Τετ11132019

Τελευταία ΕνημέρωσηΤετ, 13 Νοε 2019 2pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Οικονομια Ελλαδα

Οι ΗΠΑ αγοράζει ελληνικά ομόλογα. Συνεχίζουν την τρελή «κούρσα» τους-Ψήφος εμπιστοσύνης στην Οικονομία

xaa 

«Talk of the town» στα χρηματιστηριακά γραφεία του Λονδίνου έχουν γίνει τα ελληνικά ομόλογα, που συνεχίζουν την τρελή «κούρσα» τους. Οι διεθνείς διαχειριστές στις μεταξύ τους συζητήσεις χαρακτηρίζουν τους ελληνικούς τίτλους, ως το απόλυτο επενδυτικό story και εκτιμούν πως οι αποδόσεις τους θα υποχωρήσουν σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. 

Εν μέσω αυτού του κλίματος αμερικανικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια, μεταξύ των οποίων JP Morgan, Citigroup, Morgan Stanley και Pimcο, προχωρούν σε αγορές ελληνικών τίτλων.

Και ενώ το μπαράζ θετικών εκθέσεων για την Ελλάδα συνεχίζεται, τα ελληνικά ομόλογα σπάνε όλα τα ρεκόρ, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί στο 1,15% και σε νέα ιστορικά χαμηλά με πτώση άνω του 3% από χθες, ενώ το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 156 μ.β.

Μεγαλύτερη η άνοδος για τα πενταετή ελληνικά ομόλογα με την απόδοσή τους να υποχωρεί στο 0,396% με πτώση άνω του 11%.

Γενικότερα η διεθνής αγορά ομολόγων κινείται ανοδικά στον απόηχο της απόφασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τα επιτόκια. Για μια ακόμη φορά τα ελληνικά ομόλογα αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστές, συνεχίζοντας το ράλι στο οποίο επιδίδονται τους τελευταίους μήνες.

Θετικά λειτουργεί στην ελληνική αγορά ομολόγων η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, η αναβάθμιση της S&P, η οποία φέρνει τη χώρα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα και οι προσδοκίες πως αύριο και η DBRS θα επιβεβαιώσει τη θετική πορεία της οικονομίας και της χώρας γενικότερα.

Αξίζει να αναφερθεί πως η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είναι λίγο υψηλότερη από του αντίστοιχου ιταλικού, με την Capital Economics σε έκθεσή της να επισημαίνει ότι είναι θέμα χρόνου, το spread να καταστεί αρνητικό, δεδομένης της συγκριτικά χαμηλής ανάπτυξης στην Ιταλία, της δυναμικής του χρέους και του μεγαλύτερου πολιτικού ρίσκου.

O οίκος επισημαίνει ότι η ελληνική ανάπτυξη είναι ισχυρότερη στην Ελλάδα από ότι στην Ιταλία και ότι η «ψαλίδα» αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω.

Παράλληλα, το ελληνικό χρέος είναι σε πτωτική τροχιά, σε αντίθεση με αυτό της Ιταλίας, τη στιγμή που τα πολιτικά ρίσκα στη γειτονική χώρα ενισχύονται.

Ως εκ τούτου δεν αποτελεί έκπληξη που το spread των ιταλικών με τα ελληνικά ομόλογα μειώθηκε στις 12 μονάδες αυτή την εβδομάδα, στα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που ξεκίνησε η κρίση, με τον οίκο να θεωρεί ότι θα μειωθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια. Η πρόβλεψη του οίκου είναι ότι το spread θα μηδενιστεί έως τα τέλη του έτους και θα καταστεί αρνητικό από το 2020, σημειώνοντας ότι δεν θα αποτελέσει έκπληξη κάτι τέτοιο να συμβεί νωρίτερα.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι θετικές εκθέσεις διεθνών οίκων για την Ελλάδα.

