Δευ06252018

Τελευταία ΕνημέρωσηΚυρ, 24 Ιουν 2018 7pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Πολιτισμος & Ψυχαγωγια Πολιτισμος DIE WELT: «Πώς η Ελλάδα μπορεί να πάρει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα με αντάλλαγμα το Brexit" GUARDIAN: "Η επανένωση τους είναι πολιτιστική επιταγή"

DIE WELT: «Πώς η Ελλάδα μπορεί να πάρει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα με αντάλλαγμα το Brexit" GUARDIAN: "Η επανένωση τους είναι πολιτιστική επιταγή"

parthenonas anastilosi

Ένα καλό διαπραγματευτικό ατού στα χέρια της Ελλάδας εντοπίζει η γερμανική εφημερίδα Die Welt, στο οποίο μπορεί να στηριχτεί η Ελλάδα και να διεκδικήσει την επιστροφή των μαρμάρων.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε., οποιαδήποτε έγκριση για οικονομική συμφωνία ανάμεσα στην Ένωση και τη Βρετανία μετά το Brexit θα πρέπει να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των χωρών- μελών αλλιώς, έστω και μια αν διαφωνήσει, αυτομάτως μπλοκάρεται!

Γι' αυτό και η Welt βλέπει μία νεότερη ευκαιρία για να προωθηθεί με αξιώσεις το αίτημα της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα σε εκτενές άρθρο που φιλοξενείται στην ηλεκτρονική της έκδοση τα Μάρμαρα του Παρθενώνα μπορούν να επιστραφούν ως αντάλλαγμα για το Brexit. 

«Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά, ότι χωρίς την έγκρισή τους, μπορεί μεν η Μεγάλη Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, η οποιαδήποτε οικονομική συμφωνία με την ΕΕ θα μπορέσει να ισχύσει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των Ελλήνων» αναφέρει η Die Welt και συμπληρώνει πως σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, το Brexit, θα πρέπει να εγκριθεί από κάθε εθνικό κοινοβούλιο στην ΕΕ, επομένως και του Ελληνικού.

GUARDIAN: Ας κάνουμε μια συμφωνία Brexit με τα μάρμαρα του Παρθενώνα που ανήκουν στην Ελλάδα και Ευρώπη

Ακόμη μια εβδομάδα από την έναρξη του άρθρου 50, και ήδη η ελπίδα για εγκάρδιες διαπραγματεύσεις φαίνεται αισιόδοξη. Το Σαββατοκύριακο, εν μέσω πρόωρης ανατροπής της μοίρας μετά το Brexit του Γιβραλτάρ , ο πρώην ηγέτης των Tory Michael Howard υπονοούσε ότι ένας τρόπος για να επιλυθεί αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να είναι ένας πόλεμος με την Ισπανία.

Μέχρι στιγμής, το επίκεντρο είναι η πολιτική, τα κιλά, τα σελίνια και τα ευρώ και τοχρώμα των διαβατηρίων , αλλά στην αναζήτηση κοινών στοιχείων αξίζει να θυμηθούμε ότι η ίδια η συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα άρθρα 3 και 167, θέτει ένα καθήκον Και στις δύο πλευρές των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να ληφθεί υπόψη η ανάγκη να «διασφαλιστεί η διαφύλαξη και η ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης». Εδώ υπάρχουν περιθώρια για μια χειρονομία που μπορεί να επιτρέψει την πιο εποικοδομητική διεξαγωγή συνομιλιών.

Τα σημαντικότερα σύμβολα της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς είναι τα μάρμαρα του Παρθενώνα . Οι μισοί από αυτούς βρίσκονται στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης , ενώ το άλλο μισό, ριγμένο από τον Παρθενώνα από έναν Σκωτσέζο διπλωμάτη, κάθεται σε μια γκαλερί Βρετανικού Μουσείου. Κάνοντας την επιστροφή των κλεμμένων μαρμάρων του Λόρδου Έλγιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Brexit θα οδηγούσε σε ένα όφελος για τη Βρετανία και ένα θρίαμβο για την ευρωπαϊκή αναβάθμιση της κληρονομιάς του.

Η επανένωση των μαρμάρων είναι μια πολιτιστική επιταγή, όχι τόσο για την Ελλάδα (οι σημερινοί πολίτες της είναι αμφίβολης καταγωγής από τον Περικλή) όσο και για την Ευρώπη. United, θα αποτελέσουν μια μοναδική αναπαράσταση των αρχών του πολιτισμένου βίου στην Ευρώπη, πριν από 2.500 χρόνια. Θα είναι σαν να βάζετε μαζί μια φωτογραφία που έχει σπάσει στο μισό, καταγράφοντας τους ανθρώπους που περπατούν και μιλάνε, έπαιζαν και (ιδιαίτερα) πίνοντας. Συνδυασμένες στο εξειδικευμένο σύγχρονο μουσείο κάτω από τον Παρθενώνα, τα μάρμαρα θα είναι ο σπουδαιότερος καλλιτεχνικός και αρχιτεκτονικός θησαυρός της ηπείρου.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είχαν κλαπεί. Η άδεια του Elgin για την απομάκρυνση των "πετρών" του απαγόρευσε να τραβήξει κάτω την υπερκατασκευή του κτιρίου για να αποκόψει τις μετόπες και τα γλυπτά. Πριν από μια κοινοβουλευτική επιτροπή ψέμασε εξωφρενικά, προσποιούμενος ότι ενήργησε μόνο όταν είδε με τα μάτια του πώς είχαν καταστραφεί από τους Τούρκους.

