Δευ09252017

Τελευταία ΕνημέρωσηΔευ, 25 Σεπ 2017 3pm

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Καταναλωτες Τροφιμα

Μεγάλη ανησυχία των καταναλωτών για τα ψάρια που θα καταλήξουν στα πιάτα μας. Υπάρχει κίνδυνος για την υγεία;

petrelaiokilidapsaria

Μεγάλη είναι η ανησυχία στην κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις της μεγάλης ρύπανσης από την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό και για ακτές της Αττικής.

Η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κατανάλωση μολυσμένων ψαριών και καλεί τον κόσμο να αποφεύγει την  κατανάλωσή τους, τουλάχιστον μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Από την άλλη, οι επαγγελματίες του κλάδου της αλιείας εμφανίζονται πιο καθησυχαστικοί λέγοντας ότι δεν ψαρεύει κανείς στις περιοχές αυτές.

Κοράκης: Δεν υπάρχει κανένα θέμα – Μας κάνουν συνέχεια ελέγχους

«Ο κόσμος έχει φοβηθεί, όντως, αλλά αυτό οφείλεται στις εικόνες που βλέπει στα μέσα και σε αυτά που ακούει» τονίζει στο star.gr ο πρόεδρος της Ιχθυαγοράς στη Βαρβάκειο, Σπύρος Κοράκης.

Ο ίδιος συμμερίζεται τις ανησυχίες των καταναλωτών για μόλυνση που μπορεί να περάσει στην τροφική αλυσίδα μέσω της κατανάλωσης ψαριών αλλά υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα με τα ψάρια που πωλούνται στην αγορά».

«Αυτή την ώρα (σ.σ.: πρωί Τρίτης) είναι εδώ στην ιχθυαγορά 2 συνεργεία από την Περιφέρεια και κάνουν ελέγχους. Ό,τι ψάρι έρχεται εδώ είναι απολύτως ασφαλές προς κατανάλωση» ξεκαθαρίζει ο κ. Κοράκης, σημειώνοντας πως έλεγχοι γίνονται και στην ιχθυόσκαλα στον Πειραιά, διασφαλίζοντας έτσι ότι δεν υπάρχει θέμα όσον αφορά την κατανάλωση ψαριών.

Όπως τονίζει, δεν γίνεται εμπορική αλιεία στις περιοχές που μολύνθηκαν. «Εξάλλου, είναι δυνατόν ο επαγγελματίας να ρίξει τον εξοπλισμό του, αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, μέσα στην πίσσα και το πετρέλαιο για μερικές ψαριές;» διευκρινίζει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η αλιεία γίνεται σε περιοχές όπως οι Κυκλάδες, οι Σποράδες, ο Ευβοϊκός, κλπ, «πολύ μακριά δηλαδή από την περιοχή που βρίσκεται η πετρελαιοκηλίδα». Όσα ακούγονται περί μη κατανάλωσης ψαριών από την περιοχή που ρυπάνθηκε είναι σωστά αλλά αφορούν ερασιτέχνες αλιείες. Να μη φοβάται να καταναλώσει ψάρι ο κόσμος» υπογραμμίζει, σημειώνοντας πως υπήρξε μια μείωση στις επισκέψεις στη Βαρβάκειο τις πρώτες ημέρες του συμβάντος στον Σαρωνικό ωστόσο «ο κόσμος έρχεται εδώ και αφού του εξηγήσουμε καταλαβαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα».

«Εξάλλου, υπάρχει απαγόρευση από το νόμο για το ψάρεμα σε ακτίνα μικρότερη των 3 χιλιομέτρων από την ακτή. Να μη φοβάται ο κόσμος. Αλλά και πάλι, μακάρι να είχαμε τόση ποσότητα ψαριών που να μπορούσαμε να ψαρέψουμε τόσο κοντά στις ακτές. Εμείς βγαίνουμε στα πελάγη για να βγάλουμε ψαριές» καταλήγει.

Καθηγητής Κουρέτας: Μην καταναλώσετε ψάρι της περιοχής!

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση μολυσμένου ψαριού κρούει, από την άλλη,  ο καθηγητής Τοξικολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας, Δημήτρης Κουρέτας.«Η κατανάλωση μολυσμένων ψαριών από τον άνθρωπο είναι πολύ επικίνδυνη και μπορεί να προκαλέσει διάφορα είδη τοξικότητας» αναφέρει στο star.gr

Όπως ξεκαθαρίζει, δεν πρέπει να γίνει καμία απολύτως κατανάλωση ψαριού από την περιοχή του Σαρωνικού έως ότου γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και οι μετρήσεις. «Μετά, έχοντας τα στοιχεία, θα μπορούμε να δούμε πότε και πως μπορεί να γίνει αλίευση και κατανάλωση ψαριών» σημειώνει ο καθηγητής.

Όπως δηλώνει, αν και ξεκαθαρίζει ότι δεν είναι ειδικός επί του θέματος, γίνεται αλιεία στην ευρύτερη περιοχή, άρα «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχουν ήδη μολυνθεί πληθυσμοί ψαριών, οι οποίο εν συνεχεία θα μολύνουν και άλλους. Ωστόσο, πρέπει να περιμένουμε τους ελέγχους για να έχουμε καλύτερη εικόνα».

Αναγνωρίζοντας, μάλιστα, την εύλογη ανησυχία των καταναλωτών για το τι θα βάλουν στο πιάτο τους, κατακεραυνώνει τις αρχές: «Είναι απαράδεκτο να μην βγαίνουν οι επίσημες αρχές να κάνουν μια ανακοίνωση να καθησυχάσουν τον κόσμο».

Από το υπουργείο Ναυτιλίας, με το οποίο επικοινώνησε το star.gr, τόνισαν πως δεν υπάρχουν σκέψεις για την έκδοση σχετικής ανακοίνωσης ή οδηγίας,  τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι που είναι σε εξέλιξη.

Εξάλλου, ήδη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ήδη έχει ξεκαθαρίσει πως απαγορεύεται το κολύμπι αλλά και το ψάρεμα στις περιοχές που έχουν μολυνθεί από την πετρελαιοκηλίδα.

madata

Εντοπίσθηκαν καρκινογόνα δημητριακά, όσπρια και ζυμαρικά στα ευρωπαϊκά σουπερμάρκετ

supermarket

Eπικίνδυνη ουσία εντοπίστηκε σε πολλές κατηγορίες τροφίμων που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά

Συναγερμό έχει σημάνει στον ΟΗΕ μετά τα αποτελέσματα ερευνών που εξέδωσε μια ΜΚΟ, για την παρουσία καρκινογόνου ουσίας σε δεκάδες είδη προϊόντων καθημερινής διατροφής που υπάρχουν σε ευρωπαϊκά σουπερμάρκετ.

Υπολείμματα γλυφοσάτης, μιας ουσίας που έχει χαρακτηριστεί ως «πιθανόν καρκινογόνα» από μια υπηρεσία του ΟΗΕ, βρέθηκαν σε δημητριακά για το πρόγευμα, σε όσπρια και σε ζυμαρικά, ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Generations Futures.

Από τις αναλύσεις αυτές ωστόσο δεν διαπιστώθηκε καμία υπέρβαση του ανώτατου ορίου καταλοίπων (ΑΟΚ) που αφορά τα υπολείμματα των ζιζανιοκτόνων.

«Βρέθηκαν υπολείμματα σε περισσότερα από τα μισά δείγματα», ανέφερε ο Φρανσουά Βεϊγερέτ, ο εκπρόσωπος και διευθυντής της μκο, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. «Τα 16 από τα 30 δείγματα περιείχαν γλυφοσάτη, δηλαδή το 53,3%», σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης.

Στο κείμενο αυτό πάντως δεν εξετάζεται ο κίνδυνος για την υγεία από την έκθεση στη γλυφοσάτη, μια ουσία που περιέχεται στο Roundup, ένα από τα βασικά προϊόντα της εταιρείας Monsanto.

«Προφανώς, δεν υπάρχει κίνδυνος οξείας δηλητηρίασης όμως γνωρίζουμε ότι η έκθεση σε ένα καρκινογόνο προϊόν μαζί με άλλα, σε άλλους περιβαλλοντικούς τομείς, επί χρόνια και χρόνια, δεν είναι καθόλου καλή είδηση για την υγεία των ανθρώπων», συνέχισε ο Βεϊγερέτ.

Τα προϊόντα που αναλύθηκαν (ζυμαρικά, μπισκότα, φακές, καρότα και άλλα) είχαν όλα αγοραστεί από το σουπερμάρκετ. Μόνο δύο από τα 7 δείγματα των ζυμαρικών περιείχαν γλυφοσάτη, ενώ η ουσία εντοπίστηκε σε 7 από τα 8 πακέτα των δημητριακών για το πρόγευμα.

news

Μετά τα Lidl και η Nestle «κούρεψε» τον Σταυρό από τις ελληνικές εκκλησίες για να πουλήσει... γιαούρτια

nestle stayros giaourti1
Mετά τα Lidl τα οποία αφαίρεσαν τον Σταυρό της Ορθοδοξίας από εκκλησία της Σαντορίνης (αλλά τουλάχιστον στην συνέχεια ζήτησαν συγγνώμη) έρχεται και η NESTLE να κάνει ακριβώς το ίδιο:

Έτσι στο γιαούρτι ελληνικού τύπου που πουλάει στα σουπερμάρκετ της Ελβετίας οι εκκλησίες εμφανίζονται χωρίς Σταυρούς! 

Τις φωτογραφίες μας τις έστειλε αναγνώστης μας από την Ελβετία και δείχνουν ότι αποτελεί πάγια τακτική πλέον των «χριστιανικών δυτικών εταιρειών να αφαιρούν θρησκευτικά σύμβολα στα προϊόντα που πωλούν για να μην «προσβάλλονται» οι «άλλες πλευρές»

Θα ήταν κάπως κατανοητό εάν αυτό γινόταν σε μουσουλμανικές ή γενικότερα άλλου θρησκεύματος χώρες, αλλά όταν αυτό λαμβάνει χώρα σε χριστιανικά κράτη και μάλιστα όπως η Ελβετία, η οποία τηρεί τις χριστιανικές προτεσταντικές και καθολικές παραδόσεις της και ακόμα και η σημαία της είναι ένας μεγάλος Σταυρός σε κόκκινο φόντο, τότε αυτό φανερώνει μια γενική θρησκευτική και ιδεολογική υποχώρηση της Δύσης έναντι των «άλλων» και ειδικότερα του Ισλάμ.

Όπως ήδη είναι γνωστό τα Lidl ζητούν συγγνώμη για την αφαίρεση του σταυρού από εκκλησίες της Σαντορίνης μετά από μοντάζ σε συσκευασίες ελληνικών προϊόντων.

Μια συγγνώμη όμως που ήρθε κατόπιν της διεθνούς κατακραυγής αφού η εταιρεία προσπάθησε αρχικά να δικαιολογηθεί και στη συνέχεια έδειξε μεταμέλεια.

To γεγονός πάντως προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις στο διαδίκτυο για το πρωτοφανές αυτό γεγονός.

Κριτική έγινε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο διότι η γερμανική αλυσίδα δραστηριοποιείται σε πολλές χώρες. Μεταξύ άλλων αντέδρασε και ο καρδινάλιος Ντόινικ Ντούλα της Πράγας. Σε επιστολή του χαρακτήρισε την ενέργεια «χωρίς προηγούμενο» και εξέφρασε τη «συμπάθειά του προς την Ελλάδα», όπως αναφέρει στην επιστολή του προς την ελληνική πρεσβεία στην Πράγα, η οποία αναρτήθηκε στο διαδίκτυο.

«Είναι μέρος της εμπορικής πολιτικής μας να είμαστε ουδέτεροι από θρησκευτικής και πολιτικής απόψεως», δικαιολογήθηκε αρχικά η διεθνής αλυσίδα σουπερμάρκετ, έπειτα από τις πρώτες κριτικές στο Βέλγιο. Εν τω μεταξύ, μετά την αυξανόμενη κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Lidl ζήτησε συγγνώμη: «Σαφώς και πρόκεται για ένα λάθος. Λυπούμαστε γι αυτό. Αντιλαμβανόμαστε όμως τον θυμό σας κα ζητούμε συγγνώμη» αναφέρει η ανάρτηση της εταιρείας στο facebook

Ακολουθούν οι επίμαχες φωτό


 

Εν πάση περιπτώση ας δώσει και την δική της απάντηση και η Nestle στο ζήτημα της αφαίρεσης του Σταυρού από τις ορθόδοξες ελληνικές εκκλησίες.

Έρευνα: Τι έχει αλλάξει σήμερα στις τιμές των τροφίμων

supermarket

Στα επίπεδα του 2012 παραμένουν οι τιμές των τροφίμων (μάλιστα χαμηλότερες κατά -1,5%) παρά τις σημαντικές αυξήσεις του ΦΠΑ

Οι πραγματικές τιμές είναι κατά 7% χαμηλότερες λόγω προσφορών στα Σούπερ Μάρκετ.

Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων της ΕΛ.ΣΤΑΤ. από το ΙΕΛΚΑ προκύπτει ότι οι σημαντικές αυξήσεις στη φορολογία των τροφίμων (ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης) έχουν απορροφηθεί από τις επιχειρήσεις του κλάδου (λιανεμπορικές εταιρείες και προμηθευτές).

Συγκεκριμένα, όπως φαίνεται στο σχήμα 1, όπου απεικονίζεται η μηνιαία εξέλιξη του Δείκτη τιμών καταναλωτή για την κατηγορία «Είδη διατροφής και μη αλκοολούχα ποτά» από Ιούνιο 2012 έως τον Ιούλιο 2017, οι τιμές τον Ιούλιο 2017 διαμορφώνονται 1,5% περίπου χαμηλότερα σε σχέση με τον Ιούνιο 2012.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σημειωθεί ότι τον 7/2015 σημαντικό ποσοστό των τροφίμων αύξησε τον συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 23% και εκ νέου τον 6/2016 σε 24%, αύξηση που αντιστοιχεί μεσοσταθμικά σε μία επιβάρυνση της τάξης του 3,0-3,5% περίπου, ενώ από τον 1/2017 σημαντικές κατηγορίες προϊόντων έχουν επιβαρυνθεί με ειδικούς φόρους κατανάλωσης (π.χ. καφές). Θεωρητικά, αν δεν είχαν προκύψει οι αυξήσεις στη φορολογία θα μπορούσαν οι τιμές να είναι ακόμα και 4,0% χαμηλότερα.

Σημειώνεται ότι στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνεται η επίδραση των προσφορών και εκπτώσεων (είτε εκπτωτικές προσφορές είτε με τη μορφή δωροεπιταγών) οι οποίες έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια και εκτιμάται ότι έχουν επιφέρει επιπλέον όφελος στον καταναλωτή.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΕΛΚΑ εκτιμάται ότι η επίδραση των προσφορών το τελευταίο διάστημα αντιστοιχεί σε μέση έκπτωση στο σύνολο των προϊόντων που παρέχεται μέσω των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ εκτιμάται σε 7,2%. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι οι πραγματικές τιμές στο σουπερμάρκετ είναι κατά περίπου 7% χαμηλότερες από τις αρχικές τιμές που μετριόνται στο «ράφι».

Η παραπάνω εικόνα καταγράφεται και στις απόψεις των καταναλωτών για τις τιμές στις αλυσίδες σουπερμάρκετ σύμφωνα  με την ετήσια πανελλήνια έρευνα καταναλωτών σουπερμάρκετ, με δείγμα 2.000 ατόμων. Όπως φαίνεται στο σχήμα 2, το 65% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά τις τιμές στα σουπερμάρκετ και δηλώνει ικανοποιημένο, ενώ το 35% είναι λίγο ή καθόλου ικανοποιημένο. Παράλληλα, όπως φαίνεται στο σχήμα 3 το 74% του κοινού έχει θετική άποψη για την σχέση ποιότητας-τιμής που βρίσκει στα σουπερμάρκετ και μόλις το 9% διαφωνεί.

Από την πλευρά των επιχειρήσεων (αλυσίδες σουπερμάρκετ και προμηθευτές), τα στελέχη του κλάδου προβλέπουν για το επόμενο διάστημα περεταίρω σταθεροποίηση των τιμών.

Η 3η κυλιόμενη 6μηνιαία Έρευνα Τάσεων στο Λιανεμπόριο FMCG του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) καταγράφει τις απόψεις των στελεχών επιχειρήσεων του κλάδου για τα κύρια κλαδικά θέματα και προκλήσεις. Η έρευνα διεξήχθη τον 27 Ιουνίου έως 9 Ιουλίου 2017 με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και δείγμα 166 ανώτερα και ανώτατα Στελέχη Επιχειρήσεων (Λιανεμπόριο-Αλυσίδες σουπερμάρκετ και Προμηθευτές FMCG).

Συγκεκριμένα το 57% των στελεχών δηλώνει ότι αναμένει το επόμενο 6μηνο (Ιούλιος 2017-Δεκέμβριος 2017) οι τιμές να μείνουν σταθερές, το 22% αναμένει μείωση και μόλις το 21% αύξηση. Αυτό το αποτέλεσμα αποδίδεται στον ιδιαίτερα έντονο ανταγωνισμό που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, ως αποτέλεσμα και των πρόσφατων εξαγορών και συγχωνεύσεων (σχήμα 4).

sxima1sxima2

aftodioikisi

Στερεύει από... γάλα η Ευρώπη - Θα επηρεαστεί και η Ελλάδα από την «κρίση γάλακτος»

gala
Στη δίνη της «κρίσης γάλακτος» που απειλεί την Ευρώπη αναμένεται να βρεθούν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι και καταναλωτές, καθώς η εγχώρια παραγωγή δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες για γαλακτοκομικά προϊόντα που υπάρχουν στη χώρα μας.

Οι Έλληνες παραγωγοί, αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ειδήσεις Σαββατοκύριακο» υπάρχει κίνδυνος να συνεχίζουν να δίνουν σε χαμηλές τιμές το προϊόν τους, οι δε καταναλωτές ενδέχεται να αγοράζουν το γάλα ακριβότερα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Γαλακτοκομικών Προϊόντων η εγχώρια ζήτηση έχει μειωθεί πολύ και μόνη λύση είναι η εξωστρέφεια.

«Η αύξηση των τιμών στη διεθνή αγορά αρχίζει να έχει επιπτώσεις και στην Ελλάδα. Είναι αρνητικό για τον καταναλωτή, έχει όμως και τη θετική πλευρά αφού οι κτηνοτρόφοι προσδοκούν ότι θα καταφέρουν και αυτοί να πάρουν κάτι παραπάνω για το γάλα τους» λέει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.