Τρι01222019

Τελευταία ΕνημέρωσηΤρι, 22 Ιαν 2019 5am

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Υγεια & Διατροφη Διατροφη

Ποιες τροφές πρέπει να πλένετε πάντα και ποιες να μην πλένετε ποτέ

trofes plysimo
Από την παιδική ηλικία, μαθαίνουμε να πλένουμε ό,τι πρόκειται να φάμε. Ωστόσο, πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι μερικές φορές αυτή η συνήθεια κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
 
Το να πλένετε ορισμένες τροφές οδηγεί στην εξάπλωση βακτηρίων και σε πολλές άλλες αρνητικές συνέπειες.

Η ομάδα του Bright Side συγκέντρωσε πέντε παραδείγματα τροφών που πρέπει πάντα να πλένετε και άλλα τόσα που απαγορεύεται να πλένετε.

Ποιες τροφές να μην πλένετε ΠΟΤΕ

  • Αυγά: Μια ειδική ουσία τοποθετείται συχνά στα αυγά για να τα προστατεύει από τη μόλυνση από τα βακτηρίδια. Το νερό καταστρέφει αυτή την προστασία, επομένως δεν πρέπει να πλένετε αυγά.
  • Κοτόπουλο: Τα βακτήρια στο φρέσκο κοτόπουλο είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία μας. Το πιο γνωστό από όλα είναι η σαλμονέλα. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το πλύσιμο του κοτόπουλου πριν από το μαγείρεμα βοηθά στην επίλυση αυτού του προβλήματος, αλλά δεν είναι αλήθεια. Όταν πλένετε το κοτόπουλο, το νερό που χρησιμοποιείτε βοηθά τα βακτηρίδια να εξαπλωθούν στα χέρια σας και στον νεροχύτη της κουζίνας. Εάν αρχίσετε να το μαγειρεύετε αμέσως, όλα τα βακτηρίδια θα πεθάνουν. Σύμφωνα με τους καλύτερους σεφ, είναι καλύτερο να βράζετε το κοτόπουλο δύο φορές: μετά το βράσιμο του νερού για πρώτη φορά, θα πρέπει να αλλάξετε το νερό και να συνεχίσετε να βράζετε.
  • Κρέας: Όπως και το κοτόπουλο, δεν πρέπει να πλένετε το νωπό κρέας (βοδινό, χοιρινό, μοσχάρι, αρνί), επειδή το πλύσιμο βοηθά τα βακτηρίδια να εξαπλωθούν στον νεροχύτη της κουζίνας και στα χέρια σας. Μπορείτε να απαλλαγείτε από τα βακτήρια μαγειρεύοντας σε επαρκώς υψηλή θερμοκρασία. Συμβουλή: Πριν από το μαγείρεμα, χρησιμοποιήστε χαρτοπετσέτες για να αφαιρέσετε τους χυμούς του κρέατος από την επιφάνεια του. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε σαπούνι και ζεστό νερό για να πλύνετε τα χέρια σας.
  • Ζυμαρικά: Και όμως, κάποιοι πλένουν τα ζυμαρικά! Οι σεφ πιστεύουν ότι το πλύσιμο ζυμαρικών είναι… έγκλημα, επειδή το νερό αφαιρεί το άμυλο που βοηθά στην απορρόφηση της σάλτσας πιο αποτελεσματικά. Μπορείτε να πλύνετε τα ζυμαρικά μόνο μετά το μαγείρεμα σε περίπτωση που θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε σε σαλάτα.
  • Μανιτάρια: Μην κρατάτε τα μανιτάρια κάτω από το νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα και μην τα μουλιάζετε. Ο λόγος; Απορροφούν πολύ καλά το νερό. Είναι καλύτερο να τα ξεπλύνετε πολύ γρήγορα και να τα στεγνώσετε με χαρτοπετσέτα. Θα πρέπει να το κάνετε μόνο πριν το μαγείρεμα. Διαφορετικά, θα χαλάσουν και θα χάσουν την ελαστικότητά τους.