Αυτό ήταν ένα αποδεδειγμένο ψεύδος, επειδή δεν έφτασε στην Αθήνα μέχρι που τα περισσότερα από τα μάρμαρα είχαν σπαρθεί από τους εργάτες του για το δικό του κέρδος, παραβιάζοντας το καθήκον του ως βρετανό πρεσβευτή. Τώρα κατοχυρώνονται από το νόμο του Βρετανικού Μουσείου του 1963 στους διαχειριστές του ιδρύματος.Ωστόσο, το κοινοβούλιο μπορεί να τα αποκαλύψει με μια απλή τροποποίηση ή μια γραμμή στο μεγάλο νομοσχέδιο του Μπρέξιτ και να τα στείλει πίσω στην Αθήνα στο πλαίσιο της τελικής μας 

Δεν μπορεί να ειπωθεί ότι οι διαχειριστές έχουν κρατήσει τα μάρμαρα υπεύθυνα.Κάλυψαν το σκάνδαλο καθαρισμού εδώ και δεκαετίες, αφού τα μάρμαρα είχαν καθαριστεί και γδαρμένο στις εντολές του ευεργέτη Joseph Duveen. Τα εκθέτουν ακόμα σε μια γκαλερί που θυμίζει τον Duveen - έναν από τους πιο αμφιλεγόμενους, ευκαιριακούς έμπορους τέχνης του 20ού αιώνα.

Όσο για τον ισχυρισμό του πρώην βρετανικού μουσείου Neil MacGregor ότι ανήκουν σε ένα μουσείο "κάτι για όλους" - μια γρήγορη συγκίνηση για τους τουρίστες πριν μεταβούν στις αιγυπτιακές μούμιες μέσω των σκακιστών Lewis - αυτό είναι άγνωστο. Ανήκουν στα υπόλοιπα κομμάτια της εκπληκτικής ζωφόρου, κάτω από τη διαφανή οροφή του Μουσείου της Ακρόπολης, κοιτώντας ψηλά στον Παρθενώνα και στον γαλάζιο αττικό ουρανό.

parthenonas

Φωτογραφία: Άγγελος Τζώρτζινης / AFP

Τώρα είναι η στιγμή να προσφέρουμε την επιστροφή τους, ως μέρος της συμφωνίαςBrexit . Κανείς δεν φαίνεται ακόμη να έχει παρατηρήσει τις δεσμευτικές υποχρεώσεις των κρατών μελών της ΕΕ και των διαπραγματευτών τους και του Ηνωμένου Βασιλείου (το οποίο παραμένει κράτος μέλος έως ότου εγκαταλείψει) που επιβάλλει η ίδια η συνθήκη της ΕΕ.

Το άρθρο 3 ορίζει το καθήκον ενίσχυσης της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης (προφανώς εφικτό με την επανένωση των μαρμάρων) και το άρθρο 167 είναι συγκεκριμένο. «Κατά τη λήψη μέτρων βάσει άλλων διατάξεων της Συνθήκης» (δηλαδή βάσει του άρθρου 50), οι Βρυξέλλες και όλα τα κράτη μέλη πρέπει να «λάβουν υπόψη» τον στόχο της «διατήρησης και διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς ευρωπαϊκής σημασίας».

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πολιτιστική κληρονομιά από τα μάρμαρα του Παρθενώνα , επομένως οι διαπραγματευτές και στις δύο πλευρές είναι υποχρεωμένοι να λάβουν υπόψη την επανένωση. Είναι, φυσικά, ανεκτίμητες και μια προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου για την επιστροφή τους θα πρέπει να γίνει αποδεκτή σε αντάλλαγμα μεγάλων παραχωρήσεων.

Θα μπορούσε να γίνει, με αυτή τη φοβερή φράση, μια κατάσταση "κερδοφόρου": οι ευρωπαίοι διαπραγματευτές θα επαινούνταν για ένα μοναδικό πολιτιστικό επίτευγμα και το Ηνωμένο Βασίλειο θα κέρδιζε όχι μόνο μεγάλες εκπτώσεις αλλά και ευγνωμοσύνη μέσω μιας δράσης που το μεγαλύτερο μέρος του λαού συμφωνούσε Ούτως ή άλλως , σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Και η συμφωνία θα είχε το πλεονέκτημα ότι δεν θα εξαρτιόταν από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ζητούσε να επιστρέψει, μέσω διπλωματικών οδών, από το 1833.

Ο Jean-Claude Juncker και οι γραφειοκράτες του, και οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας ειδικότερα συχνά αναφέρονται στην σημασία που έχει για την Ευρώπη ο πολιτισμός της - και δεν πρέπει να χάσουν την ευκαιρία να την ενισχύσουν.

Η ίδια η συνθήκη, κατά την άποψή μου, τους υποχρεώνει να θέσουν την επανένωση των μαρμάρων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο έδαφος για να επιτύχουν την επιστροφή τους στην Αθήνα.

Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, η προθυμία να παραδοθούν τα άσχημα κέρδη του Elgin θα κερδίσει καλή θέληση καθώς και παραχωρήσεις. Η Βρετανία εγκαταλείπει την Ευρώπη, οπότε πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρώπη με τα μάρμαρα της.