Πεμ04272017

Τελευταία ΕνημέρωσηΠεμ, 27 Απρ 2017 4pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Περιβαλλον & Οικολογια Περιβαλλον

Κατανομή ποσού 16,8 εκατ. ευρώ σε Δήμους για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας

vouno katha omada

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, εγκρίθηκε η κατανομή ποσού ύψους 16.890.000 ευρώ σε Δήμους της Χώρας, αποκλειστικά για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας, με χρέωση του λογαριασμού του υπουργείου Εσωτερικών «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το εν λόγω ποσό μπορεί να αξιοποιηθεί από τους Δήμους, για τη χρηματοδότηση Προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης, με σκοπό την άμβλυνση των κινδύνων, σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας, αλλά και για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης που ενεργείται για τους ίδιους λόγους από ιδιοκτήτες σε περιβάλλοντες χώρους κατοικιών και εκτάσεις.

Επίσης, μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης κυρίως στη ζώνη μίξης δασών – πόλεων και οικισμών για λόγους αντιπυρικής προστασίας των πολεοδομικών συγκροτημάτων αλλά και τη συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου.

Τέλος, ενισχύεται η εθελοντική δράση σε επίπεδο ΟΤΑ Α΄ βαθμού, ενώ παράλληλα καλύπτονται οι ανάγκες που προκύπτουν από την έλλειψη σε εξοπλισμό, λειτουργικά έξοδα και την κάλυψη δαπανών μίσθωσης οχημάτων για την ενίσχυση του έργου της καταστολής ή της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

«Μόνο με τη συνεργασία TA - Κεντρικής Εξουσίας οι Δασικοί Χάρτες» - Ψηφίζεται στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο

kede syneleysi

Η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών, τα προβλήματα που προκαλούνται και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της χώρας στην υλοποίηση του έργου, ήταν το θέμα που συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου.

Η συζήτηση, που κρίθηκε και από τα δύο μέρη ως χρήσιμη και εποικοδομητική, προκλήθηκε μετά από αίτημα του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, ο οποίος με επιστολή του ήδη από τον Φεβρουάριο, είχε καταθέσει τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης, που θα συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν μετά την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, ανέφερε ότι, οι Δασικοί Χάρτες καλούνται να συμβάλουν στην κατάρτιση του σωστού χωροταξικού σχεδιασμού, στη διευκόλυνση της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου με εξασφάλιση της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας και στη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών. Ωστόσο, με την ανάρτησή τους προκλήθηκαν σημαντικά προβλήματα, τα οποία οφείλονται στο γεγονός ότι:

 • Πρώτον, οι χάρτες δεν έχουν τα θεωρημένα από τις πολεοδομικές υπηρεσίες σχέδια πόλης και τα όρια των οικισμών, δεν υπάρχει θεώρηση των ορίων των εποικιστικών εκτάσεων και δεν λαμβάνονται υπόψη οι αναδασμοί.
 • Δεύτερον, οι δασικές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα περιέλαβαν στα περιγράμματα των αναδασωτέων εκτάσεων εκτάσεις ανέκαθεν γεωργικού χαρακτήρα, χαρακτηρίζοντάς τις αναδασωτέες, υποχρεώνοντας τον πολίτη να υποβάλλει ένσταση σε μια έκταση την οποία η επιτροπή εξέτασης των αντιρρήσεων θα απορρίψει λόγω αναρμοδιότητας.
 • Τρίτον, το τέλος υποβολής των αντιρρήσεων από τους ιδιοκτήτες είναι μεγάλο.
 • Τέταρτον, οι ημερομηνίες υποβολής των ενστάσεων και ολοκλήρωσης της διαδικασίας είναι πολύ πιεστικές.
 • Πέμπτον, κλήθηκαν οι δήμοι και ιδιαίτερα οι μικροί, να φέρουν σε πέρας ένα έργο δυσανάλογο των δυνατοτήτων τους, καθώς οι Υπηρεσίες Δόμησης, όπου  υπάρχουν, εξακολουθούν να είναι υποστελεχωμένες, παρά το αίτημα της ΚΕΔΕ για επαρκή στελέχωσή τους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης και μετά την ενημέρωση και τις διευκρινίσεις που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλος, διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των προτάσεων που κατατέθηκαν από την ΚΕΔΕ, έγιναν δεκτές και εν πολλοίς έχουν περιληφθεί στο σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή,

Ειδικότερα:

 • Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων από τους δύο στους πέντε μήνες.
 • Παρατείνεται μέχρι τις αρχές Ιουνίου η προθεσμία για να στείλουν οι δήμοι τα σχέδια οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων. Ωστόσο δεν  αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων, για να φέρουν σε πέρας το έργο, ιδιαίτερα οι μικροί και απομακρυσμένοι δήμοι.
 • Αντιμετωπίζονται τα προβλήματα με τις αναδασωτέες περιοχές, από τις οποίες δεν είχε εξαιρεθεί η αγροτική γη και πλέον η λύση θα δοθεί χωρίς κόστος από τα Δασαρχεία.
 • Μειώνεται σημαντικά το κόστος του τέλους αντίρρησης για τους ιδιοκτήτες ενώ μηδενίζεται για τους ΟΤΑ.

Εκ μέρους της ΚΕΔΕ, τέθηκε επίσης το αίτημα να περιληφθεί στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο διάταξη για τους βοσκότοπους και τα διαχειριστικά σχέδια που είναι σε εξέλιξη, με στόχο την αύξηση του εθνικού επιλέξιμου βοσκότοπου.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης τόνισε:

«Από τη συζήτηση προκύπτει ότι λύθηκαν αρκετά θέματα και έχει θετικό πρόσημο. Γεγονός που δείχνει ότι όταν υπάρχει η πολιτική βούληση και η διάθεση, όταν αφήνουμε στην άκρη τις ιδεοληψίες, μπορούμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα και να οδηγήσουμε την Αυτοδιοίκηση και τη χώρα στο δρόμο για έξοδο από την κρίση. Ευχόμαστε και άλλα στελέχη της κεντρικής πολιτικής σκηνής να έχουν ή να υιοθετήσουν  την ίδια αντίληψη με τον κ. υπουργό, ότι δηλαδή η ειλικρινής συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση οδηγεί σε λύσεις».

Περιβαλλοντικές και ενεργειακές πρακτικές Ελληνικών δήμων στη Μόσχα

mosxa dimoi energeiaka

«Τα ζητήματα που σχετίζονται με την ενέργεια βρίσκονται σε υψηλή προτεραιότητα για τους Δήμους της χώρας μας καθώς διαρκής στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να παίξει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας και ιδιαίτερα της Ελληνικής Περιφέρειας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στην ομιλία του κατά τη διοργάνωση του διεθνούς φόρουμ με θέμα «Ενεργειακή αποδοτικότητα και Βιώσιμη ανάπτυξη», που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Μόσχα από το Υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας και το Δήμο Μόσχας.

Στη θεματική ενότητα συζήτησης όπου μίλησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ συμμετείχαν επίσης ο εκπρόσωπος για την κλιματική αλλαγή της Γ.Γ. του Υπ. Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας D. King και οι Δήμαρχοι του Καζάν Ilsur Metshin, του Bottrop B. Tischler, του Μάντσεστερ T. Lloyd, του Δουβλίνου Β. Carr, της πόλης Naberezhnie Chelny N. Magdeev και της Μπολόνια R. Malagoli.

Στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Πατούλης είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει εποικοδομητικές απόψεις για τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ενεργειακή ανάπτυξη των εθνικών χωρών με τον Υφυπουργό Ενέργειας Anton Inyutsyn και τον Δήμαρχο Καζάν Ilsur Metshin.

Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως ένας Δήμος μπορεί να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενεργειακή ανάπτυξη ενός τόπου λειτουργώντας ως ενεργειακός καταναλωτής, ως παραγωγός και προμηθευτής ενέργειας, ως μηχανισμός ενεργειακής δραστηριοποίησης διάδοσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό καθώς, όπως ανέφερε, «η Αυτοδιοίκηση σχεδιάζει και υλοποιεί το χωροταξικό σχεδιασμό σε τοπικό επίπεδο και μεριμνά προκειμένου να εξασφαλιστεί η υλοποίηση των έργων ανάπτυξης σύμφωνα με τα κριτήρια της προστασίας του περιβάλλοντος»..

