Τετ01242018

Τελευταία ΕνημέρωσηΤετ, 24 Ιαν 2018 1pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Οικονομια Ελλαδα

Ποιοι συνταξιούχοι πρέπει να κάνουν νέες αιτήσεις για τα αναδρομικά

syntaxiouxoi trapezes perikopes

Νέα αναδρομικά ποσά μπορούν να διεκδικήσουν οι συνταξιούχοι, λόγω λάθος κρατήσεων στις επικουρικές συντάξεις.

Οι κρατήσεις, παρά τη μείωση στις επικουρικές συνέχισαν να μένουν στα ίδια επίπεδα και έτσι οι συνταξιούχοι μπορούν και μάλιστα χωρίς προσφυγή στη Δικαιοσύνη να τα διεκδικήσουν και να τα πάρουν πίσω.

Με το νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) και το άρθρο 96 οι συνταξιούχοι που είχαν άθροισμα πάνω από τα 1.300 ευρώ με δύο συντάξεις υπέστησαν μεγάλες περικοπές στο ποσό της επικουρικής τους σύνταξης.

Οι περικοπές έγιναν μέσω επανυπολογισμού των ποσών και έφτασαν σε πολλές περιπτώσεις ως και 50% επί των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Το ΕΤΕΑ, όμως, διατήρησε επί των νέων και μικρότερων επικουρικών συντάξεων τις κρατήσεις – περικοπές του Μνημονίου και συγκεκριμένα του νόμου 3986/2011 που ίσχυαν και επιβάλλονταν πριν από τον επανυπολογισμό.

Οι μειώσεις του εν λόγω νόμου επιβάλλονται σε ποσά επικουρικής άνω των 300 ευρώ με ποσοστά 3% έως 10% ανά 50 ευρώ.

Αυτή η κλιμάκωση των μειώσεων θα έπρεπε να καταργηθεί για τις επικουρικές που επανυπολογίστηκαν και είτε έπεσαν κάτω από τα 300 ευρώ είτε μειώθηκαν σημαντικά και θα έπρεπε να έχουν μικρότερη μείωση από το ν. 3986/2011. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε.

Οι συνταξιούχοι ετοιμάζουν αιτήσεις σχετικά με:

  • Λανθασμένη επιστροφή κρατήσεων Υγειονομικής Περίθαλψης
  • Μείωση συντάξεων από 01-01-2018
  • Επιστροφή κρατήσεων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το ΕΤΕΑΕΠ (Εισφορά Αλληλεγγύης)

Στο μεταξύ οδηγίες σχετικά με την επιστροφή διαφόρων ποσών που παρακρατήθηκαν υπέρ υγειονομικής περίθαλψης στις περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων παρέχει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με έγγραφό του.

Συγκεκριμένα, προς διευκόλυνση των δικαιούχων και προκειμένου να εφαρμοστεί με ενιαίο τρόπο η καταβολή αναδρομικών παροχών στους δικαιούχους, μετά το θάνατο των συνταξιούχων των φορέων που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

α) Στις περιπτώσεις που υπάρχει δικαίωμα σε σύνταξη, λόγω θανάτου, κατά το μήνα Δεκέμβριο του 2017, σε μέλη οικογένειας του θανόντος συνταξιούχου, οι διαφορές ποσών που παρακρατήθηκαν υπέρ υγειονομικής περίθαλψης, καταβάλλονται είτε αυτόματα από τις μηχανογραφικές υπηρεσίες, όταν μπορεί να γίνει διασταύρωση των στοιχείων του θανόντος με τα στοιχεία των δικαιούχων σύνταξης, λόγω θανάτου είτε με χειρόγραφη διαδικασία, μετά από αίτηση του δικαιούχου της σύνταξης, λόγω θανάτου.

β) Εάν δεν καταβάλλεται σύνταξη κατά τα ανωτέρω, η επιστροφή κρατήσεων υγειονομικής περίθαλψης κατά τις διατάξεις του άρθρου 2 του Ν. 4501/2017, θα γίνεται στους νόμιμους κληρονόμους του συνταξιούχου που απεβίωσε είτε εξ αδιαθέτου είτε εκ διαθήκης.

Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να αποδεικνύεται στην υπηρεσία η ιδιότητα του κληρονόμου με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

- Στην περίπτωση που δεν έχει δημοσιευτεί διαθήκη: Πρόσφατο πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης, πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών και πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομικού δικαιώματος (υποβάλλεται από όλους τους δικαιούχους).

- Στην περίπτωση που έχει δημοσιευτεί διαθήκη αντίγραφο της διαθήκης: Πρόσφατα πιστοποιητικά περί μη προσβολής/αμφισβητήσεως του κληρονομικού δικαιώματος και περί μη δημοσίευσης άλλης/νεότερης διαθήκης, καθώς και πιστοποιητικό περί μη αποποίησης του κληρονομικού δικαιώματος (υποβάλλεται από όλους τους δικαιούχους).

- Εάν υπάρχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι, η αίτηση για την απόδοση των αναδρομικών θα υποβάλλεται είτε ξεχωριστά από τον καθέναν είτε από έναν, νόμιμα εξουσιοδοτημένο να ενεργήσει ως εκπρόσωπος των υπολοίπων.

Αναβάθμισε την Ελλάδα ο οίκος αξιολόγησης S&P

standard poors

Σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα προχώρησε η Standard and Poor's, σε μια συντηρητική πάντως κίνηση που έχει προεξοφληθεί από τις αγορές.

O οίκος αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε Β από Β- ενώ διατηρεί θετικό outlook στην αξιολόγηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα κίνηση εντός των επόμενων 12 μηνών είτε λόγω πολιτικών εξελίξεων είτε λόγω αλλαγών στο μέτωπο της χρηματοδότησης.

Επισημαίνει ότι θα εξετάσει περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης εάν με την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα, η Ελλάδα χτίσει "μαξιλάρι" ρευστότητας για να καλύψει μελλοντικές πληρωμές χρέους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P, η εικόνα της ελληνικής οικονομίας τόσο σε όρους ανάπτυξης όσο και στο δημοσιονομικό μέτωπο έχει βελτιωθεί, ενώ και η αγορά εργασίας ανακάμπτει εν μέσω περιόδου σχετικής πολιτικής σταθερότητας.

Ο οίκος τονίζει ότι η αξιολόγηση της χώρας στηρίζεται από το "ασυνήθιστα χαμηλό" κόστος εξυπηρέτησης του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Επίσης, από τη συνεχιζόμενη στήριξη του επίσημου τομέα υπό τη μορφή δανείων με μεγάλη ωρίμανση και της ελάφρυνσης χρέους.

Σε σχέση με τις τράπεζες, επισημαίνει ότι παραμένουν προβλήματα αλλά δεν θεωρεί ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος νέου γύρου ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα.

EKT: Zητά νέο, «υβριδικό», μνημόνιο και πλειστηριασμούς χωρίς όριο

ekt

Το δρόμο της προληπτικής γραμμής μέσω της λεγόμενης «υβριδικής λύσης» έδειξαν στους τραπεζίτες τα στελέχη της ΕΚΤ με τους οποίους είχαν χθες επαφές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες Μπενουά Κερέ, Ντανιέλ Νουί και Γενς Βάιντμαν, στις χθεσινές, διαδοχικές, συναντήσεις που είχαν με το προεδρείο της ΕΕΤ επεσήμαναν ότι η διατήρηση του waiver που διασφαλίζει φθηνή ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία συνδέεται άμεσα με τη συμφωνία για την υβριδική λύση που θα παρέχει ομπρέλα προστασίας στη χώρα μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.

Το σήμα που δόθηκε αυτό στους τραπεζίτες φαίνεται να έχει περάσει και στην κυβέρνηση. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του χθες στη Βουλή κράτησε χαμηλούς τόνους όσον αφορά το ζήτημα της λεγόμενης «καθαρής εξόδου».

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ είχε εκπέμψει προς τους τραπεζίτες το μήνυμα για την ανάγκη υιοθέτησης ενός διαφορετικού μοντέλου από αυτό της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας μετά τη λήξη των προγραμμάτων τους.

