Τετ04242019

Τελευταία ΕνημέρωσηΤετ, 24 Απρ 2019 12am

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Περιβαλλον & Οικολογια Περιβαλλον

Νέα βράβευση των Εθελοντών Δασοπροστασίας Ελληνικού-Αργυρούπολης από Περιφέρεια Αττικής.

ethel dasopr vrab 2

Άλλη μια σημαντική βράβευση, αυτή την φορά από την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Αττικής. για την καταξιωμένη Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ελληνικού -Αργυρούπολης, ως μία ακόμη αναγνώριση της ανιδιοτελούς προσφοράς τους και την προστασία του Υμηττού κατά την αντιπυρική περίοδο 2018 

Η βραβευση πραγματοποιήθηκε την  Τετάρτη 21-2-2018 σε ειδική εκδήλωση στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών, στο Χολαργό.

ethel dasopr vrab 1

Το βραβείο απένειμε στον επικεφαλής της Ομάδας  Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κρητικό, ο  νέος Περιφερειακός Διοικητής της Πυροσβεστικής  Υπηρεσίας Στερεάς Ελλάδας  Υποστράτηγος, Νίκος Σπαής,  ο οποίος εξήρε ιδιαίτερα την εργώδη προσπάθεια της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης και την προσφορά των Εθελοντών του για τον κοινό σκοπό.

ethel dasopr vrab 3

Κίνδυνος λόγω της στάχτης από τα τζάκια στους κάδους απορριμμάτων

kadoi fotia

Δεν είναι λίγα τα περιστατικά πολίτες να πετούν απρόσεκτα τη στάχτη από τα τζάκια στους κάδους απορριμμάτων, με την πράξη αυτή να εγκυμονεί πολλούς και μεγάλους κινδύνους. 

Ακόμα μεγαλύτερος όμως είναι ο κίνδυνος εάν οι συνοδοί των απορριμματοφόρων δεν αντιληφθούν έγκαιρα τις εστίες που σιγοκαίνε μέσα στους κάδους και προχωρήσουν στην αποκομιδή.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κίνδυνος πυρκαγιάς και καταστροφής του ίδιου του απορριμματοφόρου είναι τεράστιος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το προσωπικό του.

Παράδειγμα, ο Δήμος Μαλεβιζίου, με την Υπηρεσία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης να απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες, να μην ρίχνουν την στάχτη από τα τζάκια και τις ξυλόσομπες στους κάδους απορριμμάτων, με δύο κάδους να καίγονται τις τελευταίες ημέρες.

«Πρόκειται για μια πράξη που εγκυμονεί πολλούς κινδύνους για τα πληρώματα, τα οχήματα και τον δημοτικό εξοπλισμό. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρήθηκαν δυο πυρκαγιές σε κάδους απορριμμάτων, οι οποίες πιθανότατα προκλήθηκαν από στάχτη που δεν είχε σβήσει», παρατηρεί.

Εθελοντ. Ομαδα Δασοπρ.-Δασοπυρ. Ελληνικού-Αργυρούπολης: Λαμπερή κοπή πίτας και βραβεύσεις

dasoprost pita 2019

Με μεγάλη συμμετοχή, σε θερμό κλίμα με συγκίνηση και εκπλήξεις, έκοψε την βασιλόπιτα της για το 2019 η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας & Πυρόσβεσης του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης (ΕΟΔΠΕΑ).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον πλήρως ανακαινισμένο, πανέμορφο χώρο του Α’ ΚΑΠΗ Αργυρούπολης.

Στη λαμπερή αυτή βραδιά απονεμείθηκαν τιμές σε όλους τους Εθελοντές του Δήμου, ως αναγνώριση της προσφοράς τους κατά την αντιπυρική περίοδο 2018 για την προστασία του βουνού, που είναι και το κυριότερο μέλημα της ομάδας, καθώς και σε συνεργαζόμενες Εθελοντικές Ομάδες  που συμπαραστάθηκαν στο δύσκολο έργο της ΕΟΔΠΕΑ.

 
Τιμητικές πλακέτες & έπαινοι τιμής ένεκεν.