Σχετικά με τις δράσεις που υλοποιούνται από τους Δήμους στα πλαίσια των χρηματοδοτήσεων των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ε.Ε. για την ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήματος της χώρας και ενίσχυση της αειφορίας με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, εστίασε στiς εξής:

 • Επενδύσεις παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού & Θερμότητας στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα.
 • Επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης.
 • Ειδικές δράσεις αξιοποίησης βιομάζας.
 • Δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε υφιστάμενα δημόσια ενιαία συγκροτήματα σχολικών κτιρίων.
 • Πρότυπα επιδεικτικά έργα αξιοποίησης ΑΠΕ ή και εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια.
 • Πρότυπα επιδεικτικά έργα αξιοποίησης ΑΠΕ και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια σχολικά κτίρια.
 • Προώθηση συστημάτων ΑΠΕ (Ηλιακή ενέργεια).
 • Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» (για ΟΤΑ).
 • Πράσινα Δώματα σε Δημόσια – Δημοτικά Κτίρια.
 • Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές “Κοινότητες” – Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης.
 • Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Ανοικτών Χώρων.
 • Βιοκλιματική Αναβάθμιση Δημόσιων Ανοιχτών Χώρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της θερμικής νησίδας.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως πέραν αυτών των επιτυχημένων έργων και πρωτοβουλιών των Δήμων που είχαν όμως πιλοτικό κυρίως χαρακτήρα οι Δήμοι της χώρας μας μπορούν να συνεχίσουν σε μία ολιστική λογική στα θέματα της ενεργειακής αποδοτικότητας μέσα από τις πιο κάτω κατηγορίες έργων και δράσεων:

 • ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ
 • ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ
 • ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΒΙΟΜΑΖΑ
 • ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΑΣΑ)
 • ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ
 • ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
 • ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του επισήμανε τις μεγάλες ανάγκες που έχουν οι Δήμοι της Ελλάδας και το σημαντικό ρόλο στα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, που καλούνται να διαδραματίσουν σε τρεις βασικούς τομείς προτεραιότητας που είναι οι εξής:

 • Σε δράσεις ενεργειακής αποδοτικότητας στα δημοτικά κτίρια.
 • Στη μέτρηση και τον έλεγχο της κατανάλωσης ενέργειας. Σημαντική προτεραιότητα στους ΟΤΑ, στις εγκαταστάσεις τους και τη λειτουργία του (κτίρια, αντλιοστάσια, μονάδες βιολογικών καθαρισμών, κολυμβητήρια και αθλητικά κέντρα).
 • Στην ενεργειακή αποδοτικότητα δημοτικών εγκαταστάσεων.

Οι δυνατότητες εξοικονόμησης πόρων μέσω:

 • Της σωστής συντήρησης του δικτύου.
 • Της έξυπνης διαχείρισης στα κτίρια.
 • Της χρήσης λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης στον οδοφωτισμό.
 • Των φωτιστικών με αισθητήρες κίνησης σε δημόσιους χώρους.

Δράσεις οι οποίες, όπως ανέφερε, είναι στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συμβολής των ΟΤΑ στην περιβαλλοντική προστασία, στην κλιματική αλλαγή αλλά και σε μία δυναμική τοπική ανάπτυξη με έμφαση και στην απασχόληση μέσα από επενδυτικά προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης των ΑΠΕ, σε όλες τις λειτουργίες και τις εγκαταστάσεις των Δήμων. 

epoli

«Τα ζητήματα που σχετίζονται με την ενέργεια βρίσκονται σε υψηλή προτεραιότητα για τους Δήμους της χώρας μας καθώς διαρκής στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να παίξει ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη της χώρας και ιδιαίτερα της Ελληνικής Περιφέρειας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στην ομιλία του κατά τη διοργάνωση του διεθνούς φόρουμ με θέμα «Ενεργειακή αποδοτικότητα και Βιώσιμη ανάπτυξη», που διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Μόσχα από το Υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας και το Δήμο Μόσχας.

Στη θεματική ενότητα συζήτησης όπου μίλησε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ συμμετείχαν επίσης ο εκπρόσωπος για την κλιματική αλλαγή της Γ.Γ. του Υπ. Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας D. King και οι Δήμαρχοι του Καζάν Ilsur Metshin, του Bottrop B. Tischler, του Μάντσεστερ T. Lloyd, του Δουβλίνου Β. Carr, της πόλης Naberezhnie Chelny N. Magdeev και της Μπολόνια R. Malagoli.

Στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Πατούλης είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει εποικοδομητικές απόψεις για τη συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ενεργειακή ανάπτυξη των εθνικών χωρών με τον Υφυπουργό Ενέργειας Anton Inyutsyn και τον Δήμαρχο Καζάν Ilsur Metshin.

Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε πως ένας Δήμος μπορεί να αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενεργειακή ανάπτυξη ενός τόπου λειτουργώντας ως ενεργειακός καταναλωτής, ως παραγωγός και προμηθευτής ενέργειας, ως μηχανισμός ενεργειακής δραστηριοποίησης διάδοσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας.

Αναφερόμενος στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τον χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό καθώς, όπως ανέφερε, «η Αυτοδιοίκηση σχεδιάζει και υλοποιεί το χωροταξικό σχεδιασμό σε τοπικό επίπεδο και μεριμνά προκειμένου να εξασφαλιστεί η υλοποίηση των έργων ανάπτυξης σύμφωνα με τα κριτήρια της προστασίας του περιβάλλοντος»..

Σχετικά με τις δράσεις που υλοποιούνται από τους Δήμους στα πλαίσια των χρηματοδοτήσεων των Διαρθρωτικών Ταμείων της Ε.Ε. για την ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήματος της χώρας και ενίσχυση της αειφορίας με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας, εστίασε στiς εξής:

 • Επενδύσεις παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού & Θερμότητας στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα.
 • Επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης ενεργειακής απόδοσης.
 • Ειδικές δράσεις αξιοποίησης βιομάζας.
 • Δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε υφιστάμενα δημόσια ενιαία συγκροτήματα σχολικών κτιρίων.
 • Πρότυπα επιδεικτικά έργα αξιοποίησης ΑΠΕ ή και εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια.
 • Πρότυπα επιδεικτικά έργα αξιοποίησης ΑΠΕ και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια σχολικά κτίρια.
 • Προώθηση συστημάτων ΑΠΕ (Ηλιακή ενέργεια).
 • Πρόγραμμα «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» (για ΟΤΑ).
 • Πράσινα Δώματα σε Δημόσια – Δημοτικά Κτίρια.
 • Πράσινες Αγροτικές και Νησιωτικές “Κοινότητες” – Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης.
 • Βιοκλιματικές Αναβαθμίσεις Δημόσιων Ανοικτών Χώρων.
 • Βιοκλιματική Αναβάθμιση Δημόσιων Ανοιχτών Χώρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της θερμικής νησίδας.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως πέραν αυτών των επιτυχημένων έργων και πρωτοβουλιών των Δήμων που είχαν όμως πιλοτικό κυρίως χαρακτήρα οι Δήμοι της χώρας μας μπορούν να συνεχίσουν σε μία ολιστική λογική στα θέματα της ενεργειακής αποδοτικότητας μέσα από τις πιο κάτω κατηγορίες έργων και δράσεων:

 • ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ
 • ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ
 • ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ ΜΕ ΒΙΟΜΑΖΑ
 • ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ (ΑΣΑ)
 • ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ
 • ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
 • ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του επισήμανε τις μεγάλες ανάγκες που έχουν οι Δήμοι της Ελλάδας και το σημαντικό ρόλο στα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, που καλούνται να διαδραματίσουν σε τρεις βασικούς τομείς προτεραιότητας που είναι οι εξής:

 • Σε δράσεις ενεργειακής αποδοτικότητας στα δημοτικά κτίρια.
 • Στη μέτρηση και τον έλεγχο της κατανάλωσης ενέργειας. Σημαντική προτεραιότητα στους ΟΤΑ, στις εγκαταστάσεις τους και τη λειτουργία του (κτίρια, αντλιοστάσια, μονάδες βιολογικών καθαρισμών, κολυμβητήρια και αθλητικά κέντρα).
 • Στην ενεργειακή αποδοτικότητα δημοτικών εγκαταστάσεων.

Οι δυνατότητες εξοικονόμησης πόρων μέσω:

 • Της σωστής συντήρησης του δικτύου.
 • Της έξυπνης διαχείρισης στα κτίρια.
 • Της χρήσης λαμπτήρων χαμηλής κατανάλωσης στον οδοφωτισμό.
 • Των φωτιστικών με αισθητήρες κίνησης σε δημόσιους χώρους.

Δράσεις οι οποίες, όπως ανέφερε, είναι στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της συμβολής των ΟΤΑ στην περιβαλλοντική προστασία, στην κλιματική αλλαγή αλλά και σε μία δυναμική τοπική ανάπτυξη με έμφαση και στην απασχόληση μέσα από επενδυτικά προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και αξιοποίησης των ΑΠΕ, σε όλες τις λειτουργίες και τις εγκαταστάσεις των Δήμων. 