Ποιες τροφές πρέπει να πλένετε ΠΑΝΤΑ

  • Φρούτα και λαχανικά με βρώσιμη φλούδα: Αν δείτε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά με βρώσιμη φλούδα είναι καθαρά και λαμπερά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να τα πλένετε στο σπίτι. Επιβάλλεται να τα πλένετε πάντα! Μην χρησιμοποιείτε, όμως, σαπούνι. Αρκεί άφθονο νερό για να καθαρίσουν. Στη συνέχεια απλά στεγνώστε τα με χαρτοπετσέτα.
  • Κονσέρβες: Τα βακτήρια δεν μπορούν να εισέλθουν στο εσωτερικό, χάρη στο καπάκι. Αλλά θα το κάνουν σίγουρα, αν δεν πλύνετε το εξωτερικό της κονσέρβας, προτού την ανοίξετε.
     
  • Φρούτα και λαχανικά με μη βρώσιμη φλούδα: Ανεξάρτητα από το πόσο καλά ξεφλουδίζετε αυτά τα τρόφιμα, τα βακτήρια από την φλούδα θα φτάσουν ούτως ή άλλως στην βρώσιμη σάρκα τους. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να πλένετε τις μπανάνες, τα πεπόνια, τα καρπούζια και άλλα παρόμοια φρούτα και λαχανικά πριν τα φάτε.
  • Ξηροί καρποί: Πρέπει πάντα να τους πλένετε, ακόμη και αν είναι ξεφλουδισμένοι. Ποτέ δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα πού αποθηκεύτηκαν και πώς μεταφέρθηκαν. Εκτός αυτού, το πλύσιμο βοηθά να απαλλαγείτε από το φυτικό οξύ που περιέχουν οι φρέσκοι ξηροί καρποί. Χρησιμοποιείται για την προστασία των ξηρών καρπών από τα παράσιτα, αλλά μπορεί επίσης να βλάψει το ανθρώπινο σώμα.
  • Αποξηραμένα φρούτα: Αυτό το είδος φαγητού θεωρείται ως ένα από τα πιο βρώμικα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα φρούτα που πωλούνται “με το κιλό”. Ακόμα κι αν αγοράσατε αποξηραμένα φρούτα μέσα σε ένα ωραίο πακέτο, πρέπει πρώτα να τα ξεπλύνετε ή ακόμα και να τα μουλιάσετε για λίγες ώρες.

iatropedia

Τα 7 οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την υγεία και το σώμα μας

mesogeiaki diatrofi

Ο όρος «Μεσογειακή Διατροφή», με τον τρόπο που χρησιμοποιείται σήμερα, ουσιαστικά εισήχθη από τους επιστήμονες της διατροφής για να περιγράψει τη δίαιτα των Κρητικών (κυρίως), αλλά των άλλων χωρών της Μεσογείου, οι οποίες παρουσίαζαν κοινά χαρακτηριστικά με αυτήν.

Επειδή το ελαιόλαδο ήταν η βασική πηγή λίπους στη δίαιτα των Κρητικών, ο όρος «Μεσογειακή Διατροφή» ουσιαστικά περιγράφει το διατροφικό πρότυπο εκείνο που επικρατούσε στις ελαιοπαραγωγές περιοχές της Μεσογείου.

Τα χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής είναι τα ακόλουθα:

Καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (πλούσια σε φυτικές ίνες)

Καθημερινή κατανάλωση αδρά επεξεργασμένων δημητριακών και των προϊόντων τους (ψωμί, ζυμαρικά ολικής άλεσης, μη αποφλοιωμένο ρύζι κ.α.)

Όσπρια, πατάτες και ξηροί καρποί σε εβδομαδιαία βάση

Ελάχιστη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων

Χρήση του ελαιολάδου (που περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικές ουσίες) σαν κύρια πηγή λίπους και ελάχιστη κατανάλωση ζωικών λιπών

Ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος (σε μηνιαία βάση και σε μικρές ποσότητες)

Κατανάλωση σε μικρές έως μέτριες ποσότητες ψαριών και πουλερικών σε εβδομαδιαία βάση

Καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών (γάλα και τυρί) σε μικρές έως μέτριες ποσότητες

Κατανάλωση κρασιού σε καθημερινή βάση αλλά με μέτρο (1-2 ποτήρια)

Τα οφέλη στην υγεία μας 

Τα οφέλη από την εφαρμογή του προτύπου της Μεσογειακής Διατροφής είναι πολλαπλά και έχουν επιβεβαιωθεί και από πολλές άλλες μελέτες που έγιναν μετά και την μελέτη των 7 χωρών.