Ξεχωριστή στιγμή, η απονομής τιμητικής πλακέτας από τον Δήμαρχο Ελληνικού Αργυρούπολης κ. Γιάννη Κωνσταντάτο στον Σπύρο Μανίκα για την πολύτιμη προσφορά αμέτρητων ωρών και προσωπικού μόχθου για την οργάνωση και λειτουργία του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΚΕΠΙΧ) που εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2018, καθώς και στην εθελόντρια Ανατολή Κωνσταντινίδου Συλλιγαρδάκη για την προσήλωσή της, την αδιάλειπτη παρουσία της στις δραστηριότητες της ομάδας και το υψηλό αίσθημα ευθύνης που την χαρακτηρίζει.

 

Ο Δήμαρχος Γιάννης Κωνσταντάτος στον χαιρετισμό του εξήρε το πολύτιμο έργο των Εθελοντών, το οποίο συγκαταλέγεται μεταξύ των μεγαλύτερων έργων που συντελέστηκαν με τη βούληση της Διοίκησής του και την ανιδιοτελή προσφορά τόσων πολλών πολιτών του Δ. Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε από τον υπεύθυνο της Ομάδας Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κρητικό, στον Διευθυντή Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας Γεώργιο Παρούση για την καθοριστική συμβολή του στην συνεργασία των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και των Εθελοντών Δασοπροστασίας, καθώς και την διαρκή στήριξη με αναγκαίο εξοπλισμό και μέσα.

Ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Κρητικός στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο εξαιρετικό οικογενειακό κλίμα της Ομάδας και ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες, εθελοντές και συνεργαζόμενους φορείς που συμβάλλουν καθημερινά για την επίτευξη του στόχου της προστασίας του βουνού μας και της πόλης.

Οι Φορείς που τιμήθηκαν για τη συνεισφορά τους και την περιβαλλοντική ευαισθησία τους είναι:

  • οι Εθελοντές Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης Γλυφάδας (ΕΔΑΠΥΓ), με επικεφαλής τον κ. Στέλιο Θεοδοσόπουλο
  • ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Αττικής “Ώρα για Δράση“, με Πρόεδρο τον κ. Νίκο Κιούση
  • το 2ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Ελληνικού Αργυρούπολης, με εκπρόσωπο τον κ.
  • η Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεων (ΟΔΙΚ), εκπροσωπούμενη από την κα Ιωάννα Δουκάκη
  • η Εθελοντική Ομάδα Δασοπυροπροστασίας Βούλας, με εκπρόσωπο τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Παναγιώτη Σωτηρόπουλο.

Στιγμή που επίσης ξεχώρισε ήταν η έκπληξη που επιφύλαξε η ΕΟΔΠΕΑ στον πρώην Διοικητή του 8ου Π.Σ. Αθηνών, Αρχιπύραρχο (ε.α.) Φώτη Δημαρέση. Το δώρο του, που ετοιμάστηκε με μεράκι, ήταν μια φωτογραφική συλλογή από χαρακτηριστικές στιγμές της δράσης της ομάδας μας, στην οποία έχει συμβάλλει τα μέγιστα ο ίδιος με την παρουσία και την εκπαίδευση που μας παρείχε στη θητεία του.

Ο Δήμος ευχαριστεί όλους τους συνεθελοντές για την άρτια διοργάνωση και επιτυχία της γιορτής μας. Ιδιαίτερα ευχαριστήρια στο κοσμηματοπωλείο του κ. Δημήτρη Καλύβα για την προσφορά των υπέροχων ρολογιών, στην εταιρεία οπτικοακουστικών μέσων Καραμαλέγκος για την τεχνική κάλυψη της εκδήλωσης, στο ανθοπωλείο Χαράλαμπου Πατεράκη που επιμελήθηκε τον διάκοσμο του χώρου και στον Δήμαρχο Ελληνικού Αργυρούπολης κ. Γιάννη Κωνσταντάτο για την αμέριστη στήριξή του και την παραχώρηση της όμορφης αίθουσας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος, ο επικεφαλής της ΕΟΔΠΕΑ & Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλης Κρητικός, οι Αντιδήμαρχοι κ. Ευάγγελος Νικοθόδης, κ. Γεώργιος Σαραφίδης, κα Χαρά Λαμπρινού, ο Γενικός Γραμματέας κ. Αντώνης Αντωνόπουλος, η Πρόεδρος της Κοινότητας Αργυρούπολης κα. Ηρώ Κατσαρού και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Ειρήνη Στελλάκη, κ. Λάζαρος Τογρίδης και κ. Αθανάσιος Καλύβας.