Για τη στάση αυτή της ΕΚΤ φαίνεται ότι παίζει ρόλο το γεγονός πως το ΔΝΤ επιμένει στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Tο επόμενο τρίμηνο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για το τραπεζικό σύστημα καθώς συμπίπτουν ο «λογαριασμός» του ελέγχου στα «κόκκινα δάνεια» (Troubled Asset Review), οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις του λογιστικού προτύπου «IFRS9» για τα εποπτικά Κεφάλαια και τα stress test.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει στις τράπεζες ότι εάν υπάρξει «καθαρή έξοδος» και διαπιστωθούν κεφαλαιακές ανάγκες θα πρέπει να καλυφθούν με αυξήσεις Κεφαλαίου χωρίς χρονοτριβή. Αντίθετα, εάν υπάρχει κάλυψη μέσω της υβριδικής λύσης και συνεπώς κάποιας μορφής επιτήρηση, κεφαλαιακές ανάγκες θα μπορέσουν να καλυφθούν σε βάθος χρόνου.

Η σημασία της διασφάλισης του waiver για να συνεχιστεί με ομαλό τρόπο η ρευστότητα των τραπεζών είναι και ο λόγος που έχει κάνει την ΤτΕ να λάβει δημόσια θέση υπέρ μίας προληπτικής γραμμής πίστωσης. 

Σε κάθε περίπτωση αυτή ήταν σε γενικές γραμμές η εικόνα των κατευθύνσεων που δόθηκαν στους τραπεζίτες καθώς η οποιαδήποτε λύση δεν πρόκειται να αποσαφηνιστεί μέχρι να αναλάβει καθήκοντα η νέα γερμανική κυβέρνηση.

«Όχι σε συμφωνία κυρίων για τους πλειστηριασμούς»

Την ίδια στιγμή η επικεφαλής του επόπτη SSM Ντανιέλ Νουί αλλά και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ διαμήνυσαν στους Έλληνες τραπεζίτες ότι δεν μπορεί να ισχύει μία «συμφωνία κυρίων» για τους πλειστηριασμούς με δεδομένο το μεγάλο πρόβλημα στα «κόκκινα δάνεια» και ότι θα πρέπει να προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς ανεξαρτήτως του ύψους του μη εξυπηρετούμενου δανείου. Υπογράμμισαν μάλιστα πως όποιος θέλει να προστατεύσει την πρώτη κατοικία του πρέπει να ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη-Σταθάκη.

Το γεγονός φυσικά έρχεται σε σύγκρουση με τις κυβερνητικές εξαγγελίες ότι δεν θα γίνουν πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία αξίας κάτω των 300.000 ευρώ.

Τραπεζικές πηγές πάντως ανέφεραν πως στις χθεσινές συζητήσεις οι δύο πλευρές δεν μπήκαν στην ουσία των παραδοχών βάσει των οποίων θα γίνουν τα stress tests.

newsmoney

Κοινοτικός αξιωματούχος: Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης η Ελλάδα. Τα επόμενα βήματα

ee

Την πεποίθηση των ελεγκτικών θεσμών και των 19 υπουργείων οικονομικών ότι η Ελλάδα ολοκληρώνει την 3η αξιολόγηση σε καθεστώς πλήρους και σωστής συνεργασίας, αλλά και πως αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της θα ξεκινήσει η συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο για τη δεύτερη φάση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, αλλά και τις συνθήκες εξόδου της Ελλάδας από το καθεστώς διάσωσης στις 20 Αυγούστου του 2018, μεταφέρει στον Τύπο στις Βρυξέλλες, κοινωτικός αξιωματούχος

.Ο αξιωματούχος ο οποίος είχε αρμοδιότητα να ενημερώσει τον Τύπο επεσήμανε πως παρότι η "υπάρχουσα" αξιολόγηση μετά το πρόγραμμα δεν καλύπτει τις ελληνικές ιδιαιτερότητες (πχ ότι θα υπάρχουν νέες εκταμιεύσεις ANFAS και SMPs) εξηγεί ότι "για να υπάρξει προληπτικό πρόγραμμα, πρέπει να το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση".

Αναλυτικά: "βρισκόμαστε σε ένα σημαντικό σταυροδρόμι όχι μόνο του προγράμματος, αλλά της ιστορίας του προγράμματος της Ελλάδας, πλησιάζουμε το τέλος του τρίτου προγράμματος και θα συζητήσουμε το που βρισκόμαστε στο πλαίσιό του", δήλωσε ο κοινοτικός αξιωματούχος.

