Δευ09252017

Τελευταία ΕνημέρωσηΔευ, 25 Σεπ 2017 3pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Οικονομια Ελλαδα

Επικυρώθηκε η έξοδος της Ελλάδας από το καθεστώς υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος

ellada ee simaies

Έπειτα από οκτώ χρόνια υπαγωγής της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές διαδικασίες που προβλέπονται για τις χώρες οι οποίες εμφανίζουν υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα, το Συμβούλιο των Υπουργών της ΕΕ ανακοίνωσε σήμερα το κλείσιμο της σχετικής με την Ελλάδα διαδικασίας, επιβεβαιώνοντας και επισήμως πλέον ότι το έλλειμμα της χώρας είναι τώρα κάτω από το 3% του ΑΕΠ, την τιμή αναφοράς της ΕΕ για τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

«Μετά από πολλά χρόνια σοβαρών δυσκολιών, τα οικονομικά της Ελλάδας είναι πολύ καλύτερα διαμορφωμένα και η σημερινή απόφαση είναι θετική», αναφέρει σε δήλωση που εξέδωσε ο Τόμας Τόνιστε, υπουργός Οικονομικών της Εσθονίας, ο οποίος σήμερα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου.

Στην ανακοίνωση του Συμβουλίου της ΕΕ σημειώνεται πως από έλλειμμα 15,1% του ΑΕΠ το 2009, το δημοσιονομικό ισοζύγιο της Ελλάδας βελτιώθηκε σταθερά και το 2016 μετετράπη σε πλεόνασμα 0,7%.

Παρότι προβλέπεται ένα μικρό έλλειμμα για το 2017, οι δημοσιονομικές προοπτικές αναμένεται να βελτιωθούν και πάλι, αναφέρει επίσης το Συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι ο δείκτης χρέους της Ελλάδας προς το ΑΕΠ ανήλθε σε 179,0% το 2016 και αναμένεται επίσης να μειωθεί τα επόμενα χρόνια.

Υπό το πρίσμα αυτό, το Συμβούλιο διαπίστωσε ότι η Ελλάδα πληροί τις προϋποθέσεις για το κλείσιμο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος και ότι εφεξής θα υπόκειται στο προληπτικό σκέλος του δημοσιονομικού κανονισμού της ΕΕ, του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Αναφέρεται επίσης ότι «η παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί μέχρι τον Αύγουστο του 2018 στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής» και ότι θα υφίσταται παρακολούθηση και μετά το πρόγραμμα.

«Οι ελληνικές αρχές δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και στη συνέχεια μια δημοσιονομική τροχιά που θα είναι σύμφωνη με τις δημοσιονομικές απαιτήσεις της ΕΕ», καταλήγει η ανακοίνωση του Συμβουλίου για την Ελλάδα.

Bloomberg: Η στιγμή του ξεκαθαρίσματος μπορεί να πλησιάζει για την Ελλάδα

akropoli ee ellada

Η στιγμή του “ξεκαθαρίσματος” μπορεί να πλησιάζει για την Ελλάδα. Καθώς η χώρα μπαίνει στο τελευταίο έτος της διάσωσης, παραμένει το ερώτημα του αν θα μπορέσει να σταθεί μόνη στα πόδια της μετά τη λήξη του προγράμματος. Με την τρίτη αξιολόγηση να ξεκινά, εγείρονται και άλλα ερωτήματα: θα είναι αυτή η αξιολόγηση διαφορετική από τις προηγούμενες δύο; Τι ρόλο θα παίξει το ΔNT; Θα ολοκληρώσει η Ελλάδα τα 95 μέτρα εγκαίρως;».

Με αυτόν τον τρόπο σχολιάζει το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα αναφορικά με την επερχόμενη αξιολόγηση.

«Η κυβέρνηση φαίνεται πρόθυμη να προχωρήσει με την τρίτη διάσωση χωρίς τις καθυστερήσεις του παρελθόντος», εκτιμά ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, προσθέτοντας πως η ελληνική οικονομία «είναι σε πορεία ήπιας ανάπτυξης, με τη βοήθεια από μια καλή χρονιά στον τουρισμό και άλλων παρόμοιων ανόδων στην εξωτερική ζήτηση».