Φορείς της Πόλης εκπροσωπήθηκαν από: τον Σύλλογο Δρομέων Ευκλής, την Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης ο Πρόεδρος κ. Γιώργος Κωτσαντής, τον Σύλλογο Κρητών Αργυρούπολης ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Λουσίδης, αλλά και εκπρόσωποι άλλων εθελοντικών δομών του Δήμου, όπως το Γραφείο του Σώματος Εθελοντών o κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, για το Κοινωνικό Παντοπωλείο ο κ. Γιάννης Σουφατζής, την Κίνηση Γυναικών Αργυρούπολης η κα. Κλεάνθη Καρέλλου και τη Φιλοζωική Παρέμβαση Ελληνικού Αργυρούπολης η κα. Άντα Χρυσού.

Τη γιορτή τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος Δρ. Μιχάλης Χάλαρης και εκπρόσωποι του 1ου & του 8ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών. Παρευρέθηκαν επίσης η Δασοπροστασία Παπάγου Χολαργού (ΔΑΠΑΧΟ) με εκπρόσωπο τον κ. Μάριο Πιζάνια, η Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Διαχείρισης Ανθρωπογενών και Φυσικών Καταστροφών (ΙΔΑΦΚ) κ. Ξένια Γεωργιάδου και κ. Νίκος Δουλάμης, καθώς και πλήθος συγγενών και φίλων της ΕΟΔΠΕΑ  .

dasoprost pita omada

Προκηρύχθηκε ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την ανάπλαση της Αθήνας

athens

Η προκήρυξη του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την  ανάπλαση του Κέντρου της Αθήνας δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη. Παραδόξως, διοργανώτρια Αρχή είναι η Διεύθυνση Κτιριακών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και όχι το καθ΄ύλην αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σε κάθε περίπτωση, ο διαγωνισμός αφορά στο ιστορικό εμπορικό τρίγωνο της πρωτεύουσας, δηλαδή στην περιοχή που ορίζεται από τις οδούς Σταδίου, Πειραιώς και Ερμού.
 
Το ζητούμενο είναι η ανάδειξη του μητροπολιτικού χαρακτήρα του Κέντρου σε χώρο πολιτισμού και αναψυχής, αλλά και ο τρόπος για να επιστρέψει στην καρδιά της πρωτεύουσας η κατοικία, το εμπόριο, η παραδοσιακή βιοτεχνία. Κύριος στόχος είναι ο σχεδιασμός παρεμβάσεων που θα οδηγήσουν στην ανάκτηση του δημόσιου χώρου, στην περιβαλλοντική του αναβάθμιση και στην διασύνδεση του Κέντρου με την ευρύτερη περιοχή.

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την Αθήνα. Είχαν προηγηθεί πολλές προσπάθειες, αλλά οι βραβευμένες προτάσεις που προέκυψαν έμειναν στα σχέδια.  Ιδιαίτερα προβεβλημένος ο διαγωνισμός «ΑΘΗΝΑ  Χ 4», πρότζεκτ της τότε υπουργού Περιβάλλοντος κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη, ο οποίος στόχευε  στην βελτίωση της ποιότητας ζωής στην υποβαθμισμένη πρωτεύουσα. Όμως, καμία πρόταση δεν υλοποιήθηκε και κάποια στιγμή ξεχάστηκε.

Χαρακτηριστικός, για τη δημοσιότητα που είχε πάρει το 2012, ήταν και ο διαγωνισμός «Rethink Athens» που αφορούσε την ανασυγκρότηση του Κέντρου, με άξονα την Πανεπιστημίου. Είχε γίνει με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση, υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος, και πριν η βραβευμένη πρόταση κρυφτεί σε κάποιο συρτάρι, είχε καταφέρει να διχάσει τους κατοίκους της πρωτεύουσας, εξαιτίας της ιδέας περί πεζοδρόμησης της οδού Πανεπιστημίου.

