Τρι11202018

Τελευταία ΕνημέρωσηΤρι, 20 Νοε 2018 2pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Οικονομια Ελλαδα

«Ματωμένο» και το φετινό υπερπλεόνασμα- Oι φόροι γονάτισαν τα νοικοκυριά -312.000 στη μαύρη λίστα με χρέη έως 500€

polites

«Ματωμένο» είναι και το φετινό υπερπλεόνασμα, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και την επεξεργασία τους από το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή, με τη συμπλήρωση του 9μήνου πάνω από 312.000 φορολογούμενοι δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Το οξύμωρο είναι πολλοί από αυτούς, που σήκωσαν τα χέρια ψηλά, αδυνατώντας να πληρώσουν φόρους λιγότερους από 500 ευρώ- άρα κατά συνθήκη πρόκειται για νοικοκυριά με χαμηλά και μικρομεσαία εισοδήματα- είναι πολύ πιθανόν να συμπεριληφθούν στη λίστα των δικαιούχων του... κοινωνικού μερίσματος, που μπορεί να φτάσει στο 1,5 δις ευρώ, σε μια ανακύκλωση φόρων- έκτακτων εισοδηματικών ενισχύσεων.

Σύμφωνα με το ΓΠΚ, αν και ως τον Αύγουστο φαινόταν ότι η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών- που έχουν σκαρφαλώσει στα 7,8 δις ευρώ από την αρχή του έτους- οφείλεται κυρίως σε μικρό αριθμό μεγαλοοφειλετών, το Σεπτέμβριο (στοιχεία κατά την 1/10/2018), παρατηρήθηκε νέα αύξηση του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 449,92 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, που οφείλεται στην επιβάρυνση από λήξεις των δόσεων του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Αν και ο ρυθμός δημιουργίας νέων οφειλών έχει πέσει σε σχέση με πέρσι- το 2017 τα χρέη ήταν περίπου 1,4 δις ευρώ περισσότερα- στο τρίτο τρίμηνο του 2018 ο αριθμός των φορολογούμενων που έχουν χρέη στην εφορία σημείωσε αύξηση κατά 243.538 άτομα σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2017 με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 4.312.395 άτομα. Η αύξηση αυτή εντοπίζεται πρωτίστως στους οφειλέτες με χρέος κάτω από 500 ευρώ, καθώς στην κατηγορία αυτή προστέθηκαν 312.812 νέοι οφειλέτες.

Σε σχέση, δε, με το δεύτερο τρίμηνο ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε κατά 584.979 άτομα και ερμηνεύεται σε μεγάλο βαθμό (για τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο) από την επίδραση της εποχικότητας, δηλαδή την λήξη δόσεων ορισμένων κατηγοριών φόρων στις οποίες ένα μέρος των φορολογουμένων δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί, δηλαδή του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.

Με φόντο τις διατάξεις για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τα στοιχεία από το ΚΕΑΟ δείχνουν ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών στο τέλος του τρίτου τριμήνου του έτους διαμορφώθηκε στα 34.354 εκατ. ευρώ, δηλαδή παρουσίασε αύξηση κατά 493 εκατ. ευρώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, εκ των οποίων 130 εκατ. ευρώ αφορούν σε αύξηση στις κύριες οφειλές.

Η ανωτέρω αύξηση οφείλεται αφενός στην ένταξη νέων οφειλών και στην αύξηση των πρόσθετων τελών για τους οφειλέτες που είναι ήδη ενταγμένοι στο ΚΕΑΟ και αφετέρου στην εισαγωγή 38.648 νέων οφειλετών με συνολικές οφειλές ύψους 192 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου ο συνολικός αριθμός των οφειλετών διαμορφώθηκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου στους 1.400.091, αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κατά 7.953 οφειλέτες.

fonografos

 

Όλες οι ανατροπές στη χρήση μετρητών για τις καθημερινές συναλλαγές

synalagges pos

Μείωση στο ποσό των συναλλαγών που επιτρέπεται να γίνονται με μετρητά, σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και η ΑΑΔΕ έχουν συμφωνήσει να θέσουν σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2019 νέες νομοθετικές ρυθμίσεις που αποσκοπούν στο να αυξηθούν και πάλι οι συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα, οι οποίες άρχισαν να μειώνονται μετά την πλήρη άρση των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών από τις τράπεζες.