2/4: Ο Δ.Ελληνικού-Αργυρούπολης δίνει την έναρξη της εθελοντικής δράσης “Let’s do it Greece 2017”

lets do it dimos 2017
 
Με κεντρικό μήνυμα «Δίνουμε ζωή στο βουνό μας», ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης, σε συνεργασία με το Σώμα Εθελοντών του Δήμου, τον ΣΠΑΥ, εθελοντικές ομάδες, συλλόγους, σχολεία, φορείς και κατοίκους της πόλης, προετοιμάζονται δυναμικά για τη συμμετοχή στην Πανελλήνια Περιβαλλοντική Δράση «Let’s do it Greece 2017» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 2 Απριλίου σε πάνω από 1.000 σημεία σε όλη την Ελλάδα.

Η δράση περιλαμβάνει τον καθαρισμό όλου του ορεινού μετώπου, φροντίδα των αναδασώσεων και ανάπλαση του χώρου, στους πρόποδες του Υμηττού, με φροντίδα των μονοπατιών, συμπληρωματική δενδροφύτευση, περιποίηση των τραπεζοκαθισμάτων και δημιουργία βοτανόκηπου. Καθ’όλη τη διάρκεια της δράσης, εκπαιδευτικά παιχνίδια, κατασκευές και ευχάριστες εκπλήξεις θα περιμένουν μικρούς και μεγάλους εθελοντές.

Σημείο συνάντησης θα είναι το «Πατητήρι» στη συμβολή των οδών Κιάφας & Διγενή Ακρίτα  και ώρα συνάντησης 10:00 π.μ. για να θα δοθεί η αντίστροφη μέτρηση δημιουργώντας τη μεγαλύτερη αγκαλιά εθελοντισμού για το βουνό μας.

Η Οργανωτική Ομάδα Εθελοντών του Let’s do it Greece από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο «Ώρα για Δράση», επέλεξε για φέτος την περιοχή Ελληνικού Αργυρούπολης για την πραγματοποίηση της κεντρικής δράσης πανελλαδικά, συμμετέχοντας και υποστηρίζοντας ενεργά το μεγάλο εγχείρημα.

Επίσης, με έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας, θα υλοποιηθεί και φέτος η  «Σχολική Εβδομάδα Εθελοντισμού “Let’s do it Greece 2017” με δράσεις για τη διάδοση του εθελοντισμού σε όλα τα σχολεία της χώρας, η οποία θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 27 Μαρτίου με κορύφωση την ημέρα της πανελλήνιας εκστρατείας στις 2 Απριλίου. 

Ο Δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος δήλωσε σχετικά:

«Το Lets Do It Greece είναι ένα σύνολο εθελοντικών δράσεων καθαρισμού, εξωραϊσμού, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το φυσικό και αστικό περιβάλλον με κορύφωση στις 2 Απριλίου όπου o Δήμος μας θα συντονιστεί σε ολόκληρη την Ελλάδα σε μια ταυτόχρονη εθελοντική δράση.

Ο εθελοντισμός αποτελεί υπέρτατη αξία, αφού ενισχύει την υπευθυνότητα των πολιτών και την κοινωνική συνείδηση.

Πιστεύω ότι η ατομική ευθύνη του καθενός από εμάς παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του περιβάλλοντος,  αλλά και στη γενικότερη λειτουργία της πόλης. Γι αυτό και τέτοιου είδους πρωτοβουλίες είναι επιβεβλημένες, αφού ευαισθητοποιούν και κινητοποιούν τους πολίτες.

Θα ήθελα να καλέσω όλους τους φορείς, συλλόγους, τοπικές ομάδες, δημότες και κατοίκους να δηλώσουν συμμετοχή σε αυτή τη σημαντική περιβαλλοντική δράση που θα γίνει στην πόλη μας. Στόχος μας είναι να συμμετάσχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, ιδιαίτερα τα παιδιά, στα οποία οφείλουμε να περνάμε από νωρίς τέτοιου είδους μηνύματα.

Πιστεύω ότι η πόλης μας, το Ελληνικό – Αργυρούπολη, θα δώσει και φέτος ένα ηχηρό μήνυμα εθελοντισμού».

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί η συγκεκριμένη δράση είναι μια ιδέα που την ξεκινήσαμε νέα παιδιά της περιοχής με όνειρο να ενώσουμε και να ομορφύνουμε όλη την Ελλάδα μέσα σε μία μέρα και πλέον έχει αγκαλιαστεί από χιλιάδες εθελοντές σε κάθε γωνιά της χώρας.

