Δευ06252018

Τελευταία ΕνημέρωσηΔευ, 25 Ιουν 2018 2pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Οικονομια Ελλαδα

Eurogroup: Η ανακοίνωση για το ελληνικό χρέος, την μεταμνημονιακή εποπτεία και τη συμμετοχή του ΔΝΤ

tsakal ypourg eurog

Τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που υιοθέτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης περιλαμβάνονται αναλυτικά στην τελική δήλωση του Eurogroup, η οποία χαιρετίζει επίσης την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης και περιγράφει το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση του Eurogroup επικροτούνται οι ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση της εφαρμογής των προαπαιτούμενων και την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

«Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας με μια ισχυρότερη οικονομία που στηρίζεται στις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν» αναφέρει η δήλωση, επισημαίνοντας πως «είναι σημαντικό να συνεχιστούν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν τη βάση για μια βιώσιμη πορεία ανάπτυξης με υψηλότερη απασχόληση και δημιουργία θέσεων εργασίας».

Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup χαιρετίζει και την ολοκλήρωση της στρατηγικής ανάπτυξης της Ελλάδας, η οποία «στοχεύει στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας και στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος».

Σε ό,τι αφορά τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για το μέλλον, το Eurogroup χαιρετίζει τη δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και τη μετέπειτα ευθυγράμμισή της με τους κανόνες της ΕΕ. «Η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι αυτό συνεπάγεται ένα πρωτογενές πλεόνασμα κατά μέσο όρο 2,2% του ΑΕΠ κατά την περίοδο από το 2023 έως το 2060» σημειώνει η ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους το Eurogroup υπενθυμίζει ότι «οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και κάτω από το 20% του ΑΕΠ στη συνέχεια, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι το χρέος μειώνεται σταθερά».

Ως μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους η δήλωση του Eurogroup παραθέτει:

-την κατάργηση από το 2018 του step-up επιτοκίου που σχετίζεται με τα δάνεια του δεύτερου ελληνικού προγράμματος.

-τη χρήση από τον ESM των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMPs, ANFAs) από τα ελληνικά ομόλογα του 2014 και τη σταδιακή επιστροφή τους στην Ελλάδα. Τα εν λόγω κεφάλαια θα μεταφέρονται στην Ελλάδα ισόποσα, σε εξαμηνιαία βάση (Δεκέμβριο και Ιούνιο), αρχής γενομένης από το 2018 μέχρι τον Ιούνιο του 2022 μέσω ξεχωριστού λογαριασμού του ESM και θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών ή για τη χρηματοδότηση άλλων συμφωνηθέντων επενδύσεων.

-την παράταση της περιόδου χάριτος για τα δάνεια του EFSF κατά 10 χρόνια και την επιμήκυνση της μέσης διάρκειας λήξης κατά 10 χρόνια.

Επίσης, σημειώνεται ότι «βάσει της ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, το Eurogroup θα επανεξετάσει στο τέλος της περιόδου χάριτος, το 2032 εάν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα χρέους», ενώ γίνεται αναφορά στη συμφωνία του Μαΐου του 2016 για ένα «μηχανισμό, ο οποίος θα ενεργοποιείται στην περίπτωση πολύ δυσμενέστερου απρόοπτου μακροοικονομικού σεναρίου». Αυτός ο μηχανισμός, θα περιέχει μέτρα όπως την «περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους με ανώτατο όριο και παρατάσεις των πληρωμών τόκων του δανείου του EFSF», στο βαθμό που είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Σε ό,τι αφορά τη μεταμνημονιακή εποπτεία, το Eurogroup επισημαίνει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους «πρέπει να περιέχουν κίνητρα που θα διασφαλίζουν ισχυρή και συνεχή εφαρμογή από την Ελλάδα των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος». Αναφέρεται επίσης στη σύνδεση συγκεκριμένων δεσμεύσεων πολιτικής με την επιστροφή των SMPS και ANFAs, καθώς και την κατάργηση του επιτοκίου step up, χαιρετίζοντας παράλληλα «την πρόθεση της Επιτροπής να ενεργοποιήσει τη διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας τις επόμενες εβδομάδες και επίσης την υποστήριξη αυτής της προσέγγισης από τις ελληνικές αρχές».

Εξάλλου, στην ανακοίνωση του Eurogroup γίνεται αναφορά στις εν εξελίξει νομικές διαδικασίες κατά των εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ και κατά του πρώην προέδρου και άλλων στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ, καλώντας τους θεσμούς να παρακολουθούν την πορεία τους στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής επιτήρησης.