Η Moοdy’s αποτιμά θετικά την πρόωρη αποπληρωμή από την Ελλάδα δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον οίκο η χώρα δανείστηκε η χώρα θα εξοικονομήσει περίπου 70 εκατ. ευρώ από την κίνηση ή περίπου 1,2% από τα κόστη για τόκους.

Η Bank of America – Merrill Lynch ξεκινά εκ νέου την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών, επισημαίνοντας ότι οι θετικές εξελίξεις στα macro και στο ρυθμιστικό επίπεδο έχουν βελτιώσει τη δυνατότητα μείωσης των δεικτών NPEs χωρίς νέα κεφαλαιακή ένεση, όπως έχει φανεί από τις μέχρι τώρα εξαιρετικές επιδόσεις των ελληνικών τραπεζών, ωστόσο θα χρειαστεί όλοι οι εγχώριοι και εξωτερικοί παράγοντες να κινούνται συνεχώς προς τη σωστή κατεύθυνση.

cnn

Η "Standard and Poor's" αναβάθμισε την ελληνική οικονομία

xaa

Στην αναβάθμιση του μακροπρόθεσμου αξιόχρεου της Ελλάδας από ΒΒ- σε Β+ προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard And Poor's.

Η αναβάθμιση, όπως αναμενόταν, συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση και στην ελληνική οικονομία. Οπως καταγράφει η έκθεση της S&P το outlook είναι θετικό, κάτι που σημαίνει πως εντός του προσεχούς 12μήνου είναι δυνατή μια νέα αναβάθμιση, εφόσον διατηρηθεί η μεταρρυθμιστική ορμή.

Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης προχωρά σε αυτήν την αναβάθμιση καθώς υπάρχει σημαντική υποχώρηση των κινδύνων αναφορικά με τον προϋπολογισμό της χώρας,

Η τελευταία αναβάθμιση κλίμακας της πιστοληπτικής αξιοπιστίας στην Ελλάδα από την Standard and Poor’s, (από Β, σε Β+), είχε γίνει τον Ιούνιο του 2018.

Αλλωστε, εν αναμονή της αναβάθμισης από την S&P η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κατέρριψε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής νέο ρεκόρ, υποχωρώντας στο 1,20%, από το 1,23% που είχε μειωθεί την Πέμπτη.

Η νέα κατηγορία ΒΒ- βρίσκεται τρεις βαθμίδες πιο χαμηλά από αυτή που θεωρείται ως ασφαλής για επενδύσεις.

Η αναβάθμιση της Standard and Poor's έρχεται μετά από μια σειρά καλών ειδήσεων: Πριν από μερικά 24ωρα, ο γερμανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope αναβάθμισε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Ελλάδας σε ΒΒ από ΒΒ-, διατηρώντας θετική την προοπτική του.

Σταϊκούρας: Ενα ακόμη βήμα επιστροφής στην πλήρη κανονικότητα

Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έκανε λόγο για θετική εξέλιξη που συνιστά ένα ακόμη βήμα επιστροφής της ελληνικής οικονομίας στην πλήρη κανονικότητα.

Αναλυτικά η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα

«Ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s προχώρησε σήμερα στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας κατά μία βαθμίδα. Αυτή η θετική εξέλιξη δείχνει ότι η οικονομία της χώρας κάνει ένα ακόμη βήμα για την επιστροφή της στην πλήρη κανονικότητα.
Αποδεικνύει ότι η αξιοπιστία της χώρας, σταδιακά, ενισχύεται, ως αποτέλεσμα της σταθερής διακυβέρνησης και της υλοποίησης ενός συνεκτικού οικονομικού σχεδίου.

Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει να εργάζεται συστηµατικά, ώστε η χώρα, το συντομότερο δυνατό, να επιστρέψει στην επενδυτική βαθμίδα, μέσα από συνεχείς αναβαθμίσεις. Αναβαθμίσεις που θα έχουν πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην ελληνική οικονομία.

