Κυρ05282017

Τελευταία ΕνημέρωσηΚυρ, 28 Μαϊ 2017 1pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Καταναλωτες Τροφιμα

ΕΦΕΤ: Αν έχετε αυτά τα σουβλάκια κοτόπουλου από τα LIDL πετάξτε τα τώρα

KOTOPOULO lidl

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και συγκεκριμένα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, κατά τη διενέργεια ελέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος “Επίσημος έλεγχος Μικροβιολογικών κριτηρίων ασφάλειας τροφίμων” έτους 2017, προέβη σε δειγματοληψία κοτόπουλου σουβλάκι, με την εμπορική ονομασία “TOY ΧΑΣΑΠΗ ΣΟΥΒΛΑΚΙ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ με πιπεριά”, με ημερομηνία παραγωγής 01/04/17 και ανάλωση έως 11/04/17, που διακινείται από την εταιρεία LIDL HELLAS & ΣΙΑ Ο.Ε. και σε συνεργασία με το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων, διαπιστώθηκε η παρουσία Salmonella spp. στο ανωτέρω δείγμα.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος από τα υποκαταστήματα λιανικής πώλησης της εταιρείας LIDL HELLAS & ΣΙΑ Ο.Ε. και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.

Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (η απεικόνιση του οποίου φαίνεται άνωθεν), να μην το καταναλώσουν.

Ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού για τα αμνοερίφια και τα αυγά του Πάσχα

sfagia

Με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, ενημερώνει τους πολίτες – καταναλωτές για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν ενόψει της εορτής του Πάσχα επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

Η σφαγή των ζώων επιτρέπεται να διενεργείται μόνο σε εγκεκριμένα σφαγεία, που διαθέτουν ειδικό κωδικό αριθμό κτηνιατρικής έγκρισης. 

Τονίζουμε ότι σφάγια που έχουν σφαγεί εκτός εγκεκριμένης εγκατάστασης και δεν έχει διενεργηθεί η προ σφαγής επιθεώρηση των προσαχθέντων ζώντων ζώων από τον επίσημο κτηνίατρο και η διενέργεια του απαραίτητου κρεοσκοπικού ελέγχου και η αφαίρεση υλικών ειδικού κινδύνου, είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ.

Α. Σήμανση αμνοεριφίων

Αμνοερίφια ελληνικών ή κοινοτικών εκτροφών που εσφάγησαν στην Ελλάδα

Τα σφάγια αμνοεριφίων που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε κοινοτικές χώρες και έχουν σφαγεί στη χώρα μας φέρουν:

σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος  και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ε.Ε. (EC)

σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου, ιδίου χρωματισμού, στο εσωτερικό της οποίας αναγράφεται το όνομα της χώρας προέλευσης (π.χ. ΕΛΛΑΣ, ΟΥΓΓΑΡΙΑ κλπ.).

Αμνοερίφια που εσφάγησαν σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε άλλες κοινοτικές χώρες και διακινούνται προς τη χώρα μας, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά:

όλες τις σφραγίδες σε χρώμα επιλογής της κάθε κοινοτικής χώρας, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και τη σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της κοινοτικής χώρας.
Αμνοερίφια που εσφάγησαν σε Τρίτη χώρα (εκτός ΕΕ)

Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά:

όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και τη σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.
* Κάθε σφάγιο θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόρια του.

* Οι σημάνσεις καταλληλότητας και προέλευσης πρέπει να είναι ευανάγνωστες και να μην έχουν την όψη χρωματισμένου «λεκέ» στην επιφάνεια των σφάγιων.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι σφάγια τα οποία δεν έχουν σφαγεί σε νομίμως λειτουργούντα σφαγεία και επιθεωρηθεί από επίσημο κρεοσκόπο κτηνίατρο δεν είναι ασφαλή και δεν είναι κατάλληλα για κατανάλωση από τον άνθρωπο.

Β. Σήμανση αυγών

Αναφορικά με τη σήμανση των αυγών, αυτά πρέπει να φέρουν:

Σφραγίδα με κωδικό, ο οποίος αποτελείται από τα εξής τμήματα:

α) μονοψήφιο αριθμό, που υποδηλώνει τη μέθοδο εκτροφής

0 «Βιολογική παραγωγή»
1 «Ελευθέρας βοσκής»
2 «Δάπεδο με στρωμνή»
3 «Εμπλουτισμένοι κλωβοί»
β) τον κωδικό της χώρας παραγωγής (π.χ. EL = Ελλάδα)

γ) τον κωδικό αριθμό εκτροφής.

