδη γεγονός - μείζον θέμα και για την Αθήνα, καθώς την τελευταία εβδομάδα έχουν φτάσει στην πρωτεύουσα 3000 μετανάστες, οι οποιοι άμα τη αφίξει τους μεταφέρονται στο κέντρο, όπου αφήνονται στην τύχη τους.

Να θυμίσουμε ότι στις 14 Ιουνίου έγινε η μεγάλη μετακίνηση, καθώς με έκτακτο δρομολόγιο του πλοίου Blue Star 1, αλλά και με το τακτικό δρομολόγιο της γραμμής Μυτιλήνη - Χίος - Πειραιάς, είχαν φτάσει από τη Μυτιλήνη στον Πειραιά περίπου 1.800 μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι ήταν εγκλωβισμένοι, λόγω της καθυστέρησης των απαραίτητων γραφειοκρατικών διαδικασιών, στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στα κέντρα υποδοχής του νησιού.

Ακολούθησε στις 16 Ιουνίου το πλοίο της γραμμής «Χίος-Μυτιλήνη» με το οποίο έφτασαν στον Πειραιά περίπου 400 μετανάστες, κατά κύριο λόγο Σύροι πρόσφυγες πολέμου.

Η κατάσταση αυτή, παρόλο που δείχνει να έχει φτάσει στο απροχώρητο, είναι βέβαιο ότι θα χειροτερεύσει, δεδομένου ότι η μεταναστευτική ροή από παράλια της Τουρκίας προς τα ελληνικά νησιά συνεχίζεται καθηεμρινά με αμείωτους ρυθμούς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης ωστόσο με δηλώσεις του την Πέμπτη κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποστηρίξε ότι «στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών δείχνουμε ευρωπαϊκό πολιτισμό και ευρωπαϊκό ανθρωπισμό». «Κάνουμε μαθήματα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή για τον τρόπο που διαχειριζόμαστε αυτές τις ροές μέσα στην οικονομική κρίση. Η Ευρώπη κάνει αντιμαθήματα με τον τρόπο που χειρίζεται την Ελλάδα» συμπλήρωσε ο κ. Πανούσης.

 

Καμίνης: Δεν υπάρχει οργάνωση για το μεταναστευτικό

Το οξύτατο πρόβλημα του μεταναστευτικού έθιξε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

«Δεν υπάρχει οργάνωση, δεν υπάρχει μέθοδος, δεν υπάρχει πρόγραμμα. Φοβάμαι ότι δεν πάμε καθόλου καλά», τόνισε ο κ. Καμίνης, προσθέτοντας: «Η Πολιτεία ήταν απροετοίμαστη να δεχθεί αυτό το κύμα, ενώ το γνωρίζαμε. Δεν μιλάω αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση. Το δυστύχημα ξέρετε είναι ότι εδώ διαδέχεται η μια κυβέρνηση την άλλη, επειδή δεν υπάρχει δημόσια διοίκηση στη χώρα και έχει διαλυθεί, ακριβώς δεν μπορεί να διασφαλιστεί μια συνέχεια. Και γι' αυτό κάθε κυβέρνηση πάει να αρχίσει από την αρχή και έχουμε αυτή την κατάσταση. Οταν έρχονται οι καραβιές έτσι και τους αφήνουν τους ανθρώπους στην τύχη τους, τι καταμέτρηση να γίνει; Και δεν ξέρω αν θέλουν να κάνουν καταμέτρηση...».

 

Έκρυθμη η κατάσταση στη Μυτιλήνη

Στο μεταξύ, η διαιώνιση του προβλήματος και η αδυναμία στην εξεύρεση λύσης έχει εξοργίσει τους μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά και δεν μπορούν να ταξιδέψουν για τις χώρες της δυτικής Ευρώπης, όπως σχεδίαζαν ξεκινώντας την Οδύσσειά τους.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει η Μυτιλήνη, όπου τις τελευταίες ημέρες είναι καθημερινό φαινόμενο οι συμπλοκές μεταξύ μεταναστών, αλλά και οι συγκρούσεις με τους λιμενικούς. Μόλις χθες δύο ομάδες μεταναστών ήρθαν σε συμπλοκή μεταξύ τους με αποτέλεσμα να υπάρξουν μέχρι και τραυματισμοί. Συγκεκριμένα, περίπου 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ανάμεσά τους και μία γυναίκα σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

Το ίδιο είχε συμβεί και την Δευτέρα 15 Ιουνίου όταν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες όλων των εθνικοτήτων εγκατέλειψαν νωρίς το απόγευμα τον καταυλισμό στον Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης και πορεύτηκαν στο λιμάνι της πόλης, διεκδικώντας την άμεση έκδοση των απαραίτητων δικαιολογητικών και την αναχώρηση τους από το νησί.

