Τρι02202018

Τελευταία ΕνημέρωσηΤρι, 20 Φεβ 2018 12am

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Πολιτισμος & Ψυχαγωγια Πολιτισμος Aρχισαν οι 3μερες εκδηλώσεις του Πανποντιακού Πανοϋρ στα Σούρμενα

Aρχισαν οι 3μερες εκδηλώσεις του Πανποντιακού Πανοϋρ στα Σούρμενα

pnoyr soyrmena afissa

Η παράδοση του μικρασιατικού Ελληνισμού αναβιώνει φέτος για 93η χρονιά από 19 έως 23 Απριλίου 

Από τις 19 έως τις 23 Απριλίου θα γίνει φέτος, για 93η συνεχόμενη χρονιά, το Παμποντιακό Πανηγύρι στα Σούρμενα, στον Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης. Πρόκειται για μια εκδήλωση-θεσμό που διοργανώνει η Ενωση Ποντίων Σουρμένων και προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. 

Η ένωση αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της: «Οι Πόντιοι στα Σούρμενα ζούνε εορταστικές στιγμές, όπως στις ομηρικές γιορτές, καθώς ο θάνατος και η φθορά μεταλλάσσονται σε ύμνο για τη ζωή με αθλητικούς, πνευματικούς και καλλιτεχνικούς αγώνες. Πιστοί στις ρίζες και στην παράδοση από τις αλησμόνητες πατρίδες βιώνουν και διαιωνίζουν τα ήθη και τα έθιμα».

Το πρόγραμμα

Η αυλαία των εκδηλώσεων θα ανοίξει με ένα οδοιπορικό για την παρουσία και τη δράση του Πολεμικού Ναυτικού την περίοδο 1912-1922 στη Μικρά Ασία, ενώ για πρώτη φορά φέτος στο «Παμποντιακόν Πανοΰρ 2017, τη Θωμά 'ς σα Σούρμενα» θα λάβουν μέρος προσφυγικές ομάδες ποδοσφαίρου (παλαίμαχοι). 

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν και στην ποντιακή κουζίνα, ενώ από τα δρώμενα δεν θα λείψουν η μουσική, ο χορός και το γλέντι.
Το απόγευμα του Σαββάτου 22 Απριλίου θα τελεστεί μέγας πανηγυρικός εσπερινός, χοροστατούντος του μητροπολίτη Γλυφάδος, Ελληνικού, Βούλας, Βουλιαγμένης και Βάρης Παύλου και θα τεθούν σε προσκύνημα τα ιερά λείψανα του αγίου Ευγενίου, πολιούχου Τραπεζούντας, και του αγίου Γεωργίου του Καρσλίδη.

Την Κυριακή του Θωμά, τελευταία ημέρα του Παμποντιακού Πανηγυριού, θα τελεστεί το ταφικό έθιμο στο Κοιμητήριο Σουρμένων. Πρόκειται για ένα έθιμο που έφεραν από τον ιστορικό Πόντο οι πρώτοι κάτοικοι της περιοχής και τηρείται με ευλάβεια έως σήμερα. 

Ολες τις ημέρες των εκδηλώσεων έχουν προγραμματιστεί δρώμενα στην πλατεία των Σουρμένων με ποντιακούς και άλλους παραδοσιακούς χορούς, τους οποίους θα παρουσιάσουν ποντιακοί σύλλογοι και σύλλογοι από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Οσοι επιθυμούν να επισκεφθούν το «Παμποντιακόν Πανοΰρ 2017, τη Θωμά 'ς σα Σούρμενα» μπορούν να ενημερωθούν για τις εκδηλώσεις από την ιστοσελίδα της ένωσης (www.sourmena.gr)