Συγκεκριμένα:

Επιβράδυνση του γήρατος και προαγωγή της μακροβιότητας (μέσω της μείωσης της θνησιμότητας από όλα γενικά τα αίτια, αλλά ειδικότερα από στεφανιαία νόσο και κάποιες μορφές καρκίνου)

Μείωση της συχνότητας εμφάνισης στεφανιαίας νόσου

Μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων, της ολικής και της LDL («κακής») χοληστερόλης και διατήρηση των επιπέδων της HDL («καλής») χοληστερόλης στο αίμα

Μείωση της συχνότητας εμφάνισης Διαβήτη τύπου 2

Μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης

Μείωση της εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων

Μείωση της συχνότητας εμφάνισης των νόσων Parkinson και Alzheimer, καθώς και μείωση της θνησιμότητας από τη νόσο Alzheimer

Είναι κατανοητό λοιπόν ότι το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής είναι το πλέον ιδανικό για την διατήρηση της καλής υγείας και της μακροζωίας. Σε συνδυασμό μάλιστα με την καθημερινή ήπια σωματική άσκηση, δεν μας βοηθά μόνο να είμαστε υγιείς, αλλά και να διατηρούμε φυσιολογικό σωματικό βάρος.
Κλείνοντας, αξίζει να σημειώσουμε ότι η Μεσογειακή Διατροφή αναγνωρίστηκε ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας από την UNESCO (Ναϊρόμπι, Νοέμβριος 2010), μετά από κοινή υποψηφιότητα της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Μαρόκου.

O,ΤΙ ΤΡΩΜΕ ΜΑΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ: Η κακή διατροφή αιτία για έναν στους πέντε θανάτους παγκοσμίως

diatrofi

Η κακή διατροφή είναι μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης προβλημάτων υγείας παγκοσμίως και ευθύνεται σχεδόν για έναν στους πέντε θανάτους, σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε σήμερα στην δημοσιότητα και καλεί τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να πράξουν περισσότερα για την βελτίωση των διατροφικών συνηθειών.

Η κατανάλωση ανθυγιεινών ή ανεπαρκούς ποσότητας τροφών, περιλαμβανομένης και της περίπτωσης βρεφών που δεν μπορούν να θηλάσουν, συνεισφέρει στην κακή διατροφή, αποφάνθηκαν οι ερευνητές που υπογράφουν την Παγκόσμια Έκθεση Διατροφής.

«Ό,τι τρώμε μας σκοτώνει»

Η έκθεση είναι μια ετήσια ανάλυση της κατάστασης της παγκόσμιας διατροφής.

«Η κακή διατροφή είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου νοσηρότητας και θνησιμότητας -περισσότερο από την ατμοσφαιρική ρύπανση, περισσότερο από το κάπνισμα», δήλωσε η Τζέσικα Φάντσο, μια καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins και επικεφαλής της έρευνας.

«Ό,τι τρώμε μας σκοτώνει. Επομένως κάτι χρειάζεται να μας επαναφέρει στο διατροφικό μας σύστημα», ανέφερε στο περιθώριο μιας παγκόσμιας διάσκεψης τροφίμων στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, την Μπανγκόκ.

Η ίδια είπε ότι η έλλειψη γνώσεων και οικονομικής δυνατότητας για την αγορά υγιεινών τροφίμων καθώς και οι αναποτελεσματικές αλυσίδες προμήθειας τροφίμων είναι μεταξύ των παραγόντων που συμβάλλουν στην κακή διατροφή.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 194 χώρες και διαπίστωσαν ότι ο υποσιτισμός πιθανόν να κοστίζει στον κόσμο 3,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, ενώ η παχυσαρκία και οι υπέρβαροι 500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Όλες οι χώρες δίνουν μάχη ενάντια σε κάποια μορφή υποσιτισμού -είτε πρόκειται για παιδιά με αναιμία ή πολύ κοντά για την ηλικία τους, είτε για γυναίκες υπέρβαρες λόγω ανθυγιεινής διατροφής- και τα ποσοστά της παχυσαρκίας στους εφήβους αυξάνονται, αναφέρει η έκθεση.