Το πρωί η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου είχε τηλεφωνική συνομιλία με το Διευθυντή του Γραφείου του Πρωθυπουργού κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο, κατά τη διάρκεια της οποίας ζήτησε τον άμεσο ορισμό Συντονιστή δράσεων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος στη Λέσβο.
πηγή:protothema

seismografoi

Ασθενής σεισμική δόνηση, μεγέθους 3,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 12:03, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου.

Η δόνηση προέρχεται από απόσταση 28Χλμ ΑΒΑ της Αθήνας και τον επίκεντρο εντοπίζεται στον θαλάσσιο χώρο 28Χλμ ΑΒΑ της Αθήνας.

lafazanis tsipras

Έναρξη της κατασκευής του το 2016 και έναρξη λειτουργίας το 2019, ισότιμη (50-50) συμμετοχή Ελλάδας - Ρωσίας στην εταιρία που θα αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση του έργου και διευκόλυνση της χρηματοδότησης του αγωγού από τη ρωσική πλευρά με εγγυητή τα έσοδα που θα προκύψουν κατά τη λειτουργία του έργου προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη σήμερα στην Αγία Πετρούπολη υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Alexander Novak.

Ο κ. Λαφαζάνης υπέγραψε επίσης κοινή δήλωση για την υποστήριξη του έργου με τον πρόεδρο της «Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων, (Vnesheconombank-VEB)» Βλ. Ντιμίτριεφ.

Το μνημόνιο, για τον αγωγό, που χαρακτηρίζεται ως "ιστορικής σημασίας από το υπουργείο" επικαλείται μεταξύ άλλων την ανάγκη να ενδυναμωθεί η ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια μέσω της διαφοροποίησης οδεύσεων φυσικού αερίου στις Ευρωπαϊκές αγορές, την διασφάλιση της σταθερότητας εφοδιασμού της Ελλάδας με φυσικό αέριο από τη Ρωμιά καθώς και τη δυνατότητα μεταφοράς του φυσικού αερίου προς τις τρίτες χώρες.

Για την κατασκευή του έργου θα ιδρυθεί Εταιρεία Ειδικού Σκοπού με συμμετοχή 50-50 ενώ νέοι μέτοχοι μπορούν να συμμετάσχουν κατόπιν συμφωνίας. Από ελληνικής πλευράς μέτοχος θα είναι η Δημόσια Επιχείρηση Ενεργειακών Επενδύσεων που ιδρύεται με νομοθετική ρύθμιση που έχει κατατεθεί στη Βουλή. Ο αγωγός θα έχει μεταφορική ικανότητα 47 δις. Κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο ενώ σε ο,τι αφορά τη χρηματοδότηση του έργου η συμφωνία προβλέπει ότι "η Ρώσικη πλευρά θα διευκολύνει την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού για την απόκτηση της αναγκαίας χρηματοδότησης για την υλοποίηση και την εκτέλεση του Έργου σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Μελέτης Σκοπιμότητας που θα εκπονηθεί σε συνέχεια της υπογραφής του παρόντος Μνημονίου, και η οποία χρηματοδότηση θα δοθεί με την εγγύηση του οικονομικού οφέλους της διέλευσης φυσικού αερίου από τον Νότιο Ευρωπαϊκό Αγωγό."

