Τρι01222019

Τελευταία ΕνημέρωσηΤρι, 22 Ιαν 2019 5am

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Οικονομια Ελλαδα

Έρχονται οι Θεσμοί -Στο «μικροσκόπιο» οι τοποθετήσεις γεν.γραμματέων στο Δημόσιο κ.α. εκκρεμότητες

thesmoi

Στο μικροσκόπιο των θεσμών μπαίνουν από αύριο οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης καθώς επίκεινται οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με το «κουαρτέτο».

Με την επιστροφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου από το Eurogroup, όπου η Ελλάδα δεν αποτελεί μέρος της σημερινής «ατζέντας», ξεκινούν οι συζητήσεις για μια σειρά θεμάτων επί των εκκρεμών μεταρρυθμίσεων.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το μεταμνημονιακό πρόγραμμα η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει μια σειρά από 16 δράσεις.

Σε 6 από αυτές εντοπίζουν κάποιες εκκρεμότητες, όπως η μείωση των «κόκκινων» δανείων στις ελληνικές τράπεζες μέσω τιτλοποιήσεων, το νέο πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη- Σταθάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο μηδενισμός των εσωτερικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων (Ελληνικό, Εγνατία), η στελέχωση με επιπλέον προσωπικό της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων – ΑΑΔΕ και οι τοποθετήσεις γενικών γραμματέων στο Δημόσιο.

Ένα επιπλέον θέμα που αναμένεται να τεθεί είναι κι αυτό των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό, κάτι που έχει εν όψει κι εκλογών καυτό πολιτικό θέμα. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να αυξηθεί κατά 5-10% και μαζί με την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων να διαμορφώσει ένα νέο πλαίσιο για τον κόσμο της εργασίας.

Ωστόσο οι θεσμοί θεωρούν ότι οι συνθήκες της οικονομίας δεν επιτρέπουν γενναίες αυξήσεις και συστήνουν «αυτοσυγκράτηση» και ζυγισμένες κινήσεις. Συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θεωρεί θετική μια κίνηση αυξήσεων ζητούν οι όποιες αυξήσεις να μπουν στη βάσανο των οικονομικών ισορροπιών με όρους βιωσιμότητας και όχι προεκλογικών πομφολύγων.

Πάντως σε μια κρίσιμη πολιτική εβδομάδα λόγω Συμφωνίας των Πρεσπών οι θεσμοί θα δουν από πρώτο χέρι μέχρι την Παρασκευή πώς διαμορφώνεται το οικονομικό και πολιτικό τοπίο στη χώρα, Μετά την παρουσία του θα ενημερώσουν τα μέλη του EuroWorking Group (EWG), για τα αποτελέσματα της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, αρχές της επόμενης εβδομάδας και επίσημα στην συνάντηση της 31ης Ιανουαρίου.

Στη συνέχεια στις 27 Φεβρουαρίου θα δοθεί στη δημοσιότητα η σχετική έκθεση από την οποία εξαρτάται η αποδέσμευση της 6μηνιαίας δόσης των 750 εκατ. ευρώ, που εμπεριέχεται στο πακέτο των μέτρων του χρέους.

Η σχετική απόφαση θα ληφθεί κατά σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί την 11η Μαρτίου. Το ποσό αυτό προέρχεται από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης που είχαν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα.

Citi: Οι εκλογές θα βοηθήσουν την Ελλάδα να ανακάμψει

citi

Η ανάπτυξη ενισχύεται μετά το πρόγραμμα διαπιστώνει η Citi σε έκθεσή της για την οικονομία.

Η βελτιωμένη εμπιστοσύνη μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών οδήγησε στα μέτρα για την ελάφρυνση χρέους, γεγονός που σε συνδυασμό με το τέλος της περιόδου των μνημονίων τον Αύγουστο του 2018 και της καλύτερης του αναμενομένου δημοσιονομικής απόδοσης συνέβαλε στο να αποκατασταθεί σε κάποιο βαθμό η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Εκτιμά ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά περίπου 2% το 2018, ο υψηλότερος ρυθμός από το 2007, αν και παραμένει περίπου 25% χαμηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα.

