Πεμ07192018

Τελευταία ΕνημέρωσηΤετ, 18 Ιουλ 2018 10pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Οικονομια Ελλαδα Nέα ψυχρολουσία-σοκ αναμένεται την Τετάρτη από ΔΝΤ

Nέα ψυχρολουσία-σοκ αναμένεται την Τετάρτη από ΔΝΤ

troika

Νέο σοκ για την Ελλάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκφράζονται φόβοι ότι θα υπάρξει την Τετάρτη, με τη δημοσιοποίηση των αναθεωρημένων προβλέψεων για την ελληνική οικονομία, βάσει των οποίων θα γίνει η διαπραγμάτευση για την τρίτη αξιολόγηση.

Παρά τα όσα συμφωνήθηκαν στη δεύτερη αξιολόγηση για τη μείωση συντάξεων από 1ης Ιανουρίου 2019 και αφορολόγητου ορίου από την αρχή του 2020, οι προβλέψεις του Ταμείου αναμένεται να δείξουν σημαντικά κενά στην εκπλήρωση του στόχου του προγράμματος για πλεόνασμα 3,5% την περίοδο 2018-2022 και από αυτό το σημείο το ΔΝΤ θα αρχίσει ένα νέο γύρο πιέσεων στην ελληνική κυβέρνηση, ζητώντας, μεταξύ άλλων, να εφαρμοσθεί νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου ορίου και να μετατεθούν μετά το 2022 τα ελληνικά «αντίμετρα».

Την Τετάρτη παρουσιάζεται στην Ουάσιγκτον η αναθεωρημένη έκδοση Fiscal Monitor 2017, που είχε προκαλέσει αίσθηση στην πρώτη παρουσίασή της, τον περασμένο Απρίλιο, όπου δεν είχαν ακόμη ενσωματωθεί στο μοντέλο προβλέψεων του Ταμείου τα μέτρα για συντάξεις και αφορολόγητο, με αποτέλεσμα να εμφανίζονται τεράστια κενά στην επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Τα κενά

Το μείζον πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι, ακόμη και αν ενταχθεί στους υπολογισμούς το όφελος από τα πρόσθετα μέτρα (1% του ΑΕΠ το 2019 και 1% το 2020) στο Fiscal Monitor δεν αναμένεται να καταγραφεί πρόβλεψη για κλείσιμο των κενών. Ειδικότερα,

  • Για το 2017, το Ταμείο είχε ήδη συμφωνήσει, από την προηγούμενη έκδοση Fiscal Monitor, ότι ο στόχος για το πλεόνασμα θα καλυφθεί (προέβλεπε πλεόνασμα 1,785%, έναντι στόχου 1,75% του ΑΕΠ). 
  • Όμως, για το 2018, προέβλεπε πλεόνασμα 2%, δηλαδή 1,5% του ΑΕΠ κάτω από το στόχο (3,5%). Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη διαφορά, που ελάχιστα θα καλυφθεί από τα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης (μειώσεις επιδομάτων, κατάργηση φορολογικής έκπτωσης ιατρικών δαπανών), τα οποία θα συνεισφέρουν περίπου 0,3% του ΑΕΠ. Σε αυτό το σημείο εστιάζονται οι φόβοι της κυβέρνησης ότι το Ταμείο θα ζητήσει στη νέα διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση πρόσθετα μέτρα για το 2018.
  • Για το 2019, το Ταμείο προέβλεπε πλεόνασμα μόλις 1,5% του ΑΕΠ, στο οποίο τώρα θα προστεθεί μία μονάδα από τη μείωση των συντάξεων. Και έτσι, όμως, υπάρχει ένα κενό 1% του ΑΕΠ, που αναμένεται να αποτυπωθεί στις προβλέψεις του Fiscal Monitor. Αυτό το κενό, η Αθήνα θα κληθεί να το καλύψει με εφαρμογή του μέτρου για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου ένα χρόνο νωρίτερα.
  • Για την τριετία 2020-2022, η πρόβλεψη του Ταμείου ήταν ότι το πλεόνασμα θα διαμορφωνόταν σε 1,5% του ΑΕΠ. Με τα νέα δεδομένα της δεύτερης αξιολόγησης (πρόσθετη εξοικονόμηση 2% του ΑΕΠ από συντάξεις και φόρους), το κενό αυτό καλύπτεται. Όμως, εμφανίζεται ένα νέο πρόβλημα, αφού οι προβλέψεις του Ταμείου δεν αφήνουν περιθώρια εφαρμογής των αντίμετρων που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση, παρά μόνο από το 2023 και μετά.
  • Ένα πρόσθετο πρόβλημα με τις προβλέψεις του Ταμείου είναι ότι θα χρειασθεί, πιθανότατα, να αναθεωρηθούν προς τα κάτω αυτές που αφορούν την ανάπτυξη. Στο Fiscal Monitor της άνοιξης, το Ταμείο προέβλεπε για φέτος ανάπτυξη με ρυθμό 2,15%, που πιθανότατα θα είναι χαμηλότερη, λόγω της καθυστέρησης στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Μάλλον αισιόδοξη είναι και η πρόβλεψή του για ρυθμό 2,7% το 2018 και μένει να δούμε αν θα αναθεωρηθεί προς το χειρότερο.

Παρέμβαση Τσίπρα

Καθώς το Ταμείο μπαίνει στην τελική φάση της προετοιμασίας για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση, με τη δημοσίευση των βασικών του προβλέψεων, η ελληνική πλευρά επιχειρεί πολιτική διαπραγμάτευση υψηλού επιπέδου, που αναμένεται να γίνει στην Ουάσιγκτον, αμέσως μετά τη λήξη της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ, από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Άγνωστο είναι αν και σε ποιο βαθμό η Κριστίν Λαγκάρντ θα μπορέσει να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του κ. Τσίπρα για «χαλαρότερη» στάση του Ταμείου στη διαπραγμάτευση, όπως και το τι μπορεί να προσφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός στη διευθύντρια του Ταμείου, για να διευκολύνει ένα συμβιβασμό.

msn