Οι περισσότερες χώρες δεν είναι πιθανό να ικανοποιήσουν τους εννέα παγκόσμιους στόχους για την διατροφή, τους οποίους έχουν υπογράψει ότι θα πρέπει να επιτύχουν μέχρι το 2025, περιλαμβανομένων της παχυσαρκίας των ενηλίκων, του διαβήτη, της αναιμίας και της υγείας των παιδιών.

Οι συγγραφείς της έκθεσης προειδοποιούν ότι η πρόοδος που σημειώνεται είναι απαράδεκτα αργή.
Ωστόσο, υπάρχουν σήμερα λεπτομερέστερα στοιχεία, που έχουν δημιουργήσει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία να υπάρξει πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση.

Η έκθεση επικαλείται το παράδειγμα του Άμστερνταμ, το οποίο αντιμετώπιζε κρίση στα ποσοστά των νεαρών υπέρβαρων και ξεκίνησε προγράμματα το 2012 για την αντιμετώπιση και την πρόληψη της παχυσαρκίας και την καλύτερη πρόσβαση στην ενημέρωση και την έρευνα για το ζήτημα.

Στις πρωτοβουλίες περιλαμβάνονταν οι δημόσιοι ψύκτες, οι περιορισμοί στις διαφημίσεις τροφίμων και οι οδηγίες για την παρασκευή και προμήθεια υγιεινών γευμάτων στα σχολεία. Σήμερα η παρουσία υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων στο Άμστερνταμ μειώνεται, σημειώνει η έκθεση.

Η μείωση των υπολειμμάτων τροφίμων επίσης θα μπορούσε να βελτιώσει την διατροφή, δήλωσε ο σερ Τζον Μπέντινγκτον, ο συμπρόεδρος της Παγκόσμιας Επιτροπής για την Γεωργία και τα Συστήματα Τροφίμων για την Διατροφή, μια ανεξάρτητη ομάδα ειδικών.

«Κάθε χρόνο περισσότερα από τα μισά φρούτα και λαχανικά που παράγονται παγκοσμίως χάνονται ή πετιούνται», είπε με email του στο Ίδρυμα Thomson Reuters Foundation.

Η Φάντσο επισήμανε ότι η διατροφή είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη ανοσίας κατά των ασθενειών, καθώς και για τις πνευματικές λειτουργίες.

 

Πόσο παχαίνουν τα μελομακάρονα, κουραμπιέδες και λοιπά χριστουγεννιάτικα γλυκά

melomakaronakourampies2018

Τα αγαπημένα γλυκών των επικείμενων εορτών έχουν ήδη αρχίσει να μας... λυγίζουν.

Φυσικά αναφερόμαστε στο... δίδυμο μελομακάρονα και κουραμπιέδες! Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι αυτά τα δύο γλυκίσματα θα έχουν την... τιμητική τους από τώρα μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου; Όλοι ξέρουμε κατά βάθος, ότι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες μας βάζουν σε πειρασμό κάθε χρόνο τέτοια εποχή.

Δείτε τι ισχύει με το κάθε ένα από τα πιο "δημοφιλή" γλυκά των εορτών των Χριστουγέννων και μάθετε πόσο... επικίνδυνο είναι το κάθε κομμάτι από αυτά για την σιλουέτα σας...

Κουραμπιέδες

Το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων, ο κουραμπιές, έχει πολλές θερμίδες και αρκετά λιπαρά, ιδίως κορεσμένα, που θεωρούνται επιβλαβή για το καρδιαγγειακό σύστημα. Οι ειδικοί επιστήμονες της Ένωσης Διαιτολόγων διατροφολόγων επισημαίνουν ότι για μια φορά το χρόνο δεν χάλασε ο κόσμος αλλά θα πρέπει η κατανάλωση τους να γίνεται με μέτρο.