Προχωρούμε, με σχέδιο και σταθερό βηματισμό, για τον εφοδιασμό της ελληνικής οικονομίας με όλα τα προαπαιτούμενα στοιχεία, ώστε να καταστεί δυνατή η ανασυγκρότηση και η αναπτυξιακή δυναμική της».

Πράσινο φως από Κομισιόν για το σχέδιο του Ελληνικού Προϋπολογισμού 2020

commision pologismos 2020
Την έγκριση της Κομισιόν φαίνεται να λαμβάνει το σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες το βράδυ από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ενώ εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως «το ελληνικό σχέδιο προϋπολογισμού αντανακλά πλήρως τις συζητήσεις των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς».

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «στην περίπτωση της Ελλάδας, οι θεσμοί έχουν ήδη συζητήσει εκτενώς τον προϋπολογισμό για το 2020 με τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος.

Το σχέδιο προϋπολογισμού αντανακλά πλήρως αυτές τις συζητήσεις. Πάντως, η Επιτροπή θα υποβάλει τις γνωμοδοτήσεις σχετικά με όλα τα σχέδια προϋπολογισμών που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης έως τις 30 Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον κανονισμό».

Σημειώνεται πως στο σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 διατηρείται ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης 2,8% το 2020, ενώ περιλαμβάνεται και το σύνολο των φοροελαφρύνσεων ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Στο πλεόνασμα του 2019 και του 2020, υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις και ουσιαστικά μένουν αμετάβλητες στο 3,7% και 3,6% αντιστοίχως.

Αλλαγές υπάρχουν στην ποσοτικοποίηση των αποκαλούμενων αντίμετρων, κυρίως στα έσοδα από την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα οποία περιορίζονται στα 557 εκατ. ευρώ (από 642 εκατ. ευρώ).

Προσχέδιο Προϋπολογισμού: Ανάπτυξη 2,8% τ

ο 2020 - Ανεργία στο 15,6%

Συνεχίζεται η τρελή κούρσα των ελληνικών ομολόγων- Στο 1,309% το 10ετές, στο 0,599% το 5ετές

xaa pinakas

Συνεχίζεται η τρελή κούρσα των ελληνικών ομολόγων και η πρόβλεψη των διεθνών αναλυτών είναι ότι το «ξεφόρτωμα» των «κόκκινων» δανείων, η δυνατότητα επιτάχυνσης της οικονομίας και η προοπτική μείωσης των πλεονασμάτων, οδηγούν σε χαμηλότερα επίπεδα το κόστος δανεισμού και σε θεαματική βελτίωση του προφίλ του Χρέους.

Πτώση για το 10ετες στο 1,309%

Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών ετοιμάζεται στην Ουάσιγκτον για ένα νέο γύρο συναντήσεων με εκπροσώπους funds και επενδυτικών τραπεζών, στο… ταμπλό το 10ετές ομόλογο έπεφτε στο 1,309% και το 5ετές στο 0,599%, ενώ το 7ετές μόλις που ξεπερνούσε το 1%.

Η βελτίωση του προφίλ της χώρας και το χαμηλό ρίσκο, εκτιμάται από το οικονομικό επιτελείο ότι μπορούν να προσελκύσουν περισσότερους επενδυτές.

«Βασική προτεραιότητα της μακροοικονομικής μας πολιτικής είναι η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, στο σκέλος της προσφοράς. Στην προ κρίσης περίοδο οι επενδύσεις ανέρχονταν στο 20,6% του ΑΕΠ και τώρα η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα διαμορφωθούν στο 13,1% του ΑΕΠ το 2020», σημείωσε ο Χ. Σταϊκούρας σε συνέντευξη του στο Bloomberg, αναδεικνύοντας την εκτίναξη των επενδύσεων ως το «κλειδί» για το σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Πέρα από τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, με την άρση γραφειοκρατικών εμποδίων και τη μείωση της φορολογίας, το οικονομικό επιτελείο ποντάρει και στον… «Ηρακλή», που έχει αποτελέσει βασικό αντικείμενο στα τετ-α-τετ του Χ. Σταϊκούρα και του αρμόδιου υφυπουργού Γ. Ζαββού.