Η ανάπτυξη, σύμφωνα με τον οίκο, στηρίζεται κυρίως στις εξαγωγές (κυρίως τα έσοδα από τον τουρισμό) και ξένες επενδύσεις (περιλαμβανομένων των κονδυλίων της ΕΕ). Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης δεν υπερβαίνει το 1% περίπου σε ετήσια βάση και δεν αναμένεται, με βάση την Citi, να επιταχύνει καθώς ο πληθυσμός μειώνεται (με ρυθμό 0,4% τον χρόνο), ο ρυθμός αποταμίευσης παραμένει αρνητικός και η τραπεζική πίστωση συστέλλεται. Ωστόσο, η δημοσιονομική πολιτική θα γίνει λιγότερο περιοριστική το 2019-20, κάτι που θα βοηθήσει να διατηρηθεί ο ρυθμός ιδιωτικής δαπάνης θετικός.

Ωστόσο η Citi επισημαίνει ότι η δομική αδυναμία επιμένει. Παρά τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες και την μεγάλη εσωτερική υποτίμηση, η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών έχει βελτιωθεί λιγότερο απ’ ότι σε άλλες περιφερειακές χώρες που βγήκαν από προγράμματα. Η εγχώρια αποταμίευση είναι ακόμα σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκής να καλύψει τις επενδυτικές ανάγκες στην οικονομία, ενώ οι πραγματικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά 65% μετά το 2007. Η τραπεζική πίστωση συρρικνώνεται καθώς τα βάρη των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια είναι μεγάλα.

Ο οίκος εκτιμά ότι το σχέδιο της ΤτΕ για τη δημιουργία ενός είδους bad bank ίσως βοηθήσει να απελευθερωθεί κάποια ρευστότητα στην οικονομία το 2019-20. Συνολικά, ωστόσο, η οικονομική προοπτική παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις διακυμάνσεις στην εμπιστοσύνη μεταξύ των ξένων επενδυτών, που είναι στην ουσία το μόνο κανάλι χρηματοδότησης για την οικονομία. Η δυνητική ανάπτυξη παραμένει χαμηλή, δεδομένων των «φτωχών» δημογραφικών τάσεων.

Περιθώριο διαπραγμάτευσης για τα πλεονάσματα

Με το 80% του δημόσιου χρέους στα χέρια του επίσημου τομέα και το ποσοστό να εκτιμάται ότι θα μειωθεί οριακά την επόμενη δεκαετία, η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους εξαρτάται περισσότερο από τις σχέσεις της Αθήνας με τους ευρωπαίους πιστωτές παρά με τις επιδόσεις της οικονομίας. Η προθυμία των πιστωτών να στηρίξουν την Ελλάδα – ενδεχομένως επιτρέποντας χαμηλότερους στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων αν οι υφιστάμενοι αποδειχθούν ανέφικτοι- παραμένει κρίσιμη στην εκτίμηση της ικανότητας της Αθήνας να αποπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις στο μέλλον.

Το θετικό ρίσκο των εκλογών

Οι εκλογές αναμένεται να πραγματοποιηθούν έως τις 18 Οκτωβρίου το αργότερο, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις στον κυβερνητικό συνασπισμό έχουν αυξήσει το ρίσκο πρόωρων εκλογών την άνοιξη. Η βελτίωση της οικονομίας έχει βοηθήσει το ΣΥΡΙΖΑ να ανεβάσει τα ποσοστά του από τα χαμηλά του 2017 περίπου στο 25%, ένα ποσοστό που όμως δεν αρκεί για να ξεπεράσει τη Νέα Δημοκρατία (με τις δημοσκοπήσεις να της δίνουν περίπου 37%).