Στόχος είναι να περιοριστεί δραστικά η χρήση μετρητών στις καθημερινές οικονομικές συναλλαγές των φορολογουμένων και οι επιχειρήσεις να «περνούν» μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου τζίρου τους μέσα από τα μηχανήματα POS ή από άλλα μέσα ηλεκτρονικής πληρωμής, ώστε να υποχρεώνονται να εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσά φορολογητέας ύλης στις υποβαλλόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ κι έτσι να εμποδίζεται η φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τη χρήση πλαστικού χρήματος,

- 5 στις 10 συναλλαγές είναι ανέπαφες
- κατά 7 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι δαπάνες που έγιναν το 2017 με κάρτα (από 19 δισ. το 2016 στα 26,5 δισ. το 2017)
- ο αριθμός συναλλαγών με κάρτα ανήλθε από 320 εκατ. το 2016, σε 620 εκατ. το 2017
- η μέση αξία των συναλλαγών ανέρχεται σε 35 ευρώ με χρεωστικές και 59 ευρώ με πιστωτικές κάρτες.
- επαγγελματικά POS: Έχουν εγκατασταθεί 650.000 τερματικά από 219.000 το 2015. Όμως 7 στα 10 ανενεργά σε πολλές επαγγελματικές κατηγορίες, όπως γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών για τη μείωση της χρήσης μετρητών, προβλέπουν:

1. Από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα το όριο για αγορές με μετρητά, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει να το περιορίσει στα 300 ευρώ, προκειμένου να βάλει φρένο στη φοροδιαφυγή.

2. Αλλαγές σχεδιάζονται και στο χτίσιμο του αφορολόγητου, με αύξηση του ποσοστού των απαιτούμενων ηλεκτρονικών δαπανών, βάσει εισοδήματος.

Η αύξηση που εξετάζεται έχει ως εξής:
-15% από 10% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ
-20% από 15% για εισοδήματα από 10.001 έως και 30.000 ευρώ
-25% από 20% για εισοδήματα από 30.001 και πάνω

3. Αλλο μέτρο που ετοιμάζει το ΥΠΟΙΚ είναι η υποχρεωτική χρήση POS και σε άλλους επαγγελματικούς κλάδους, όπως σε θέατρα, κινηματογράφους, ταξί, περίπτερα

4. Αλλαγές στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων: H ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει να μειώσει και το όριο των 500 ευρώ μέχρι το οποίο μπορεί να γίνεται με μετρητά η εξόφληση τιμολογίων προμήθειας αγαθών ή παροχής υπηρεσιών από επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες προς άλλες επιχειρήσεις ή ελεύθερους επαγγελματίες και η δαπάνη να αναγνωρίζεται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα του λήπτη.

Στο όριο των 500 ευρώ συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κι αυτό το όριο των 500 ευρώ αναμένεται να μειωθεί, πιθανότατα στα 300 ή στα 200 ευρώ, με αποτέλεσμα να περιοριστούν σημαντικά οι περιπτώσεις συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων/επαγγελματιών, για τις οποίες τα μετρητά ως μέσο εξόφλησης του τιμολογίου δεν θα εμποδίζουν την έκπτωση της δαπάνης από τα ακαθάριστα έσοδα του λήπτη επιχειρηματία ή επαγγελματία.

