Σαβ10202018

Τελευταία ΕνημέρωσηΣαβ, 20 Οκτ 2018 2pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Υγεια & Διατροφη Γενικά Καρκίνος Πνεύμονα: Νέος βιοδείκτης για πρώιμη διάγνωση

Καρκίνος Πνεύμονα: Νέος βιοδείκτης για πρώιμη διάγνωση

pneymones karkinos

Iάπωνες ερευνητές παρατήρησαν υψηλά επίπεδα της πρωτεΐνης CKAP4 στο αίμα των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου The American Journal of Pathology, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Κιτασατο με επικεφαλής τον Δρ Γουιτσι Σατο, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της CKAP4 είναι σημαντικά υψηλότερα στα άτομα με καρκίνο του πνεύμονα, συγκριτικά με τους υγιείς.

Επιπλέον κατάφεραν να καθορίσουν ότι τα επίπεδα της CKAP4 είναι ήδη αυξημένα στο αίμα των ασθενών με σταδίου 1 καρκίνο του πνεύμονα, γεγονός που σημαίνει ότι η πρωτεΐνη θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πιθανό βιοδείκτη και να αλλάξει τις υφιστάμενες διαγνωστικές και θεραπευτικές πρακτικές για ορισμένες μορφές καρκίνου του πνεύμονα, περιλαμβανομένου του μη μικροκυτταρικού και του ακανθοκυτταρικού.

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι κύρια αιτία θανάτου σε άνδρες και γυναίκες, παγκοσμίως, λόγω της κακής πρόγνωσης και της καθυστερημένης διάγνωσης του.

«Ο εντοπισμός των ασθενών σε πρώιμο στάδιο, όταν ο καρκίνος μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά είναι εξαιρετικά σημαντικός για την βελτίωση της πρόγνωσης», σύμφωνα με τον Δρ Σατο και γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη καλύτερων βιοδεικτών πρώιμης πρόγνωσης.

Κι ενώ υπάρχουν βιοδείκτες για τον καρκίνο του πνεύμονα (όπως το καρκινικό εμβρυονικό αντιγόνο, το αντιγόνο Lewis X, το αντιγόνο του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος και το κλάσμα κυτταροκερατίνης 21-1), δεν είναι ικανοί να διαγνώσουν τη νόσο σε πρώιμο στάδιο. 

Οι ιάπωνες ερευνητές υποστηρίζουν ότι η πρωτεΐνη CKAP4 μπορεί να συντελέσει πράγματι στην πρώιμη διάγνωση του καρκίνου πνεύμονα.

Εξάλλου η ανάλυση που έκαναν σε δείγματα αίματος από 271 ασθενείς με καρκίνο πνεύμονα και 100 υγιή άτομα έδειξε ότι, το αντίσωμα KU-Lu-1 αντέδρασε μόνο με τα ογκοκύτταρα και τους στρωματικούς ινοβλάστες του όγκου των ασθενείς και όχι με τον φυσιολογικό πνευμονικό ιστό.

Περαιτέρω αναλύσεις απέδειξαν ότι το αντιγόνο KU-Lu-1 αναγνώριζε την πρωτεΐνη CKAP4 στα καρκινικά κύτταρα του πνεύμονα και τον ιστό επίσης.

«Η χρήση της CKAP4 ως βιοδείκτης μπορεί να αλλάξει τις υφιστάμενες πρακτικές αναφορικά με τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα και η διάγνωση μπορεί να βελτιωθεί αξιοσημείωτα», καταλήγει ο Δρ Σατο.