Μια συντηρητική κυβέρνηση στην Αθήνα θα είναι πιο φιλική για τις αγορές και το επιχειρείν σε σχέση με τον υφιστάμενο κυβερνητικό συνασπισμό, αν και αναμένεται να παραμείνει δύσκολος ο σχηματισμός κυβέρνησης δεδομένου του κατακερματισμού στο ελληνικό κοινοβούλιο.

e2d

Eurogroup: Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της Ελλάδος -Τον Φεβρουάριο η νέα αξιολόγηση

eurogroup

Χωρίς παρατηρήσεις και με εξαιρετικά χαμηλούς τόνους, εγκρίθηκε από το Eurogroup ο ελληνικός προϋπολογισμός.

Σύμφωνα με non paper του υπ. Οικονομικών, κατά το πρώτο μέρος της συνεδρίασης του σημερινού Eurogroup, η Επιτροπή παρουσίασε την πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης μετα-προγραμματικής εποπτείας για την Ελλάδα. Ακολούθησε τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών, ενώ δεν σημειώθηκε καμία παρατήρηση από άλλα κράτη μέλη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές«υπήρξε θετική αποτίμηση της δημοσιονομικής πορείας. Παράλληλα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων επισημάνθηκαν οι περιοχές για τις οποίες η ελληνική πλευρά συνεχίζει να εργάζεται συστηματικά με ορίζοντα την επόμενη έκθεση στις 27 Φεβρουαρίου 2019».

Κατά το δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, με θέμα τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών, δεν υπήρξε καμία αναφορά στον προϋπολογισμό της Ελλάδας.

Επίσης, επισημάνθηκε ότι μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα είναι πλήρως ενσωματωμένη στην κανονική ευρωπαϊκή δημοσιονομική διαδικασία.

 

Ευρωβαρόμετρο: Το 94% των Ελλήνων βλέπει κακή έως πολύ κακή την οικονομική κατάσταση στη χώρα

polites

Εξαιρετικά απαισιόδοξοι σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εμφανίζονται οι Έλληνες, ενώ σε μεγάλο ποσοστό εμφανίζονται απογοητευμένοι και από την προσωπική τους οικονομική κατάσταση, με το μεγαλύτερο «αγκάθι» να είναι η απασχόληση, σε αντίθεση με το αφήγημα της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι κάνουν λόγο για μεταμορφωση της οικονομίας και μεγάλη βελτίωση στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, που διενεργήθηκε από τις 8 έως τις 22 Νοεμβρίου δίνοντας έμφαση στην οικονομία, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με αισιοδοξία το μέλλον.

Το 94% των Ελλήνων, ωστόσο, χαρακτηρίζει κακή έως πολύ κακή την οικονομική κατάσταση στη χώρα, ενώ μόλις το 6%, δηλώνει ικανοποιημένο από αυτή. Σε σχέση με την Ευρώπη, η διαφορά είναι τεράστια, καθώς απαισιόδοξο εμφανίζεται το 49% κατά μέσο όρο και αισιόδοξο το 50%.

Όσον αφορά το πως βλέπουν οι Έλληνες την πορεία της οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες, μόνο το 18% προβλέπει ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, ενώ το 36% χειρότερα.

Όσον αφορά την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, οι Έλληνες φαίνονται πιο αισιόδοξοι, αφού την χαρακτηρίζουν καλή ή μάλλον καλή σε ποσοστό 39%, ενώ το 61% θεωρεί ότι είναι κακή έως πολύ κακή.

«Αγκάθι» η εργασία

Το μεγάλο «αγκάθι» φαίνεται να είναι η εργασιακή ανασφάλεια, με το 94% των Ελλήνων να χαρακτηρίζει την κατάσταση κακή και μόλις το 3% καλή. Στην Ευρώπη, το 45% θεωρεί καλή την εργασιακή κατάσταση στη χώρα του.

Πιστοί στο ευρώ οι Έλληνες

Η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στην ευρωζώνη εμφανίζει δυναμική ανάκαμψη, με το 67% να τάσσεται υπέρ του ευρώ και το 30% κατά.

Στην Ιταλία παρατηρείται το χαμηλότερο ποσοστό εμπιστοσύνης στο ευρώ και την Ελλάδα το δεύτερο ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι στο 75%.

Την απαισιόδοξη εικόνα των Ελλήνων για την οικονομία αποτυπώνει και η έρευνα της Nielsen, η οποία έδειξε ότι Επτά στους δέκα Έλληνες (72%) πιστεύουν ότι η χώρα βρίσκεται σε οικονομική ύφεση, ενώ το 72% των ερωτώμενων αμφιβάλουν ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να βγει από την οικονομική κρίση μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, η Ελλάδα εξακολουθεί να καταλαμβάνει την πρώτη θέση αναφορικά με την εργασιακή ανασφάλεια, τρεις στους δέκα Έλληνες ανησυχούν για την εργασία τους (32%), ενώ ακολουθούν οι ανησυχίες για την οικονομία (28%), η προσωπική υγεία (26%) και τα χρέη/οφειλές του νοικοκυριού (23%).

newmoney

Λιαργκόβας: H ελληνική οικονομία αντέχει εκτός αγορών μόνο μέχρι την άνοιξη 2019

liargkovas

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας έκρουσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρώην επικεφαλής του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Οπως αναφέρει το voria.gr, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο εκδήλωσης με τίτλο «Αναζητώντας το αύριο στην ελληνική οικονομία» που διοργάνωσε το think tank «Παρέμβαση», με την υποστήριξη του Συνδέσμου Εξαγωγέων - ΣΕΒΕ, ο κ. Λιαργκόβας εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία, εν μέσω χαλάρωσης που φέρνει η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, έχει αντοχές μέχρι την άνοιξη του 2019.

Μέχρι τότε θα πρέπει, σύμφωνα με τον καθηγητή, να έχει προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο σε έκδοση 10ετους ομολόγου. «Εάν δεν γίνει αυτό, και η κυβέρνηση βάλει χέρι στα αποθεματικά του μαξιλαριού ασφαλείας των 24 δισ ευρώ, θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση», τόνισε ο ίδιος, ενώ εξέφρασε φόβο ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να αντιμετωπίσει εκ νέου τα προβλήματα που έφεραν τα μνημόνια."Εάν βρεθούμε ξανά στην ίδια θέση, δεν νομίζω να υπάρξει νέο μνημόνιο, αλλά θα μιλάμε για χρεοκοπία ", υπογράμμισε.

Ο κ. Λιαργκόβας δήλωσε πως το μόνο θετικό αποτέλεσμα της περιόδου των μνημονίων είναι το γεγονός ότι η οικονομία, από ελλειμματική, καταγραφεί πρωτογενή πλεονάσματα. Ωστόσο, τόνισε ότι είναι λάθος ο τρόπος με τον οποίο αυτά επιτυγχάνονται, δηλαδή με υπερφορολόγηση, μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και πάγωμα των πληρωμών των ληξιπροθεσμων οφειλών του δημοσίου. Στηλίτευσε ακόμη το γεγονός ότι το πλεόνασμα διανέμεται με τη μορφή επιδόματος - που φέρνει βέβαια αύξηση της κατανάλωσης - και όχι για φορολογικές ελαφρύνσεις.

«Επαναλαμβάνουμε το λάθος που έφερε την κρίση, που είναι το γεγονός ότι η οικονομία στηρίζεται σε ένα μοντέλο κατανάλωσης. Τόσα χρόνια το συντηρησαμε με φόρους, αλλά και αυτή η δεξαμενή στερεύει. Όσο συνεχίζεται αυτή η κατάσταση, εν μέσω και πολιτικού ρίσκου λόγω των εκλογών, θα είμαστε αποκλεισμένοι από τις αγορές», υπογράμμισε.

Ο κ. Λιαργκόβας τόνισε πως πρέπει να καλυφθούν τρία κενά: το παραγωγικό, καθώς όπως είπε η ανάπτυξη 2% δεν είναι αρκετή και χρειάζεται 4-5%, το δημογραφικό που αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος, και το θεσμικό, που αφορά την καλύτερη λειτουργία του κράτους.

voria