1 κουραμπιές βάρους περίπου 40 γρ. περιέχει 240 θερμίδες και 9,2 γρ. λιπαρά

Μελομακάρονα

Τα μελομακάρονα είναι πιο υγιεινά σε σύγκριση με τους κουραμπιέδες, επειδή όταν παρασκευάζονται με ελαιόλαδο και όχι με βούτυρο περιέχουν λιγότερα κορεσμένα λιπαρά τα οποία είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα.

1 μελομακάρονο βάρους περίπου 35γρ. περιέχει 190 θερμίδες και 8 γρ.λιπαρά.

Δεν είναι μόνο τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες όμως...

Δίπλες

Οι δίπλες έχουν σχεδόν 50% λιγότερα λιπαρά. Εάν, μάλιστα, για την παρασκευή τους έχει χρησιμοποιηθεί ελαιόλαδο και όχι σπορέλαιο, τότε θα ενισχύσετε τον οργανισμό σας με μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

1 δίπλα (45 γρ.) έχει 170 θερμίδες και 4,5 λιπαρά 4,5 γρ.

Μαρόν γλασέ

Ένα κατεξοχήν χειμωνιάτικο γλυκό είναι τα κάστανα σε σιρόπι ζάχαρης ( μαρόν γλασέ). Δεν περιέχουν λιπαρά και έχουν χαμηλότερη θερμιδική αξία από τα υπόλοιπα γλυκά. Επίσης, τα κάστανα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία.

1 κομμάτι (40 γρ.) περιέχει 75 θερμίδες και σχεδόν μηδαμινά λίπη

Κορμός με σοκολάτα ή κάστανο

Τόσο η τούρτα σοκολάτα όσο και ο κορμός ­σοκολάτα χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς διαιτολόγους ως θερμιδικές "βόμβες" λόγω των πολλών λιπαρών που περιέχουν.

1 κομμάτι (100 γρ.) περιέχει 430 θερμίδες και 32γρ λιπαρά.

Λιγότερες θερμίδες περιέχει ο κορμός κάστανο ενώ κρίνεται υγιεινός, αφού περιέχει ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες από τα κάστανα. Ωστόσο πρόκειται για ένα υψηλής θερμιδικής αξίας γλυκό με αρκετά λιπαρά και η κατανάλωση του πρέπει να γίνεται με μέτρο.

1 κομμάτι (100 γρ.) έχει 370 θερμίδες και 19γρ.λιπαρά.

Σοκολατάκια

Τα σοκολατάκια (από γνήσια κουβερτούρα) ίσως είναι τα μόνα γλυκά που συστήνουν οι διαιτολόγοι , επειδή είναι πλούσια σε ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες. Η περιεκτικότητα της σε στεατικό οξύ, το οποίο έχει την ιδιότητα να με­ταβολίζεται στον οργανισμό ως ευερ­γετικό μονοακόρεστο λιπαρό οξύ την κάνει περισσότερο υγιεινή από όλα τα εορταστικά γλυκά. Οι ειδικοί συστήνουν την κατανάλωση περίπου 10-20 γρ. μαύρης σοκολάτας κάθε ημέρα.

1 σοκολατάκι (20 γρ.) περιέχει 110 θερμίδες και μόνο 6,5 γρ. λίπη.

Βασιλόπιτα

Η βασιλόπιτα τύπου κέικ γίνεται με πολύ βούτυρο και πολλά αυγά, με συνέπεια να είναι μεγάλης θερμιδικής αξίας με πολλά λιπαρά, κυρίως κορεσμένα.

1 κομμάτι βασιλόπιτα τύπου κέικ (100 γρ.) έχει 350 θερμίδες και 20 γερ. λιπαρά.

Από την άλλη πλευρά η βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι θεωρείται καλύτερη επιλογή επειδή για την παρασκευή της απαιτείται 50% λιγότερο βούτυρο ενώ περιέχει πολλά μυρωδικά τα οποία (μαχλέπι, μαστίχα και γλυκάνισο) έχουν και αντιοξειδωτική δράση.

1 κομμάτι βασιλόπιτα τύπου τσουρέκι (80 γρ.) έχει 255 θερμίδες και 7,5 γρ, λιπαρά.

Πανετόνε

Το πανετόνε, η υπερπαραγωγή είναι ένα τσουρέκι με γέμιση από σταφίδες, φρούτα και καρύδια, συστατικά τα οποία το «φορτώνουν» με λιπαρά.

1 κομμάτι (115 γρ.) περιέχει 405 θερμίδες και 18γρ. λιπαρά.

Κεφίρ: Θρεπτικές ιδιότητες και πλεονεκτήματα

kefir

Το κεφίρ είναι ένα μοναδικό καλλιεργημένο γαλακτοκομικό προϊόν, εξαιρετικά πλούσιο σε προβιοτικά.

Για αιώνες, έχει χρησιμοποιηθεί στην ευρωπαϊκή και ασιατική λαϊκή ιατρική λόγω της ευρείας ποικιλίας κλινικών καταστάσεων που βελτιώνει.

Η κατανάλωση κεφίρ συνδέεται με τη βελτίωση του πεπτικού και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Η λέξη κεφίρ προέρχεται από την τουρκική λέξη «keyif» και σημαίνει «καλή αίσθηση».

Το κεφίρ παρασκευάζεται από σπόρους, οι οποίοι στην πραγματικότητα είναι ένας συνδυασμός βακτηριδίων και ζυμών που αλληλεπιδρούν με το γάλα. Έτσι δημιουργείται ένα ρόφημα καλά ανεκτό ακόμα και από άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη.

Διατροφικές πληροφορίες

Ένας από τους πιο δημοφιλείς λόγους για να πιει κανείς το κεφίρ, είναι επειδή περιέχει προβιοτικά και πρεβιοτικά. Το Kefir περιέχει περίπου 30 διαφορετικούς μικροοργανισμούς, καθιστώντας το μια πολύ καλή πηγή προβιοτικών.

Τα προβιοτικά, είναι μικροοργανισμοί που μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη και μπορούν να προσφέρουν προστασία από επιβλαβή βακτήρια. Τα πρεβιοτικά είναι υδατάνθρακες που τα προβιοτικά χρησιμοποιούν ως καύσιμο. Το Κεφίρ τα έχει και τα δύο. Περιέχει επίσης βιταμίνες ασβεστίου, πρωτεΐνης και Β.

Πλεονεκτήματα του κεφίρ

Τα οφέλη του κεφίρ είναι όχι μόνο τοπικά αλλά και συστημικά και μπορούν συνολικά να επηρεάσουν θετικά την υγεία σας. Τα παρακάτω είναι μερικά από τα σπουδαιότερα πλεονεκτήματα του κεφίρ.

Ενισχύει την ασυλία
Το κεφίρ περιέχει πολλές ενώσεις και θρεπτικά συστατικά, όπως η βιοτίνη και το φυλλικό οξύ, που βοηθούν το ανοσοποιητικό σας σύστημα να εκτοξευθεί και να προστατεύσει τα κύτταρα σας. Έχει μεγάλη ποσότητα προβιοτικών, τις ειδικές δυνάμεις του μικροβιακού κόσμου. Το κεφίρ περιέχει, Lactobacillus Kefiri το οποίο βοηθάει στην υπεράσπιση από επιβλαβή βακτήρια όπως η σαλμονέλα και η E. coli. Αυτό το βακτηριακό στέλεχος, βοηθάει στην τροποποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην αναστολή της ανάπτυξης πολλών αρπακτικών βακτηρίων.

Επιπλέον το κεφίρ περιέχει ένα άλλο ισχυρό συστατικό που βρίσκεται μόνο σε αυτό το προβιοτικό ρόφημο, έναν αδιάλυτο πολυσακχαρίτη που ονομάζεται καφιράνη που έχει αποδειχθεί ότι είναι αντιμικροβιακός και βοηθά στην καταπολέμηση του μύκητα κάντιντα. Επιπλέον, μελέτες δείχνουν ότι μειώνει τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση.

Βελτιώνει την υγεία των οστών
Η οστεοπόρωση αποτελεί σήμερα μια μεγάλη ανησυχία για πολλούς ανθρώπους. Η επιδείνωση της ασθένειας των οστών ευδοκιμεί σε άτομα που δεν λαμβάνουν αρκετό ασβέστιο, γυναίκες στην εμμηνόπαυση και καπνιστές. Το κεφίρ που παράγεται από ολόκληρο το λιπαρό γαλακτοκομικό προϊόν, έχει υψηλοτέρα επίπεδα ασβεστίου από το γάλα.

Εντούτοις, περιέχει βιοδραστικές ενώσεις που βοηθούν στην απορρόφηση του ασβεστίου στο σώμα και σταματά την εκφύλιση των οστών. Το κεφίρ περιέχει επίσης βιταμίνη Κ2, η οποία έχει αποδειχθεί ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της υγείας των οστών, την πυκνότητα και την απορρόφηση του ασβεστίου, ενώ η ανεπάρκεια βιταμίνης Κ μπορεί να οδηγήσει σε οστικά προβλήματα. Τα προβιοτικά του κεφίρ βελτιώνουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και το ίδιο το γαλακτοκομικό προϊόν περιέχει όλα τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά για τη βελτίωση της πυκνότητας των οστών, συμπεριλαμβανομένου του φωσφόρου, του ασβεστίου, του μαγνησίου, της βιταμίνης D και της βιταμίνης K2.

Αντικαρκινική δράση
Ο καρκίνος είναι μια σοβαρή επιδημία που πλήττει όλο τον κόσμο. Το κεφίρ είναι ένα πολύ αποτελεσματικό όπλο κατά της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων.

Τα πλεονεκτήματα του κεφίρ στην καταπολέμηση του καρκίνου σχετίζονται με την επιβράδυνση της ανάπτυξης των πρώιμων όγκων και της ενζυματικής μετατροπής των καρκινικών κυττάρων σε μη καρκινικά.

Βοηθάει στην πέψη
Το ρόφημα κεφίρ βοηθάει στην αποκατάσταση της ισορροπίας των βακτηρίων του εντέρου και καταπολεμάει τις γαστρεντερικές νόσους, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, τη νόσο του Κρόνου και τα έλκη.

Βοηθάει στην αντιμετώπιση αλλεργιών
Διάφορες μορφές αλλεργιών και άσθματος συνδέονται με φλεγμονώδεις νόσους. Σε ορισμένες μελέτες το κεφίρ αποδείχθηκε ότι μειώνει τη φλεγμονή και τη συσσώρευση βλέννας στους πνεύμονες.

Οι ζωντανοί μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο κεφίρ, συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε να καταστέλλει φυσικά τις αλλεργικές αντιδράσεις. Μερικοί επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι αποτέλεσμα της έλλειψης καλών βακτηρίων στο έντερο.

Βοηθάει στην επούλωση των πληγών
Ο υδατάνθρακας που βρίσκεται στο κεφίρ, η κεφιράνη, εκτός από την υποβοήθηση του ανοσοποιητικού συστήματος, έχει επίσης δοκιμαστεί και δείξει, ότι συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας της επούλωσης των πληγών στο δέρμα. Έχει αποδειχθεί ακόμη ότι προστατεύει τον συνδετικό ιστό.

Βελτιώνει τα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη
Τα καλά βακτήρια που υπάρχουν σε πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι απαραίτητα για ένα υγιές έντερο. Τα δραστικά συστατικά του κεφίρ, βοηθούν στη διάσπαση της λακτόζης σε γαλακτικό οξύ, καθιστώντας ευκολότερη την πέψη.

Συστήνουμε ανεπιφύλακτα την καθημερινή κατανάλωση ενός ποτηριού κεφίρ ημερησίως προκειμένου να επωφεληθείτε από την πλούσια διατροφική του αξία.

Από την Κάλλια Θ. Γιαννιτσοπούλου
Κλινική διαιτολόγο- διατροφολόγο, MSc, MBA, SRD
Επιστημονικό Διαιτολογικό Κέντρο ‘Σώμα Υγιές’
www.somaygies.gr