Τρι12112018

Τελευταία ΕνημέρωσηΔευ, 10 Δεκ 2018 8pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Οικονομια Ελλαδα Bloomberg: Αθήνα & πιστωτές συμφώνησαν στους όρους για φρέσκο χρήμα-Les Echos: H Ελλάδα έτοιμη να απευλευθερωθεί από την κηδεμονία

Bloomberg: Αθήνα & πιστωτές συμφώνησαν στους όρους για φρέσκο χρήμα-Les Echos: H Ελλάδα έτοιμη να απευλευθερωθεί από την κηδεμονία

euro ee with compliments

Οι αναλυτές βλέπουν καθαρή έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, ωστόσο θεωρούν ότι θα χρειαστεί μαξιλάρι ασφαλείας 12-15 δισ. ευρώ

Μετά από μια εβδομάδα συζητήσεων, η λεγόμενη τεχνική συμφωνία (SLA)  επιτεύχθηκε, σημειώνει το Bloomberg, συμπληρώνοντας ότι βρέθηκε κοινός τόπος Αθήνας – δανειστών σε μεταρρυθμίσεις σε ενέργεια, δημόσια διοίκηση, χρηματοοικονομικό σύστημα, κοινωνικά επιδόματα και δημοσιονομικά.

Η Ελλάδα τώρα θα επιδιώξει να εφαρμόσει όσο το δυνατό γρηγορότερα όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να λάβει τη νέα δόση, με τον υπουργό Οικονομικών να περιμένει ότι οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους θα ξεκινήσουν και ότι η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος θα ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάιο ή Ιούνιο, ώστε να βγει η χώρα από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η επιτυχής κατάληξη της γ' αξιολόγησης δεν θα φέρει μόνο εκταμίευση φρέσκου χρήματος, αλλά και επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης την ώρα που η Ελλάδα σχεδιάζει να βγει ξανά στις διεθνείς αγορές.

«Κοιτάζοντας στο προσεχές μέλλον, το βασικό μας σενάριο παραμένει ότι η Ελλάδα θα πετύχει μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης που λήγει το καλοκαίρι», αναφέρει ο πρόεδρος της Teneo Intelligence, Wolfango Piccoli, για να συμπληρώσει πάντως ότι «για να το πετύχει αυτό, η χώρα θα πρέπει να δημιουργήσει ένα μαξιλάρι ασφαλείας γύρω στα 12-15 δισ. ευρώ πριν το τέλος του Μνημονίου».

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να εκπληρώσει μια μακρά λίστα με πάνω από 100 προαπαιτούμενα πριν πάρει τη νέα δόση χρημάτων. Κάποια εξ αυτών θα ψηφιστούν εντός του Δεκέμβρη, ενώ πριν τις 11 Ιανουαρίου θα πρέπει να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο για τα εναπομείναντα μέτρα, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. 

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, ένα θέμα που έχει προκαλέσει την ενόχληση των δανειστών και που μπορεί να διακυβεύσει τις διαπραγματεύσεις, είναι το θέμα της δικαστικής διερεύνησης για τους Ευρωπαίους ειδικούς που είχαν λειτουργήσει ως σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ για  ιδιωτικοποιήσεις. . Αν και θεωρείται αμφίβολο να δημιουργήσει προσκόμματα, σίγουρα πάντως προκαλεί εκνευρισμό μεταξύ ορισμένων Ευρωπαίων αξιωματούχων, σημειώνει το Bloomberg.

Les Echos: H Ελλάδα έτοιμη να απευλευθερωθεί από την κηδεμονία

Η Ελλάδα είναι έτοιμη ν’ απελευθερωθεί από την οικονομική κηδεμονία, γράφει η Les Echos, σημειώνοντας ότι η έξοδος από το τελευταίο πρόγραμμα στήριξης είναι σε πλήρη εξέλιξη. «Το Eurogroup της Δευτέρας», προσθέτει, «θα επιβεβαιώσει τις τελευταίες λεπτομέρειες», υπογραμμίζοντας ότι «αυτή τη φορά οι Έλληνες βλέπουν ξεκάθαρα το τέλος του τούνελ».

«Το στοίχημα, στη συνέχεια, θα είναι η Ελλάδα να επανέλθει στην κανονικότητα παρά το βάρος του τεράστιου χρέους της και τις παρενέργειες της οικονομικής και κοινωνικής αφαίμαξης που προκάλεσαν τα σχέδια υπερβολικής λιτότητας. Οι προκλήσεις που πρέπει ν’ αντιμετωπιστούν και που θα κρίνουν την "ποιότητα της ανάρρωσης", θα είναι το θέμα της συνέχισης της "παρακολούθησης" της ελληνικής οικονομίας από τους πιστωτές και το θέμα του χρέους. Από την καλή θέληση των δανειστών θα εξαρτηθεί εν μέρει η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε "ενάρετο κύκλο"», αναφέρει επίσης το δημοσίευμα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στο μεταξύ σε τηλεγράφημά του το Reuters αναφέρει η προκαταρκτική συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης στην οποία καταλήγουν Ελλάδα και πιστωτές, είναι μια εξέλιξη που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα τον ερχόμενο Αύγουστο.

Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί από τους ευρωπαίους ΥπΟικ στη συνάντησή τους στις 4 Δεκεμβρίου. Μόλις κλείσει η αξιολόγηση αναμένεται η εκταμίευση δόσης ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ –αυτό μπορεί να γίνει και πριν το τέλος του Ιανουαρίου, αν όλα κυλίσουν ομαλά, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ.

Η ταχύτητα με την οποία επιτεύχθηκε η συμφωνία είναι ένδειξη ότι η Ελλάδα είναι πλήρως προσανατολισμένη στην ολοκλήρωση του προγράμματος, δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της ΕΕ.

H 3η τεχνική αξιολόγηση έλαβε τέλος με διαδικασία-εξπρές! Τι αναφέρει το "non paper" της Κυβέρνησης