 δήλωσε ο Nίκος Κιούσης, Εθελοντής - Συντονιστής της Πανελλαδικής Δράσης Let’s do it Greece. 

Όσοι σύλλογοι, εθελοντικές ομάδες, σχολεία και φορείς θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή, μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο Παιδείας του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης (213 2026046).

 

Ποιοί και γιατί σαμποτάρουν τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό - Δήλωση Δημάρχου Γ. Κωνσταντάτου

elliniko apoci

Ένα project ύψους 8 δισ. ευρώ που θα φέρει 75.000 θέσεις εργασίας στη χώρα, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα εξαιτίας μιας εσωκομματικής διαμάχης εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Nέα προσκόμματα «εφευρίσκουν» κυβερνητικοί βουλευτές, με πρόσχημα τους αρχαιολογικούς χώρους, θέτοντας σε κίνδυνο μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που πρόκειται να γίνουν στη χώρα, την επένδυση στο Ελληνικό.

Τα ερωτήματα είναι και πολλά και σοβαρά καθώς ένα project ύψους 8 δισ. ευρώ που θα φέρει 75.000 θέσεις εργασίας στη χώρα, κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα εξαιτίας μιας εσωκομματικής διαμάχης εντός του ΣΥΡΙΖΑ, οι πρωταγωνιστές της οποίας προσπαθούν να «βαπτίσουν» αρχαιολογικό χώρο την έκταση του πρώην αεροδρομίου.

Το βασικό ζήτημα που προκύπτει πλέον είναι εάν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα, έχει αποφασίσει να αναμετρηθεί με τους «53» και τις λοιπές «φράξιες» του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την απρόσκοπτη συνέχιση της επένδυσης.

Οι διαρκείς καθυστερήσεις, με σοβαρή και ρεαλιστική πιθανότητα να προκαλέσουν ανήκεστο βλάβη στην επένδυση, προσεγγίζουν ήδη τον στόχο: δηλητηρίαση επενδυτικού κλίματος διά της εφεύρεσης προσκομμάτων.

Διπλό «χτύπημα» από την επονομαζόμενη «Επιτροπή Αγώνα» και 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού κατέθεσε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας στις 13 Φεβρουαρίου «κατά της απόφασης της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού να μη χαρακτηρίσει ως διατηρητέα νεότερα μνημεία πολύ σημαντικά κτίρια στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού».

Tην αίτηση ακύρωσης υπογράφουν κάτοικοι των δήμων Ελληνικού - Αργυρούπολης, Αλίμου και Γλυφάδας (στους οποίους ανήκει το δημόσιο ακίνητο Ελληνικού) - ενεργά μέλη της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού, η ομότιμη καθηγήτρια ΕΜΠ, Ελένη Πορτάλιου, η πρώην βουλευτής Β' Αθηνών και αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Νάντια-Όλγα Βαλαβάνη, καθώς και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών - Πανελλήνια Ένωση Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ).

Αν το ΣτΕ δικαιώσει την «Επιτροπή Αγώνα», δεν θα είναι μόνο η χρονοτριβή που θα είναι ένα αντικειμενικό «πρόβλημα», καθώς όλα θα αρχίσουν από την αρχή. Θα είναι το «μήνυμα» ότι στην Ελλάδα τίποτε δεν είναι σίγουρο, τίποτε δεν είναι σαφές και διασφαλισμένο, ακόμη και αν έχουν πέσει υπογραφές. Οσο, βεβαίως, εκκρεμεί η υπόθεση νομικά, δεν μπορεί τυπικά να γίνει καμία συζήτηση στο ΥΠΠΟ, διότι αυτό θα συνιστά παρατυπία εφόσον υπάρχει εκκρεμοδικία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα όποια αρχαία βρεθούν καλύπτονται νομικά και θεσμικά από τον ισχύοντα αρχαιολογικό νόμο και από τον αναπτυξιακό νόμο 4072/12, άρθρα 5-10, του 2012, όταν υπουργός Ανάπτυξης ήταν η Αννα Διαμαντοπούλου. Αλλωστε, με τους ισχύοντες αυτούς νόμους προστατεύονται όσα αρχαία βρίσκονται σε κατασκευαστικά έργα (π.χ. οι Δεσμώτες του Φαλήρου).

