Δευ06262017

Τελευταία ΕνημέρωσηΔευ, 26 Ιουν 2017 3pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Περιβαλλον & Οικολογια Περιβαλλον

Αττική: Αυτές είναι οι κατάλληλες και οι ακατάλληλες παραλίες για κολύμβηση

paralia
 
Δείτε τους πίνακες:

Kυριακή, 11/6: Εθελοντική Δράση καθαρισμού της παραλίας του Ελληνικού - Κάλεσμα

paralia katharismos

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης, διοργανώνει Εθελοντική Δράση καθαρισμού της παραλίας του Ελληνικού, την Κυριακή 11 Ιουνίου και ώρα 10:00 πμ.

Εθελοντές, Φορείς και οι Υπηρεσίες Καθαριότητας του Δήμου συντονίζονται για άλλη μια φορά για την προστασία του περιβάλλοντος.

Ελάτε να κάνουμε πράξη το μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2017, “ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ”.

Σας περιμένουμε.

Κατανομή ποσού 16,8 εκατ. ευρώ σε Δήμους για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας

vouno katha omada

Με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, εγκρίθηκε η κατανομή ποσού ύψους 16.890.000 ευρώ σε Δήμους της Χώρας, αποκλειστικά για την κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας, με χρέωση του λογαριασμού του υπουργείου Εσωτερικών «Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι των Δήμων», που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Το εν λόγω ποσό μπορεί να αξιοποιηθεί από τους Δήμους, για τη χρηματοδότηση Προγραμμάτων προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης, με σκοπό την άμβλυνση των κινδύνων, σε περιοχές ιδιαίτερης προστασίας, αλλά και για την απομάκρυνση των υπολειμμάτων καθαρισμού της βλάστησης που ενεργείται για τους ίδιους λόγους από ιδιοκτήτες σε περιβάλλοντες χώρους κατοικιών και εκτάσεις.

Επίσης, μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης κυρίως στη ζώνη μίξης δασών – πόλεων και οικισμών για λόγους αντιπυρικής προστασίας των πολεοδομικών συγκροτημάτων αλλά και τη συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου.

Τέλος, ενισχύεται η εθελοντική δράση σε επίπεδο ΟΤΑ Α΄ βαθμού, ενώ παράλληλα καλύπτονται οι ανάγκες που προκύπτουν από την έλλειψη σε εξοπλισμό, λειτουργικά έξοδα και την κάλυψη δαπανών μίσθωσης οχημάτων για την ενίσχυση του έργου της καταστολής ή της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών.

«Πράσινα Σημεία» Δήμων: Οι προδιαγραφές δημιουργίας και λειτουργίας τους

prasina simeia

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που αναρτήθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ τ.Β 1412), και συνυπογράφεται από τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, και τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, καθορίζονται και εξειδικεύονται οι προδιαγραφές των Πράσινων Σημείων (ΠΣ), των Κέντρων Ανακύκλωσης, Εκπαίδευσης και Διαλογής στην Πηγή (ΚΑΕΔΙΣΠ), των Γωνιών Ανακύκλωσης (ΓΑ) και των Κινητών Πράσινων Σημείων (ΚΙΠΣ).

«Με τη δημιουργία των Πράσινων Σημείων ενισχύεται η διαλογή στην πηγή, που αποτελεί το βασικό χαρακτηριστικό της διαχείρισης στερεών αποβλήτων, όπως προβλέπει ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός. Στα ΠΣ, ΚΑΕΔΙΣΠ, ΓΑ και ΚΙΠΣ ο πολίτης και ο επαγγελματίας θα έχουν τη δυνατότητα να παραδίδουν διάφορες κατηγορίες ανακυκλώσιμων δημοτικών απορριμμάτων, προκειμένου να προωθηθούν προς προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Επιπλέον, τα ΠΣ και ΚΑΕΔΙΣΠ μπορούν να αξιοποιηθούν και στη χωριστή συλλογή διαφόρων κατηγοριών χρησιμοποιημένων αντικειμένων, πριν αυτά καταστούν απόβλητα προκειμένου να προωθηθούν προς επαναχρησιμοποίηση.

Η συγκεκριμένη ΚΥΑ αποτελεί άλλο ένα θεσμικό εργαλείο του νέου σχεδιασμού στον τομέα των απορριμμάτων για μια σημαντική τομή στη διαχείριση αποβλήτων, με βάση την ευρωπαϊκή στρατηγική και την κυκλική οικονομία, σύγχρονη και φιλική στο περιβάλλον, που ενθαρρύνει την κοινωνική οικονομία και αναβαθμίζει τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα οφέλη του νέου αυτού σχεδιασμού, έως το 2020, αντιστοιχούν σε έναν κύκλο εργασιών 2 δις ευρώ στον τομέα διαχείρισης αποβλήτων και σε 16.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ήδη, η θεσμοθέτηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, μαζί με το Εθνικό Πρόγραμμα Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων, το Εθνικό Σχέδιο Επικινδύνων Αποβλήτων, καθώς και η έγκριση των Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων από τα οικεία Περιφερειακά Συμβούλια, αποτελούν τη θεσμική βάση της αλλαγής στη διαχείριση απορριμμάτων, ώστε από το 80% της ταφής να φτάσουμε στο 74% επεξεργασίας και ανάκτησης», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Υπ. Περιβάλλοντος.