Αναφορικά με την τελευταία δόση που θα λάβει η Ελλάδα, το Eurogroup σημειώνει:

«Με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, τα όργανα διοίκησης του ESM αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση της πέμπτης και της τελευταίας δόσης του προγράμματος του ESM ύψους 15 δισ. ευρώ. Από το συνολικό αυτό ποσό, 5,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ξεχωριστό λογαριασμό και θα χρησιμοποιηθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους, ενώ τα 9,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν σε ειδικό λογαριασμό για τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος, που θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους σε περίπτωση ανάγκης».

Η χρήση των εν λόγω κεφαλαίων θα γίνεται μετά από συμφωνία με τους θεσμούς, ενώ σημειώνεται ότι «συνολικά, η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα με ένα σημαντικό ταμειακό απόθεμα ύψους 24,1 δισ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει τις δανειακές ανάγκες της κυβέρνησης για περίπου 22 μήνες μετά το τέλος του προγράμματος».

Τέλος, σχετικά με το ΔΝΤ, η δήλωση του Eurogroup αναφέρει ότι «η διοίκηση του ΔΝΤ εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος ESM και για την περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος που δόθηκε σήμερα από τα κράτη μέλη».

Συνεχίζοντας, επισημαίνεται ότι παρόλο που «δεν είναι πλέον δυνατή η ενεργοποίηση» του δικού του προγράμματος, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε «τη συνεχιζόμενη συμμετοχή του στην Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας, παράλληλα με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».

ΝΔ: Η χθεσινή συμφωνία θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί από το 2014 αν ο κ. Τσίπρας δεν δοκίμαζε στην πλάτη των Ελλήνων τις αυταπάτες του

"Η χθεσινή συμφωνία θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί από το 2014 αν ο κ. Τσίπρας δεν δοκίμαζε στην πλάτη των Ελλήνων τις αυταπάτες του", τονίζει σε ανακοίνωσή της, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup η Νέα Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

«Περιμένουμε με αγωνία αν στο διάγγελμά του ο κ. Τσίπρας θα μας ανακοινώσει όσα δυστυχώς επιβεβαίωσε χθες το Eurogroup.

1. Ότι σε έξι μήνες από σήμερα θα επιβληθεί νέα μείωση των συντάξεων και νέα μείωση στο αφορολόγητο.

2. Ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060.

3. Ότι για αυτό το τέταρτο μνημόνιο που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα θα ελέγχεται κάθε τρεις μήνες από την Τρόικα, κάτι που δεν συνέβη σε καμία άλλη χώρα.

Η χθεσινή συμφωνία για το χρέος θα μπορούσε να επιτευχθεί ήδη από το 2014 αν ο κ. Τσίπρας δεν δοκίμαζε στην πλάτη των Ελλήνων τις αυταπάτες του. Ζητούμενο για τη χώρα παραμένει η επίτευξη υψηλής, διατηρήσιμης ανάπτυξης. Αυτή η κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν μπορεί. Η Ελλάδα χρειάζεται πολιτική αλλαγή. Και τη χρειάζεται τώρα».

 

To Bloomberg καταρρίπτει το μύθο της καθαρής εξόδου: Με αυτά τα μέτρα θα δεσμεύσουν οι δανειστές την Ελλάδα

tsakalotos thesmoi

Το μέλλον της Ελλάδας δεν θα είναι ιδιαίτερα διαφορετικό από το παρόν. Με αυτή τη φράση αρχίζει το ρεπορτάζ του για την Ελλάδα το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, καταρρίπτοντας το «μύθο» περί καθαρής εξόδου της Ελλάδας στις αγορές μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης.

Υπό τον τίτλο «οι δανειστές της Ελλάδας φέρονται να σχεδιάζουν δεσμεύσεις για μετά τη λήξη του προγράμματος», το πρακτορείο επικαλείται εσωτερικό έγγραφο που κυκλοφορεί μεταξύ των δανειστών, στο οποίο αναφέρεται ότι θα συνεχιστούν οι δεσμευτικοί στόχοι, οι αξιολογήσεις συμμόρφωσης ακόμη και οι εκταμιεύσεις ποσών.

Βάσει του εγγράφου που επικαλείται το Bloomberg, προβλέπονται τριμηνιαίες αξιολογήσεις από εκπροσώπους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Κάθε «περιθώριο για την Ελλάδα να ασκήσει τις δικές της πολιτικές» θα περιορίζεται από «τη συνεχή δέσμευση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι δομικές μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης θα διατηρηθούν.