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί τις παρτίδες από εντελώς ακατάλληλο «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο»

ELAIOLADO LADIMas

Στην ανάκληση ελαιολάδου από την αγορά προχωρά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής, κατά τη διενέργεια ελέγχων και σε συνεργασία με το Τμήμα Χημικών Αναλύσεων & Οργανοληπτικών Δοκιμών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, προέβη σε δειγματοληψία εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων και κατά την οργανοληπτική αξιολόγηση διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ελαιόλαδα «ΛΑΜΠΑΝΤΕ» που καθίστανται μη βρώσιμα ως έχουν.

Ειδικότερα, πρόκειται για δύο παρτίδες ελαιολάδου με ονομασία «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Λατζιμάς», συσκευασίας 1L, με αριθμούς παρτίδας : LOT 2140116Α με ανάλωση πριν από : 30/01/2018 και LOT 3230116Α με ανάλωση πριν από : 30/04/2018. Τα προϊόντα τυποποιούνται από την επιχείρηση «Λατζιμάς ΑΕ» (EL 40 043), που βρίσκεται στο Πάνορμο Ρεθύμνου Κρήτης.1

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση των ανωτέρω παρτίδων από την επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί τις εν λόγω παρτίδες των συγκεκριμένων προϊόντων να μην τα χρησιμοποιήσουν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η κρίση στρέφει τους καταναλωτές στα χύμα προϊόντα

xyma proionta

Χύμα προϊόντα «ψηφίζουν» για τα νοικοκυριά τους οι Ελληνες καταναλωτές, οι οποίοι εξαιτίας της κρίσης έχουν περιορίσει κατά πολύ τον προϋπολογισμό τους και αποφεύγουν τα προϊόντα... μάρκας.

Οπως δηλώνει στη «δημοκρατία» η Ευδοκία Μαυρομούστακου, υπάλληλος σε κατάστημα μπαχαρικών στην οδό Αθήνας, «η κρίση έχει κάνει τους ανθρώπους να στραφούν στη φτηνή λύση». Μάλιστα, όπως λέει, είναι τόσο μεγάλη η απόγνωση του κόσμου, που αναζητά βότανα και μπαχαρικά για να θεραπεύσει τα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπωρούν, βάζοντας στην άκρη τα παραδοσιακά φάρμακα, τα οποία κοστίζουν «μια περιουσία».

Στο συγκεκριμένο μαγαζί ο καταναλωτής μπορεί να βρει βότανα, όπως ο κουρκουμάς ή η κανέλα, σε συσκευασία που κοστίζει μόλις 1 ευρώ!

«Πολλές φορές τα χύμα προϊόντα πωλούνται στη μισή τιμή απ' ό,τι τα αντίστοιχα συσκευασμένα» αναφέρει η Μαρία Βορριά, ιδιοκτήτρια καταστήματος με ξηρούς καρπούς στην οδό Ευριπίδου.

Την άποψη ότι τα χύμα προϊόντα είναι πιο οικονομικά συμμερίζεται και ο καταναλωτής Νίκος Μανιάτης, ο οποίος αγόρασε ξηρούς καρπούς πληρώνοντας λιγότερο από 5 ευρώ για ένα κιλό.

Ο ίδιος θεωρεί ότι «είναι πιο σωστό να προτιμούν οι καταναλωτές τα συγκεκριμένα προϊόντα γιατί είναι καλύτερη η ποιότητά τους. Δεν έχουν υποστεί βιομηχανοποίηση και δεν έχουν κλειστεί σε συσκευασία».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μπερτσάτος, ιδιοκτήτης καταστήματος μπαχαρικών που λειτουργεί από το 1930, αναφέρει ότι «δεν είναι μόνο η χαμηλή τιμή που τραβά τον καταναλωτή, αλλά και το γεγονός ότι μπορεί να έρθει σε άμεση επαφή μαζί τους, όπως να δει το χρώμα τους και να τα μυρίσει».

Παναγιώτα Φλώρου