Τετ03202019

Τελευταία ΕνημέρωσηΤετ, 20 Μαρ 2019 4pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Οικονομια Ελλαδα Βερολίνο: «Νέα σχέση» με Ελλάδα στην ίδια «σκληρή γραμμή» για χρέος-εποπτεία. Προβληματικό το αναπτυξιακό προσχέδιο της Ελλάδας

Βερολίνο: «Νέα σχέση» με Ελλάδα στην ίδια «σκληρή γραμμή» για χρέος-εποπτεία. Προβληματικό το αναπτυξιακό προσχέδιο της Ελλάδας

solts tsakalotos

Το μήνυμα για μία "νέα σχέση" Ελλάδας - Γερμανίας στο πλαίσιο της συνάντησης του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του, Όλαφ Σολτς, αποδείχθηκε ως μία τυπική ευχή, καθώς στη συνέχεια το γερμανικό ΥΠΟΙΚ μπήκε στην ουσία της υπόθεσης και απέδειξε πως θα επιμείνει στη σκληρή στάση έναντι της χώρα μας.

Όπως έγραψε το Reporter και νωρίτερα, η Γερμανία παρά την αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Οικονομικών δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση της έναντι της χώρας μας, ιδιαίτερα για το ζήτημα του χρέους, αλλά και για το καθεστώς της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών σε σχόλιό του για τη συνάντηση Σολτς Τσακαλώτου επισήμανε πως "για το θέμα «Ελλάδα», οι αποφάσεις θα ληφθούν με το τέλος του προγράμματος στις 20 Αυγούστου".

Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ καλεί τη χώρα μας να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό πρόγραμμα, γεγονός που φανερώνει τις ανησυχίες των θεσμών σχετικά με το προσχέδιο που παρουσιάστηκε από τον Γιώργο Χουλιαράκη στο EuroWorking Group της Πέμπτης.

"Συμβουλεύουμε την Ελλάδα να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο (αναπτυξιακό) πρόγραμμα", σημείωσε το γερμανικό ΥΠΟΙΚ μετά τη συνάντηση Σολτς- Τσακαλώτου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως η γερμανική πλευρά επιμένει ιδιαίτερα και στις ιδιωτικοποιήσεις.

Για το ζήτημα του χρέους, η Γερμανία δεν δείχνει να... βιάζεται με τον εκπρόσωπο του Σολτς να σχολιάζει συγκεκριμένα πως "με αυτό θα ασχοληθούμε με το τέλος του προγράμματος". Στο μεταξύ, όπως είπε "θα περιμένουμε την τελική ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους μέχρι τις θερινές διακοπές".

Η αναφορά αυτή προκαλεί αίσθηση, καθώς τόσο η ελληνική πλευρά όσο και οι θεσμοί έχουν θέσει ως κομβική ημερομηνία για συμφωνία "πακέτο" την 21η Ιουνίου ή το αργότερα τα μέσα Ιουλίου. Ωστόσο, η σημερινή αναφορά του γερμανικού ΥΠΟΙΚ παραπέμπει τις αποφάσεις για το χρέος για μετά το τέλος του προγράμματος, δηλαδή τις 20 Αυγούστου.

Ο Σολτς παραμένει σε σκληρή γραμμή και είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να χαριστεί σε τίποτα και θα πιέσει την Ελλάδα να πάρει αποφάσεις που δεν θα προκαλέσουν αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας, αλλά και της συγκυβέρνησης Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών.

Ο Σολτς, άλλωστε, δέχεται ισχυρές πιέσεις από τους συγκυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες και δεν είναι εύκολο να αλλάξει τη γραμμή του έναντι της Ελλάδας, που όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε χαράξει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

reporter