Αυτό που έχει τραβήξει, δε, το ενδιαφέρον είναι το μήνυμα από την ελληνική πλευρά ότι η προσδοκώμενη μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 30 δις ευρώ είναι μόνο η αρχή και πως η δεύτερη φάση θα συμπιέσει ακόμα πιο χαμηλά τον όγκο των προβληματικών δανείων, δηλαδή πιο κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο. «Θα πλησιάσουμε σε μονοψήφια ποσοστά», σημείωσε ο Χ. Σταϊκούρας κι αυτό σημαίνει ότι από τα περίπου 75 δις ευρώ σήμερα, θα υποχωρήσουν κάτω από τα 20 δις ευρώ.

Ανοίγει ο δρόμος για θετική Έκθεση αξιολόγησης το Νοέμβριο

Το πράσινο φως της Κομισιόν στο προσχέδιο του 2020, ανοίγει το δρόμο για θετική Έκθεση αξιολόγησης το Νοέμβριο, επαναφέροντας έτσι στο προσκήνιο τις διαβουλεύσεις, που ήδη γίνονται με τους Ευρωπαίους για τη χρήση των εσόδων από ANFA- SMP, δηλαδή για το υπό ποιες προϋποθέσεις μπορούν να πάνε στο ΠΔΕ αντί στην εξόφληση του Χρέους, παρακάμπτοντας έτσι το στόχο για πλεόνασμα 3,5% το 2020. «Οι συνθήκες ωριμάζουν, οι αποφάσεις αναμένονται μέσα στους επόμενους μήνες» δήλωσε ο Χ. Σταϊκούρας.

Η προσοχή όλων στρέφεται στην αναμενόμενη και αναπόφευκτη αναθεώρηση της Ανάλυσης Βιωσιμότητας Χρέους από την Κομισιόν- πιθανότατα θα συνοδεύσει την 4η Έκθεση Αξιολόγησης- όπου θα πρέπει να αποτυπωθεί η θετική επίπτωση από την εντυπωσιακή μείωση των επιτοκίων αλλά και από την πρόωρη εξόφληση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ.

«Υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης, σε συνδυασμό με χαμηλότερο κόστος δανεισμού, θα βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του Χρέους, επιτρέποντας τη σταδιακή μείωση των δημοσιονομικών στόχων», παρατήρησε ο υπουργός Οικονομικών, προαναγγέλλοντας κι άλλες κινήσεις- χωρίς να είναι προτεραιότητα- για τη μείωση στο ελάχιστο του μεριδίου του ΔΝΤ στο ελληνικό Χρέος.

Γιώργος Παππούς

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 2% φέτος και περαιτέρω μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα

xaa
Eπιτάχυνση του ΑΕΠ έως το τέλος του έτους με ρυθμούς μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας στο 3% (το τελευταίο τρίμηνο) βλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση World Economic Outlook.

Η εκτίμηση του Ταμείου ταυτίζεται με του στόχου της κυβέρνησης που οδηγεί στο σύνολο του έτους στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 2%. Ωστόσο, για το επόμενο έτος το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί κατά μέσο όρο με ρυθμό 2,2%.

Η πρόβλεψη είναι πολύ πιο χαμηλή από τον στόχο του Υπουργείου Οικονομικών για άνοδο του ΑΕΠ κατά 2,8%, η οποία έχει συμπεριληφθεί και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που απεστάλη σήμερα στις Βρυξέλλες).

Ιδιαίτερα θετικές είναι οι εκτιμήσεις του Ταμείου και για την ανεργία. Συγκεκριμένα το ΔΝΤ προβλέπει σταδιακή μείωση του ποσοστού (από το 19,3% το 2018, στο 17,8% φέτος και στο 16,8% το 2020).