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι στις 12 Δεκεμβρίου λήγει η προθεσμία προκειμένου να δηλώσουν οι επιχειρήσεις στο Taxis τους επαγγελματικούς τους λογαριασμούς. Το πρόστιμο για όσους δεν συμμορφωθούν ανέρχεται στα 1000 ευρώ.

newmoney

FAZ: Αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα θα τα καταφέρει χωρίς νέα στήριξη

ellada skitso skeletos guardian

«Η Κύπρος μπορεί να εκδώσει ομόλογο, αλλά όχι και η Ελλάδα προς το παρόν. Αυτό έχει ως αιτία, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξη στο reuters ο Έλληνας υπ. Οικ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, την ανησυχία που επικρατεί αναφορικά με την Ιταλία.

Λίγο μετά την λήξη του τελευταίου προγράμματος βοήθειας των ευρωπαίων εταίρων και του ΔΝΤ τον περασμένο Αύγουστο η ελληνική κυβέρνηση καλλιέργησε την προσδοκία για έκδοση νέου ομολόγου.

Αυτό είχε διαφημίσει άλλωστε στους επενδυτές στη Βοστώνη και τη Νέα Υόρκη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Έκτοτε όμως το νέο ελληνικό ομόλογο καθυστερεί» αναφέρει στις οικονομικές σελίδες της η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

H εφημερίδα της Φραγκφούρτης στέκεται στη δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι η Ελλάδα βιώνει τις συνέπειες της διαφοράς μεταξύ Ιταλίας και Κομισιόν για τον ιταλικό προϋπολογισμό και ότι η προγραμματισμένη επιστροφή της χώρας στις αγορές ομολόγων καθυστερεί «κάπως» εξαιτίας αυτού του γεγονότος. «Ωστόσο η κυβέρνηση δεν βρίσκεται υπό πίεση χρόνου» σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, ενώ ο ίδιος ο Ευκλ. Τσακαλώτος στη συνέντευξη στο reuters διαβεβαίωσε ότι η χώρα έχει υπό έλεγχο τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Η FAZ σημειώνει όμως στη συνέχεια: «Συνολικά η χώρα που συνεχίζει να είναι υπερχρεωμένη έχει λάβει χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 289 δις ευρώ. Το δημόσιο χρέος συνεχίζει να ανέρχεται στα 310 δις ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί στο 180% του ΑΕΠ της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το όριο που θέτει η Συνθήκη του Μάαστριχτ κυμαίνεται στο 60%».

«Οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν»

H FAZ σημειώνει επίσης ότι «η πορεία σύγκρουσης της ιταλικής λαϊκιστικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες ξεκίνησε από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιούνιο. Μέσα Σεπτέμβρη ωστόσο, παρά την αναταραχή στις διεθνείς αγορές, η Κύπρος τόλμησε να βγει στην αγορά ομολόγων και έλαβε 1,5 δις ευρώ.

Η ζήτηση των επενδυτών ήταν μάλιστα τετραπλάσια. Τον Φεβρουάριο η Ελλάδα πέτυχε την έκδοση επταετούς ομολόγου, το οποίο ήταν προϋπόθεση για τον τερματισμό του προγράμματος βοήθειας. Τώρα θα πρέπει ξανά μετά το 2010 να εκδώσει δεκαετές ομόλογο, για το οποίο όμως οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν.

Με απόδοση κεφαλαίου της τάξης του 4,2% κατά τη διάρκεια των δέκα ετών η Ελλάδα παράμένει ελκυστική έναντι της Γερμανίας (με 0,2%). Ακόμη και η Κύπρος προσφέρει αισθητά χαμηλότερη απόδοση 2,4%».

Αλλά αυτό το υψηλό ποσοστό απόδοσης κεφαλαίου στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει και τον διαρκή κίνδυνο, παρατηρεί η FAZ συμπληρώνοντας:

«Δεδομένου του πολύ υψηλού επιπέδου του χρέους, είναι αμφίβολο κατά πόσο η Ελλάδα θα τα καταφέρει μακροπρόθεσμα χωρίς νέα χρηματοδοτική στήριξη. Ακριβώς για τον ίδιο λόγο δεν μπορεί να αποκλειστεί παρά ελάχιστα το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος χρέους.