Στα χαρτιά είχαν μείνει και τα σχέδια για την ανάπλαση της λεωφόρου Συγγρού που είχε προταθεί από τον τότε πρόεδρο του Οργανισμού Αθήνας (ΟΡΣΑ), καθηγητή κ. Γιάννη Πολύζο, πριν ο ΟΡΣΑ, ελέω μνημονίων, καταργηθεί.

Στον τρέχοντα διαγωνισμό οι συμμετέχοντες καλούνται να επικεντρώσουν τις προτάσεις των παρεμβάσεων τους στις εξής γειτονιές:

1. Κεραμεικός-Τεχνόπολη-Ιερά Οδός

2. Πειραιώς – Κουμουνδούρου – Ψυρρή

3. Γεράνι – Πλατεία Θεάτρου- Αθηνάς

4. Κοραή – Κλαυθμώνος – Καρύτση – Άγιοι Θεόδωροι

5. Ερμού – Μητροπόλεως – Φιλελλήνων – Σύνταγμα

6. Δημαρχείο – Αθηνάς

7. Πλατεία Ομονοίας

8. Αγίου Κωνσταντίνου – Εθνικό Θέατρο

9. Αθηνάς-Ερμού-Μοναστηράκι

Καταληκτική προθεσμία υποβολής των προτάσεων του διαγωνισμού ορίζεται η 10η Ιουνίου 2019.

Το χρηματικό ποσό των τριών πρώτων βραβείων είναι 128.800 ευρώ (57.960 ευρώ στο πρώτο, 42.504 ευρώ στο δεύτερο και 28.336 ευρώ στο τρίτο), ενώ με υπόδειξη της Κριτικής Επιτροπής μπορεί να δοθούν και τρεις έπαινοι αντί 5.000 ευρώ έκαστος.

Για να εξασφαλιστεί δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό, θα πρέπει ο διαγωνιζόμενος  (ή ομάδα διαγωνιζομένων) να εγγραφεί  ηλεκτρονικά στην ειδική ιστοσελίδα που έχει συσταθεί για τον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό (www.athensanaplasis-competition.gr), έως και τις 22 Φεβρουαρίου.

Εθελοντική αναδάσωση στον Υμηττό

ymittos anadasosi xartis

Ο ΣΠΑΥ και ο Δήμος Ηλιούπολης καλούν τους πολίτες στην 3η Εθελοντική Αναδάσωση της περιόδου 2018 -2019 που θα πραγματοποιηθεί στον Υμηττό την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019.

Σημείο συνάντησης ο Ι. Ναός του Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης στις 10:00 π.μ. .

Η πρόσβαση θα γίνει από την οδό Μαραθωνομάχων.

Στο σημείο αυτό θα γίνει και η απαραίτητη ενημέρωση και οι υποδείξεις για την πιο αποτελεσματική φύτευση.

Για μια ακόμη φορά θα φυτεύσουμε τον Υμηττό για να τον κάνουμε πιο πράσινο, πιο ανθεκτικό και πιο παραγωγικό για το οξυγόνο της πόλης μας.

Για να δείξουμε έμπρακτα την αγάπη μας στην φύση και να τηρήσουμε την υπόσχεση που δώσαμε ότι ο Υμηττός μας θα μείνει όρθιος, πράσινος και δεν θα οικοπεδοποιηθεί ποτέ.

Όπως πάντα, οι υπηρεσίες του Δήμου Ηλιούπολης και του ΣΠΑΥ θα μοιράσουν δενδρύλλια, νερό και εργαλεία για τη δενδροφύτευση, ενώ θα έχουν ανοιχτεί οι ειδικοί λάκκοι σύμφωνα με την επιστημονική μελέτη που έχει γίνει για τις περιοχές που κηρύχθηκαν αναδασωτέες.

Οι εθελοντές που θα προσέλθουν να βοηθήσουν, καλό θα είναι να φοράνε μποτάκια, μακριά ανθεκτικά παντελόνια, καπέλο και ελαφρύ σχετικά ρουχισμό με ένα σακίδιο πλάτης.

Η αναζωογόνηση του δάσους του Υμηττού είναι ένας διαρκής αγώνας για τους πολίτες της Ηλιούπολης. Είναι ο μεγάλος κήπος των σπιτιών μας και δεν πρέπει να τον αφήσουμε αβοήθητο.

Στις 3 Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί στον Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης!