Σαβ07212018

Τελευταία ΕνημέρωσηΣαβ, 21 Ιουλ 2018 12pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Οικονομια Ελλαδα Εξοδος στις αγορές: Έκλεισε το βιβλίο προσφορών - Στο 4,625% το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου

Εξοδος στις αγορές: Έκλεισε το βιβλίο προσφορών - Στο 4,625% το επιτόκιο του 5ετούς ομολόγου

agores

Για κλείσιμο του «κουπονιού» της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου στο 4,375% και συνολική απόδοση στο επίπεδο του 4,625% κάνουν λόγο οι πρώτες πληροφορίες αμέσως μετά το κλείσιμο του βιβλίου προσφορών.

Οι προσφορές, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανήλθαν στα 6,5 δις. ευρώ.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες –οι οποίες έχουν φτάσει ήδη και σε κυβερνητικές πηγές- θα καταγραφεί μια πτώση της τάξεως του 0,3% σε σχέση με το ομόλογο που αντικαθίσταται με κουπόνι 4,75% και απόδοση 4,94%.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προσδοκία, έτσι όπως εκφραζόταν τις προηγούμενες εβδομάδες μέσω επιλεκτικών διαρροών, ήταν να πραγματοποιηθεί μια σαφώς καλύτερη έκδοση από εκείνη που έγινε επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, κάτι που θα σήμαινε ένα επιτόκιο που θα μπορούσε ακόμη και να φτάσει το 4,5%. Υπενθυμίζεται ότι το επιτόκιο του ομόλογου του 2014 που είχε εκδώσει η κυβέρνηση Σαμαρά, είχε διαμορφωθεί στο 4,75%.

Οι πολιτικές προεκτάσεις

Στο πολιτικό πεδίο, η κυβέρνηση σαφώς και επιχειρεί να αναδείξει την έξοδο στις αγορές ως μια διαδικασία επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα, παρά το γεγονός ότι όπως είναι γνωστό πρόκειται στην ουσία για προστατευμένη έξοδο που μοιάζει περισσότερο με μια προσπάθεια αναχρηματοδότησης υφιστάμενων υποχρεώσεων.

Το ζήτημα φαίνεται πως συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Πιερ Μοσκοβισί με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο πρωθυπουργός μάλιστα έσπευσε να διατυπώσει τους πρώτους... πανηγυρισμούς κάνοντας λόγο για επιτυχημένη έξοδο στις αγορές.

Την ίδια στιγμή πάντως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αφήνουν σοβαρές αιχμές για την διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ενώ η Αθήνα δανείζεται από το ESM με επιτόκιο 1-1,5% «πανηγυρίζει» για ένα επιτόκιο που όπως φαίνεται θα διαμορφωθεί κοντά στο 4,7%.

Θα ήταν θετικό για την χώρα να βγούμε στις αγορές, ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, πρόσθεσε όμως ότι χάσαμε τρία χρόνια από την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

«Ήμασταν στον πρώτο όροφο, η κυβέρνηση μας έριξε στο υπόγειο και τώρα επιχειρεί να μας ανεβάσει στο ισόγειο, είπε παραστατικά ο κ. Κικίλιας. Συνεχίζοντας για την έξοδο στις αγορές είπε ότι θα πρέπει να αποτελέσει βήμα μίας δομημένης στρατηγικής και όχι ευκαιριακή κίνηση για λόγους επικοινωνιακούς. Καταλήγοντας είπε ότι ο κ. Τσίπρας με την ανεύθυνη και δημαγωγική στάση του έφερε την χώρα πίσω. Η ΝΔ δεν θα επιδοθεί σε καταστροφικό παιχνίδι όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, είπε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε ότι«μιλούσαν για στημένη έξοδο στις αγορές, για κόστος που θα πλήρωναν οι Έλληνες πολίτες και πολλά άλλα. Τα γραπτά μένουν».

«Η χώρα αναμετριέται συνέχεια με το κακό της παρελθόν και το αντιγράφει. Κάποιοι λένε “Μπράβο που αποφάσισε η κυβέρνηση και βγήκε στις αγορές”. Μπράβο γιατί; Χώρες με αντίστοιχα προβλήματα, όπως η Πορτογαλία και η Κύπρος, δανείστηκαν με πολύ χαμηλότερα επιτόκια όταν βγήκαν στις αγορές με το πενταετές τους ομόλογο.

Η Πορτογαλία δανείστηκε με 1,2 και η Κύπρος δανείστηκε με 1,7. Εμείς λοιπόν θα πανηγυρίσουμε στο τέλος της ημέρας που θα δανειστούμε στην καλύτερη περίπτωση με 4,7%; Αντιλαμβάνεστε τι χαμένα λεφτά είναι αυτά για τα παιδιά μας;» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του Ποταμιού, ο Σταύρος Θεοδωράκης.