Ελλάδα και Ρωσία αναλαμβάνουν τη δέσμευση να διευκολύνουν την Εταιρεία Ειδικού Σκοπού ώστε "τρίτα μέρη που θα υποδειχθούν από τον Ρώσο Ιδρυτή να δεσμεύσουν έως 100 % της χωρητικότητας του αγωγού για ποσότητες φυσικού αερίου που θα διέρχονται μέσω της ελληνικής επικράτειας". Επίσης η Ελλάδα αναλαμβάνει να παράσχει κάθε έννομη στήριξη, για τη έκδοση των απαιτούμενων αδειών και τη διασύνδεση του αγωγού με το Ελληνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου και συστήματα φυσικού αερίου τρίτων κρατών.

Υπενθυμίζεται ότι -όπως αναφέρεται και στο μνημόνιο- το σύστημα αγωγών που σχεδιάζεται με στόχο την παράκαμψη της Ουκρανίας θα ξεκινά από, θα διέρχεται μέσω της Μαύρης Θάλασσας, της Τουρκίας και της Ελλάδας προς την Ευρώπη.

Εξάλλου η κοινή δήλωση με τον Πρόεδρο της «Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων, υπογραμμίζει τη δέσμευση των δύο πλευρών να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν την υλοποίηση του έργου . Προβλέπει επίσης ότι η εργασία για την υλοποίηση του αγωγού θα ξεκινήσει άμεσα με την προετοιμασία της μελέτης βιωσιμότητας, τις τεχνικές μελέτες και τις λοιπές μελέτες σχεδιασμού.

Παγκόσμια στρατηγική συμμαχία χτίζουν Gazprom και Shell, που συμφώνησαν να κατασκευάσουν 2 νέους αγωγούς αερίου Nord Stream στη Βαλτική, λέει ο Αλεξέι Μίλερ στο Reuters

Μια παγκόσμια στρατηγική συμμαχία δημιουργεί η Gazprom με τον ενεργειακό κολοσσό Royal Dutch Shell, που θα περιλάβει την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων και θα επιτρέψει στη ρωσική εταιρία να διεισδύσει σε νέες αγορές, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της στο Reuters.

H Gazprom, η μεγαλύτερη παραγωγός αερίου στον κόσμο, είπε σήμερα ότι η Shell και οι επί μακρόν αγοραστές του αερίου της στην Ευρώπη – η γερμανική E.ON και η αυστριακή OMV – συμφώνησαν να κατασκευάσουν δύο νέους αγωγούς αερίου Nord Stream κάτω από τη Βαλτική θάλασσα προς τη Γερμανία.

Σε μια από τις λίγες συνεντεύξεις που δίνει, ο διευθύνων σύμβουλος Αλεξέι Μίλερ, δήλωσε ότι η συμφωνία με τη Shell προβλέπει επίσης την επέκταση της μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ύψους 20 δισεκ. δολαρίων που έχουν από κοινού οι δύο εταιρίες στην νήσο Σαχαλίνη στη ρωσική Άπω Ανατολή καθώς και ανταλλαγές περιουσιακών στοιχείων στο κομμάτι της παραγωγής (upstream).

«Τόσο σημαντικά έγγραφα υπογράφονται μια φορά κάθε πέντε ή ακόμα και 10 χρόνια», δήλωσε ο Μίλερ στο περιθώριο του κορυφαίου επενδυτικού φόρουμ της Ρωσίας στην Αγία Πετρούπολη.

Η συμφωνία με τη Shell αποτελεί επιτυχία για την Gazprom σε μια εποχή που πολλές δυτικές εταιρίες μειώνουν την έκθεσή τους στη Ρωσία λόγω των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Μόσχας για τις κινήσεις του Κρεμλίνου στην Ουκρανία.

Η Gazprom, που υπόκειται σε αμερικανικές και όχι ευρωπαϊκές κυρώσεις, μάχεται για ένα μερίδιο αγοράς στην Ευρώπη την ώρα που η αγορά αερίου χαρακτηρίζεται από πλεονάζουσα προσφορά και ενώ η εταιρία βρίσκεται σε μακρόχρονη διένεξη με την Ουκρανία αναφορικά με το αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη.

«Πολλοί από τους παραδοσιακούς εταίρους μας αναδεικνύονται σε ισχυρούς περιφερειακούς παίκτες...Η Shell είναι ένας παγκόσμιος παίκτης. Και καθώς οι παγκόσμιες αγορές αερίου αναπτύσσονται...θα δημιουργήσουμε μια παγκόσμια στρατηγική συνεργασία» είπε ο Μίλερ.