Θύελλα αντιδράσεων για την ερώτηση των βουλευτών

Παράλληλα χθες κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων οι πρώην υπουργοί Θοδωρής Δρίτσας και Νίκος Φίλης, ζητώντας να οριστούν οι αρχαιολογικοί χώροι στο Ελληνικό. Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετοί εκ των βουλευτών που υπογράφουν την ερώτηση ανήκουν στην τάση των "53".

Η ερώτηση ήδη προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις, με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη να υποδεικνύει ως υποκινητές της κατάθεσής της τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ειδικότερα, ο υπεύθυνος ανάπτυξης και βουλευτής του κόμματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κατηγορεί ευθέως την κυβερνητική παράταξη ότι δημιουργεί προσκόμματα στην επένδυση.

«Με υπογραφή Τσίπρα σταματά ξανά η επένδυση του Ελληνικού και χάνονται 75.000 νέες θέσεις εργασίας», καταγγέλλει ο κ. Κωνσταντινόπουλος.

Όπως επισημαίνει ο βουλευτής, «λίγες μέρες αφότου ο κ. Φίλης «αναδείχθηκε» σε εσωκομματική διαφορετική φωνή, σήμερα εμφανίστηκε ως «λαγός» της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με σκοπό να δημιουργηθούν προσκόμματα στην επένδυση για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Η ερώτηση 18 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ έγινε κατ΄ εντολή του κ. Τσίπρα και του κ. Τσακαλώτου, δεδομένου ότι οι 17 Βουλευτές πρόσκεινται στην εσωκομματική φράξια των «53».

Εδώ και εβδομάδες, με πρωτοβουλία της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, έχει κατατεθεί στον Πρόεδρο της Βουλής και στους Προέδρους των αρμόδιων Επιτροπών, επιστολή από κοινού με τις Κ.Ο. της ΝΔ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, με το αίτημα για σύγκληση κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου, Οικονομικών Υποθέσεων και Μορφωτικών Υποθέσεων σχετικά με την πρόοδο της τεράστιας επένδυσης, ύψους 8,2 δις ευρώ, στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση.

Επιπλέον, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος δεν έρχεται στη Βουλή να απαντήσει στις επίκαιρες ερωτήσεις που καταθέτω για το συγκεκριμένο θέμα.

Εδώ και δύο εβδομάδες έχουμε επισημάνει ότι ένας υπάλληλος του Δασαρχείου και η Αρχαιολογία σταματούν την επένδυση, με την ανοχή και τη βοήθεια της Κυβέρνησης. Δεν πέρασαν λίγες μέρες και επιβεβαιωθήκαμε από την ερώτηση των 18!!

Στο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να υπάρχουν πολλές εσωκομματικές διαφορετικές απόψεις όταν χάνουν την καρέκλα τους, αλλά μια κοινή θέση: να μην προχωρούν τις επενδύσεις και ιδιαίτερα την επένδυση του Ελληνικού και να χαθούν οι 75.000 νέες θέσεις εργασίας».

Η ανακοίνωση του Ποταμιού

«Μετά την απόρριψη από το ΚΑΣ της Ακρόπολης για την επίδειξη του οίκου Gucci, 18 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν τη λύση. Η επίδειξη θα μπορούσε να γίνει στο Ελληνικό! Γιατί όχι, αφού με σημερινή ερώτησή τους ζητούν να κηρυχθούν νέοι αρχαιολογικοί χώροι σε μεγάλο μέρος του πρώην αεροδρομίου. Μπράβο φωστήρες! Μόνο για ιδιωτικές επενδύσεις μην ακούσετε, γιατί σας πιάνει αλλεργία» αναφέρει από τη μεριά του το Ποτάμι, σε ανακοίνωσή του.

Σφοδρή επίθεση από τη Ν.Δ.

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε πως οδηγεί τη χώρα στην αβεβαιότητα, την αποτυχία και την ήττα, εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.