Την άνοιξη του 2012 κλήθηκαν ιδιώτες πιστωτές, όπως τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, fonds και μικροεπενδυτές να παραιτηθούν από αξιώσεις τους ύψους 107 δις ευρώ.»

Deutsche Welle

ΔΝΤ: Τα μέτρα έχουν συμφωνηθεί - Περικόψτε τις συντάξεις για να κάνετε φοροελαφρύνσεις

dnt ellada

Η βασική αλληλεπίδραση (interaction) είναι μεταξύ των Ελλήνων και των Ευρωπαίων καθώς όπως γνωρίζετε το Ταμείο δεν έχει ενεργό πρόγραμμα με την Ελλάδα», απάντησε ο Διευθυντής Επικοινωνίας του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, σε ερώτηση για το εάν πράγματι στο Μπαλί η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ είπε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο πως το μέγεθος του δημοσιονομικού χώρου είναι πρωτίστως ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων.

Σύμφωνα με τον Τζέρι Ράις, τα μέτρα του 2019 έχουν συμφωνηθεί εδώ και καιρό, ενώ συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να εκπέμψει ένα μήνυμα αποφασιστικότητας και να προχωρήσει σε πολιτικές που ωφελούν μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού συνόλου. Όπως είπε, ο δημοσιονομικός χώρος που θα ελευθερωθεί από την προνομοθετημένη περικοπή των συντάξεων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί υπέρ των μη συνταξιούχων και για την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους.

Αναφορικά με την επαναγορά του δανείου του ΔΝΤ από την Ελλάδα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου δήλωσε ότι δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες των συζητήσεων και πως το "buy back" είναι απόφαση των ελληνικών αρχών η οποία θα ληφθεί με βάση το πρόγραμμα διαχείρισης υποχρεώσεων της χώρας. Όπως είπε, οι ελληνικές αρχές "έχουν εύρος επιλογών" και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται πλέον σε ισχυρή θέση μετά την απόφαση του Eurogroup για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αλλά και χάρη στο "μαξιλάρι" ρευστότητας, επομένως έχει περιθώριο να είναι υπομονετική μέχρι να αποφασίσει το ποια είναι η πιο προνομιακή για αυτήν επιλογή, αναφορικά με το δάνειο του ΔΝΤ.

thetoc

Συνεχές το ξεπούλημα μετοχών στο Χ.Α. Γιατί οι αγορές μας γυρνάνε την πλάτη

xrimat apelpisia

Το Χρηματιστήριο γκρεμίζεται, αλλά μη ψάχνετε τις αιτίες στη Λεωφόρο Αθηνών. Βρίσκονται στην Ηρώδου του Αττικού, στο Μαξίμου. Η “εχθρότητα” των αγορών είναι η λογική αντίδραση σε μια κυβέρνηση που δεν μπορεί ούτε να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη, ούτε να υλοποιήσει τις πολιτικές που θα δημιουργούσαν προοπτικές για το μέλλον.

Η κυβέρνηση έχει καταφύγει στην παλιά “καλή” συνταγή των παροχών για εξαγορά ψήφων, μόνο που σήμερα η συνταγή αυτή δε μοιάζει καθόλου καλή. Έχει κόστος για όλους ανεξαιρέτως, διότι όταν κάποιος παίρνει ένα “βοήθημα” κάποια ψίχουλα που μοιράζει η κυβέρνηση εδώ κι εκεί, οι αγορές φροντίζουν να χάνουν όλοι οι άλλοι.

Αυτό συμβαίνει όταν πέφτει το Χρηματιστήριο, όταν ακριβαίνει το κόστος δανεισμού της χώρας από την αύξηση των επιτοκίων των ομολόγων μας, όταν οι τράπεζες πιέζονται ασφυκτικά να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς ακινήτων και σε ρευστοποίηση στοιχείων των επιχειρήσεων. Ειδικά το τελευταίο το οποίο αναμένεται να συμβεί τους επόμενους μήνες θα οδηγήσει σε κλείσιμο πολλές ακόμη επιχειρήσεις και σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες νέους ανέργους.

Η έξοδος στις αγορές την οποία η κυβέρνηση επεδίωξε για να δικαιολογήσει το αρχικό αφήγημα της περί σκισίματος των Μνημονίων, αποδεικνύεται από τον πρώτο κιόλας μήνα ατόπημα - όπως αναμενόταν.

Κάποιοι υποστηρίζουν οτι φταίει η κακή κατάσταση των τραπεζών. Πράγματι οι τράπεζες έχουν προβλήματα, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί τέτοιο ξεπούλημα των μετοχών τους, ούτε το γενικευμένο ξεπούλημα που βλέπουμε σήμερα σε όλες τις μετοχές.

Οι αγορές δεν ξεπουλάνε τις τραπεζικές μετοχές μόνο, ξεπουλάνε τους ελληνικούς τίτλους συνολικά. Ακόμη και τις μετοχές των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων και των πιο αναπτυσσόμενων. Ξεπουλάνε και τα ελληνικά ομόλογα, αρνούνται να δανείσουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ( ακούγεται οτι ζήτησαν επιτόκια πάνω από 12% για να δανείσουν ελληνική τράπεζα) και διαμορφώνουν ένα γενικότερο κλίμα κατάρρευσης. Έτσι γίνεται συνήθως πρίν “κλείσει η στρόφιγγα” της χρηματοδότησης.

Εδώ τώρα, γίνεται πρίν καν ανοίξει. Και προκαλεί ακόμη περισσότερο εντύπωση το γεγονός οτι όλη αυτή η πίεση ασκείται τη στιγμή που ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, γυρίζει τον κόσμο για να πείσει τους ξένους να μη φοβούνται τις ελληνικές επενδύσεις. Είναι τραγικό το γεγονός οτι μετά από κάθε συνάντηση του Τσακαλώτου με ξένους επενδυτές έρχεται ένα νέο τσουνάμι πωλήσεων.

Είναι φώς φανάρι πλέον πως ότι και αν νομίζουν οι Έλληνες, πολιτικοί και πολίτες, οι αγορές έχουν άλλη άποψη.

Δε βλέπουν ότι πέτυχε η προσπάθεια εξυγίανσης της οικονομίας, δε βλέπουν προοπτικές ανάπττυξης, δε βλέπουν προοπτικές κερδών. Βλέπουν αντίθετα πως όσοι τόλμησαν και επένδυσαν μέσα στην κρίση έχασαν τα χρήματα τους. Βλέπουν ακόμη οτι ενώ εκείνοι επένδυσαν στις ελληνικές τράπεζες και κάλυψαν τις αυξήσεις κεφαλαίου που έγιναν, τώρα δεν έχουν σε ποιόν να πουλήσουν τις μετοχές.

Οι Έλληνες δεν αγοράζουν και άλλοι ξένοι δεν υπάρχουν. Ελλείψει αγοραστών οι μετοχές καταρρέουν. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος να διακρατήσουν τις μετοχές τους εφόσον οι τράπεζες δεν βγάζουν κέρδη και δεν είναι εύκολο να βγάλουν στο μέλλον αφού δεν χρηματοδοτούν την οικονομία. Παράλληλα, οι υπόλοιπες ελληνικές επιχειρήσεις, ακριβώς για τον ίδιο λόγο, επειδή δεν έχουν χρηματοδότηση, δεν μπορούν να ελπίζουν σε ανάπτυξη.

Επιπλέον έχουν να αντιμετώπισουν ένα αδηφάγο κράτος που στραγγίζει με τους φόρους όποια ρευστότητα εμφανιστεί στην αγορά, μια γραφειοκρατία που εμποδίζει την επιχειρηματικότητα και ταλαιπωρεί τους πολίτες, μια κυβέρνηση που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το ασφαλιστικό, δημόσιες υπηρεσίες διαλυμένες, πλήρη ανομία παντού, γενικώς ανικανότητα διοίκησης.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι αγορές δείχνουν πως αποφάσισαν ήδη οτι δεν θα μας δανείσουν, οι επενδυτές που υποτίθεται έκαναν ουρά για να επενδύσουν στο ελληνικό Ελντοράντο παραμένουν σταθερά αδιάφοροι και όλοι περιμένουν να δούν τι θα γίνει στην Ελλάδα προεκλογικά. Περιμένουν παραμένοντας εκτός των συνόρων και δεν πρόκειται να τα διαβούν αν δεν δούν κάποια σημαντική πρόοδο.

