Σαβ07212018

Τελευταία ΕνημέρωσηΣαβ, 21 Ιουλ 2018 12pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Πολιτισμος & Ψυχαγωγια Πολιτισμος Ανοίγει τις πόρτες της η ανακαινισμένη Ελληνική Βιβλιοθήκη στην Αλεξάνδρεια

Ανοίγει τις πόρτες της η ανακαινισμένη Ελληνική Βιβλιοθήκη στην Αλεξάνδρεια

vivliothiki elliniki alexadreias

Ένα μεγάλο έργο για τον Ελληνικό πολιτισμό ολοκληρώθηκε αναβιώνοντας μια δόση από τα αρχαία επιτεύγματα των σπουδαίων Ελλήνων. Η Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας ανακοίνωσε την ανακαίνιση της βιβλιοθήκης, ταξινομώντας και συλλέγοντας όλον τον εκπαιδευτικό και φιλολογικό πλούτο που έχει περιέλθει στα χέρια της πρεσβυγενούς Κοινότητας τα τελευταία εκατό περίπου χρόνια...

Η Βιβλιοθήκη ξαναπήρε φέτος ζωή από την Κοινότητα και στην οποία περιλαμβάνονται πολλές ιστορικές και ανέκδοτες εκδόσεις, μέσα από τα κληροδοτήματα μεγάλων ευεργετών αλλά και από την αγάπη και την προσφορά των απλών Αλεξανδρινών Αιγυπτιωτών όλα αυτά τα χρόνια.

Έτσι, με απόφαση του Προεδρείου της Κοινοτικής Επιτροπής, και μέσα από τον κόπο και τη συνεχή επίβλεψη του οικονομικού επόπτη Πάρη Μακρή, και με τη στήριξη του εφόρου εκπαιδευτηρίων Μιχάλη Καρυδιά, ο χώρος πήρε αυτές τις ημέρες την τελική του μορφή, και τα έργα ολοκληρώνονται τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η αναπαλαίωση έγινε με κριτήρια τέτοια που ο πλούτος των βιβλίων να είναι προσβάσιμος σε όλους τους αναγνώστες, αλλά και με ένα καλαίσθητο τρόπο, που να ελκύει έτι περαιτέρω το ενδιαφέρον όσοι τον επισκέπτονται και κυρίως των μαθητών.

Δημιουργήθηκε έτσι ένα νέο αναγνωστήριο με τον κατάλληλο εξοπλισμό, μπήκε καινούριο δάπεδο, τοποθετήθηκαν ξύλινες επενδύσεις στους τοίχους και νέα φωτιστικά, τα έπιπλα ανακαινίστηκαν διατηρώντας την αίγλη του παρελθόντος αλλά λήφθησαν υπόψη και όλες οι απαιτούμενες ανέσεις της εποχής, όπως τα κατάλληλα κλιματιστικά μηχανήματα, τα οποία συμβάλλουν πρώτιστα και στην προστασία των παλαιότερων βιβλίων.

Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα βιβλία της Βιβλιοθήκης είναι συλλεκτικά, καθώς χρονολογούνται πολλές δεκαετίες πριν, ενώ σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η πρώτη εγκυκλοπαίδεια του «ΛΑΡΟΥΣ».

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο, να σημειωθεί ότι «παντρεύεται» ο φιλολογικός, πολιτιστικός, ιστορικός και επιστημονικός γραπτός πλούτος από διάφορες χώρες και εκπεφρασμένος από διάφορες γλώσσες, καθώς εδώ φυλάσσονται εκδόσεις –εκτός από τα ελληνικά– γραμμένες στα γαλλικά, στα γερμανικά και τα ιταλικά.

Την ταξινόμηση των βιβλίων ανέλαβε και προχώρησε με επιτυχία ο π. Σπυρίδωνας Κλαδάκης, στέλεχος της Κοινότητας και ιερέας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Η νέα Βιβλιοθήκη της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας πρόκειται να εγκαινιαστεί επίσημα στις αρχές του μήνα Σεπτεμβρίου, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

thepressroom