"Η αξιολόγηση ολοκληρώνεται ήπια, έχει υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού, που επετεύχθη με τέτοιο βαθμό ομαλότητας και συνεργασίας που αν υπήρχε σε αυτόν τον βαθμό από την αρχή της διάσωσης, εγώ δεν θα καθόμουν εδώ τώρα και εσείς θα αγχωνόσασταν με κάτι άλλο", σημείωσε ο αξιωματούχος για τη θεαματική αλλαγή κλίματος στην Ελλάδα.

Σημείωσε δε ότι "οι περισσότερες από τις πρότερες δράσεις έχουν νομοθετηθεί ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου, τα τέλη Δεκεμβρίου και σε άλλα χρονικά σημεία". "Μια σειρά `σελίδες επί σελίδων` νομοθεσίας πρέπει ακόμα να μεταφραστούν και σε μικρό χρονικό διάστημα θα πούμε αν και κατά πόσο έχουν ολοκληρωθεί", εξηγεί και δηλώνει πως "η έκθεση συμμόρφωσης θα δημοσιευθεί νωρίς την Παρασκευή, όμως σε γενικές γραμμές είμαστε κοντά", αναφέρει.

"Σχεδόν όλα έχουν γίνει , `είμαστε εκεί`, αν μείνουν δύο τρία σημεία ανοικτά τότε θα τα αντιμετωπίσουμε ως συνήθως, ως προαπαιτούμενα για επακόλουθες εκταμιεύσεις", διευκρινίζει.

Σε ότι αφορά το μέγεθος της δόσης αναφέρει ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση" και πως θα βρεθεί "κάπου ανάμεσα στα 6 και 7 δις", ενώ "θα πληρωθεί σε παραπάνω από μια υπό-δόσεις" και τα ποσά θα αφορούν αποπληρωμή δημοσίου χρέους (λήξεων), τα ληξιπρόθεσμα στο εσωτερικό και το `δημοσιονομικό μαξιλάρι` για την έξοδο στις αγορές.

"Με αυτό το χρονοδιάγραμμα, είμαστε βέβαιοι ότι το 2ο μισό του Φεβρουαρίου θα έχουμε τις εκταμιεύσεις", αναφέρει και συμπληρώνει ότι "η 4η αξιολόγηση ξεκινά τον επόμενο μήνα" και πως οι τελικές αποφάσεις για την Ελλάδα θα ληφθούν τον Ιούνιο. "Έχει σημασία να τελειώσουμε νωρίς", τονίζει καθώς "η κατάσταση μπροστά μας είναι παραπάνω από ένα απλό `τέλος προγράμματος`, διότι έχουμε και τις σχετικές αποφάσεις για το χρέος, σημειώνει.

Το αν και κατά πόσο θα υπάρχει προϋπολογισμός της ευρωζώνης, είναι μόνο πολιτική απόφαση, αλλά ακούγοντας τους πολιτικούς σήμερα βλέπω ότι δεν είμαστε έτοιμοι να πάρουμε μια τέτοια απόφαση τώρα, πχ τον Ιούνιο. Αυτό που γίνεται σήμερα είναι η κατηγοριοποίηση των παρεμβάσεων και των τομέων δράσης ενός τέτοιου μηχανισμού.

Σε σχέση με το ελληνικό χρέος ο αξιωματούχος επεξήγησε στον Τύπο, ότι η συμφωνία πάντα προέβλεπε ότι με το τέλος της αξιολόγησης θα ξεκινούσαν οι τεχνικές συζητήσεις. “Όμως αυτές οι συζητήσεις είναι τεχνικές και έχουν πολλές παραμέτρους, αναφέρει. “Τα βραχυπρόθεσμα έχουν ήδη γίνει. Από όλες τις ερωτήσεις που δέχομαι οι περισσότεροι το ξεχνάνε και ξεχνάνε ότι κόψαμε 25 μονάδες χρέους προς ΑΕΠ. Τα μεσοπρόθεσμα θα εκτελεστούν στο τέλος του προγράμματος, αν χρειάζονται. Τα μάκροπρόθεσμα είναι για το απώτατο μέλλον και θα δούμε τότε. Προς το παρόν δε βλέπω την ανάγκη για πολιτικές συζητήσεις, αλλά μόνο για τεχνικές συζητήσεις”.