Η κυβέρνηση όμως βρίσκεται σε μια πολωτική λαικιστική προεκλογική περίοδο. Δεν πρόκειται να προωθήσει από τώρα και μέχρι τις εκλογές τίποτα, ιδίως τις προσδοκόμενες από τις αγορές μεταρρυθμίσεις, ούτε τις αποκρατικοποιήσεις.

Υπό αυτές τις συνθήκες της κυβερνητικής ακινησίας ο χρόνος των εκλογών αρχίζει να γίνεται πιεστικός.

Ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί την κατάσταση. Αντιλαμβάνεται οτι οι αγορές επιτίθενται, αλλά δεν καταλαβαίνει γιατί. Θεωρούσε πως η έξοδος στις αγορές με τις ευχές των εταίρων θα της έδινε περιθώριο χρόνου και έδαφος θριαμβολογίας.

Δεν είχε καταλάβει οτι η Ευρώπη ήθελε να βγούμε στις αγορές για να μας ξεφορτωθεί και κυρίως για να σταματήσει να μας πληρώνει ενόψει Ευρωεκλογών. Κανένας Ευρωπαίος πολιτικός δεν ήθελε να εισπράξει τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων του επειδή συνέχιζε επί εννιά χρόνια να χρηματοδοτεί την Ελλάδα με χρήματα από τους προυπολογισμούς των ευρωπαικών χωρών. Και για αυτό μας άφησαν να φύγουμε από το Μνημόνιο που έληγε χωρίς να το ανανεώσουν, για να μη πληρώσουν άλλα λεφτά και μας ευχήθηκαν “καλή πορεία στις αγορές”.

Φυσικά, παρ’ όλη τη δική μας αποχώρηση η Ευρώπη δεν απέφυγε τον έταιρο εταίρο, την Ιταλία η οποία ήρθε να αυξήσει τον κίνδυνο της ευρωπαικής σταθερότητας προστιθέμενη στο άλλο μεγάλο πρόβλημα, του Brexit.

Η Ευρώπη λοιπόν έχει να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα και εμείς αυτή τη στιγμή δεν είμαστε η προτεραιότητα της.

Μας έχει αφήσει ένα μαξιλαράκι για να μη πτωχεύσουμε μέχρι το καλοκαίρι- αν δεν το φάμε νωρίτερα - και μας έχει στείλει στις αγορές να συνεχίσουμε τις “περήφανες δαπραγματεύσεις” που τόσο μας αρέσουν. Μόνο που οι αγορές δεν διαπραγματεύονται. Οι αγορές μας αξιολογούν με μια ματιά και μας τοποθετούν σε ένα επίπεδο ρίσκου (υψηλό) και σε ένα επίπεδο τιμών των μετοχών και των ομολόγων μας (χαμηλό).

Μας βάζουν στη θέση μας με λίγα λόγια, πολύ πιο κάτω από αυτή στην οποία οι Ευρωπαίοι με τα λόγια μας είχαν ανεβάσει για να μας ξεφορτωθούν.

Ξεκινάμε λοιπόν ξανά την κρίση από την αρχή. Για να ξεκινήσουμε όμως με κάποιες ελπίδες χρειάζεται να δείξουμε οτι πήραμε το μάθημα. Αλλά αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να το κάνει αυτό. Πρέπει να δοκιμαστεί η επόμενη όσο δυνατόν ταχύτερα ώστε να περιοριστεί και το μέγεθος της ζημιάς που θα έχουμε μέχρι τις εκλογές.

reporter