Παράλληλα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το Bloomberg, «το πλέον χρεωμένο κράτος της Ευρώπης θα χρειαστεί να διατηρήσει ένα πλεόνασμα προ τόκων αποπληρωμής ίσο με το 3,5% της οικονομικής του παραγωγής και να μη συσσωρεύσει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους προμηθευτές».

«Μετά από οκτώ χρόνια και τρία προγράμματα διάσωσης, η Ελλάδα επιθυμεί να ανακτήσει την οικονομική της κυριαρχία τον Αύγουστο, υποστηριζόμενη από την ανάκαμψη της οικονομίας και τους ευκολότερους όρους αποπληρωμής σε ορισμένα δάνεια διάσωσης». Ωστόσο, συνεχίζει το Bloomberg, «με τους δανειστές να εμφανίζονται ανήσυχοι μήπως η μεσογειακή χώρα επιστρέψει στις παλιές της συνήθειες που προκάλεσαν την οικονομική κατάρρευση», τουλάχιστον κάποιες από αυτές τις παραχωρήσεις θα έχουν ως στόχο να μην ξεφύγει από το δρόμο της δημοσιονομικής σύνεσης.

Το «καρότο» που προσφέρεται γι’ αυτή την «αυξημένη εποπτεία» θα είναι ετήσιες αποταμιεύσεις από τα κέρδη που αποκόμισαν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες από το χαρτοφυλάκιό τους με ελληνικά ομόλογα και η διαγραφή του εντόκου πέναλτι που έχει επιβληθεί σε κάποια δάνεια διάσωσης. Οι εκταμιεύσεις θα είναι της τάξεως περίπου του 1,2 δις. ευρώ ετησίως και θα λαμβάνουν χώρα κάθε Ιούνιο ή θα καταβάλλονται σε δύο δόσεις, τον Ιούνιο και το Δεκέμβριο.

Στη «μακρά λίστα», όπως αναφέρει το Bloomberg, των δεσμεύσεων που θα ζητηθούν από την Ελλάδα περιλαμβάνονται επίσης πωλήσεις και μακροχρόνιες μισθώσεις περιουσιακών στοιχείων.

Τέλος, στο έγγραφο γίνεται αναφορά στον κίνδυνο που διατρέχει η Ελλάδα για αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στην περίπτωση που δεν συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της.

Μία ενδεχόμενη αύξηση των αποδόσεων, όπως τονίζεται, θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στην πρόσβαση του Δημοσίου και των ιδιωτικών επιχειρήσεων στις αγορές ομολόγων. Η αυξημένη εποπτεία μπορεί με αυτό τον τρόπο να ενισχύσει την αξιοπιστία έναντι των εταίρων (εγχώριων κι εξωχώριων), όπως και των αγορών, επισημαίνεται στο έγγραφο.

news

Το πλαίσιο της συμφωνίας εξόδου της Ελλάδος από το πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup

eurogroup

Το πλαίσιο της συμφωνίας εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα που σχεδιάζεται ενόψει του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, περιέγραψε την Τρίτη Ευρωπαίος αξιωματούχος, σε ενημέρωση δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες. 

Η συμφωνία στο γενικό της πλαίσιο θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ταμειακού αποθέματος, ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ, την ελάφρυνση του χρέους, τη στρατηγική για την ανάπτυξη και τη μεταμνημονιακή εποπτεία.

Για να συμφωνηθούν βέβαια όλα τα παραπάνω, πρώτο βήμα είναι η εκπλήρωση των 88 προαπαιτουμένων της τελευταίας αξιολόγησης, τα οποία η ελληνική κυβέρνηση δρομολογεί.

Οι Βρυξέλλες θεωρούν πως μετά από αυτό το βήμα θα πρέπει να "στηθεί" η έξοδος σε στέρεες βάσεις και πάνω σε πολιτικές που θα ακολουθηθούν στην Ελλάδα τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.

Όπως τόνισε ο αξιωματούχος για να προετοιμαστεί η «ομαλή» και «βιώσιμη» έξοδος της χώρας από το πρόγραμμα, οι Βρυξέλλες δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημιουργία ενός ταμειακού αποθέματος, ύψους περίπου 20 δισ. ευρώ.

Με αυτό το ταμειακό απόθεμα εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει τις δανειακές υποχρεώσεις της έως και τις αρχές του 2020, υπό την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι και τα πρωτογενή πλεονάσματα το 2019 και το 2020.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, οι βασικές προτάσεις είναι τρεις:

1. Ένα πακέτο «εμπροσθοβαρών» μέτρων, όπως είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του ΕFSF και η χρησιμοποίηση μέρους των αδιάθετων χρημάτων του προγράμματος του ESM, που φτάνουν τα 27 δισ. ευρώ, για την αγορά ακριβών δανείων (π.χ. του ΔΝΤ, ύψους 12 δισ. ευρώ).

2. Η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (SMPs) και ANFAs, που υπολογίζονται περί τα 4 δισ. ευρώ, τα οποία θα μπορούσαν να εκταμιευθούν σε τέσσερις ετήσιες δόσεις, υπό τον όρο ότι τηρούνται τα συμφωνηθέντα.

3. Ο μηχανισμός που συνδέει την αποπληρωμή τού χρέους με την ανάπτυξη.

Μεταμνημονιακή εποχή

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφερόμενος στη μεταμνημονιακή εποχή τόνισε πως είναι αναγκαίο να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, ενώ επισήμανε πως η χώρα μας θα υπαχθεί στη λεγόμενη «ενισχυμένη εποπτεία» (Enhanced Surveillance).

Αυτό σημαίνει ότι ανά τρίμηνο θα υπάρχουν αξιολογήσεις για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων από τους θεσμούς, καθώς και συγκεκριμένες πολιτικές δεσμεύσεις. Στις "επισκέψεις" αυτές θα συμμετέχει και το ΔΝΤ.

Η βασική ανησυχία των Βρυξελλών για τη μεταμνημονιακή εποχή είναι η λειτουργία του Δημοσίου, μετά από οκτώ χρόνια μνημονίου, κυρίως σε ό,τι αφορά την εκτέλεση της δημοσιονομικής πολιτικής.

reporter

«Πράσινο φως» για το 1 δισ από τον ESM

eyro

Το συμβούλιο των διευθυντών του ESM ενέκρινε την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ που απέμεινε από την τρίτη αξιολόγηση και το οποίο ήταν συνδεδεμένο με το τελευταίο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, που εγκρίθηκε από τη Βουλή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η εκταμίευση του ποσού εγκρίθηκε καθώς οι θεσμοί έκριναν θετικά την πορεία της εκκαθάρισης των καθαρών ληξιπρόθεσμων οφειλών από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και την αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, όπως ορίστηκαν από το Τεχνικό Μνημόνιο στις 22 Μαρτίου του 2018, και οι οποίες ήταν από τις βασικές παραμέτρους για την έγκριση της εκταμίευσης.

Η είσπραξη του συγκεκριμένου ποσού είχε προγραμματιστεί αρχικά για τα τέλη Απριλίου.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ESM, σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, η πρόοδος κρίθηκε «ικανοποιητική», ενώ πρόοδος σημειώθηκε και αναφορικά με την περαιτέρω μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Ωστόσο, πριν από την έγκριση ήταν αναγκαία η επιβεβαίωση από την ελληνική πλευρά ότι πληρωμές των οφειλών έχουν πραγματοποιηθεί κανονικά.

Αύριο, Παρασκευή, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, θα συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ έχει ήδη συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη...

efsyn

Γερμανικός Τύπος: Οικονομικά και πολιτικά διαχειρίσιμη για την Ελλάδα η αποχώρηση του ΔΝΤ

eyro

Στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αλλά και σε δηλώσεις του Γερμανού υπ. Οικονομικών Σολτς αναφορικά με τις συνέπειες που θα έχουν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία στην οικονομία της ΕΕ, αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος

Αναλυτικό άρθρο για το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους και την πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ από το τρέχον πρόγραμμα στήριξης δημοσιεύεται στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Συγκεκριμένα αναφέρεται:

«Η αποχώρηση του ΔΝΤ είναι οικονομικά διαχειρίσιμη για τους Έλληνες. Πρόκειται μόνο για 1,6 δισ. €, τα οποία η Ελλάδα δεν χρειάζεται καν, διότι από τα διαθέσιμα 86 δισ. € του τρίτου προγράμματος διάσωσης θα εκταμιευτούν μόνο 59 δισ. €. Ακόμη και πολιτικά όμως η αποχώρηση του ΔΝΤ δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα.

Μπορεί το 2015 η κοινοβουλευτική ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης να συμφώνησε για τα δάνεια μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει το ΔΝΤ, στο μεταξύ όμως δεν επιμένει πλέον σε αυτό. Το σημαντικό είναι να συνεχίσει να έχει το ΔΝΤ συμβουλευτικό ρόλο, υποστηρίζει τώρα (σ.σ. η Χριστιανική Ένωση).

Στην Αθήνα ελπίζουν ότι στις 21 Ιουνίου οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα δώσουν το πράσινο φως για την ελάφρυνση του χρέους που τους είχαν υποσχεθεί από το 2012. Προς συζήτηση βρίσκονται το πάγωμα καταβολής τόκων ή κεφαλαίων και μεγαλύτεροι χρόνοι αποπληρωμής υφιστάμενων δανείων. [...]

Για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μια συμφωνία στο συνεχώς αναβαλλόμενο ζήτημα του χρέους θα ήταν μια μεγάλη πολιτική επιτυχία. Το 2015 ήδη είχε υποσχεθεί να απαλλάξει τους Έλληνες από το βαρύ φορτίο του χρέους. Το κούρεμα του χρέους στο οποίο τότε ήλπιζαν αποδείχθηκε γρήγορα ψευδαίσθηση. Ακόμη και η απειλή του Τσίπρα ότι στην ανάγκη η Ελλάδα θα σταματήσει απλά να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος, εξανεμίστηκε όταν αποχώρησε ο εκκεντρικός υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Στο μεταξύ ο Τσίπρας κατάλαβε ότι ένα κούρεμα χρέους δεν είναι πολιτικά εφικτό για τους Ευρωπαίους δανειστές. Δεν θα μπορούσαν καν να το περάσουν από τα κοινοβούλια των χωρών τους. Τώρα περιμένει μια ελάφρυνση του χρέους που θα εξασφαλίσει στη χώρα του ‘μια σταθερή και διαρκή πρόσβαση στις αγορές‘, όπως δήλωσε ο Τσίπρας στα εγκαίνια των Ποσειδωνίων».

Προειδοποιήσεις Σολτς προς κερδοσκόπους

Σε δηλώσεις που έκανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς στο πλαίσιο του Ευρωπαικού Φόρουμ που διοργανώνει η Δυτικογερμανική Ραδιοφωνία (WDR) αναφέρεται άρθρο της Frankfurter Allgemeine Zeitung στην ηλεκτρονική της έκδοση υπό τον τίτλο «Ο Σολτς συνιστά ψυχραιμία». «Έκκληση για περισσότερη αυτοσυγκράτηση στη Γερμανία απηύθυνε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, μετά τον σχηματισμό ευρωσκεπτικιστικής κυβέρνησης στην Ιταλία.

Οι Γερμανοί δεν θα έπρεπε να ανησυχούν κάθε φορά που μια κυβέρνηση ακολουθεί μια διαφορετική πολιτική κατεύθυνση από αυτήν που θεωρείται σωστή στη Γερμανία, ανέφερε ο Σολτς την Πέμπτη στο ‘Europaforum' της Δυτικογερμανικής Ραδιοφωνίας (WDR).

Συχνά η κυβερνητική πραγματικότητα διαφέρει από το προεκλογικό πρόγραμμα. Ακόμη και στη Γερμανία υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των κρατιδίων. Θα πρέπει να αξιοποιηθεί το νέο ευρωπαϊκό ξεκίνημα που προκάλεσε το Brexit και να δει κανείς με ηρεμία πόσα έχουν γίνει ήδη στην Ευρώπη. Ο Σολτς σημείωσε, για παράδειγμα, ότι από τότε που ξέσπασε η οικονομική και δημοσιονομική κρίση μέχρι σήμερα, έχουν γίνει πολλά για να είναι οι τράπεζες πιο ασφαλείς.

Επιπλέον έχει μετεξελιχθεί και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης ο οποίος ‘διαθέτει μια απίστευτη μαχητική δύναμη'. Το μήνυμα απευθύνεται σε όλους τους κερδοσκόπους του κόσμου: ‘Μην το προσπαθήσετε καν, είμαστε αρκετά δυνατοί'», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς.

«Η Τουρκία παγώνει το deal με την Ελλάδα»

Το ενδιαφέρον του γερμανόφωνου Τύπου προκάλεσε και η είδηση της αναστολής της διμερούς συμφωνίας Ελλάδας-Τουρκίας, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβουσόγλου.

Συγκεκριμένα η Münchner Merkur τιτλοφορεί το σχετικό της άρθρο: «Σε ένδειξη διαμαρτυρίας: Η Τουρκία παγώνει τη συμφωνία για το προσφυγικό με την Ελλάδα».

Παρόμοιος ο τίτλος της αυστριακής Der Standard: «Επαναπροώθηση προσφύγων: Η Τουρκία παγώνει το deal με την Ελλάδα».

Τέλος, η γερμανική ραδιοφωνία Deutschlandfunk αναφέρει στην ιστοσελίδα της: «Διαμάχη για τους στρατιώτες. Η Τουρκία καταγγέλλει τη συμφωνία με την Ελλάδα».

Deutsche Welle