“Σε σχέση με το ΔΝΤ, υπάρχει μια επί της αρχής συμφωνία και ένα επί της αρχής πρόγραμμα και αυτό εναπόκειται και στις απόψεις και τη σύγκλιση των απόψεων για τη βιωσιμότητα του χρέους - δεν ξέρω πότε θα επιτευχθεί”, είπε ο αξιωματούχος. “Οι συζητήσεις έχουν όμως ήδη ξεκινήσει, διότι όπως ξέρετε το προσωπικό το ΔΝΤ ήταν μαζί μας στις αποστολές ελέγχου και συμφωνούν με όλες τις αποφάσεις και τις αξιολογικές κρίσεις, ξέρουν τι συμβαίνει και οι συζητήσεις μαζί τους θα συνεχιστούν σε φιλικό κλίμα”, κατέληξε.

Σε σχέση με την έκθεση συμμόρφωσης, ο αξιωματούχος τόνισε ότι “θα υπάρχει μια πλήρης ανάλυση για το τι έχει συμβεί και υπενθυμίζει ότι το βασικότερο ζήτημα είναι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί”. Σημείωσε όμως ότι “δεν γνωρίζει ποια είναι η αξιολόγηση των θεσμών για το συγκεκριμένο ζήτημα”.

Μετά το πρόγραμμα, ο αξιωματούχος εξήγησε ότι προς το παρόν το μόνο πλαίσιο που υπάρχει είναι η κανονική “αξιολόγηση μετά το πρόγραμμα”. Το πλαίσιο που υπάρχει σήμερα “είναι καθορισμένο για κανονικές καταστάσεις, για χώρες που δεν είχαν αναδιάρθρωση ή υποσχέσεις αναδιάρθρωσης, και έχουν μεγάλα αποθεματικά ασφαλείας”, διευκρινίζει.

Για την Ελλάδα όμως σημειώνει “η άποψη των αγορών είναι διαφορετική από ότι για την Ιρλανδία”, εξηγεί ότι “το δημοσιονομικό μαξιλάρι έχει να κάνει και με το πρωτογενές πλεόνασμα” και “άρα μπορεί να μειωθεί”, ενώ σημειώνει ότι “η αναδιάρθρωση θα μπορούσε να ‘καθαρίσει’ τις πληρωμές της δεκαετία του 20, αλλά και να φέρει νέες πληρωμές στην Ελλάδα ή για την Ελλάδα (SNPs και ΑΝFAS).

Όμως διευκρινίζει ακόμη ότι “για να υπάρξει προληπτικό πρόγραμμα: πρέπει κάποιος να το ζητήσει”. “Η Ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκάθαρα δηλώσει ότι δεν θα κάνει αίτηση για ένα πρόγραμμα, συνεπώς δεν έχει τίποτα να συζητήσουμε”, καταλήγει.

madata

Der Freitag: Σαν να πέρασε από πόλεμο η Ελλάδα! H συνεχής λιτότητα έφερε εξαθλίωση και παρακμή

anergia

H εφημερίδα χαρακτηρίζει την πολιτική λιτότητας ως «σκέτο ψέμα» (...) «όταν το πρόγραμμα λιτότητας ολοκληρωθεί, τότε οι δανειστές θα το χαιρετίσουν ως επιτυχία», σημειώνει.

«Αλλά τόσο στην Πορτογαλία, όσο και στην Ελλάδα η εξοντωτική πολιτική λιτότητας κατά τα γερμανικά πρότυπα δεν έφερε τίποτα περισσότερο από εξαθλίωση και παρακμή».

Oπως τονιζει η γερμανική εφημερίδα, «καμιά άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχασε με την ευρωκρίση το 1/4 της οικονομικής της δραστηριότητας, όπως συμβαίνει συνήθως σε έναν πόλεμο, σε καμιά άλλη η ανεργία και η φτώχεια δεν έφτασαν σε τόσο υψηλό σημείο, δεν καταστράφηκε σε τέτοιο βαθμό το κοινωνικό σύστημα.

Καμιά άλλη χώρα της ΕΕ δεν έχασε τόσους νέους με υψηλή μόρφωση, όσους η Ελλάδα», γράφει η Der Freitag, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.

Sofokleousin.