Νωρίτερα φέτος, η Shell συμφώνησε να εξαγοράσει την μικρότερη ανταγωνίστριά της BG έναντι 70 δισεκ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου και του χρέους. Σύμφωνα με τον Μίλερ, η συμφωνία δίνει περαιτέρω δυνατότητες στη συνεργασία, όπως ανταλλαγές περιουσιακών στοιχείων στον τομέα της παραγωγής μεταξύ της Gazprom και του αγγλο-ολλανδικού ομίλου.

«Η συμφωνία θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να υλοποιηθεί. Η Shell για παράδειγμα χρειάζεται να έχει την πλήρη κυριότητα της BG» είπε. «Ο σχεδιασμός μας είναι τον επόμενο χρόνο να είμαστε σε θέση να υπογράψουμε συμφωνία στην Αγία Πετρούπολη στο ίδιο φόρουμ».

Για την εξαγορά της BG, η Shell χρειάζεται να λάβει το «πράσινο φως» αναφορικά με θέματα μονοπωλίου από τις αρμόδιες αρχές στη Βραζιλία, την Αυστραλία και η Κίνα, όπου ήδη έχει πολύ σημαντική παρουσία.

«Γνωρίζουμε για την Βραζιλία, την Αυστραλία και για την ασιατική αγορά. Και αυτό μας επιτρέπει να μιλήσουμε για παγκόσμια συνεργασία», είπε ο Μίλερ.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Ερωτηθείς για το πώς έπεισε την Shell να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε μια εποχή που πολλές δυτικές εταιρίες μειώνουν την έκθεσή τους στη Ρωσία, ο Μίλερ είπε ότι οι επιχειρήσεις, και όχι η πολιτική, είναι αυτό που έχει το πάνω χέρι.

«Σε ό,τι αφορά το Nord Stream – δεν υπήρχε θέμα πολιτικής. Η απόφαση ελήφθη τον Νοέμβριο του 2011 και όλη η δουλειά έγινε βάσει των αποφάσεων που ελήφθησαν πριν από τρία χρόνια» δήλωσε.

Η συνεργασία με τη Shell δεν θα περιοριστεί σε ανταλλαγές περιουσιακών στοιχείων ή ανταλλαγές μεταξύ του αερίου της Gazprom και του LNG της Shell και θα μπορούσε να περιλαμβάνει πετρελαϊκά προϊόντα και άλλα καύσιμα, είπε.

Η Gazprom και η Shell συμφώνησαν επίσης σήμερα να επεκτείνουν τη μονάδα LNG στη Σαχαλίνη, το μοναδικό εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρωσίας, προσθέτοντας μια τρίτη γραμμή παραγωγής LNG στις εγκαταστάσεις, που σήμερα παράγουν 10 εκατ. τόνους.

Η κατασκευή μιας τρίτης γραμμής παραγωγής ήταν η επιλογή που προτιμούσε η Shell, η οποία έχει ένα μειοψηφικό ποσοστό στο έργο.

Στην Ευρώπη, ο Μίλερ είπε ότι οι δύο νέοι αγωγοί Nord Stream κάτω από τη Βαλτική που θα κατασκευαστούν με την Shell, την E.ON και την OMV θα μεταφέρουν επιπλέον 55 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου, ή πάνω από το ένα δέκατο της ζήτησης του αερίου στην Ευρώπη έως τα τέλη του 2019.

Το αέριο θα φθάνει και πέρα από τη Γερμανία, είπε, καθώς η OMV σκοπεύει να καταστήσει την Αυστρία έναν από τους μεγαλύτερους κόμβους αερίου στην Ευρώπη.

Το έργο δεν θα κοστίσει πάνω από 9,9 δισεκ. ευρώ, ενώ το τίμημα ίσως είναι και χαμηλότερο λόγω της εξοικονόμησης δαπανών, συγκριτικά με τα 8,5 δισεκ. ευρώ που επενδύθηκαν για τους δύο υφιστάμενους αγωγούς.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί με τον ίδιο τρόπο όπως οι δύο πρώτοι αγωγοί, με το 30% να προέρχεται από τους μετόχους και το 70% από τραπεζικά δάνεια.
«Το επίπεδο ετοιμότητας είναι πολύ υψηλό» δήλωσε ο Μίλερ.

Η προεργασία για τέτοια μεγάλα έργα συνήθως κρατάει χρόνια αλλά ο Μίλερ είπε ότι έχει γίνει ήδη πολλή δουλειά, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού του έργου και της χάραξης του αγωγού, της επιλογής των πολλών αναδόχων καθώς και των υλικών κατασκευής των αγωγών.

Ο αγωγός, μήκους 1.225 χιλιομέτρων, θα ξεκινά κοντά από το ρωσικό λιμάνι του Ουστ Λούγκα στην περιοχή της Αγίας Πετρούπολης και θα εισέρχεται σε γερμανικό έδαφος όχι μακριά από το σημερινό σημείο εισόδου του Nord Stream 1 και 2.

Ο αγωγός Nord Stream έχει αυτή τη στιγμή ετήσια χωρητικότητα 55 δισεκ. κυβικών μέτρων. Οι μέτοχοί του είναι η Gazprom, η Wintershall της BASF, η E.ON, η Gasunie και η γαλλική ENGIE .

ΜΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ TURK STREAM

Ο Μίλερ είπε ότι η Wintershall είναι πιθανόν να συμμετάσχει στο έργο για την κατασκευή δύο νέων αγωγών κάτω από τη Βαλτική και είπε ότι το έργο σχεδιάστηκε ώστε να παρασχεθεί νέο αέριο στην Ευρώπη, και όχι για να αντικαταστήσει το πρόγραμμα Turkish Stream για την κατασκευή ενός νέου αγωγού στη νότια Ευρώπη.
«Σε καμία περίπτωση δεν είναι ανταγωνιστικός προς τον Turk Stream» δήλωσε.

Η Gazprom θέλει να παρακάμψει την Ουκρανία, βασική δίοδο εξαγωγής αερίου προς την Ευρώπη, και σχεδιάζει να κατασκευάσει τον αγωγό Turkish Stream κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα για να διασφαλίσει την ομαλή μεταφορά του ρωσικού αερίου όταν λήξει το συμβόλαιο διαμετακόμισης με το Κίεβο το 2019.

Η Gazprom έχει αυτή τη στιγμή περιορισμένη μόνο πρόσβαση στον αγωγό Nord Stream βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που προσπαθεί να εμποδίσει παρόχους ενέργειας από το να έχουν κυρίαρχο ρόλο στις υποδομές.

Ωστόσο, ο Μίλερ είπε ότι με τον καιρό η ζήτηση αερίου αναμένεται να αυξηθεί και θα χρειαστούν νέοι αγωγοί από τη Ρωσία.
«Συναντήσαμε τους εταίρους μας στην Ευρώπη και μας επισήμαναν ότι η παροχή από τις παραδοσιακές πηγές παραγωγής αερίου στην Ευρώπη μειώνεται σημαντικά. Χωρίς νέες ποσότητες ρωσικού αερίου, απλά δεν μπορούν να αντέξουν» δήλωσε ο Μίλερ.

zoi konst orthia egrafa

Για «αντιθεσμική συμπεριφορά» έκανε λόγο η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία επέστρεψε πίσω ως «απαράδεκτο» το έγγραφο της έκθεσης της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική (2014-15) επειδή αυτό εστάλη μόνο σε... ηλεκτρονική μορφή.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «ο κ. Στουρνάρας οφείλει να πει τι θέσεις λαμβάνει στις συνεδριάσεις του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Της τοποθέτησης αυτής προηγήθηκε ομιλία - προτροπή της Ζωής Κωνσταντοπούλου, κατά τη διάρκεια παρουσίασης των προκαταρκτικών συμπερασμάτων της Επιτροπής Αλήθειας Χρέους στη Βουλή, προς τον Αλέξη Τσίπρα να μην αποπληρώσει το «αμφισβητούμενο» χρέος, ή τουλάχιστον να «παγώσει» την αποπληρωμή του, ως την ολοκλήρωση του λογιστικού ελέγχου δημιουργίας και διόγκωσής του.

Περισσότερα Άρθρα...

Υποκατηγορίες