Όπως δήλωσε ο Αν. Υπουργός Υ.Π.ΕΝ. Σ. Φάμελλος:

«Μετά την κατοχύρωση των Πράσινων Σημείων, ως υποδομές στο χωρικό σχεδιασμό της χώρας στο ν. 4447/2016 (άρθρο 21), με αυτή την Κοινή Υπουργική Απόφαση θεσπίζονται οι προδιαγραφές δημιουργίας και λειτουργίας τους και θα ακολουθήσει το πλαίσιο της περιβαλλοντικής τους αδειοδότησης. Σε όλα τα τοπικά σχέδια όλων των Δήμων έχουν προβλεφθεί Πράσινα Σημεία και έχουν υποβληθεί προτάσεις χρηματοδότησής τους από το ΕΣΠΑ.

Με την παρούσα ΚΥΑ δίνουμε στους ΟΤΑ και τους ΦΟΔΣΑ όλα τα απαραίτητα τεχνικά και λειτουργικά εργαλεία ώστε να προχωρήσουν στην εγκατάσταση των Πράσινων Σημείων και να ενισχύσουν την διαλογή στην πηγή. Η χώρα μας δεν μπορεί να καθυστερεί άλλο. Οφείλουμε εντός του 2017 να φύγουμε από το μονόδρομο της ταφής.

Το ΥΠΕΝ προχωράει την ολοκλήρωση του πλαισίου ανακύκλωσης και διαχείρισης αποβλήτων, με βάση τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας, με επόμενο βήμα τη σύνταξη των προδιαγραφών επεξεργασίας των βιοαποβλήτων, όπως προβλέπουν όλα τα τοπικά και περιφερειακά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων. Η χωριστή συλλογή και επεξεργασία οργανικού κλάσματος των απορριμμάτων αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τη χώρα μας και όλους τους ΟΤΑ και επιδιώκουμε οι υποδομές αυτές να έχουν και χρηματοδοτική προτεραιότητα.

Η διαλογή στην πηγή, η ενίσχυση της ανακύκλωσης, η επαναχρησιμοποίηση απορριμμάτων και γενικά η κυκλική οικονομία στην Ελλάδα μπορεί να τροφοδοτήσει ένα ποιοτικό άλμα στην οικονομία, που θα αποτελεί αναπτυξιακό μετασχηματισμό. Δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, τροφοδοτεί την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, τη δημιουργία νέων επαγγελμάτων και την κοινωνική οικονομία, που είναι ακόμα σε πολύ χαμηλό επίπεδο στην Ελλάδα».

Κάθε ΠΣ και ΚΑΕΔΙΣΠ πρέπει να έχει Κανονισμό Λειτουργίας, ο οποίος θα περιλαμβάνει πληροφορίες για το ωράριο λειτουργίας, τις αποδεκτές κατηγορίες χρησιμοποιημένων αντικειμένων και ανακυκλώσιμων αστικών αποβλήτων, τον τρόπο παραλαβής τους καθώς και τυχόν ανταποδοτικά οφέλη προς τους πολίτες. Σημαντική θα είναι και η συνεισφορά των Πράσινων Σημείων και των ΚΑΕΔΙΣΠ στην ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Οι ποσότητες των εξερχόμενων αποβλήτων και υλικών θα καταγράφονται για το κάθε ΠΣ και ΚΑΕΔΙΣΠ, ενώ οι ΟΤΑ Α’ βαθμού και τα ΚΑΕΔΙΣΠ θα πρέπει να υποβάλουν τα στοιχεία τους στο Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων (ΗΜΑ). Μέσα από τη λειτουργία των Πράσινων Σημείων στηρίζονται οι Δήμοι της χώρας μας για την ανάκτηση υλικών υψηλής καθαρότητας.

Παράλληλα με το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, την οικονομία και τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, η νέα στρατηγική στη διαχείριση απορριμμάτων μπορεί να συμβάλει και στη μείωση του κόστους διαχείρισης και άρα των δημοτικών τελών.

«Καλούμε όλους τους Δήμους και τους Φορείς Διαχείρισης Απορριμμάτων, οι οποίοι έχουν και την αρμοδιότητα εφαρμογής της νέας πολιτικής διαχείρισης απορριμμάτων, να προχωρήσουν με γρήγορα βήματα στις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται. Εμείς θα είμαστε συμπαραστάτες και συνεργάτες σε αυτό το κρίσιμο εγχείρημα που μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα και την εικόνα της χώρας μας».