«Οι αγορές, ωστόσο, είναι λιγότερο αισιόδοξες. Η αξιολόγηση αρχίζει επισήμως στα μέσα Οκτωβρίου και ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τη Δευτέρα πως η Ελλάδα σκοπεύει να ολοκληρώσει την απαραίτητη οικονομική αναδιάρθρωση μέχρι τον Νοέμβριο. Και πάλι, ανησυχίες πως αυτή η αξιολόγηση, όπως και οι προηγούμενες δύο, θα «τραβήξει» μέχρι τα τέλη του προγράμματος τον Αύγουστο, έχουν πυροδοτήσει νέο κύκλο νευρικότητας στην αγορά. Η περασμένη εβδομάδα ήταν η χειρότερη από τον Ιούνιο του 2016 για τις ελληνικές μετοχές» αναφέρει χαρακτηριστικό το Bloomberg.

«Η αγορά ξεμένει από καταλύτες και ο ερχομός της τρίτης διάσωσης έχει αναζωπυρώσει τα αντανακλαστικά της αβεβαιότητας, ιδιαίτερα στις μετοχές», συνόψισε ο Θανάσης Δρογώσης, επικεφαλής στην Pantelakis Securities για τις μετοχές.

Δύο είναι -σύμφωνα πάντα με το Bloomberg- οι τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να εξελιχθεί η κατάσταση. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αλλά και η μεριά των πιστωτών υποστηρίζουν πως σκοπός είναι να ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του χρόνου, κάτι που θα έδινε στη χώρα τον χρόνο για να συγκεντρώσει περισσότερα κεφάλαια και θα άνοιγε τον δρόμο για επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα.

Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι το τέλος της χρονιάς ή ακόμη και τους πρώτους μήνες της επόμενης θα βοηθούσε την Ελλάδα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, που της είναι απαραίτητη. Η άλλη πιθανή έκβαση είναι εκείνη των παρατεταμένων διαπραγματεύσεων, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να παρεμποδίσουν τις προσπάθειες της χώρας να βγει από το πρόγραμμα το επόμενο καλοκαίρι.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο, κρίσιμα και δύσκολα κομμάτια της αξιολόγησης περιλαμβάνουν τον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2018, αλλά και το αν η χώρα λαμβάνει επαρκή μέτρα για να πιάσει τους στόχους της διάσωσης. Η Ελλάδα αναμένεται να έχει πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ φέτος, ένας στόχος που φαίνεται ακόμα πιο δύσκολος, διότι οι φορολογικές εισπράξεις δεν έχουν καταφέρει να αποφέρουν τα αναμενόμενα έσοδα, τονίζουν Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Στο μεταξύ, πολιτικά επίμαχα ζητήματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, αλλά και μια αναδιάρθρωση στην αγορά εργασίας, μπορεί να ανακύψουν στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το Bloomberg. Η διαχείριση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών επίσης αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο, όπως και η αναδιάρθρωση των κοινωνικών παροχών. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει βρει ακόμη πόρους στον προϋπολογισμό, για να αποφύγει να «κόψει» δημοφιλή προνόμια, σημειώνει μεταξύ άλλων το Bloomberg.

madata

Ορατός κίνδυνος αναβολής της 3ης αξιολόγησης. Πολλά τα εκκρεμή θέματα. Tι ζητούν οι θεσμοί. Θα υπάρξει και νέο...Μνημόνιο;

tsakalotos thesmoi

Μία πάρα πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση με δεκάδες εκκρεμή μέτωπα, αλλά και ένα μεγάλο κίνδυνο, αυτόν της αναβολής της καθόδου των επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα περιγράφουν διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες. Ο λόγος για έναν κίνδυνο που αν δεν αποσοβηθεί, μεταφέρει χρονικά τις διαπραγματεύσεις και το επόμενο πακέτο δόσεων, αλλά και για την έξοδο στις αγορές.

