Σαβ07212018

Τελευταία ΕνημέρωσηΣαβ, 21 Ιουλ 2018 12pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Υγεια & Διατροφη Γενικά Τι ισχύει για την πρόσβαση ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα

Τι ισχύει για την πρόσβαση ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα

farmaka 1

Διασφαλίζεται η φαρμακευτική κάλυψη όλου του φάσματος των σοβαρών ασθενειών, εκτιμά το υπουργείο Υγείας

Εγκύκλιο με την οποία θα μπορούν να εισάγονται στη χώρα σκευάσματα που αφορούν σε νόσους απειλητικές για τη ζωή ή που μπορούν να προκαλέσουν ανήκεστο βλάβη στην υγεία, ανεξάρτητα αν έχουν περάσει ή όχι από το «φίλτρο» της θετικής λίστας και οι ασθενείς να αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, εξέδωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Η εγκύκλιος, που αποτελεί συνέχεια σχετικής εξαγγελίας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει σκοπό την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών με σοβαρές παθήσεις σε όλες τις ακριβές και καινοτόμες θεραπείες.

Με τον τρόπο αυτό, όπως εκτιμά το υπουργείο Υγείας, διασφαλίζεται η φαρμακευτική κάλυψη όλου του φάσματος των σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων υπο-ομάδων ασθενών που δεν καλύπτονται από τις κείμενες διατάξεις, ενώ παράλληλα ενεργοποιείται διάταξη που δεν εφαρμοζόταν έως σήμερα, με σκοπό την καθολική πρόσβαση του πληθυσμού σε αξιόπιστη φαρμακευτική περίθαλψη.

Γίνεται πλέον σαφές πως δεν θα υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα αποκλεισμού ασθενή από το ενδεικνυόμενο για τη θεραπεία του φάρμακο.

Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι η διάταξη εφαρμόζεται μόνον κατόπιν εξατομικευμένης κρίσης από την Ειδική Επιτροπή Θετικής Λίστας, βάσει αυστηρών επιστημονικών κριτηρίων, δηλαδή του ιστορικού, των εργαστηριακών εξετάσεων, των στοιχείων παρακλινικού ελέγχου του ασθενούς και τεκμηριωμένων βιβλιογραφικών αναφορών ως προς το αιτούμενο φάρμακο.

Για τη διευκόλυνση ασθενών και θεραπόντων γιατρών, η υποβολή της σχετικής αίτησης και του φακέλου, μπορεί να γίνεται και ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής διεύθυνσης που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό στον ΕΟΠΥΥ, στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Σε ό,τι αφορά τα φάρμακα που δεν έχουν τιμολογηθεί και δεν κυκλοφορούν ακόμη στην Ελλάδα, εξακολουθεί να εφαρμόζεται η ειδική διαδικασία των έκτακτων εισαγωγών.

news