«Μόνο με τη συνεργασία TA - Κεντρικής Εξουσίας οι Δασικοί Χάρτες» - Ψηφίζεται στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο

kede syneleysi

Η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών, τα προβλήματα που προκαλούνται και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δήμοι της χώρας στην υλοποίηση του έργου, ήταν το θέμα που συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου.

Η συζήτηση, που κρίθηκε και από τα δύο μέρη ως χρήσιμη και εποικοδομητική, προκλήθηκε μετά από αίτημα του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, ο οποίος με επιστολή του ήδη από τον Φεβρουάριο, είχε καταθέσει τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης, που θα συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν μετά την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών.

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, ανέφερε ότι, οι Δασικοί Χάρτες καλούνται να συμβάλουν στην κατάρτιση του σωστού χωροταξικού σχεδιασμού, στη διευκόλυνση της ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου με εξασφάλιση της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας και στη βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών. Ωστόσο, με την ανάρτησή τους προκλήθηκαν σημαντικά προβλήματα, τα οποία οφείλονται στο γεγονός ότι:

  • Πρώτον, οι χάρτες δεν έχουν τα θεωρημένα από τις πολεοδομικές υπηρεσίες σχέδια πόλης και τα όρια των οικισμών, δεν υπάρχει θεώρηση των ορίων των εποικιστικών εκτάσεων και δεν λαμβάνονται υπόψη οι αναδασμοί.
  • Δεύτερον, οι δασικές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα περιέλαβαν στα περιγράμματα των αναδασωτέων εκτάσεων εκτάσεις ανέκαθεν γεωργικού χαρακτήρα, χαρακτηρίζοντάς τις αναδασωτέες, υποχρεώνοντας τον πολίτη να υποβάλλει ένσταση σε μια έκταση την οποία η επιτροπή εξέτασης των αντιρρήσεων θα απορρίψει λόγω αναρμοδιότητας.
  • Τρίτον, το τέλος υποβολής των αντιρρήσεων από τους ιδιοκτήτες είναι μεγάλο.
  • Τέταρτον, οι ημερομηνίες υποβολής των ενστάσεων και ολοκλήρωσης της διαδικασίας είναι πολύ πιεστικές.
  • Πέμπτον, κλήθηκαν οι δήμοι και ιδιαίτερα οι μικροί, να φέρουν σε πέρας ένα έργο δυσανάλογο των δυνατοτήτων τους, καθώς οι Υπηρεσίες Δόμησης, όπου  υπάρχουν, εξακολουθούν να είναι υποστελεχωμένες, παρά το αίτημα της ΚΕΔΕ για επαρκή στελέχωσή τους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης και μετά την ενημέρωση και τις διευκρινίσεις που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλος, διαπιστώθηκε ότι η πλειοψηφία των προτάσεων που κατατέθηκαν από την ΚΕΔΕ, έγιναν δεκτές και εν πολλοίς έχουν περιληφθεί στο σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή,

Ειδικότερα:

  • Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων από τους δύο στους πέντε μήνες.
  • Παρατείνεται μέχρι τις αρχές Ιουνίου η προθεσμία για να στείλουν οι δήμοι τα σχέδια οικισμών και οικιστικών πυκνώσεων. Ωστόσο δεν  αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της υποστελέχωσης των Υπηρεσιών Δόμησης των Δήμων, για να φέρουν σε πέρας το έργο, ιδιαίτερα οι μικροί και απομακρυσμένοι δήμοι.
  • Αντιμετωπίζονται τα προβλήματα με τις αναδασωτέες περιοχές, από τις οποίες δεν είχε εξαιρεθεί η αγροτική γη και πλέον η λύση θα δοθεί χωρίς κόστος από τα Δασαρχεία.
  • Μειώνεται σημαντικά το κόστος του τέλους αντίρρησης για τους ιδιοκτήτες ενώ μηδενίζεται για τους ΟΤΑ.

Εκ μέρους της ΚΕΔΕ, τέθηκε επίσης το αίτημα να περιληφθεί στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο διάταξη για τους βοσκότοπους και τα διαχειριστικά σχέδια που είναι σε εξέλιξη, με στόχο την αύξηση του εθνικού επιλέξιμου βοσκότοπου.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης τόνισε:

«Από τη συζήτηση προκύπτει ότι λύθηκαν αρκετά θέματα και έχει θετικό πρόσημο. Γεγονός που δείχνει ότι όταν υπάρχει η πολιτική βούληση και η διάθεση, όταν αφήνουμε στην άκρη τις ιδεοληψίες, μπορούμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα και να οδηγήσουμε την Αυτοδιοίκηση και τη χώρα στο δρόμο για έξοδο από την κρίση. Ευχόμαστε και άλλα στελέχη της κεντρικής πολιτικής σκηνής να έχουν ή να υιοθετήσουν  την ίδια αντίληψη με τον κ. υπουργό, ότι δηλαδή η ειλικρινής συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση οδηγεί σε λύσεις».