Εξηγούν ότι ακόμη δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα κατέβουν αμέσως μετά την σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, δηλαδή από 16 Οκτωβρίου, όπως δηλαδή αρχικά είχε σχεδιαστεί. Και τούτο διότι - όπως αναφέρουν – οι δανειστές πιέζουν ζητώντας πρώτα να διασφαλίσουν ότι υπάρχει επαρκής πρόοδος στην υλοποίηση των 95 προαπαιτούμενων και μετά να λάβουν τις αποφάσεις τους.

Η σύνοδος του Eurogroup και η έναρξη της αξιολόγησης 

Χθες στις δηλώσεις που έγιναν μετά την σύνοδο του Eurogroup για την Ελλάδα ο κ. Regling έκανε σαφές ότι πρέπει να ολοκληρωθεί εγκαίρως η γ΄ αξιολόγηση λέγοντας όμως χαρακτηριστικά ότι "πρέπει να γίνει ακόμα πολλή δουλειά". Ο κ. Dijsselbloem  επανέλαβε ότι "στόχος είναι να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους" και ότι αυτό απαιτεί "περισσότερη δουλειά σε σειρά θεμάτων", αλλά και ο Επίτροπος Μοσκοβισί προειδοποίησε πως "θα υπάρξουν προκλήσεις και θα απαιτηθεί εντατική δουλειά".

Πρώτο προαπαιτούμενο ο προυπολογισμός 

Σημειώνεται ότι στη χθεσινή ανακοίνωση του Συμβουλίου γίνεται σαφές ότι η 3η αξιολόγηση έχει ήδη ξεκινήσει, αλλά και ότι το πρώτο προαπαιτούμενο είναι ο προϋπολογισμός για το 2018...

Την προηγούμενη Τετάρτη, κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών έκανε σαφές ότι υπό τις παρούσες συνθήκες, δηλαδή αν μέσα στον Οκτώβριο ξεκινήσει η κάθοδος των δανειστών τότε είναι εφικτή η ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης μέσα στον Ιανουάριο του 2018. Αυτό, εξήγησε, είναι και το τέλος χρόνου προκειμένου να μην εμπλακεί το ζήτημα της διαπραγμάτευσης με τις 3 μεγάλες "μάχες": για το χρέος, για το ρόλο του ΔΝΤ αλλά και για την μετά 3ου Μνημονίου εποπτεία.

Χθες, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ είπε για την κάθοδο των θεσμών ότι του μετέφεραν "ότι το πιο πιθανό είναι να έρθουν πολύ σύντομα μετά την φθινοπωρινή συνάντηση του ΔΝΤ". Έκανε επίσης σαφές ότι "κανείς δεν εφησυχάζει, κανείς δεν λέει ότι έχουν τελειώσει τα προβλήματα, όλοι λέμε ότι πρέπει να δουλέψουμε πολύ σκληρά" και δήλωσε ότι έχει "ανησυχία για τον όγκο εργασίας που πρέπει να γίνει"...

Υπάρχει όμως και μία άλλη "παρενέργεια" μίας πιθανής καθυστέρησης: η κυβέρνηση θέλει να λάβει μέσα στον Νοέμβριο τις αποφάσεις για την διανομή μερίσματος για το έτος 2017 μαζί με τους θεσμούς. Όμως αυτό προϋποθέτει την κάθοδο τους στην Αθήνα για να οριστικοποιηθεί πρώτα η επίδοση του 2017 αλλά και η εκτίμηση για το 2018 που κομίζει – ενδεχομένως – νέα δημοσιονομικά μέτρα... 

Τα νέα μέτρα 

Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η ελληνική πλευρά θα είναι πάρα πολύ δύσκολος, δύσβατος και θα περιλαμβάνει πυκνά και πολύ σημαντικά βήματα τα οποία θα πρέπει να διαδεχθούν το ένα το άλλο χωρίς καθυστερήσεις. Το πρώτο βήμα αφορά στην ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης και των 95 προαπαιτούμενων χωρίς χρονοτριβή.

Ένα πολύ σημαντικό βήμα θα είναι και αυτή τη φορά οι παρεμβάσεις στις τράπεζες, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κάτι που - ενδεχομένως - να αναχαιτίσει έστω και μερικά την απαίτηση του ΔΝΤ για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όπως αυτή εκφράστηκε εκ νέου την Πέμπτη από τον κ. Ράις (σ.σ. αλλά "απαντήθηκε" από τον Μπερνουά Κερέ που έκανε χθες μετά το Eurogroup σαφές ότι η ΕΚΤ είναι αυτή που επιβλέπει τις ελληνικές τράπεζες).

Παράλληλα, συντονιστικό όργανο θα μετρά την πρόοδο των υπουργών στα δεκάδες εκκρεμή προαπαιτούμενα στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, της απελευθέρωσης των αγορών, του εργασιακού και του δημοσίου.

Και βεβαίως θα πρέπει η κυβέρνηση να αναχαιτίσει τα μεγάλα δημοσιονομικά μέτωπα. Δηλαδή το κατά πόσο θα πρέπει τελικά να ληφθούν νέα μέτρα το 2018 κάτι που συνδέεται με νέες "διορθωτικές" διατάξεις στη φορολόγηση των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, αλλά και με πιθανές παρεμβάσεις περικοπής δαπανών για να καλυφθεί το κόστος αναδιάρθρωσης των επιδομάτων, αν οι θεσμοί κρίνουν ότι τα χρήματα που εξοικονομούνται από την Επισκόπηση Δαπανών δεν επαρκούν.

Χθες ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ ανέφερε σχετικά ότι "το θέμα για το 2018 θα το ξέρουμε περί τον Νοέμβριο. Υπάρχει ανησυχία για την υστέρηση στους φόρους εισοδήματος αλλά έχουμε την ίδια στιγμή υπεραπόπόδοση στο πεδίο των ασφαλιστικών εισφορών και του ΦΠΑ. Άρα το καθαρό αποτέλεσμα δεν το ξέρουμε ακόμη, έχω την πεποίθηση ότι δεν θα χρειαστούμε μέτρα για το 2018 γιατί θεωρώ ότι η υπεραπόδοση και η υποαπόδοση θα εξουδετερώσουν η μία την άλλη".

Η επόμενη ημέρα 

 Αν και όταν τελειώσει η 3η αξιολόγηση, θα ανοίξουν τα μεγάλα μέτωπα της επόμενης ημέρας. Μεταξύ αυτών το κατά πόσο θα μπορέσει - όπως ανέφερε την Πέμπτη ο αξιωματούχος του Υπουργείου Οικονομικών - η Ελλάδα μέσα στους επόμενους έξι με εννέα μήνες να βγει εκ νέου σε αγορές (είτε για νέες εκδόσεις ομολόγων είτε για ανακύκλωση υφιστάμενων υποχρεώσεων), προκειμένου να αποφύγει (σε κάποιο έστω βαθμό) ένα νέο μνημόνιο.

Μάλιστα το στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών προϊδέασε ότι η έξοδος από τα μνημόνια χωρίς κανενός τύπου νέο πρόγραμμα ενδεχομένως να μην είναι εφικτή. Σε σχετικό ερώτημα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ανάμεσα στις επιλογές μιας προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής (ECCL – PCCL, δηλαδή ουσιαστικά ενός νέου προγράμματος τριμηνιαίων ελέγχων που θα μοιάζει πάρα πολύ με το υφιστάμενο μνημόνιο) και σε μία εντελώς καθαρή έξοδο στις αγορές υπάρχουν πολλά ενδιάμεσα στάδια και επιλογές. Το τι θα γίνει τελικά τους επόμενους μήνες δεν συνδέεται μόνο με την δυνατότητα της κυβέρνησης να βγει στις αγορές και να δημιουργήσει μία καμπύλη αποδόσεων ομολόγων, αλλά και με το κατά πόσο θα δημιουργήσει ένα επαρκές "μαξιλάρι" διαθεσίμων.

Χθες ο κ Τσακαλώτος ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος για προληπτική πιστοληπτική γραμμή. Εξήγησε ότι η δήλωση του Eurogroup του προηγούμενου Ιουνίου αναφέρεται στο δημοσιονομικό "μαξιλάρι" την οποία ερμήνευσε ότι "μπορούμε να πάρουμε κάποια από τα λεφτά του υπολοίπου του δανείου" του ESM. Εξήγησε ότι είναι μία συζήτηση που μπορεί να γίνει μεταξύ Φεβρουαρίου – Μαΐου και όχι τώρα. 

Τα διαθέσιμα 

Με δεδομένο λοιπόν ότι το καλύτερο σενάριο πλέον για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι τον Ιανουάριο του 2018, ο σχεδιασμός για νέες καταβολές δόσεων περιορίζεται μοιραία σε μία ή δύο όπως, άλλωστε έχει προδικάσει το ίδιο κορυφαίο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών πριν από ένα μήνα. Και αντίστοιχα ενδεχομένως να περιορίζεται η διάθεση των Θεσμών να διαθέσουν μέρος από το δάνειο των 86 δις ευρώ για αυτό το σκοπό.

Το ίδιο πρόβλημα διαθεσίμων δημιουργείται επίσης από το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και των εσόδων των 5,7 δις ευρώ που θα έπρεπε να συλλέξει η Ελλάδα μέχρι το τέλος του Αυγούστου του 2018 αλλά πιά φαντάζουν ως ένας πολύ δύσκολος στόχος.

Οι καθυστερήσεις στην Εγνατία οδό, στο Ελληνικό και σε άλλα πεδία του υπερταμείου συνεχίζουν να υπάρχουν και έτσι δημιουργούν την ανάγκη να βρεθεί ένα άλλο "όχημα" το οποίο θα προσφέρει διασφάλιση ρευστότητα στα κρατικά ταμεία ώστε να προφυλαχθεί η ελληνική οικονομία από κερδοσκοπικές επιθέσεις στη μεταμνημονιακή εποχή. 

Η μάχη για την εκκρεμή ακόμη υποδόση των 800 εκατ. ευρώ  

Τα ... πρωτοβρόχια στις διαπραγματεύσεις έχουν ήδη έρθει και αφορούν στο "τελεσίγραφο" που έδωσε την προηγούμενη Τετάρτη από τις Βρυξέλλες αξιωματούχος του Eurogroup. Έκανε ξεκάθαρο ότι δεν θα υπάρξει παράταση (πέραν της 31ης Οκτωβρίου που λήγει η περίοδος διαθεσιμότητας) για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ που εκκρεμεί από την 2η αξιολόγηση. Η κυβέρνηση επιχειρεί να καταθέσει στοιχεία στις Βρυξέλλες που να αποδεικνύουν ότι έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα, δηλαδή ότι έχει δαπανήσει το 150% του ποσού (800 εκατ. ευρώ της 2ης υποδόσης) που έλαβε τον Ιούλιο.

Ο κ. Ρέγκλινκ επανέλαβε χθες ότι το ποσό θα είναι διαθέσιμο έως τα τέλη Οκτωβρίου και περιμένει νέα στοιχεία από τις ελληνικές αρχές...

capital

Γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός εξαγόρασε Ελληνική εταιρεία

eren anemogennitries

Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο επικεφαλής της πετρελαϊκής Total, Patrick Pouyanne, είχε αναφερθεί στα σχέδια της εταιρείας του για είσοδο στην αγορά των ΑΠΕ που αφορούν και την Ελλάδα.

Λίγες ημέρες αργότερα έγινε γνωστό το τι ακριβώς εννοούσε. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα ο γαλλικός πετρελαϊκός κολοσσός Total εξαγόρασε έναντι 237,5 εκατ. ευρώ το 22% της εταιρείας πράσινης ενέργειας Eren, δηλαδή της εταιρείας που ίδρυσε ο ελληνικής καταγωγής επιχειρηματίας Πάρης Μουράτογλου.

Ο κ. Μουράτογλου, ο οποίος ήταν εκ των ιδρυτών και της EdF Energies Nouvelles, δηλαδή μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών ΑΠΕ της Ευρώπης, όταν το 2012 αποχώρησε δημιούργησε τη δική του εταιρεία Eren.

Σημειώνεται ότι η συμφωνία που υπεγράφη δίνει τη δυνατότητα στην Total να εξαγοράσει σε διάστημα 5 ετών την Eren.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στον κλάδο της ανανεώσιμης ενέργειας, διαθέτοντας εγκατεστημένη ισχύ 650MW σε λειτουργία και υπό κατασκευή ενώ έχει στόχο να φτάσει τα 3000MW την επόμενη πενταετία.

Ένα μεγάλο κομμάτι των δραστηριοτήτων της βρίσκεται στην Ελλάδα καθώς στη χώρα μας η Eren διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο μονάδων ΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά) ισχύος 156,9MW.

Μάλιστα όπως ανακοίνωσε η Total η είσοδός της στην Eren εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγική της για ανάπτυξη σε δραστηριότητες με χαμηλό ανθρακικό αποτύπωμα και ιδιαίτερα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Η θετική συγκυρία της Eren που θα μας επιτρέψει να επιταχύνουμε την ανάπτυξή μας στην ηλιακή ενέργεια και να εισέλθουμε στην αιολική, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για το στόχο μας να πετύχουμ 5GW εγκατεστημένης ισχύος στα επόμενα 5 χρόνια» ανέφερε ο Philippe Sauquet επικεφαλής του τομέα φυσικού αερίου, ΑΠΕ και ηλεκτρισμού της Total.

Από την πλευρά του ο Πάρης Μουράτογλου πρόεδρος της Eren τόνισε ότι η στρατηγική συμφωνία επιτρέπει στην εταιρεία να ενώσει τις δυνάμεις της με έναν κορυφαίο παίκτη της ενεργειακής αγοράς με κοινή επιθυμία για ανάπτυξη στις ΑΠΕ και φιλόδοξα μακροπρόθεσμα σχέδια.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής θα γίνει με την έγκριση από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού ενώ η νέα ονομασία θα είναι Total Eren.

capital

«Στο κόκκινο» το.... «success story» Tσίπρα. Φόβοι για εκτροχιασμό και νέα μέτρα στο Μαξίμου

maximou tsipras exodos

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» βρίσκεται η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών καθώς παρά τα θετικά νέα από το μέτωπο της οικονομίας, η υπερφορολόγηση και η εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας των πολιτών ρίχνουν σκιές εκτροχιασμού στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, απειλώντας την πολιτική σταθερότητα, αλλά και την πορεία εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο.

Όλα ξεκίνησαν προχθές, όταν ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος προκάλεσε… δυσφορία και απορίες στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς κάλεσε στο υπουργικό γραφείο του περισσότερους από 50 δημοσιογράφους, προκειμένου να παραδεχθεί ότι… υπάρχει ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί του χρόνου ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ για πρωτογενές πλεόνασμα και, συνεπώς, να χρειαστεί η λήψη νέων μέτρων. Ο εν λόγω αξιωματούχος παραδέχθηκε, grosso modo, ότι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών «φούσκωσε» την φοροδιαφυγή, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει υστέρηση στα έσοδα και στην απόδοση συγκεκριμένων φορολογικών μέτρων.

Κακά μαντάτα

Προφανώς, ο εν λόγω αξιωματούχος, που είπε όσα είπε υπό καθεστώς ανωνυμίας, ήξερε τι έλεγε και τι στοιχεία θα ανακοινώνονταν από το υπουργείο Οικονομικών ένα 24ωρο μετά, δηλαδή χθες το απόγευμα. Τα εν λόγω στοιχεία, λοιπόν, έδειξαν ότι η δημοσιονομική «τρύπα» μεγαλώνει, καθώς η υστέρηση εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό εκτροχιάζει την πορεία εκτέλεσης αυτού και φέρνει την κυβέρνηση πλησιέστερα στο σενάριο λήψης νέων μέτρων.

Συγκεκριμένα, βάσει των χθεσινών στοιχείων που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2017, η απόκλιση στα έσοδα προ επιστροφών φόρων ανήλθε στα 944 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η συνολική υστέρηση στο σύνολο των καθαρών εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού (μαζί με έσοδα αποκρατικοποιήσεων αλλά και τις αυξημένες επιστροφές φόρων) ανήλθε στα 1,759 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στον αέρα το «κοινωνικό μέρισμα»

Τούτων δοθέντων, αν η εκτέλεση του προϋπολογισμού δεν διορθωθεί και αν τα αποτελέσματα των επόμενων μηνών δεν «σβήσουν» τις αποκλίσεις που παρατηρήθηκαν το πρώτο 8μηνο του έτους, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση δε θα έχει υπέρβαση του στόχου στο πρωτογενές πλεόνασμα. Κατά συνέπεια, αυτό που μόλις πριν μερικές ημέρες εξήγγειλε από βήματος της ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας –ότι, δηλαδή, όπως έγινε και πέρυσι με την λεγόμενη «13η σύνταξη», θα δοθεί «κοινωνικό μέρισμα» από το «υπερπλεόνασμα»- δε θα μπορεί να πραγματοποιηθεί. Άλλωστε, ως τον Αύγουστο η εκτέλεση του προϋπολογισμού «έσβησε» τις υπερβάσεις στο πλεόνασμα.

Βεβαίως, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν χθες βράδυ ότι οι αποκλίσεις από τους στόχους είναι δικαιολογημένες για δύο λόγους: πρώτον, επειδή οι στόχοι είχαν υπολογιστεί με την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ να εισπράττεται τον Αύγουστο, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε να την μεταθέσει στον Σεπτέμβριο. Δεύτερον, η κυβέρνηση έδωσε περισσότερα από 400 εκατομμύρια ευρώ πέραν των προϋπολογισθέντων για εξόφληση οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες –κάτι που σημαίνει ότι η ίδια δημιούργησε τα περιθώρια για αποκλίσεις.

Νέα μέτρα και πολιτικές εξελίξεις

Σε κάθε περίπτωση, μετά το προχθεσινό διάβημα του ανώτατου κυβερνητικού αξιωματούχου να αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά –μερικά μόλις 24ωρα μετά την διαπίστωση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ πως «περάσαμε τον κάβο»- η ανησυχία στους κόλπους της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ είναι έντονη.

Συγκεκριμένα, δεν είναι λίγοι όσοι φοβούνται ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, αλλά και τα χρήματα «στα στρώματα» έχουν φτάσει στα όριά τους και πλέον οι πολίτες σηκώνουν τα χέρια ψηλά.

Ήδη, στο υπουργείο Οικονομικών ψάχνουν τρόπους αύξησης των φορολογικών εσόδων, αλλά και εξουδετέρωσης των «κινήτρων» φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, που προκάλεσε η υπερφορολόγηση και τα τελευταία μέτρα. Και ο αγώνας είναι… αγωνιώδης, διότι το θέμα ξεπερνά μερικά νούμερα του προϋπολογισμού και φτάνει ως το σενάριο απρόβλεπτων –και ανεπιθύμητων για το Μαξίμου- πολιτικών εξελίξεων: κι αυτό διότι στον ΣΥΡΙΖΑ και στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα γνωρίζουν ότι τυχόν αποκλίσεις θα φέρουν νέα μέτρα. Και τα νέα μέτρα θα προκαλέσουν πρόσθετο πολιτικό κόστος, ενώ ταυτοχρόνως θα ναρκοθετηθεί η πορεία εξόδου της χώρας από το Μνημόνιο. Και, αν η χώρα δεν βγει τον Αύγουστο του 2018 από το Μνημόνιο, τότε η έξοδος ίσως να αφορά την κυβέρνηση, που θα βρεθεί πολλαπλώς εκτεθειμένη…

matrix24