Αναφέρθηκε για το θέμα του Ελληνικού, κατηγορώντας την πως βάζει προσχώματα. «Είναι εντυπωσιακό, απίστευτο το ότι οι βουλευτές αυτοί βάζουν εμπόδιο στη μεγαλύτερη επένδυση που υπάρχει, με χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αυτή η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν μπορεί να προσελκύσει νέες επενδύσεις, αλλά τορπιλίζει και τις ήδη υπάρχουσες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ερώτηση των 18 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

Οι βουλευτές ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και Οικονομικών να μάθουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία των εγκρίσεων, οι οποίες σχετίζονται με τους αρχαιολογικούς χώρους εντός του ακινήτου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού. Επίσης, οι βουλευτές ζητούν το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της οριοθέτησης των αρχαιολογικών χώρων εντός του ακινήτου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

Ωστόσο τονίζουν πως «ο ορισμός αρχαιολογικών χώρων εντός του ακινήτου δεν ακυρώνει τη δυνατότητα δόμησης από την πλευρά του επενδυτή, αλλά την θέτει υπό τον έλεγχο της αρχαιολογικής υπηρεσίας, η οποία δύναται να επιβάλει τροποποιήσεις στον σχεδιασμό σε περίπτωση εύρεσης αρχαιοτήτων ή μετακινήσεις στη δόμηση, σε γειτονικά σημεία χωρίς αρχαιότητες.

Όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «αυτή η προοπτική δεν δημιουργεί ουσιαστικά προσκόμματα στην ανάπτυξη του χώρου δεδομένου της πολύ μεγάλης έκτασης του ακινήτου (σχεδόν 6.300 στρέμματα), εντός της οποίας είναι δυνατόν να γίνουν μικρές μετακινήσεις ή αλλαγές επιμέρους χωροθετήσεων. Σημειώνεται, ακόμη, ότι η εύρεση αρχαιοτήτων εντός του ακινήτου εκ των υστέρων, και οι καθυστερήσεις ή αλλαγές στο επενδυτικό σχέδιο εξαιτίας αυτού, συνιστούν γεγονός αποζημίωσης (Ν. 4422/2016 -ΦΕΚ 181/Α/27.09.2016)».

«Οι αρχαιολογικοί χώροι είναι δυνατόν -και ενδείκνυται- να αποτελέσουν τμήμα αυτού του μεγάλου δικτύου πράσινων και κοινόχρηστων χώρων, προς όφελος τόσο της κοινωνίας όσο και της επένδυσης. Αυτό αποτελεί δόκιμη και επιτυχή πρακτική ανάλογων μεγάλων έργων σε διεθνές επίπεδο, αποτελεί δε ένα από τα ισχυρά στοιχεία ελκυστικότητας και επισκεψιμότητας του χώρου».

Την ερώτηση υπογράφουν: Αννέτα Καββαδία, Σία Αναγνωστοπούλου, Γιώργος Δημαράς, Θοδωρής Δρίτσας, Μαρία Θελερίτη, Κατερίνα Ιγγλέζη, Χρήστος Καραγιαννίδης, Αστέριος Καστόρης, Γιώργος Κυρίτσης, Θέμης Μουμουλίδης, Μάκης Μπαλαούρας, Γιώργος Πάλλης, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Πάνος Σκουρολιάκος, Ελένη Σταματάκη, Αφροδίτη Σταμπουλή, Χαρίλαος Τζαμακλής και Νίκος Φίλης.

Δήλωση του Δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης με αφορμή την ερώτηση 18 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το Ελληνικό

Με αφορμή την ερώτηση 18 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την οριοθέτηση ως αρχαιολογικού χώρου του μεγαλύτερου μέρους του πρ. Αεροδρομίου του Ελληνικού ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Στην Ελλάδα της οικονομικής ανέχειας κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν προσκόμματα ώστε η μεγαλύτερη επένδυση στην Ευρώπη να ακυρωθεί.

Το πρ. αεροδρόμιο λειτουργούσε 75 χρόνια χωρίς να εγείρει κανένας θέμα αρχαιοτήτων.

Στο επενδυτικό σχέδιο, έχουν ήδη οριοθετηθεί τα σημεία που έχουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον από το ΤΑΙΠΕΔ και τον επενδυτή.

Η προσπάθεια ανακήρυξης εγκαταλελειμμένων κτιρίων ως “Νεότερα Μνημεία”, η “ανακάλυψη” δασικών εκτάσεων και τώρα η προσπάθεια οριοθέτησης ολόκληρου του πρ. αεροδρομίου ως αρχαιολογικού χώρου, είναι προφάσεις εν αμαρτίαις ώστε να ακυρωθεί η επένδυση.

Η "σοβαρότητα" σε αυτή την χώρα, είναι στην πρώτη γραμμή, γιατί να μην την επιβεβαιώσουμε και μέσα στις απόκριες" κατέληξε ο Δήμαρχος.

Στο «ραντάρ» των θεσμών η καθυστέρηση της πορείας υλοποίησης της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό