Παρ07212017

Τελευταία ΕνημέρωσηΠαρ, 21 Ιουλ 2017 2am

Back Βρίσκεστε εδώ: Αρχική Καταναλωτες Γενικα

Όλα τα “μυστικά” της πιστωτικής κάρτας και της αποτελεσματικής χρήσης της

pistotiki karta

Η πιστωτική κάρτα είναι ένα εργαλείο που σας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε “δανεικά” χρήματα για να πληρώσετε για αγαθά και υπηρεσίες. Λειτουργεί κάπως έτσι: Όταν εγκριθεί (η κάρτα), η τράπεζα σας χορηγεί ένα ποσό πίστωσης με τη μορφή πλαστικής κάρτας για να το χρησιμοποιήσετε κατά το δοκούν.

Τεχνικά, η πιστωτική κάρτα είναι μια λεπτή πλαστική κάρτα, συνήθως 8,5 Χ 5,5 εκατοστά σε μέγεθος, που περιέχει πληροφορίες ταυτοποίησης, όπως η υπογραφή ή μια φωτογραφία, και εξουσιοδοτεί το άτομο που αναγράφεται πάνω σε αυτή να χρεώσει αγορές ή υπηρεσίες στο λογαριασμό του – χρεώσεις τις οποίες θα πληρώσει περιοδικά.

Στις μέρες μας, οι πληροφορίες που αναγράφονται στην κάρτα διαβάζονται από τα ΑΤΜ, τα ειδικά μηχανάκια στα καταστήματα και από τους υπολογιστές της τράπεζας και από το διαδίκτυο.

Χρησιμοποιώντας την πιστωτική σας κάρτα δεν χρησιμοποιείτε τα χρήματά σας για να κάνετε τις αγορές σας, αλλά τα χρήματα της τράπεζας, πράγμα που μπορείτε να κάνετε για ένα διάστημα χωρίς να πληρώνετε τόκο. Στο τέλος του μήνα, πρέπει να εξοφλήσετε αυτό το
μίνι-δάνειο αλλιώς θα έχετε επιβάρυνση.

Μια πιστωτική κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κάνετε αγορές, για να μειώσετε το κόστος ενός μεγάλου χρέους ή για να κερδίσετε μετρητά ως επιστροφή ή για να έχετε άλλες επιβραβεύσεις Είναι ουσιαστικά ένας τύπος δανείου, όπου τα λεφτά που ξοδεύετε στην κάρτα σας τα δανείζεστε από μια τράπεζα. Ο τόκος προστίθεται στο ποσό που δανειστήκατε αν δεν καταφέρετε να ισοσκελίσετε τον λογαριασμό σας στο τέλος του μήνα.

Πώς λειτουργούν οι πιστωτικές κάρτες

Όταν κάνετε αίτηση για πιστωτική κάρτα, κάνετε αίτηση για να δανειστείτε λεφτά από τον εκδότη της κάρτας, συνήθως μια τράπεζα. Ο εκδότης θα δει το πιστωτικό σας ιστορικό πριν δεχθεί την αίτησή σας και αν έχετε κακό πιστωτικό ιστορικό μπορεί να σας αρνηθεί την έκδοσή της κάρτας ή να σας κάνει κάποια λιγότερο ευνοϊκή πρόταση.

Αν όλα πάνε καλά, η τράπεζα θα ορίσει ένα πιστωτικό όριο, το οποίο είναι το μέγιστο ποσό που μπορείτε να ξοδέψετε με την κάρτα. Η εταιρεία που εξέδωσε την κάρτα θα σας στέλνει κάθε μήνα ένα λογαριασμό, αναφέροντας τις συναλλαγές σας καθώς και το οφειλόμενο ποσό. Θα σας αναφέρει επίσης το ελάχιστο ποσό που πρέπει να πληρώσετε καθώς και την ημερομηνία που πρέπει να το κάνετε αυτό.

Οι περισσότερες κάρτες έχουν μια περίοδο χωρίς επιτόκιο γύρω στις 56 μέρες. Με άλλα λόγια αν πληρώνετε το λογαριασμό που θα σας έρχεται κάθε μήνα δεν θα έχετε τόκο να πληρώσετε.

Αν θέλετε να κάνετε μια μεγάλη αγορά τότε μια πιστωτική κάρτα με 0% επιτόκιο για μια συγκεκριμένη περίοδο είναι αυτό που χρειάζεστε. Υπάρχει πιθανότητα να αποκτήσετε μια πιστωτική κάρτα όπου δεν χρεώνεται καθόλου επιτόκιο μέχρι και δύο έτη. Μόλις τελειώσει η περίοδος με το μηδενικό επιτόκιο τότε θα αρχίσετε να πληρώνετε έναν τόκο της τάξης του 19%, αν και μια επιλογή θα ήταν να μεταφέρετε το υπόλοιπο που χρωστάτε σε μια άλλη κάρτα.

Συμβουλές για αποτελεσματική χρήση της πιστωτικής κάρτας

Η απόκτηση μιας πιστωτικής κάρτας θα σας βοηθήσει να έχετε καλή πίστωση μόνο αν την χρησιμοποιήσετε σωστά, ακολουθώντας της παρακάτω συμβουλές:

– Πληρώνετε τους λογαριασμούς σας κάθε μήνα. Το χρέος στην πιστωτική κάρτα είναι ακριβό και μπορεί να σας χαλάσει το πιστωτικό όριο
– Κρατήστε την πίστωση σας από την κάρτα κάτω από το 30% της συνολικής πίστωσης που μπορείτε να πάρετε
– Κάντε μια πληρωμή όταν φτάνετε στο όριο
– Αφήστε ένα περιθώριο τουλάχιστον έξι μηνών μεταξύ των αιτήσεων για κάρτα
– Ελέγχετε την κίνηση της πιστωτικής σας κάρτας τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Σας βοηθάει να παρακολουθείτε τα έξοδα σας και να εντοπίσετε κάποια τυχόν απάτη γρήγορα

Κάνοντας αίτηση για κάρτα

Μερικοί σημαντικοί όροι που θα συναντήσετε στα φυλλάδια για πιστωτική κάρτα ή με συζητήσεις με τράπεζες είναι οι ακόλουθοι:

Ετήσια Συνδρομή – Μια σταθερή ετήσια χρέωση, σαν εγγραφή μέλους. Κάποιες τράπεζες προσφέρουν κάρτες χωρίς ετήσια χρέωση αλλά και όσες έχουν αυτήν την χρέωση είναι πρόθυμες να την αφήσουν προκειμένου να σας αφήσουν να κάνετε τη δουλειά σας

Χρηματοδοτική χρέωση – Η χρέωση που έχετε για να χρησιμοποιήσετε την πίστωση. Σε περιπτώσεις που κάνετε ανάληψη μετρητών από την κάρτα μπορεί να έχετε μεγαλύτερο επιτόκιο απ’ ότι αν κάνατε μια αγορά

Περίοδος χάριτος – Μια χρονική περίοδος, περίπου 25 ημερών, κατά την οποία μπορείτε να πληρώσετε τους λογαριασμούς σας στην πιστωτική κάρτα χωρίς την χρέωση. Σε όλες τις κάρτες σχεδόν, η περίοδος χάριτος εφαρμόζεται αν πληρώνετε τον λογαριασμό σας ολόκληρο κάθε μήνα. Δεν ισχύει αν έχετε χρωστούμενο ποσό και δεν ισχύει σε αναλήψεις μετρητών

Ετήσιο επιτόκιο – Το ετήσιο επιτόκιο της χρηματοδοτικής χρέωσης. Τα επιτόκια στις πιστωτικές κάρτες μεταβάλλονται με το χρόνο. Κάποιες από αυτές τις μεταβολές προστίθενται σε άλλα επιτόκια (πχ το βασικό επιτόκιο) και καλούνται μεταβαλλόμενα επιτόκια. Άλλα επιτόκια δεν εξαρτώνται από κάτι και για αυτό λέγονται σταθερά επιτόκια

Σταθερό επιτόκιο: Το ετήσιο σταθερό επιτόκιο

Μεταβαλλόμενο επιτόκιο: Το βασικό επιτόκιο (ποικίλει) και μια πρόσθετη χρέωση (πχ βασικό επιτόκιο + 3.4%)
Εισαγωγικό επιτόκιο – Ένα προσωρινό επιτόκιο, χαμηλότερο του ετησίου, που κρατάει περίπου για έξι μήνες πριν ανέβει στο σταθερό ή στο μεταβαλλόμενο επιτόκιο της κάρτας

Χρησιμοποιώντας την κάρτα σας στο εξωτερικό

Η αποδοχή των πιστωτικών καρτών ποικίλει ανά τον κόσμο. Για παράδειγμα σε κάποιες χώρες η Visa και η Mastercard έχουν συγχωνευθεί και έτσι όσα καταστήματα δέχονται τη μια δέχονται και την άλλη. Από την άλλη, αυτό δεν ισχύει σε αναλήψεις μετρητών, με αποτέλεσμα στην ίδια χώρα, σε περιπτώσεις που έχετε Visa να μπορείτε να κάνετε αναλήψεις μετρητών από ένα ΑΤΜ, αλλά να μην μπορείτε να το κάνετε αυτό με την Mastercard, παρόλο που για τις αγορές δεν θα έχετε πρόβλημα.

Σε άλλες χώρες, δεν μπορείτε να χρησιμοποιείτε Visa ή Mastercard στο ίδιο κατάστημα, οπότε ίσως χρειαστείτε και τις δύο. Η American Express και άλλες παρόμοιες κάρτες προοριζόντουσαν αρχικά για την αριστοκρατική αγορά οπότε προσέφεραν υπηρεσίες εξαργύρωσης επιταγών και ανάληψης μετρητών σε όσους ταξίδευαν. Πλέον αυτό το κάνουν και η Visa και η Mastercard. Κάρτες όπως η AmEx και η Diners Club είναι ευρέως δεκτές στην Αμερική, αλλά όχι όπως η Visa και η Mastercard.

Στην Ευρώπη, όλο και λιγότερα μέρη δέχονται μόνο την Diners Club ή την American Express. Πριν ταξιδέψετε σιγουρευτείτε ότι έχετε ελέγξει τι ισχύει με την κάρτα σας.

Τι σημαίνουν τα νούμερα της πιστωτικής κάρτας

Αν και οι τηλεφωνικές εταιρείες, οι εταιρείες πετρελαίου και τα εμπορικά πολυκαταστήματα έχουν δικό τους σύστημα αρίθμησης, το σύνηθες σύστημα που χρησιμοποιείται από τις περισσότερες κάρτες είναι το ANSI Standard X4.13-1983.

Να τι σημαίνουν κάποια από τα νούμερα:

Το πρώτο ψηφίο στην πιστωτική σας κάρτα είναι χαρακτηριστικό του συστήματός της:

3 – Ταξιδιωτική ή Ψυχαγωγική κάρτα (American Express ή Diners Club)
4 – Visa
5 – MasterCard
6 – Discover Card

Η δομή των αριθμών ποικίλει ανάλογα το σύστημα.

American Express – Το τρίτο και τέταρτο ψηφίο δηλώνουν τον τύπο και το νόμισμα, τα ψηφία από το πέντε ως το έντεκα είναι ο αριθμός λογαριασμού, το 12ο μέχρι το 14ο ψηφίο είναι το νούμερο της κάρτας μαζί με τον λογαριασμό και το 15ο ψηφίο είναι ένα ψηφίο ελέγχου

Visa – Από το 2ο ως το 6ο ψηφίο είναι τα νούμερα της τράπεζας, το 7ο μέχρι το 12ο ψηφίο ή μέχρι το 15ο ψηφίο είναι τα νούμερα του λογαριασμού και τα 3 τελευταία ψηφία είναι για έλεγχο

MasterCard – Το 2ο και το 3ο ψηφίο ή το 2ο μέχρι 4ο,5ο ή 6ο ψηφίο είναι το νούμερο της τράπεζας (εξαρτάται από το αν το δεύτερο ψηφίο είναι 1,2,3 ή άλλο). Τα ψηφία μετά τα νούμερα της τράπεζας μέχρι και το τέλος είναι ο αριθμός του λογαριασμού και το 16ο ψηφίο είναι για έλεγχο.

Προστατεύοντας την κάρτα σας

Αν οι πληροφορίες της πιστωτικής σας κάρτας έχουν αποκαλυφθεί πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με την τράπεζα. Πρέπει να λάβετε επίσης επιπρόσθετη μέριμνα και να παρατηρήσετε την κίνηση της κάρτας σας ώστε να σιγουρευτείτε ότι τα στοιχεία σας δεν έχουν κλαπεί. Γι αυτό πρέπει να ελέγχετε τις χρεώσεις σας κάθε μήνα και να μπορείτε να τις αναγνωρίσετε.

Οι τράπεζες έχουν περιορισμένο διάστημα κατά το οποίο μπορείτε να δηλώσετε μια ψευδή χρέωση του λογαριασμού. Η τράπεζα θα παγώσει τον λογαριασμό και θα σας εκδώσει καινούρια κάρτα όταν δηλώσετε ότι η κάρτα σας έχει κλαπεί ή όταν δείτε μια μη εξουσιοδοτημένη συναλλαγή.

e-viografiko

Πρεμιέρα σήμερα για τις θερινές εκπτώσεις

ekptoseis

Ξεκινούν σήμερα οι θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) την Κυριακή 16 Ιουλίου τα καταστήματα σε όλη τη χώρα θα είναι ανοιχτά από τις 11:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ.

Το λιανικό εμπόριο όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΣΕΕ, ελπίζει σε αύξηση του κύκλου εργασιών κοντά στο 5%.  Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). 

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Θερινές εκπτώσεις: Ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα

ekptoseis

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ενημερώνει τους συναδέλφους εμπόρους ότι βάσει του άρθρου 15 του Ν. 4177/2013, οι τακτικές θερινές εκπτώσεις, ξεκινούν τη Δευτέρα 10 Ιουλίου και λήγουν την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017.

Τα καταστήματα μπορούν να παραμείνουν προαιρετικά ανοικτά την Κυριακή 16 Ιουλίου 2017, με προτεινόμενο από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών ωράριο λειτουργίας 11:00 – 18:00.

Οι εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:

Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (διαγεγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική.

Επιτρέπεται η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία το παρεχόμενο ποσοστό έκπτωσης και στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από…% έως… %»).

Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, καλεί το καταναλωτικό κοινό να επωφεληθεί της εκπτωτικής περιόδου, εμπιστευόμενο τις ελληνικές εμπορικές επιχειρήσεις, και να επιλέξει προϊόντα, κατόπιν έρευνας αγοράς, με γνώμονα την ποιότητα και τη σχέση τελικής τιμής – έκπτωσης.

Καταστροφή! Νέος Κοινοτικός Κανονισμός επιτρέπει στο ουζο, τσίπουρο και τσικουδιά να εμφιαλώνονται σε τρίτες χώρες

ouzo fiales

Από τη Μυτιλήνη, τον Τύρναβο και την Κρήτη, όπου παραδοσιακά εμφιαλώνονται, το ελληνικό τσίπουρο, το ούζο και η τσικουδιά πλέον κινδυνεύουν να εξάγονται χύμα και να εμφιαλώνονται στην Αλβανία, στη Βουλγαρία και την ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Real News», αυτά προβλέπει, μεταξύ άλλων, ο νέος κοινοτικός κανονισμός που βρίσκεται υπό κατάρτιση και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι τα αποστάγματα με γεωγραφική ένδειξη θα μπορούν να εμφιαλώνονται και εκτός της συγκεκριμένης γεωγραφικής ζώνης από την οποία προέρχονται.

Πλέον, αναφέρει το ρεπορτάζ, είναι ορατός ο κίνδυνος τα ελληνικά παραδοσιακά ποτά με γεωγραφική ένδειξη, τα οποία αντιστοιχούν στο 70% της ελληνικής παραγωγής αλκοολούχων, να εξάγονται χύμα στο εξωτερικό και να εμφιαλώνονται εκεί, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια τον αφανισμό πολλών μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, αλλά και την απώλεια άνω των 70% των θέσεων.

Το πρόβλημα αναμένεται να έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία, καθώς η συνολική προστιθέμενη αξία του κλάδου ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και αποτελείται κυρίως από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, εκ των οποίων το 80% δραστηριοποιείται στην ελληνική περιφέρεια

news

ΔΕΗ: Κανένα πρόβλημα με την αυξημένη ζήτηση ρεύματος λόγω καύσωνα

deh

Κανένα θέμα δεν αναμένεται να προκύψει από την αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, καθώς, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης ο ΑΔΜΗΕ μπορεί να ανταπεξέλθει δίχως προβλήματα.

«Έχει αυξηθεί η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Σήμερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, η ζήτηση θα ξεπεράσει τα 10.000MW, από 5.000MW που είναι σε κανονικές συνθήκες», ανέφερε ο κ. Αδαμίδης και πρόσθεσε: Ανάλογες συνθήκες με τόσο αυξημένη θερμοκρασία, σε περιόδους αιχμής, είχαμε το 2008 και το 2009. Η ζήτηση είχε φτάσει στα 11.000MW.

Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο κ. Αδαμίδης,

»η ΔΕΗ είναι έτοιμη» και ήδη» σήμερα το πρωί ζητήθηκε η λειτουργία της μονάδας ΑΗΣ Αμυνταίου και μπαίνει στο σύστημα, που σημαίνει ότι είμαστε παρόντες και στη διάθεση του συστήματος».